Klasszikus

Renée, vagy amit akartok

2003.10.21. 00:00
Ajánlom
Akkor vagyok nyugodt, ha az operaénekesnő nem szép. Elég az új csillagocskákból, akik feltűnnek, énekelnek egy-két évadot, és mire az ember megjegyezné a nevüket, mire volna mit megjegyezni rajtuk, mire a gondolkodásuk, tapasztalatuk, tudásuk utolérné az adottságaikat, addigra már roncsok. Vagy az idegeik mennek tönkre, vagy a hangjukat veszítik el.

Renée Fleming minden rossznak a fordítottja. Például nem szép. Sok munkával, sminkkel, drága ruhákkal vonzó kis asszonyt lehet belőle alkotni, de alapvetően olyan megnyugtatóan elrajzoltak a vonásai, hogy megmelegszik tőle az ember szíve. A karrierje sem rakétasebességgel indult, majdnem harminc-éves volt, amikor megnyert egy versenyt, és onnét lépésről lépésre haladva lett mára a világ vezető szopránja, a Metropolitan idei évadnyitó sztárja. Persze, hogy az ilyesmi kissé megviseli az ember idegeit, neki is voltak olyan kifakadásai, hogy vajon mi lehet a baj velem? Csak nem az, hogy tisztességesen végzem a munkámat, és nem mondom le az előadásokat? De a szorult helyzetből Renée Fleming mégsem a botrányok felé kereste a menekülést, a világ pedig még mindig nincsen eléggé elrontva, mert néhány éve Fleming már nemzetközi sztár, mostanra pedig minden szempontból a csúcsra ért.

Őszre válogatáslemeze jelent meg, tíz év felvételeiből. Fleming mindenféle stílusban énekel, dalt és operarészletet, olaszt, franciát és németet, sőt Dvorzsákot és Rachmanyinovot is. A hangon nem hallatszik meg a tíz év, az előadás csak érettebb lett, az egy indulatból elénekelt Mozart- áriához képest mindennek sokkal több a rétege, még a Traviata nagyáriából is az érződik, hogy jóságos ég, mennyit élt ez a szegény lány. Közben azonban Fleming mindig zenei, semmilyen idegen eszközt nem használ, csak a hangot, csak a zenét. Túlfinomult? Bizonyos szempontból talán igen, hiszen érezhető, hogy nála minden hang mérlegre van téve, minden szín ki van keverve, semmi sem esetleges, és ez a tudatosság azzal jár, hogy nem érezni az éneklés egészen egyszerű, testi örömeit, azt, hogy jaj, de jó, ha szól a hangom. Egyszerűen nem tud úgy tenni Fleming, mintha csak buta énekes lenne, tekintve, hogy nem az. Betéve tudja az éneklés történetét a kezdetektől napjainkig, a willendorfi Vénusztól saját magáig, tudja, hogy melyik áriában ki milyen eszközöket használt, és hogy abból ő mennyit vehet át. A kifogástalan technikához és óriási tudáshoz még gyönyörű hang is járul – az ember csak azt nem érti, mi tartott ezen ilyen sokáig. Miért nem ő mindenki kedvenc énekese?

Talán csak azért, mert túlságosan zenei. Akkor is abban hisz, hogy minden lényeges a kottában van, amikor tudjuk, hogy minden lényeges a bulvárlapokban van. Talán az a baj, hogy túlságosan komoly, hogy ezekben a szépen megénekelt hangokban ott van az opera elmúlt száz éve, és ezektől az összefoglaló művészektől az ember megijed, mert azt hiszi, nincsen tovább. De az is lehet, hogy nincs is semmi baj, és holnaptól mindenki Renée Fleming feliratú pólóban sétálgat az utcán. (By Request – Renée Fleming – Decca, 2003)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

„A mi generációnk nem kapható a gyűlölködésre” – A 30 év alatti színművészek levele az Országgyűléshez

A december 9-én a szabad színházakért és a kultúra függetlenségéért meghirdetett tüntetésen Sodró Eliza, a Radnóti Színház művésze olvasta fel 111 harminc év alatti színművész levelét az Országgyűléshez.
Színház

„Tudsz még hallgatni?” – Beszámoló a színházi alkotók tüntetéséről

A szabad színházért, a kultúra függetlenségéért szerveztek tüntetést december 9-én estére a Madách térre, és noha a bírált törvényjavaslat időközben módosult, sokan úgy érezték, ott a helyük a megmozduláson.
Színház

Ezekre az előadásokra küldenék el a politikusokat a színészek

Szégyen, Hamlet, A bajnok, Az ember tragédiája – többek között ezeket a produkciókat ajánlották azok a színházi alkotók, akiket a december 9-i tüntetésen kérdeztünk meg arról, mire hívnák el a politikai döntéshozókat.
Színház

Megszavazta a Parlament az új színháztörvényt

115 igen szavazattal elfogadta az Országgyűlés a kulturális törvénycsomagról szóló törvényjavaslatot, amely miatt hétfőn ezrek tüntettek a Madách téren.
Klasszikus

Itt követheti élőben Martha Argerich koncertjét, ha már nem kapott jegyet!

December 12-én este fél 8-kor a Liszt Ferenc Kamarazenekarral lép fel Martha Argerich. A hangverseny teltházas, de a Medici TV közvetíti. Mutatjuk, hol.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus konferencia

Mi a helyzet a nőkkel a zenében?

Január 8-án és 9-én, az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál keretében szimpóziumot rendeznek a fenti kérdés megvitatására.
Klasszikus zongora

A 13 éves Rozsonits Ildikó sikere a grazi ifjúsági zongoraversenyen

Rozsonits Ildikó megnyerte a 13-15 évesek korosztályát, de a többi csoportban is akadnak magyar befutók a VI. Nemzetközi Ifjúsági Bartók Zongoraversenyen.
Klasszikus hír

Itt követheti élőben Martha Argerich koncertjét, ha már nem kapott jegyet!

December 12-én este fél 8-kor a Liszt Ferenc Kamarazenekarral lép fel Martha Argerich. A hangverseny teltházas, de a Medici TV közvetíti. Mutatjuk, hol.
Klasszikus advent

Mozart átiratában hallható Händel Messiása

Az átirat Anger Ferenc rendezésében, Nádasdy Ádám új magyar fordításával csendül fel december 21-én az Erkel Színházban. A karácsonyi négy előadás szólistái Rácz Rita, Schöck Atala, Horváth István és Cser Krisztián, az Opera Zenekart és az Énekkart Kesselyák Gergely vezényli.
Klasszikus hír

Pozsonyi kórusversenyt nyert a Magnificat Leánykar

Kortárs és szakrális kategóriában is első helyezést ért el a Magnificat Leánykar egy pozsonyi kórusversenyen.