Klasszikus

Réseau Varèse-konferencia a Francia Intézetben

2004.10.26. 00:00
Ajánlom
„Az európai kulturális együttműködés vágya” – ezzel az alcímmel rendezett konferenciát október 22-én a Réseau Varèse egyesület. Az 1999-ben Rómában létrehozott szervezet 2000 óta az Európai Bizottság Kultúra 2000 Programjának segítségével arra törekszik, hogy előmozdítsa az európai kulturális cserefolyamatokat és a kortárs zenei projekteket. A Réseau Varèse tizenegy európai ország tizenhét partnerét egyesíti.

A politikai értelemben vett Európa megalakulásának pillanatában a hagyományosan nemzeti kontextusban megjelenő kulturális intézmények működése új realitásokkal került szembe: hogyan egyeztethetők össze a helyi kihívások (nemzetiek, sőt, regionálisak) a jogos európai kötelezettségekkel? A Réseau Varèse a maga módján kísérel meg választ adni ezekre a kérdésekre: új zenei alkotások terjesztésében segíti tagjait, anélkül támogatva azok együttműködését, hogy helyettük művészi döntéseket hozna. Ez a működés az egyesület tevékenységének két lényeges vonatkozását kapcsolja össze: az idealizmust, amellyel megkísérli korunk műveinek legjavát megismertetni, és a pragmatizmust, amely ezen alkotások és terjesztésük finanszírozását igényli. A budapesti konferencia célkitűzése volt, hogy megvonja e működés mérlegét, megfogalmazza a vele kapcsolatos elvárásokat, valamint hogy megossza tapasztalatát az európai kulturális együttműködésre vonatkozó gondolatok kifejtésére meghívott, a Réseau Varèse-től független személyiségekkel.

A felkért előadók névsorán szerepelt Anne-Marie Autissier (az Institut d’Etudes Européeennes /Paris VIII/ tanára), Pascal Brunet (a párizsi Relais Culture Europe igazgatója), Antoine Gindt (a Réseau Varèse elnöke), Dumay Pascal (a francia Kulturális Minisztérium Zenei, Tánc- és Színházi Főosztályának zenei ügyekkel megbízott tanácsosa), Elisabeth Schwegger (a Schauspielfrankfurt igazgatója), Hildegard Siess (az Osztrák Szövetségi Kancellária Kulturális Főosztályának osztályvezetője), magyar részről pedig Kolesár Krisztián (a Budapesti Őszi Fesztivál küldötte), Koncz Erika (Hiller István kulturális miniszter képviseletében), Schiffer János (kulturális ügyekért felelős főpolgármester-helyettes) és Zimányi Zsófia (a Budapesti Fesztivál Központ Kht. igazgatója).

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Klasszikus

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Jazz/World

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Zenés színház

Swingoperett – Egy este az operett sztárjaival a Benczúr Palota platánfái között

A Benczúr Kerti Esték részeként június 27-re meghirdetett, különleges előadáson fellép Felföldi Anikó, Fischl Mónika, Simon Panna, Bálint Ádám és Homonnay Zsolt, a zenei aláfestést Bársony Bálint és zenekara szolgáltatja.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.
Klasszikus ajánló

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát június 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.