Klasszikus

Rendhagyó San Franciscó-i csellókvartett látogat Magyarországra

2014.05.01. 12:35
Ajánlom
Egy popzenét és klasszikus műfajokat ötvöző San Franciscó-i csellókvartett látogat Magyarországra május 4. és 10. között a budapesti amerikai nagykövetség szervezésében.

A Cello Street nevű formáció Matt Alber Grammy-díjas énekessel érkezik, és két ingyenes koncertet is ad: május 5-én a fővárosi Vakok Általános Iskolájában, majd május 8-án a veszprémi Hangvillában.

A koncertek mellett magyar együttesekkel is együttműködnek, valamint elkészítenek egy videofelvételt Jónás Verával. Az énekesnőt 2012 őszén beválogatták harminckét fiatal zenész közé, akik részt vehettek az amerikai külügyminisztérium által támogatott OneBeat programban. A program keretében kéthetes floridai műhelymunkát követően tizenhat állomásos turnéra indultak az Egyesült Államok keleti partvidékén, a sorozatot nagy sikerű koncert zárta New Yorkban.

A Cello Street mesterkurzusokat, műhelyfoglalkozásokat is tart a Bartók Béla Konzervatóriumban és a veszprémi Dohnányi Ernő Zeneművészeti Szakközépiskolában. Ittlétük során emellett foglalkoznak hátrányos helyzetű diákokkal is: két napot töltenek a felsőörsi Snétberger Zenei Tehetség Központ roma fiataljaival, és a hangszer csodálatos világát közelebb hozzák a Vakok Általános Iskolájának tanulóihoz is.

A San Franciscó-i Cello Street két éve varázsolja el a nézőket a város utcáin és koncerttermeiben a pop és klasszikus műfajok vegyítésével. Számos zenei együttműködésben is részt vesznek, a közelmúltban például a Grammy-díjas énekessel és zeneszerzővel, Matt Alberrel dolgoztak együtt.

Magyarországi látogatásuk a budapesti amerikai nagykövetség, az amerikai külügyminisztérium oktatási és kulturális osztálya, valamint az American Voices nevű kulturális nonprofit szervezet támogatásával és szervezésében valósul meg.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Az első önarckép, amely tükrözte Van Gogh elmeállapotát

Vincent Van Gogh munkásságának vezető szakértői igazolták, hogy az oslói Nemzeti Múzeum gyűjteményében található önarcképet valóban a holland mester festette. A különleges alkotás 1889-ben készült, mikor a művész pszichózisa miatt többször is kezelésre szorult.
Klasszikus

Generációk csellista példaképe: 75 éves lenne Jacqueline du Pré

Tragikusan fiatalon hunyt el, de egyetlen évtized alatt beírta nevét a legfontosabb modern előadóművészek közé. Jacqueline du Pré inspiráció sokak számára ma is, egykori hangszerén pedig magyar művész játszik.
Klasszikus

Egy nő nem csupán a gitárját tudja behangolni, hanem akár zenét is írhat

Egyre nyilvánvalóbb, hogy a nők legalább annyira értenek a zenéhez, mint a férfiak. De milyenek a lehetőségeik, és mennyi terük van alkotni? Erről kérdeztük Barna Emília szociológust.
Könyv

A Tüskevár írója volt gazdatiszt, de uszálykísérő, patkányirtó és napszámos is

Bár elsősorban ifjúsági és "állatregényíróként" emlegetik, még utóbbi köteteiben is - csak úgy mellékes könnyedséggel - zseniális emberábrázoló. 1900. január 25-én született Fekete István író.
Jazz/World

Visszakapta az ellopott hegedűjét Lajkó Félix

Sajtónyilvánosság előtt kapta vissza ellopott hegedűjét Lajkó Félix január 23-án, csütörtökön, Újvidéken.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Itt a lehetőség: felvételt hirdet a Magyar Rádió Gyermekkórusa

Nagycsoportos óvodások és általános iskolás gyermekek jelentkezését várja a magyar és külföldi zeneélet elismert énekkara.
Klasszikus portré

Generációk csellista példaképe: 75 éves lenne Jacqueline du Pré

Tragikusan fiatalon hunyt el, de egyetlen évtized alatt beírta nevét a legfontosabb modern előadóművészek közé. Jacqueline du Pré inspiráció sokak számára ma is, egykori hangszerén pedig magyar művész játszik.
Klasszikus lemez

Nicola Benedetti is fellép a Grammy-átadón

A skót hegedűművész is ott lesz január 26-án az egyik legnagyobb zenei díj átadóján. Az is lehet, hogy kap valamit.
Klasszikus hír

Bionikus kesztyűben újra képes zongorázni a brazil zongoraművész

Több mint 20 év után ismét képes mindkét kezével zongorázni Joao Carlos Martins brazil zongoraművész, Johann Sebastian Bach zenéjének egyik legnevesebb előadója.
Klasszikus hír

Tabea Zimmermann brácsaművész az idei Siemens-díj nyertese

Az elismerés nem csekély, negyedmillió eurós pénzjutalommal is jár.