Klasszikus

Rendhagyó San Franciscó-i csellókvartett látogat Magyarországra

2014.05.01. 12:35
Ajánlom
Egy popzenét és klasszikus műfajokat ötvöző San Franciscó-i csellókvartett látogat Magyarországra május 4. és 10. között a budapesti amerikai nagykövetség szervezésében.

A Cello Street nevű formáció Matt Alber Grammy-díjas énekessel érkezik, és két ingyenes koncertet is ad: május 5-én a fővárosi Vakok Általános Iskolájában, majd május 8-án a veszprémi Hangvillában.

A koncertek mellett magyar együttesekkel is együttműködnek, valamint elkészítenek egy videofelvételt Jónás Verával. Az énekesnőt 2012 őszén beválogatták harminckét fiatal zenész közé, akik részt vehettek az amerikai külügyminisztérium által támogatott OneBeat programban. A program keretében kéthetes floridai műhelymunkát követően tizenhat állomásos turnéra indultak az Egyesült Államok keleti partvidékén, a sorozatot nagy sikerű koncert zárta New Yorkban.

A Cello Street mesterkurzusokat, műhelyfoglalkozásokat is tart a Bartók Béla Konzervatóriumban és a veszprémi Dohnányi Ernő Zeneművészeti Szakközépiskolában. Ittlétük során emellett foglalkoznak hátrányos helyzetű diákokkal is: két napot töltenek a felsőörsi Snétberger Zenei Tehetség Központ roma fiataljaival, és a hangszer csodálatos világát közelebb hozzák a Vakok Általános Iskolájának tanulóihoz is.

A San Franciscó-i Cello Street két éve varázsolja el a nézőket a város utcáin és koncerttermeiben a pop és klasszikus műfajok vegyítésével. Számos zenei együttműködésben is részt vesznek, a közelmúltban például a Grammy-díjas énekessel és zeneszerzővel, Matt Alberrel dolgoztak együtt.

Magyarországi látogatásuk a budapesti amerikai nagykövetség, az amerikai külügyminisztérium oktatási és kulturális osztálya, valamint az American Voices nevű kulturális nonprofit szervezet támogatásával és szervezésében valósul meg.

Programkereső

Legolvasottabb

Könyv

„Mindennek a magyar irodalom a közepe” – Valuska László a tízéves Margó Fesztiválról

Több mint 60 programmal, könyvbemutatókkal, koncertekkel és irodalmi sétákkal jelentkezik a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár október 14. és 17. között a Várkert Bazárban. A jubileum alkalmából a fesztivál alapítójával, programigazgatójával beszélgettünk.
Könyv

Egy stadionnyi Paradicsom – Nádasdy Ádám az új Dante-fordításról

Egy közös karácsonyi italozás alkalmával jutott Nádasdy Ádám és Térey János arra a megállapításra, hogy Dante Isteni színjátékának Paradicsom részét újra kéne fordítani. Nem azért, mert Babits szövege ne lenne jó, nagyon is szép, a mai olvasóközönség viszont már nehezebben fogadja be. Az új változat elkészült, Nádasdy Ádám, a mű fordítója pedig a 2021-es Budapesti Őszi Fesztivál keretében ismertette a művet a Márai Sándor Kulturális Központban.
Klasszikus

Cziffra György századik születésnapját ünnepli a zenészvilág

Két különleges koncerttel, kiállítással, külföldi programokkal folytatódik a Cziffra György-emlékév, a zongoraművész századik születésnapján Eötvös Péter erre az alkalomra írt műve is elhangzik
Vizuál

Vaszary, Aba-Novák és Munkácsy remekművei a Virág Judit Galéria őszi aukcióján

Vaszary János utolsó itáliai nyarát felidéző festménye, Aba-Novák Vilmos római trattoria ciklusának lenyűgöző darabja, Munkácsy Mihály anya-gyerek kompozíciója és Kádár Béla Amerika-élményének emléket állító műve is kalapács alá kerül a Virág Judit Galéria őszi aukcióján október 17-én a Budapest Kongresszusi Központban.
Vizuál

A rejtélyes Margaret Watkins - Fotóhónap2021

Tükröződő csónak a vízen, személyes tárgyak a fürdőszobában, festői portrék és ipari tájak, kaleidoszkóp-szerű montázsok – mind-mind eredeti nyomatok Margaret Watkins titokzatos fekete dobozából. A Fotóhónap2021 központi tárlata a méltatlan módon elfeledett életműből válogat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Újabb három évig Szinetár Miklós az Opera Örökös Tagjainak elnöke

A neves rendezőt, a Tagság jelenlegi elnökét október 12-én, az Eiffel Műhelyházban tartott közgyűlésen választották újra
Klasszikus videó

Ismerje meg Bella Máté új művét! – VIDEÓ

Bella Máté Titan című művét Szentpáli Roland mutatta be az Óbudai Társaskörben, 2021. szeptember 30-án, a 34. Minifesztivál – Magyar Kortárs Zenei Körkép koncertsorozatában. Videónkban a két művész mesélt a darabról.
Klasszikus ajánló

Vidovszky László-est a Zeneakadémián

Vidovszky László korai munkásságát mutatja be az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál, abszurd hanghatásokat felvonultató zenemű, kamaraopera és filmvetítés is szerepel a programban.
Klasszikus ajánló

Cziffra György századik születésnapját ünnepli a zenészvilág

Két különleges koncerttel, kiállítással, külföldi programokkal folytatódik a Cziffra György-emlékév, a zongoraművész századik születésnapján Eötvös Péter erre az alkalomra írt műve is elhangzik
Klasszikus beszámoló

Zeneszerzők párbeszéde – Beszélgetés Georges Aperghisszel

Az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány zeneszerző-beszélgetései, a mustMEET Composers sorozat legújabb vendége a görög származású zenés színházi alkotó, Georges Aperghis volt.