Klasszikus

Rendkívül sikeres volt a Miskolci Operafesztivál

2005.06.29. 00:00
Ajánlom
Az elmúlt hét végén fejeződött be a „Bartók + Bel canto 2005” címet viselő Miskolci Nemzetközi Operafesztivál. A rendezvény látogatottsága minden korábbi csúcsot megdöntött: száztízezer látogató volt kíváncsi a június 11. és 25. között megrendezett előadásokra.

Az idei, közel ötven előadást és számos kiegészítő produkciót kínáló fesztivál mintegy háromszázmillió forintos költségvetésből valósult meg. A finanszírozáshoz civil támogatók is hozzájárultak, s a kulturális tárca százmillió forintot adott a rendezvényre; mindezek ellenére több előadást is azért kellett lemondani, mert megvalósításukhoz nem állt rendelkezésre elegendő pénz.

A szervezőknek több váratlan helyzettel is meg kellett küzdeniük a két hét során: betegség, gyászeset vagy technikai okok miatt két énekes és egy egész társulat is lemondta szereplését. A rendezők jó szakmai kapcsolatainak köszönhetően azonban a nehézségeken hamar sikerült úrrá lenni, így a közönség három „meglepetés”-énekest is hallhatott: a milánói Scala tenorját, Alberto Cupidót, Lena Nordin szopránénekesnőt a Stockholmi Királyi Operából, valamint a Zürichi Operánál dolgozó, román származású Elena Mosucot.

Mint a Miskolci Nemzetközi Operafesztivál szervezőirodájának munkatársa szerkesztőségünkkel tudatta, a jövő évi rendezvény témája, címe a „Bartók + verismo” lesz.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus videó

Ismerkedj meg a zongoristával, aki elefántoknak játszik klasszikusokat!

Vagy legalábbis az egyik biztosan. Ez derül ki abból a videóból, amelyet egy kalandos életű koncertzongorista osztott meg.
Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.