Klasszikus

Réseau Varèse-konferencia a Francia Intézetben

2004.10.26. 00:00
Ajánlom
„Az európai kulturális együttműködés vágya” – ezzel az alcímmel rendezett konferenciát október 22-én a Réseau Varèse egyesület. Az 1999-ben Rómában létrehozott szervezet 2000 óta az Európai Bizottság Kultúra 2000 Programjának segítségével arra törekszik, hogy előmozdítsa az európai kulturális cserefolyamatokat és a kortárs zenei projekteket. A Réseau Varèse tizenegy európai ország tizenhét partnerét egyesíti.

A politikai értelemben vett Európa megalakulásának pillanatában a hagyományosan nemzeti kontextusban megjelenő kulturális intézmények működése új realitásokkal került szembe: hogyan egyeztethetők össze a helyi kihívások (nemzetiek, sőt, regionálisak) a jogos európai kötelezettségekkel? A Réseau Varèse a maga módján kísérel meg választ adni ezekre a kérdésekre: új zenei alkotások terjesztésében segíti tagjait, anélkül támogatva azok együttműködését, hogy helyettük művészi döntéseket hozna. Ez a működés az egyesület tevékenységének két lényeges vonatkozását kapcsolja össze: az idealizmust, amellyel megkísérli korunk műveinek legjavát megismertetni, és a pragmatizmust, amely ezen alkotások és terjesztésük finanszírozását igényli. A budapesti konferencia célkitűzése volt, hogy megvonja e működés mérlegét, megfogalmazza a vele kapcsolatos elvárásokat, valamint hogy megossza tapasztalatát az európai kulturális együttműködésre vonatkozó gondolatok kifejtésére meghívott, a Réseau Varèse-től független személyiségekkel.

A felkért előadók névsorán szerepelt Anne-Marie Autissier (az Institut d’Etudes Européeennes /Paris VIII/ tanára), Pascal Brunet (a párizsi Relais Culture Europe igazgatója), Antoine Gindt (a Réseau Varèse elnöke), Dumay Pascal (a francia Kulturális Minisztérium Zenei, Tánc- és Színházi Főosztályának zenei ügyekkel megbízott tanácsosa), Elisabeth Schwegger (a Schauspielfrankfurt igazgatója), Hildegard Siess (az Osztrák Szövetségi Kancellária Kulturális Főosztályának osztályvezetője), magyar részről pedig Kolesár Krisztián (a Budapesti Őszi Fesztivál küldötte), Koncz Erika (Hiller István kulturális miniszter képviseletében), Schiffer János (kulturális ügyekért felelős főpolgármester-helyettes) és Zimányi Zsófia (a Budapesti Fesztivál Központ Kht. igazgatója).

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Megépítették a hangszereket, amiket Bosch a Gyönyörök kertjén ábrázolt

És kiderült, hogy pokolian szólnak. Nem véletlenül, hiszen az 1500 táján készült triptichon Pokol szárnyán találhatóak.
Zenés színház

Sonya Yoncheva: „Mernünk kell élni a lehetőségekkel”

Mimì, Violetta, Tosca vagy Médeia – az operairodalom legjelentősebb női szerepeit énekli a világ legnagyobb színpadain, osztatlan sikerrel. Az Opera idei tematikus évadához kapcsolódó Olasz Estély sztárvendége a Maria Callas utódjaként is emlegetett bolgár szoprán, Sonya Yoncheva.
Zenés színház

Spielberg egy 17 éves, ismeretlen lányt választott a West Side Story női főszerepére

Steven Spielberg egy nyílt szereplőválogatáson feltűnt, ismeretlen 17 éves lányra bízta Maria szerepét a West Side Story új filmes feldolgozásában.
Vizuál

A naiv festő, aki egy szenttől kapta tudását

60 év felett kezdett el festeni, és úgy vált az egyik meghatározó roma művésszé itthon, hogy csak két általánost végzett el. Balázs Jánosnak nem volt könnyű élete, de mindig elfogadta sorsát - egyedül az alkotás érdekelte.
Klasszikus

Így szóltak azok a hangszerek, amikre Mozart, Haydn, Händel vagy Beethoven komponáltak

A Felvilágosodás Korának Zenekara jóvoltából most egyesével meghallgathatjuk, milyen hangszerekre írták műveiket a legnagyobb klasszicista és barokk szerzők.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus galéria

Ismerd meg a fényképészt, aki utánozhatatlan fotókat készít klasszikus zenészekről

Vízben ázó cselló, fegyverként használt fagottok, a térben eltévedt vonósnégyes. Nikolaj Lund fotóművészete minden, csak nem unalmas.
Klasszikus hír

Ők kaptak KÓTA-díjat idén

Erdei Péter, Szabó Dénes és Fekete Gyula is KÓTA-díjat kapott. Mutatjuk a teljes listát!
Klasszikus hír

Lajtha-díjjal tüntették ki Balog József zongoraművészt

Balog József zongoraművész vehette át a Lajtha László Alapítvány Kuratóriumának díját a magyar kultúra napján Budapesten, a Bartók Rádió Lajtha-emlékkoncertjén.
Klasszikus magazin

Ilyen lenne a #10éveskihívás kedvenc zeneszerzőinkkel

A közösségi médiában hódít a 10 éves kihívás, azaz a #10yearschallenge. Megnéztük, milyen lenne, ha a legnagyobb zeneszerzők is posztolnának fotót és szöveget.
Klasszikus óbudai danubia zenekar

Baráth Emőke és az Óbudai Danubia koncertjét közvetítjük élőben

Pénteken este Händel műveiből ad koncertet a világszerte ismert magyar énekesnő az ÓDZ kíséretével. Ha nem tud ott lenni a BMC-ben, kövesse az eseményt a Fidelio Facebook oldalán.