Klasszikus

Requiem az NFZ-vel

2014.10.27. 10:33
Ajánlom
Másfél év elteltével november 2-án este fél 8-kor a Művészetek Palotájában ismét a Nemzeti Filharmonikusok élére áll az olasz zenei repertoár egyik világszerte keresett előadója Carlo Montanaro.

A karmester 2013 áprilisában vezényelte a fiatalkori Verdi-mű, A kalóz magyarországi bemutatóját. Akkor így nyilatkozott az együttesről: "... nagyon szeretek itt lenni. Vérbeli zenészekkel dolgozhatok együtt, remek a zenekar és a kórus is. Rengeteg energiát kapok tőlük, én csak azt adom vissza, amit tőlük kapok! A pódiumon az őszinteség elengedhetetlen. A pódiumon a karmester sem lehet hamis. A zenészek a hamisságot azonnal megérzik. Ha megérzik az őszinteséget, hogy mit szeretnék a zenével kifejezni, tökéletesen le is reagálják, s tökéletesen teszik minden pillanatban, amit kérek, legyen az próba vagy előadás. Ezért örülök, hogy ismét itt lehetek!"

A nemzetközi hírű dirigens Zubin Mehta felfedezettje, jelenleg a varsói Teatr Wielki zeneigazgatója. Anyanyelvi szinten beszéli az olasz bel canto stílust, Donizetti, Bellini, Verdi, Rossini operáit a világ számos dalszínházában és fesztiválján vezényelte, a milánói Scalában Verdi Traviatájával debütált. Verdi Requiemje különleges helyet foglal el az a szerző életművében, hiszen a zeneszerző ezen a gyászmisén kívül szinte kizárólag operákat komponált. Nem véletlen, hogy a száznegyven éve bemutatott Requiem stílusát Verdi kortársai közül is többen tartották színpadiasnak, az egyházi szöveghez kevésbé illőnek.

A hangverseny kiváló szólisták előadásában hallható; Bakonyi Anikó (szoprán), Schöck Atala (mezzoszoprán), Fekete Attila (tenor), Rácz István (basszus), valamint közreműködik a Nemzeti Énekkar, Antal Mátyás karigazgatásával.

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

Újra színpadon - Így élték meg a művészek a visszatérést

A pandémia miatti leállás során nemcsak mi, nézők szoktunk el a személyes kulturális élményektől, de bizony a művészeknek is újra kellett tanulniuk a színpadi jelenlétet és a közönséggel történő találkozást. Ennek a folyamatnak a lelki oldaláról kérdeztük őket.
Vizuál

75 év után újra Magyarországon Courbet festménye

Magyar magángyűjtő vásárolta meg, így 75 év után újra Magyarországra került az egykori Hatvany-gyűjtemény jeles darabja, Gustave Courbet Fürdőzők az erdőben című festménye. Rövidesen a magyar közönség is láthatja az értékes alkotást.
Jazz/World

Kizökkenés a mából – Megjelent Orbán Bori első albuma

A Kaláka Kiadó gondozásában látott napvilágot Orbán Bori első lemeze Ma chanson címmel. Az album készüléséről, terveiről és vágyairól faggattuk a fiatal énekesnőt.
Plusz

A nyugalom fesztiválja vár a Káli-medencében

Pál István Szalonna és Bandája, Nagy Feró, Ferenczi György és a Pesti Rackák, a Szent Efrém Férfikar, a Fonó zenekar, de Pély Barna is ott lesz a Kőfeszten, aminek idén is a Káli-medence ad otthont augusztus 4. és 8. között. A fesztivál tíz településen, ingyenes programokkal várja az érdeklődőket.
Klasszikus

Középpontban Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága Pannonhalmán

Augusztus 27-29. között rendezik meg az Arcus Temporum Pannonhalmi Kortárs Művészeti Fesztivált, amelynek zenei gerincét idén Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága adja. A programot Klukon Edit és Ránki Dezső művészházaspár állított össze. 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus arcus temporum

Középpontban Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága Pannonhalmán

Augusztus 27-29. között rendezik meg az Arcus Temporum Pannonhalmi Kortárs Művészeti Fesztivált, amelynek zenei gerincét idén Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága adja. A programot Klukon Edit és Ránki Dezső művészházaspár állított össze. 
Klasszikus ajánló

A természet, a mozgás és a művészet egysége

Idén nyolcadik alkalommal rendezik meg a Természet Operaháza Tisza-tavi Fesztivált július 30. és augusztus 1. között.
Klasszikus interjú

Herboly Domonkos: „Még jobban megbecsüljük a közönséget”

Megpróbáltatásokkal teli koncertévad van mögöttünk, ami az ország első számú együtteseit is próbára tette, szakmailag és lelkileg egyaránt. A Nemzeti Filharmonikusok főigazgatójával, Herboly Domonkossal beszélgettünk a tapasztalatokról és a következő évadra vonatkozó terveikről.
Klasszikus hír

Zongorabillentyűzetet formázó virágkompozíció Cziffra György tiszteletére

A Cziffra György-emlékév keretében különleges virágkompozíciót készített a FŐKERT Nonprofit Zrt a Szent István Parkba.
Klasszikus videó

Itt a titokzatos, első dal iamyank új lemezéről

A titokzatos Sarah megszületése vezeti fel az iamyank Live Ensemble új, július 28-án érkező stúdióalbumát és annak lemezbemutatóját. Ehhez a dalhoz készült a most megjelent videó. Mutatjuk.