Klasszikus

Rendhagyó hárfakoncert világsztárokkal

2008.10.20. 00:00
Ajánlom
A hárfa csodálatos hangját mindnyájan ismerjük, de vajon tudjuk-e, ki játszott legelőször e hangszeren, miként szólaltatják meg a félhangokat, hány húrja van a hárfának, mire jók a pedálok, mi az az aeol hárfa, miként működnek a kampók, vagy kik a jelenlegi legnagyobb hárfaművészek? Azok a gyerekek, akik október 12-én ellátogattak a 10. Nemzetközi Hárfafesztiválon rendezett A hárfa sokszínűsége című koncertre, bizony tudják a válaszokat. RIPORT

Koncrethárfák

Az Aeol hárfatrió indította a hangszerbemutató jellegű előadást, mely kifejezetten a gyerekközönséget célozta meg. Az együttes a nevét az aeol hárfáról kapta – közismertebb néven szélhárfa,– az egyedüli hangszerről, mely "magától" megszólal, vagyis a szél hatására hang keletkezik.

A koncert első felében a legígéretesebb növendékek mutathatták meg tehetségüket, legtöbbjük Szegedről érkezett. Egy apró lányka lépett a színpadra. Kiderült ő a legfiatalabb fellépő, csupán másfél éve tanul hárfázni, s máris maga mögött tudhat egy versenygyőzelmet.

Az egyes fellépők között átkötő gyanánt bemutattak egyet-egyet a színpadon méltóságteljesen álló hárfák közül. Röviden ismertették a történetüket is. Mindezen érdekességeket nem mástól, mint Vigh Andreától, Magyarország egyik legkiemelkedőbb hárfaművészétől hallhattuk, aki egyben a létrehozója is az évente rendezett Hárfafesztiválnak.

 

Az Aeol Trió
 

A művésznő kérdésünkre elmondta: úgy érzi, hogy a tíz éves kezdeményezés a csúcspontjára ért, de reméli, hogy a tendencia folytatódik. "Fontos nekünk, hogy a gyerekek közel kerüljenek a hárfához, hiszen mi nagyon szeretjük e hangszert, de a legfőbb cél az, hogy a zenével legyen szoros kapcsolatuk, mert ez egy pótolhatatlan készségfejlesztő."

A jelenlevők megtudhatták, hogy a kampós hárfa forradalmasította a hangszer oktatását, egyrészt mérete illik a kisgyermekek alkatához, így már nagyon fiatalon el lehet kezdeni tanulni rajta, másrészt elérhetőbb áron szélesebb körben elterjedhetett, a sokmilliós hangversenyhárfákhoz képest. A kampó a húrok felső végénél találhatóak, s azok állításával lehet félhangokat megszólaltatni.

 

Hárfák a színpadon
 

A világ legnevesebb hárfagyártó cégei képviseltették magukat: a francia David és Camac, illetve az olasz Salvi. Minden előadó más-más hárfát szólaltatott meg, így a közönség megismerkedhetett a legkülönbözőbb hárfákkal, Vigh Andrea magyarázataival tarkítva.

Vajon hány húr van e hangszeren – vetődhet fel a kérdés. Mérettől függően a nagy koncerthárfán 47 húr található, hangterjedelme hat és fél oktáv. A húrok a törzshangokra hangoltak, s mindegyikhez tartozik egy pedál, – vagyis összesen hét –, mely arra hivatott, hogy megrövidítse a húrokat és – a kampóhoz hasonlóan – félhangokat szólaltasson meg. Tehát ha lenyomjuk a C pedált minden oktáv C húrja fél hanggal magasabb lesz (cisz).

Az koncert első felének "felnőtt szereplői" Vigh Andrea és Marielle Nordmann voltak, akik külön-külön és duóban is elvarázsolták a közönséget. Marielle Nordmannt a kritikusok az egyik legnagyobb hárfaművésznek tartják, igazi szólóhangszerré tette a hárfát.

 

Vigh Andrea és Marielle Nordmann
 

E részt Isabelle Moretti virtuóz játéka zárta, aki a tradicionális francia hárfaiskola követője. Dinamizmusa és friss, üde, mégis emelkedett előadásmódja teljesen egyedivé teszi stílusát.

 

Isabelle Moretti
 

A fellépők mindegyike hatalmas tapsot kapott, még a legkisebbeket is elbűvölte e csodálatos hangszer. Ráadásul a gyermekek számára az egyik legizgalmasabb rész még csak ekkor következett. A szünetben ugyanis ki lehetett próbálni a hárfákat, mely felkiáltásra a gyerkőcök ellepték a színpadot.

 

Gyerekek a színpadon
 

"Jó látni, hogy ennyi embert vonz ez az alkalom, érzem az összetartozást" – meséli egy kilenc éve hárfázó lány a közönség soraiból. Arra a kérdésre, hogy ő hogy került kapcsolatba a hárfával azt felelte: "tetszett a tanárnőnek a kezem, és felajánlotta, hogy megtanít játszani e hangszeren".

Egy francia édesapa a kislányával kipróbálták a hangszert: "Bár a lányom nem játszik hangszeren, nagyon szereti a zenét, sok koncertre eljárunk. Remek lehetőségnek tartom, hogy testközelből megismerheti a hangszereket."

A gyerekek egyre bátrabban próbálgatták a húrokat, hihetetlen élmény volt számukra. "Csak rájuk kell nézni – mondta a gyerekek örömére utalva Gulyás Csilla előadóművész, tanár és az Aeol trió tagja – a hárfa egy nagyon változatos hangszer, rögtön szép hangon szólal meg, s a gyerekek nagyon könnyen megszeretik. Több mint tíz éve foglalkozom ezzel, mégis meghatódom, amint lelkesen megrohamozzák a hangszereket a gyerekek."

Egy hegedülő kisfiú már-már szakértelemmel nyúlt a húrokhoz, egy zongorázó kislány le tudott fogni akkordokat a hárfán. Nem volt könnyű újra koncertképessé tenni a színpadot, mivel nagy sikere volt a sokféle színű- és méretű hangszereknek.

A folytatás játékkal indult, elérkezett a visszakérdezés ideje. A kicsik kérdéseket kaptak az eddig hallottakkal kapcsolatban, a helyesen válaszolók jutalma pedig mindenféle finomság volt.

Aztán Jana Bousková cseh művésznő kalaúzolt tovább a hárfazene világában. Igazi világjáró, mindenhol otthon van a világban, tanít és fellép a legkülönbözőbb helyeken. "Nagyszerű lehetőség, hogy egy ilyen fesztivál keretein belül népszerűsíthetjük a hárfát – fejtette ki kérdésünkre válaszolva – biztos vagyok benne, hogy a zenénk, amit ma itt megoszthatunk mindenkivel, eljut a legfiatalabbakhoz is."

 

Jana Boušková
 

Ekkor a koncert címében ígért sokszínűség tetőfokára értünk, hiszen a klasszikus zene széles palettája és a sokféle hárfa után, Jaquez Francois ír népzenét és jazz dallamokat pendített meg.

 

Jaquez Francois
 

Érdekes, hogy a hárfát mindig nőkhöz kötjük, holott a történelem első hárfaművésze az ószövetségi időkben élő Dávid király volt. Jaquez Francois be is bizonyította, e műfaj méltán lehet a férfiaké is. A klasszikus zenén kívül, a kelta hárfára specializálódó művész, mindkét műfajban neves díjakat nyert el, ezenkívül jazz hárfa triójával turnézik világszerte. Az együttesben elektromos hárfát, bőgőt és dobot hallhatunk.

"A hárfa dinamikus és modern oldalát mutatom be – válaszolja Jaquez Francios arra kérdésre, hogy miért fontos egy ilyen alkalom megrendezése – így talán a gyerekek is kapcsolatba kerülhetnek a hangszerekkel. Ők a jövő közönsége, és az előadóművészek új generációja is. Remélem, hogy e koncert után néhányan kedvet kapnak és elkezdenek hárfázni."

Végezetül az Aeol hárfatrió latin zenével pezsdítette fel a hallgatóságot, mintegy keretbe foglalva a koncertet. A finálé azonban még hátra volt, számos nagyszerű hárfával, számos nagyszerű művésszel.

 

Finálé
 

(2008. október 12. 11:00 Zeneakadémia Nagyterem (Budapest) - A hárfa sokszínűsége − hangszerbemutató koncert gyerekeknek; km.: Marielle Nordmann, Jana Bousková, Isabelle Moretti, Jakez Francois; műsorvez.: Vigh Andrea, Batta András; A hangszerek világa (10. Jubileumi Nemzetközi Hárfafesztivál)

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Klasszikus

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Jazz/World

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.
Klasszikus ajánló

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát június 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.