Klasszikus

René Jacobs zenei lajtorjája

2014.12.25. 10:38
Ajánlom
Avagy Johann Sebastian Bach és Renée Jacobs találkozásáról a lipcsei Tamás templomban .

Kedves Isten, kérlek ne engedd, hogy meghaljon a hörcsögöm, adj neki jó egészséget - ezt a (német nyelvű) feliratot helyezte el mellettem egy tíz év körüli kislány a lipcsei Tamás templomban az Istenhez intézett kérések falára. A faltól nem messze van Bach sírja. Valószínűleg a sírban nyugvó is mosolygott volna e szelíd és őszinte kérésen.

A sírtól be lehet látni az egész templomot, és azt szemlélvén el lehet gondolkodni azon, vajon, hogy is szólhatott ott a Máté passió, hogyan a Kantáták. Mert bár a templomot számos alkalommal átalakították, alapvonásait azért megőrizte. René Jacobs - szerintem - korszakos, jelen pillanatban majdnem felülmúlhatatlannak tetsző Máté passió előadása is ebből indul ki: hogyan nézett ki a templom, hol volt a két karzat, hogyan állt a két kórus egymással szemben. Hányan fértek fel a fecsekfészek karzatra, hányan az orgona karzatra, hogyan hatott a hangzásra a templom. Jacobs szerint, szinte két különálló zenekar szólalt meg. A két kórus meghökkentően távol állt egymástól. Ezt a tulajdonképpen furcsa hangzásélményt is akarta rekonstruálni a tavalyi év egyik legjobb lemezén.

2014 elején Jabobs vezényelte a Teremtést (Haydn művét), vagyis az itteni újévi koncertet. Elég gyorsan lecserélte a Mahler kórust a valóban sokkal jobb, sokkal egységesebb hangást produkáló Purcell Kórusra - Vashegyi György kórusára -, hogy aztán, a közös munka folyományaképpen egy közös Bach turnéra is vigye a magyarokat. Már ezen az újévi koncerten is feltűnt, de később, a Bach Motetták nyilvános próbáin is, hogy mennyire fontos Jacobsnak a hangzásarány: nagyon sokat variált, ki hova álljon, ki, ki előtt legyen. A szövegről, főleg ahhoz képest, hogy klasszika filológusnak tanult, aránylag keveset beszélt.

Jacobs ma a francia zene, a francia zene élet egyik vezetője: Gentben született, flamand családban, ahol természetes volt, hogy franciául is beszélnek. Abban a templomban kezdett énekelni, melyben minden idők egyik leglenyűgözőbb festménye áll - Van Eyck szárnyas oltára. Kontratenorból lett karmester - hogy később maga is jelentős kontratenorokat fedezzen fel.

Azokon a Bach Motetta próbákon volt egy pillanat, amikor a sok ültetés, felszínes magyarázat, egyszer csak, mintegy varázsütésre, értelmet nyert. Amikor a próba az unalmas hömpölygésből átfordult jelentős és mély kísérletezésbe. Volt egy pont - és hogy ez volt, az abszolút és csakis René Jacobs nagyságának tudható be - amikor a mű megszólalt: pontosabban megszólalt a mélység, az a lényeg, ami egyedül Baché. Az eladdig kissé vontatottnak ható folyamat hirtelen, mintegy kiélesítve a zene alapvonásait, átváltozott szertartássá: melyben, mindennek, a kéztartásnak, a hangsúlyoknak, mindennek, súlya lett. Minden fontossá vált.

Nem tudom másképp leírni ezt: mintha megemelkedett volna a terem.

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

Újra színpadon - Így élték meg a művészek a visszatérést

A pandémia miatti leállás során nemcsak mi, nézők szoktunk el a személyes kulturális élményektől, de bizony a művészeknek is újra kellett tanulniuk a színpadi jelenlétet és a közönséggel történő találkozást. Ennek a folyamatnak a lelki oldaláról kérdeztük őket.
Zenés színház

„Remélem, a nézők is velünk énekelnek” – interjú Dolhai Attilával a Palotakoncertek kapcsán

Július 23-án és 24-én ismét megrendezik a Budavári Palotakoncertet az Oroszlános Udvarban, amely idén Operettünnep címmel várja a zenés színház kedvelőit. A koncertről, a visszatérésről és a jövőbeli tervekről az est egyik szólistájával, Dolhai Attilával beszélgettünk.
Klasszikus

Zenei utazás Mozarttól Josef Sukig

Álmodozó nyári éjjel címmel július 29-én szabadtéri koncertet az Anima Musicae Kamarazenekar, az Óbudai Társaskör kertjében. A műsorban elhangzanak Mendelssohn, Mozart, Hugo Wolf és Josef Suk művei is, valamint vendégművészként fellép Horgas Eszter és Polónyi Ágnes.
Zenés színház

Sztárgála és jótékonysági nap Patricia Petibonnal és Lawrence Brownlee-val az Opera Eiffel Műhelyházában

2021. augusztus 21-én 19:00 órától a kivételes francia koloratúrszoprán, Patricia Petibon és a legkeresettebb amerikai bel canto tenor, Lawrence Brownlee ad szabadtéri koncertet az Opera Eiffel Műhelyházának parkjában.
Tánc

Elhunyt Axt Lászlóné Ibolya artistaművész

71. életévében elhunyt Axt Lászlóné Ibolya világhírű artistaművész, akit a Fővárosi Nagycirkusz társulata fájó szívvel búcsúztat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Zenei utazás Mozarttól Josef Sukig

Álmodozó nyári éjjel címmel július 29-én szabadtéri koncertet az Anima Musicae Kamarazenekar, az Óbudai Társaskör kertjében. A műsorban elhangzanak Mendelssohn, Mozart, Hugo Wolf és Josef Suk művei is, valamint vendégművészként fellép Horgas Eszter és Polónyi Ágnes.
Klasszikus arcus temporum

Középpontban Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága Pannonhalmán

Augusztus 27-29. között rendezik meg az Arcus Temporum Pannonhalmi Kortárs Művészeti Fesztivált, amelynek zenei gerincét idén Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága adja. A programot Klukon Edit és Ránki Dezső művészházaspár állított össze. 
Klasszikus ajánló

A természet, a mozgás és a művészet egysége

Idén nyolcadik alkalommal rendezik meg a Természet Operaháza Tisza-tavi Fesztivált július 30. és augusztus 1. között.
Klasszikus interjú

Herboly Domonkos: „Még jobban megbecsüljük a közönséget”

Megpróbáltatásokkal teli koncertévad van mögöttünk, ami az ország első számú együtteseit is próbára tette, szakmailag és lelkileg egyaránt. A Nemzeti Filharmonikusok főigazgatójával, Herboly Domonkossal beszélgettünk a tapasztalatokról és a következő évadra vonatkozó terveikről.
Klasszikus hír

Zongorabillentyűzetet formázó virágkompozíció Cziffra György tiszteletére

A Cziffra György-emlékév keretében különleges virágkompozíciót készített a FŐKERT Nonprofit Zrt a Szent István Parkba.