Klasszikus

Reneszánsz és Mahler

2008.01.09. 00:00
Ajánlom
2008. január 10-én este Fischer Ádám vezényli a MR Szimfonikusokat és az MR Énekkart a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben. A koncerten ez alkalommal is különleges összeállítás várja a közönséget.

A hangverseny első felében az MR Énekkar hangversenyteremben ritkán hallható reneszánsz kórusműveket ad elő. Háromszáz év választja el a 16–17. századi olasz herceg madrigáljait és Mahler Dal a Földről című ciklusát, mégis sok szál köti össze őket. Gesualdo korát messze megelőző, kromatikus, merész, kifejező stílusa sajátosan kapcsolódik Mahler örökkévalóságba enyésző búcsú-zenéjéhez. Mindkét szerző életműve szinte "a halál jegyében fogant" (Bruno Walter), emóciókban gazdag. Alkotásaik érzékenyen reagálnak az élet változékonyságára. Az érzelmek őszinte, egyszerű és mélyen megindító eszközökkel jelennek meg mindkét komponistánál.

A koncert különlegessége, hogy Fischer Ádám először vezényli az MR Énekkart önállóan, szimfonikus zenekari kíséret nélkül. Mahler A Dal a Földről hattételes, tenor- és altszólóra, valamint nagyzenekarra írt dalciklus két szólistája Meláth Andrea és Fekete Attila, a Magyar Állami Operaház két neves énekművésze lesz.

(2008. január 10. 19:30 Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem (Budapest) - Az MR Zenei Együttesek koncertje; Gesualdo: Madrigálok; Mahler: Dal a Földről; km.: Meláth Andrea, Fekete Attila (ének); karig.: Strausz Kálmán; vez.: Fischer Ádám)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Zsótér Sándor Törőcsik Mariról: „Az idegrendszere feltépte a szobát”

Törőcsik Mari „kitüntetett azzal, hogy dolgozott velem” – emlékezett vissza Zsótér Sándor rendező a pénteken elhunyt színésznőre.
Vizuál

Nézze meg Törőcsik Mari három felejthetetlen alakítását

Törőcsik Mari emléke előtt tiszteleg a Nemzeti Filmintézet streaming platformja, a Filmio, ahol szerda éjfélig ingyenesen megtekinthető a pénteken hajnalban elhunyt színművész három meghatározó filmje.
Színház

Egy vidám tekintet, egy izgalmas száj – és a kettő között az évek múlása

Évtizedekig kutatta Törőcsik Mari arcait. Fotózta színpadon és magánéletben egyaránt, közel hetven esztendőn át. Kivételes szakmai kapcsolat és mély barátság fűzte a nemrégiben elhunyt színésznőhöz a Kossuth- és Balázs Béla-díjas fotóművészt, Keleti Évát, aki személyes történetei és képei segítségével járult hozzá, hogy fölidézhessük Törőcsik Mari különleges alakját.
Színház

Az emlékezés rózsái a Nemzeti Színház előtt

Gyűlnek a virágok a Nemzeti Színház épülete előtt, ahol a pénteken elhunyt Nemzet Színésze, Törőcsik Mari tisztelői róhatják le kegyeletüket.
Klasszikus

Fiatalítást ígér Gustavo Dudamel, a Párizsi Opera új zeneigazgatója

A venezuelai karmestert nevezték ki a Párizsi Opera zeneigazgatójának, aki hat évre szóló szerződést kötött az intézménnyel – írta meg a Papageno, a Slipped Disc zenei portálra hivatkozva.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Kamara a karmesterrel - Új online sorozatot indít az Óbudai Danubia Zenekar

Vasárnap este 18 órakor debütál a zenekar Facebook-oldalán az ÓDZ legújabb sorozata. Hámori Máté vezetésével kötetlen beszélgetések és kamarazenélés során ismerkedhetünk meg a muzsikusok zenéhez fűződő viszonyával és az újrakezdés terveivel.  
Klasszikus hír

Fiatalítást ígér Gustavo Dudamel, a Párizsi Opera új zeneigazgatója

A venezuelai karmestert nevezték ki a Párizsi Opera zeneigazgatójának, aki hat évre szóló szerződést kötött az intézménnyel – írta meg a Papageno, a Slipped Disc zenei portálra hivatkozva.
Klasszikus hír

Idén is tehetségek után kutat a Virtuózok

2021-ben is várja a fiatal előadóművészek jelentkezését a legnépszerűbb hazai komolyzenei tehetségkutató. A felhívás már elérhető a műsor oldalán.
Klasszikus zongora

Domingo támogatásával jutott mesterzongorához Balázs-Piri Soma

A Virtuózok ifjú tehetsége évek óta gyűjtött egy mesterzongorára, végül Plácido Domingo támogatása révén teljesülhetett a zongorista dédelgetett álma.
Klasszikus nekrológ

A legendák köztünk élnek – Búcsú Orczi Géza előadóművésztől

Az Artisjus-díjas ütő- és pengetős hangszeres művész április 9-én, 65 éves korában hunyt el. Orczi Géza hangszerkészítő mesterként és restaurátorként is tevékenykedett, halálával kifejezhetetlen űrt hagy maga után.