Klasszikus

Réseau Varèse-konferencia a Francia Intézetben

2004.10.26. 00:00
Ajánlom
„Az európai kulturális együttműködés vágya” – ezzel az alcímmel rendezett konferenciát október 22-én a Réseau Varèse egyesület. Az 1999-ben Rómában létrehozott szervezet 2000 óta az Európai Bizottság Kultúra 2000 Programjának segítségével arra törekszik, hogy előmozdítsa az európai kulturális cserefolyamatokat és a kortárs zenei projekteket. A Réseau Varèse tizenegy európai ország tizenhét partnerét egyesíti.

A politikai értelemben vett Európa megalakulásának pillanatában a hagyományosan nemzeti kontextusban megjelenő kulturális intézmények működése új realitásokkal került szembe: hogyan egyeztethetők össze a helyi kihívások (nemzetiek, sőt, regionálisak) a jogos európai kötelezettségekkel? A Réseau Varèse a maga módján kísérel meg választ adni ezekre a kérdésekre: új zenei alkotások terjesztésében segíti tagjait, anélkül támogatva azok együttműködését, hogy helyettük művészi döntéseket hozna. Ez a működés az egyesület tevékenységének két lényeges vonatkozását kapcsolja össze: az idealizmust, amellyel megkísérli korunk műveinek legjavát megismertetni, és a pragmatizmust, amely ezen alkotások és terjesztésük finanszírozását igényli. A budapesti konferencia célkitűzése volt, hogy megvonja e működés mérlegét, megfogalmazza a vele kapcsolatos elvárásokat, valamint hogy megossza tapasztalatát az európai kulturális együttműködésre vonatkozó gondolatok kifejtésére meghívott, a Réseau Varèse-től független személyiségekkel.

A felkért előadók névsorán szerepelt Anne-Marie Autissier (az Institut d’Etudes Européeennes /Paris VIII/ tanára), Pascal Brunet (a párizsi Relais Culture Europe igazgatója), Antoine Gindt (a Réseau Varèse elnöke), Dumay Pascal (a francia Kulturális Minisztérium Zenei, Tánc- és Színházi Főosztályának zenei ügyekkel megbízott tanácsosa), Elisabeth Schwegger (a Schauspielfrankfurt igazgatója), Hildegard Siess (az Osztrák Szövetségi Kancellária Kulturális Főosztályának osztályvezetője), magyar részről pedig Kolesár Krisztián (a Budapesti Őszi Fesztivál küldötte), Koncz Erika (Hiller István kulturális miniszter képviseletében), Schiffer János (kulturális ügyekért felelős főpolgármester-helyettes) és Zimányi Zsófia (a Budapesti Fesztivál Központ Kht. igazgatója).

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Mezítláb vagy sportcipőben a színpadon – Kaposfest-napló

A Kaposfest harmadik napján egy különleges Martinů-kvartett, egy Sosztakovics-szonáta, illetve Schumann, Brahms és Dietrich közös alkotása örvendeztette meg a fesztivál közönségét. Kritikai beszámoló.
Könyv

Raktárvásárral zárja a nyarat a Libri

Hat napig várja váltakozó akciókkal és folyamatosan frissülő készlettel vásárlóit a Libri Kiadó a Szentendrei úton.
Klasszikus

Magyarul is megjelenik Fischer Ádám életrajzi könyve

A karmester 70. születésnapjára jelenik meg Oplatka András életrajzi könyve szeptember elején. Természetesen német nyelven is kiadják.
Tánc

A tánc az emberi faj lételeme, mondják az antropológusok

Azt gondolhatjuk, a tánc csak szórakozás és nem tartozik az emberi faj legfontosabb létfunkciói közé. Az antropológia azonban mást mond. VIDEÓ!
Klasszikus

Egzotikus és visszatérő vendégek Kaposváron – Kaposfest-napló 2.

A Kaposfest utolsó három napjáról szól alábbi írásunk: Brahmstól a Bolyi Soul és Gospel Kórusig haladt a fesztivál zenei programja.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Éjszaka még az ékszerek is varázslatosabbak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása augusztus 24-én lesz hallható a 92.1-en, benne interjú Börcsök Annával, Deák Andreával, Hont Angélával és ifj. Kovács Antallal.
Klasszikus ajánló

Fischer Ivánnal a címlapon kezdi az évadot a Fidelio

Az ingyenes programmagazin évadkezdő számában az eseménynaptár mellett többek között interjút talál Láng Annamária színésszel, Ron Howard filmrendezővel, Várallyay Petra hegedűművésszel, Bán Zsófia íróval, illetve a címlapon szereplő Fischer Ivánnal. Lapozzon bele online!
Klasszikus kritika

Egzotikus és visszatérő vendégek Kaposváron – Kaposfest-napló 2.

A Kaposfest utolsó három napjáról szól alábbi írásunk: Brahmstól a Bolyi Soul és Gospel Kórusig haladt a fesztivál zenei programja.
Klasszikus gyász

Medve ölte meg a 44 éves Julien Gauthier francia zeneszerzőt

Julien Gauthier a természet hangjait rögzítette készülő művéhez, amikor egy medve támadt rá Kanadában.
Klasszikus életrajz

Magyarul is megjelenik Fischer Ádám életrajzi könyve

A karmester 70. születésnapjára jelenik meg Oplatka András életrajzi könyve szeptember elején. Természetesen német nyelven is kiadják.