Klasszikus

Rendhagyó délutáni szerenád

2005.05.27. 00:00
Ajánlom
legrégebbi magyar zenekar, az Operaház művészeit foglalkoztató Budapesti Filharmoniai Társaság Zenekarának idén, a szükséges 50 millió forint helyett, csupán 12 millió forint támogatás jut a kulturális minisztériumtól. A zenekar január óta nem tud fizetni tagjainak, s nem tudják elindítani a következő évadra szóló bérleteiket.

A zenekar súlyos helyzete kényszerített bennünket arra, hogy demonstrációval hívjuk fel a figyelmet együttesünk ellehetetlenülésére - mondta lapunknak Melis Béla A Budapesti Filharmóniai Társaság Választmányának Elnöke. Tegnap délután kettőkor egy egész filharmónikus zenekar torlaszolta el a keskeny Wesselényi utcát. Néhány tucatnyi járókelő legnagyobb megdöbbenésére - a zenekar alapítójának - Erkel Ferencnek a Hunyadi László című operájából csndült fel a gyászinuló. A zenekar petícióját, a miniszter távollétében Vass Lajos, a Nemzeti Kulturális Örökség Miniszériumának politikai álllamtitkára vette át. A politikus lapunknak elmondta hétfőn tárgyalásokat kezdenek a zenekar képviselőivel. Vass Lajos ígéretet tett rá, hogy amennyiben néhány millió forintról van szó - a minisztérium folyósítja a zenekarnak a bérletek beindításához szükséges összeget. Az ősszel esedékes további forrásokat pedig belső átcsoportosításokkal teremtik elő.

Melis Béla lapunk kérdésére elmondta, tisztában vannak azzal, hogy kevés pénz jut a kultúrára, épp ezért a tavalyi 65 millió forint helyett idén csupán 50 millió forintra pályáztak az NKÖM-nél, s hideg zuhanyként érte őket, hogy csupán 12 millió forintot kaptak a miniszteri keretből. Melis Béla szerint ez a pénz csupán arra elég, hogy a január óta ki nem fizetett honoráriumokat rendezze a zenekar. A bérletezés beindításáához, mintegy 6-8 millió forint szükséges. A jövő évad hangversenyeinek megtatásához minimálisan 25 millió forint szükséges - ám ekkor a honoráriumokat is kénytelenek csökkenteni.

A Budapesti Filharmóniai Társaság zenészeit az Operaház legkiválóbb művészei alkotják. A százötven éve önálló, egyesületi formában működő együttes költségvetése teljesen független a dalszínháztól. A zenekar tagja nem kapnak fix fizetést, hanem fellépéseik után kapnak honoráriumot. Költségvetésük több mint harmadát, mintegy 30 millió forintot maguk teremtik elő, szponzorok támogatásával, illetve a jegybevételekből.

"A zenekar önálló bérletsorozatokban adja hangversenyeit, közel 2500 állandó bérlőnk van, telt házak előtt játszunk, évente 15 saját szervezésű koncertünkön tizenöt-tizenhatezer zeneszerető hallgatónk van. Az utóbbi tíz évben az Nemzeti Kulturális Alapprogram miniszteri keretéből származó állami támogatás tette lehetővé a folyamatos, tervezhető működést egészen ez év május 10-ig. Ekkor ért minket a hír, hogy az Ön keretéből nem áll módjában a Budapesti Filharmóniai Társaságot támogatni. A későbbiekben talán a nyilvánosság hatására, mégiscsak részesülhetünk az előre tervezett összeg mintegy húsz százalékában, mely csak arra nyújt lehetőséget, hogy rendezett körülmények között, adósság nélkül függesszük fel működésünket." - részlet a kulturális miniszternek szánt petícióból.

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Csak röpülnék – beszélgetés Bodnár Erikával

Gyerekként József Attila versei adtak neki hitet. Sírni mindig szégyellt, nevetni csak a főiskolán tanult meg. Legendás művészekkel dolgozott együtt és sohasem elégedett meg azzal, ami már bevált. Új utakat keresve próbált meg röpülni, mindig egyre feljebb, s gondolatban talán most is egyik híres szerepében szárnyal. Bodnár Erika – Jászai-díjas, érdemes és kiváló művész – már két éve nem lépett színpadra. Megtisztelő, hogy az otthonában beszélgethettünk vele.
Könyv

Elhunyt Kálmán C. György

Vasárnap hajnalban, hatvanhét éves korában elhunyt Kálmán C. György – tudatta a neves egyetemi tanár, irodalomtudós, kritikus, publicista féltestvére
Zenés színház

74 évesen elhunyt Edita Gruberová

A „Szlovák Fülemüle” becenéven is emlegetett, világhírű szoprán énekesnő halálhírét a család közlése alapján müncheni ügynöksége, a Hilbert Artists Management tette közzé.
Klasszikus

Egy legendás tanárra emlékezik a legifjabb generáció a Zeneakadémián

Varga Tibor hegedűművész-tanár emlékének szenteli október 18-i koncertjét a Pannon Filharmonikusok, melyen négy csodagyerek-hegedűművész is közreműködik.
Klasszikus

Még lehet jelentkezni a Hubay Jenő Hegedűversenyre

Október 22-ig várja a húszévesnél fiatalabb közép-európai hegedűművészek jelentkezését a Fesztivál Akadémia által szervezett Hubay Jenő Hegedűverseny

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Lengyel-magyar barátság - Emszt/Koszowski Duó első lemeze

A Folks című albumon lengyel és magyar zeneszerzők művei szólalnak meg az alkotók átiratában, szoprán szaxofonon és zongorán.
Klasszikus hír

Még lehet jelentkezni a Hubay Jenő Hegedűversenyre

Október 22-ig várja a húszévesnél fiatalabb közép-európai hegedűművészek jelentkezését a Fesztivál Akadémia által szervezett Hubay Jenő Hegedűverseny
Klasszikus ajánló

Egy legendás tanárra emlékezik a legifjabb generáció a Zeneakadémián

Varga Tibor hegedűművész-tanár emlékének szenteli október 18-i koncertjét a Pannon Filharmonikusok, melyen négy csodagyerek-hegedűművész is közreműködik.
Klasszikus hír

Újabb három évig Szinetár Miklós az Opera Örökös Tagjainak elnöke

A neves rendezőt, a Tagság jelenlegi elnökét október 12-én, az Eiffel Műhelyházban tartott közgyűlésen választották újra
Klasszikus videó

Ismerje meg Bella Máté új művét! – VIDEÓ

Bella Máté Titan című művét Szentpáli Roland mutatta be az Óbudai Társaskörben, 2021. szeptember 30-án, a 34. Minifesztivál – Magyar Kortárs Zenei Körkép koncertsorozatában. Videónkban a két művész mesélt a darabról.