Klasszikus

Rendhagyó családi koncertek

2004.01.31. 00:00
Ajánlom
Az idén is megrendezi a Pastorale hangversenysorozatot a Zuglói Szent István Zeneház (XIV., Columbus u. 11.): február 21. és május 9. között hallhatók a koncertek.

A Zeneház 1997 óta szervezi meg a Pastorale-sorozatot, amelynek koncertjei főleg családoknak szólnak. A zenei előadásokon túl tánc, saját készítésű kisfilmek, színészi produkciók, hangszerbemutatók is várják a közönséget. A társművészeteket is megszerettetni kívánó sorozat ötlete Záborszky Kálmántól, a Zeneházhoz tartozó Zeneiskola és Zeneművészeti Szakközépiskola igazgatójától származik, aki egyben a Szent István Király Szimfonikus Zenekar karmestere is.

Ugyanilyen fontos célja a programsorozatnak egy-egy történeti, művészeti stílus megismertetése a népzenétől a kortárs művészetekig a már említett eszközökkel. Rendhagyó a koncertek időzítése is: ezeket a programokat mindig februártól májusig, havonta egy-egy hétvégén rendezik. A sorozat első három programjának a Zeneház jól felszerelt nagyterme ad otthont. Ebben az évben a februári koncerteken Joseph Haydnnel ismertetik meg a látogatókat, márciusban a tárogatóval és a cimbalommal, áprilisban pedig zenés színházi program, valamint egyfelvonásos opera lesz műsoron. A májusi záró hangverseny helyszíne a Fővárosi Állat- és Növénykert japánkertje lesz, ahol az ír zene és néptánc, az ír kultúra mellett állatbemutatókkal is színesítik a műsort. A nagy érdeklődésre való tekintettel a szombat délutáni koncerteket vasárnaponként kétszer megismétlik.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Plusz

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus videó

Ismerkedj meg a zongoristával, aki elefántoknak játszik klasszikusokat!

Vagy legalábbis az egyik biztosan. Ez derül ki abból a videóból, amelyet egy kalandos életű koncertzongorista osztott meg.
Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.