Klasszikus

Rendhagyó délutáni szerenád

2005.05.27. 00:00
Ajánlom
legrégebbi magyar zenekar, az Operaház művészeit foglalkoztató Budapesti Filharmoniai Társaság Zenekarának idén, a szükséges 50 millió forint helyett, csupán 12 millió forint támogatás jut a kulturális minisztériumtól. A zenekar január óta nem tud fizetni tagjainak, s nem tudják elindítani a következő évadra szóló bérleteiket.

A zenekar súlyos helyzete kényszerített bennünket arra, hogy demonstrációval hívjuk fel a figyelmet együttesünk ellehetetlenülésére - mondta lapunknak Melis Béla A Budapesti Filharmóniai Társaság Választmányának Elnöke. Tegnap délután kettőkor egy egész filharmónikus zenekar torlaszolta el a keskeny Wesselényi utcát. Néhány tucatnyi járókelő legnagyobb megdöbbenésére - a zenekar alapítójának - Erkel Ferencnek a Hunyadi László című operájából csndült fel a gyászinuló. A zenekar petícióját, a miniszter távollétében Vass Lajos, a Nemzeti Kulturális Örökség Miniszériumának politikai álllamtitkára vette át. A politikus lapunknak elmondta hétfőn tárgyalásokat kezdenek a zenekar képviselőivel. Vass Lajos ígéretet tett rá, hogy amennyiben néhány millió forintról van szó - a minisztérium folyósítja a zenekarnak a bérletek beindításához szükséges összeget. Az ősszel esedékes további forrásokat pedig belső átcsoportosításokkal teremtik elő.

Melis Béla lapunk kérdésére elmondta, tisztában vannak azzal, hogy kevés pénz jut a kultúrára, épp ezért a tavalyi 65 millió forint helyett idén csupán 50 millió forintra pályáztak az NKÖM-nél, s hideg zuhanyként érte őket, hogy csupán 12 millió forintot kaptak a miniszteri keretből. Melis Béla szerint ez a pénz csupán arra elég, hogy a január óta ki nem fizetett honoráriumokat rendezze a zenekar. A bérletezés beindításáához, mintegy 6-8 millió forint szükséges. A jövő évad hangversenyeinek megtatásához minimálisan 25 millió forint szükséges - ám ekkor a honoráriumokat is kénytelenek csökkenteni.

A Budapesti Filharmóniai Társaság zenészeit az Operaház legkiválóbb művészei alkotják. A százötven éve önálló, egyesületi formában működő együttes költségvetése teljesen független a dalszínháztól. A zenekar tagja nem kapnak fix fizetést, hanem fellépéseik után kapnak honoráriumot. Költségvetésük több mint harmadát, mintegy 30 millió forintot maguk teremtik elő, szponzorok támogatásával, illetve a jegybevételekből.

"A zenekar önálló bérletsorozatokban adja hangversenyeit, közel 2500 állandó bérlőnk van, telt házak előtt játszunk, évente 15 saját szervezésű koncertünkön tizenöt-tizenhatezer zeneszerető hallgatónk van. Az utóbbi tíz évben az Nemzeti Kulturális Alapprogram miniszteri keretéből származó állami támogatás tette lehetővé a folyamatos, tervezhető működést egészen ez év május 10-ig. Ekkor ért minket a hír, hogy az Ön keretéből nem áll módjában a Budapesti Filharmóniai Társaságot támogatni. A későbbiekben talán a nyilvánosság hatására, mégiscsak részesülhetünk az előre tervezett összeg mintegy húsz százalékában, mely csak arra nyújt lehetőséget, hogy rendezett körülmények között, adósság nélkül függesszük fel működésünket." - részlet a kulturális miniszternek szánt petícióból.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Rendeltek egy pepperonit, a pizzafutár egy Beethoven-szonátát is eljátszott ráadásként

Íme egy sztori arról, hogy az is arany lehet, ami nem fénylik. A tizennyolc éves Bryce Dudal pizzát kézbesített Detroitban, amikor észrevette, hogy a házban egy zongora áll. Nem tudott ellenállni.
Vizuál

24 óra alatt eltűnt a legújabb utcai Banksy-mű

Az egyik legismertebb kortárs művész minden munkájának feltűnése eseményszámba megy. Ilyen hamar viszont ritkán tűnnek el alkotásai.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Társaskör Művészeti Munkáját Támogató Egyesület

A pártoló tagsággal nemcsak a kedvezményeket veheti igénybe, de tagdíjával hozzájárulhat a hosszabb távú tervezéshez, a minőségi előadások létrejöttéhez.
Klasszikus hír

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.