Klasszikus

Rendhagyó családi koncertek

2004.01.31. 00:00
Ajánlom
Az idén is megrendezi a Pastorale hangversenysorozatot a Zuglói Szent István Zeneház (XIV., Columbus u. 11.): február 21. és május 9. között hallhatók a koncertek.

A Zeneház 1997 óta szervezi meg a Pastorale-sorozatot, amelynek koncertjei főleg családoknak szólnak. A zenei előadásokon túl tánc, saját készítésű kisfilmek, színészi produkciók, hangszerbemutatók is várják a közönséget. A társművészeteket is megszerettetni kívánó sorozat ötlete Záborszky Kálmántól, a Zeneházhoz tartozó Zeneiskola és Zeneművészeti Szakközépiskola igazgatójától származik, aki egyben a Szent István Király Szimfonikus Zenekar karmestere is.

Ugyanilyen fontos célja a programsorozatnak egy-egy történeti, művészeti stílus megismertetése a népzenétől a kortárs művészetekig a már említett eszközökkel. Rendhagyó a koncertek időzítése is: ezeket a programokat mindig februártól májusig, havonta egy-egy hétvégén rendezik. A sorozat első három programjának a Zeneház jól felszerelt nagyterme ad otthont. Ebben az évben a februári koncerteken Joseph Haydnnel ismertetik meg a látogatókat, márciusban a tárogatóval és a cimbalommal, áprilisban pedig zenés színházi program, valamint egyfelvonásos opera lesz műsoron. A májusi záró hangverseny helyszíne a Fővárosi Állat- és Növénykert japánkertje lesz, ahol az ír zene és néptánc, az ír kultúra mellett állatbemutatókkal is színesítik a műsort. A nagy érdeklődésre való tekintettel a szombat délutáni koncerteket vasárnaponként kétszer megismétlik.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

„A mi generációnk nem kapható a gyűlölködésre” – A 30 év alatti színművészek levele az Országgyűléshez

A december 9-én a szabad színházakért és a kultúra függetlenségéért meghirdetett tüntetésen Sodró Eliza, a Radnóti Színház művésze olvasta fel 111 harminc év alatti színművész levelét az Országgyűléshez.
Színház

Ezekre az előadásokra küldenék el a politikusokat a színészek

Szégyen, Hamlet, A bajnok, Az ember tragédiája – többek között ezeket a produkciókat ajánlották azok a színházi alkotók, akiket a december 9-i tüntetésen kérdeztünk meg arról, mire hívnák el a politikai döntéshozókat.
Klasszikus

Itt követheti élőben Martha Argerich koncertjét, ha már nem kapott jegyet!

December 12-én este fél 8-kor a Liszt Ferenc Kamarazenekarral lép fel Martha Argerich. A hangverseny teltházas, de a Medici TV közvetíti. Mutatjuk, hol.
Színház

Megszavazta a Parlament az új színháztörvényt

115 igen szavazattal elfogadta az Országgyűlés a kulturális törvénycsomagról szóló törvényjavaslatot, amely miatt hétfőn ezrek tüntettek a Madách téren.
Vizuál

Keleti Éva: Csak én vagyok, meg a fényképezőgépem

Meg több teremnyi legendás magyar művész és egy csokornyi feltörekvő tehetség. És ami összeköti őket: Keleti Éva kamerája. A fotóművész retrospektív kiállításának december 10-i megnyitója előtt exkluzív tárlatvezetést tartott a Fideliónak.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus konferencia

Mi a helyzet a nőkkel a zenében?

Január 8-án és 9-én, az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál keretében szimpóziumot rendeznek a fenti kérdés megvitatására.
Klasszikus zongora

A 13 éves Rozsonits Ildikó sikere a grazi ifjúsági zongoraversenyen

Rozsonits Ildikó megnyerte a 13-15 évesek korosztályát, de a többi csoportban is akadnak magyar befutók a VI. Nemzetközi Ifjúsági Bartók Zongoraversenyen.
Klasszikus hír

Itt követheti élőben Martha Argerich koncertjét, ha már nem kapott jegyet!

December 12-én este fél 8-kor a Liszt Ferenc Kamarazenekarral lép fel Martha Argerich. A hangverseny teltházas, de a Medici TV közvetíti. Mutatjuk, hol.
Klasszikus advent

Mozart átiratában hallható Händel Messiása

Az átirat Anger Ferenc rendezésében, Nádasdy Ádám új magyar fordításával csendül fel december 21-én az Erkel Színházban. A karácsonyi négy előadás szólistái Rácz Rita, Schöck Atala, Horváth István és Cser Krisztián, az Opera Zenekart és az Énekkart Kesselyák Gergely vezényli.
Klasszikus hír

Pozsonyi kórusversenyt nyert a Magnificat Leánykar

Kortárs és szakrális kategóriában is első helyezést ért el a Magnificat Leánykar egy pozsonyi kórusversenyen.