Klasszikus

Rendhagyó hárfakoncert világsztárokkal

2008.10.20. 00:00
Ajánlom
A hárfa csodálatos hangját mindnyájan ismerjük, de vajon tudjuk-e, ki játszott legelőször e hangszeren, miként szólaltatják meg a félhangokat, hány húrja van a hárfának, mire jók a pedálok, mi az az aeol hárfa, miként működnek a kampók, vagy kik a jelenlegi legnagyobb hárfaművészek? Azok a gyerekek, akik október 12-én ellátogattak a 10. Nemzetközi Hárfafesztiválon rendezett A hárfa sokszínűsége című koncertre, bizony tudják a válaszokat. RIPORT

Koncrethárfák

Az Aeol hárfatrió indította a hangszerbemutató jellegű előadást, mely kifejezetten a gyerekközönséget célozta meg. Az együttes a nevét az aeol hárfáról kapta – közismertebb néven szélhárfa,– az egyedüli hangszerről, mely "magától" megszólal, vagyis a szél hatására hang keletkezik.

A koncert első felében a legígéretesebb növendékek mutathatták meg tehetségüket, legtöbbjük Szegedről érkezett. Egy apró lányka lépett a színpadra. Kiderült ő a legfiatalabb fellépő, csupán másfél éve tanul hárfázni, s máris maga mögött tudhat egy versenygyőzelmet.

Az egyes fellépők között átkötő gyanánt bemutattak egyet-egyet a színpadon méltóságteljesen álló hárfák közül. Röviden ismertették a történetüket is. Mindezen érdekességeket nem mástól, mint Vigh Andreától, Magyarország egyik legkiemelkedőbb hárfaművészétől hallhattuk, aki egyben a létrehozója is az évente rendezett Hárfafesztiválnak.

 

Az Aeol Trió
 

A művésznő kérdésünkre elmondta: úgy érzi, hogy a tíz éves kezdeményezés a csúcspontjára ért, de reméli, hogy a tendencia folytatódik. "Fontos nekünk, hogy a gyerekek közel kerüljenek a hárfához, hiszen mi nagyon szeretjük e hangszert, de a legfőbb cél az, hogy a zenével legyen szoros kapcsolatuk, mert ez egy pótolhatatlan készségfejlesztő."

A jelenlevők megtudhatták, hogy a kampós hárfa forradalmasította a hangszer oktatását, egyrészt mérete illik a kisgyermekek alkatához, így már nagyon fiatalon el lehet kezdeni tanulni rajta, másrészt elérhetőbb áron szélesebb körben elterjedhetett, a sokmilliós hangversenyhárfákhoz képest. A kampó a húrok felső végénél találhatóak, s azok állításával lehet félhangokat megszólaltatni.

 

Hárfák a színpadon
 

A világ legnevesebb hárfagyártó cégei képviseltették magukat: a francia David és Camac, illetve az olasz Salvi. Minden előadó más-más hárfát szólaltatott meg, így a közönség megismerkedhetett a legkülönbözőbb hárfákkal, Vigh Andrea magyarázataival tarkítva.

Vajon hány húr van e hangszeren – vetődhet fel a kérdés. Mérettől függően a nagy koncerthárfán 47 húr található, hangterjedelme hat és fél oktáv. A húrok a törzshangokra hangoltak, s mindegyikhez tartozik egy pedál, – vagyis összesen hét –, mely arra hivatott, hogy megrövidítse a húrokat és – a kampóhoz hasonlóan – félhangokat szólaltasson meg. Tehát ha lenyomjuk a C pedált minden oktáv C húrja fél hanggal magasabb lesz (cisz).

Az koncert első felének "felnőtt szereplői" Vigh Andrea és Marielle Nordmann voltak, akik külön-külön és duóban is elvarázsolták a közönséget. Marielle Nordmannt a kritikusok az egyik legnagyobb hárfaművésznek tartják, igazi szólóhangszerré tette a hárfát.

 

Vigh Andrea és Marielle Nordmann
 

E részt Isabelle Moretti virtuóz játéka zárta, aki a tradicionális francia hárfaiskola követője. Dinamizmusa és friss, üde, mégis emelkedett előadásmódja teljesen egyedivé teszi stílusát.

 

Isabelle Moretti
 

A fellépők mindegyike hatalmas tapsot kapott, még a legkisebbeket is elbűvölte e csodálatos hangszer. Ráadásul a gyermekek számára az egyik legizgalmasabb rész még csak ekkor következett. A szünetben ugyanis ki lehetett próbálni a hárfákat, mely felkiáltásra a gyerkőcök ellepték a színpadot.

 

Gyerekek a színpadon
 

"Jó látni, hogy ennyi embert vonz ez az alkalom, érzem az összetartozást" – meséli egy kilenc éve hárfázó lány a közönség soraiból. Arra a kérdésre, hogy ő hogy került kapcsolatba a hárfával azt felelte: "tetszett a tanárnőnek a kezem, és felajánlotta, hogy megtanít játszani e hangszeren".

Egy francia édesapa a kislányával kipróbálták a hangszert: "Bár a lányom nem játszik hangszeren, nagyon szereti a zenét, sok koncertre eljárunk. Remek lehetőségnek tartom, hogy testközelből megismerheti a hangszereket."

A gyerekek egyre bátrabban próbálgatták a húrokat, hihetetlen élmény volt számukra. "Csak rájuk kell nézni – mondta a gyerekek örömére utalva Gulyás Csilla előadóművész, tanár és az Aeol trió tagja – a hárfa egy nagyon változatos hangszer, rögtön szép hangon szólal meg, s a gyerekek nagyon könnyen megszeretik. Több mint tíz éve foglalkozom ezzel, mégis meghatódom, amint lelkesen megrohamozzák a hangszereket a gyerekek."

Egy hegedülő kisfiú már-már szakértelemmel nyúlt a húrokhoz, egy zongorázó kislány le tudott fogni akkordokat a hárfán. Nem volt könnyű újra koncertképessé tenni a színpadot, mivel nagy sikere volt a sokféle színű- és méretű hangszereknek.

A folytatás játékkal indult, elérkezett a visszakérdezés ideje. A kicsik kérdéseket kaptak az eddig hallottakkal kapcsolatban, a helyesen válaszolók jutalma pedig mindenféle finomság volt.

Aztán Jana Bousková cseh művésznő kalaúzolt tovább a hárfazene világában. Igazi világjáró, mindenhol otthon van a világban, tanít és fellép a legkülönbözőbb helyeken. "Nagyszerű lehetőség, hogy egy ilyen fesztivál keretein belül népszerűsíthetjük a hárfát – fejtette ki kérdésünkre válaszolva – biztos vagyok benne, hogy a zenénk, amit ma itt megoszthatunk mindenkivel, eljut a legfiatalabbakhoz is."

 

Jana Boušková
 

Ekkor a koncert címében ígért sokszínűség tetőfokára értünk, hiszen a klasszikus zene széles palettája és a sokféle hárfa után, Jaquez Francois ír népzenét és jazz dallamokat pendített meg.

 

Jaquez Francois
 

Érdekes, hogy a hárfát mindig nőkhöz kötjük, holott a történelem első hárfaművésze az ószövetségi időkben élő Dávid király volt. Jaquez Francois be is bizonyította, e műfaj méltán lehet a férfiaké is. A klasszikus zenén kívül, a kelta hárfára specializálódó művész, mindkét műfajban neves díjakat nyert el, ezenkívül jazz hárfa triójával turnézik világszerte. Az együttesben elektromos hárfát, bőgőt és dobot hallhatunk.

"A hárfa dinamikus és modern oldalát mutatom be – válaszolja Jaquez Francios arra kérdésre, hogy miért fontos egy ilyen alkalom megrendezése – így talán a gyerekek is kapcsolatba kerülhetnek a hangszerekkel. Ők a jövő közönsége, és az előadóművészek új generációja is. Remélem, hogy e koncert után néhányan kedvet kapnak és elkezdenek hárfázni."

Végezetül az Aeol hárfatrió latin zenével pezsdítette fel a hallgatóságot, mintegy keretbe foglalva a koncertet. A finálé azonban még hátra volt, számos nagyszerű hárfával, számos nagyszerű művésszel.

 

Finálé
 

(2008. október 12. 11:00 Zeneakadémia Nagyterem (Budapest) - A hárfa sokszínűsége − hangszerbemutató koncert gyerekeknek; km.: Marielle Nordmann, Jana Bousková, Isabelle Moretti, Jakez Francois; műsorvez.: Vigh Andrea, Batta András; A hangszerek világa (10. Jubileumi Nemzetközi Hárfafesztivál)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elhunyt Magyar Gábor gordonkaművész

Életének 60. évében, 2021. február 23-án súlyos betegség után elhunyt Magyar Gábor, az Opera Zenekar gordonkaművésze.
Klasszikus

Ők részesülnek állami zenei ösztöndíjban

Idén 23 fiatal részesül állami zenei ösztöndíjba: Fischer Annie zenei előadóművészeti ösztöndíjban tizenhárman, Kodály Zoltán zenei alkotói ösztöndíjban heten, Lakatos Ablakos Dezső dzsessz-előadóművészeti ösztöndíjban hárman.
Színház

Ingyenes stream-előadásként láthatók a Magyar Színház jelenetíró pályázatának döntősei

A Pesti Magyar Színház 2020 novemberében jelenetíró pályázatot hirdetett, melynek témája a karantén utáni élet volt. A beérkezett 193 pályamű közül a legjobb 7 bemutatkozási lehetőséget is kap, melyet az érdeklődők a színház Facebook-oldalán és honlapján ingyenesen megtekinthetnek.
Könyv

Nem véleményezheti az új érettségi vizsgamodellt a Magyartanárok Egyesülete

Növekszik a magolandó anyag mennyisége az új érettségi vizsgamodellben, az olvasás öröme helyett a „műcímek bemagolása” lesz a cél a Magyartanárok Egyesülete szerint. Hiába mondanák el a véleményüket, nem kaptak erre lehetőséget.
Vizuál

Itt nézheti meg a Természetes fény első előzetesét!

Megérkezett a Závada Pál regényéből készült film első előzetese. Nagy Dénes filmje a Berlinale versenyprogramjában is szerepel. Egy II. világháborús alakulatról szól, amely a keleti fronton teljesít szolgálatot.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Szomorú nóta kíséretében hagyta el VII. kerületi próbahelyét a 100 Tagú Cigányzenekar

A zenekar tizenkét év után költözött ki az erzsébetvárosi próbahelyről, miután nem fogadták el a kerület vezetése által kínált megoldást – írta meg a Telex.hu.
Klasszikus ajánló

Virtuóz fiatalokkal ad koncertet a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Online koncertet ad a Liszt Ferenc Kamarazenekar február 26-án. A szólisták közül a legfiatalabb 11 éves, mindannyiukat számos díjjal ismerték már el, és van köztük, aki a világhírű Carnegie Hallban is fellépett.
Klasszikus ajánló

Feltörekvő magyar karmester a Müpa színpadán

A közelmúltban rangos karmesterversenyt nyert Hontvári Gábor, aki most a Nemzeti Filharmonikusokat vezényli február 25-én a Müpában. Az online esemény igazi zenei csemegének ígérkezik.
Klasszikus gyász

Elhunyt Magyar Gábor gordonkaművész

Életének 60. évében, 2021. február 23-án súlyos betegség után elhunyt Magyar Gábor, az Opera Zenekar gordonkaművésze.
Klasszikus mti

Ők részesülnek állami zenei ösztöndíjban

Idén 23 fiatal részesül állami zenei ösztöndíjba: Fischer Annie zenei előadóművészeti ösztöndíjban tizenhárman, Kodály Zoltán zenei alkotói ösztöndíjban heten, Lakatos Ablakos Dezső dzsessz-előadóművészeti ösztöndíjban hárman.