Klasszikus

Rév Lívia 90

2006.05.09. 00:00
Ajánlom
Rév Lívia Magyarországon mindössze egyszer adott hangversenyt, az 1960-as évek elején, de ezt ő maga sikertelennek ítélte, és nem játszott többször itthon nyilvánosan. Ha valamennyire ismerték is itthon a szakmai körök, inkább zongorapedagógusként.

Ilyen minőségében járt itthon a kilencvenes évektől kezdve egyre gyakrabban, mesterkurzusokat tartott, s tart máig, évenkénti rendszerességgel. Összességében azonban kevesen ismerték művészetét. Négy évtized után az első koncertjét 2003 novemberében adta Magyarországon 87 esztendősen, s ennek elementáris hatása, rendkívüli sikere volt. Azóta a Tudományos Akadémia Dísztermében Schubert-kamaraestet adott a legkiválóbb hazai partnerekkel, a Budapesti Fesztiválzenekarral lépett fel a Zeneakadémián, önálló Debussy szóló-estet adott az akkor új Művészetek Palotájában 89-ik születésnapján – mindenhol óriási elismerést aratva. Rév Lívia a 20. század egyik legnagyobb zenei tehetsége, megbízható szemtanúja s magyar származásának büszke hirdetője a világban.

Rév Lívia idén 90 éves, és újra itthon játszik. A Strém Koncert Kft. és a Francia Intézet által közösen rendezett születésnapi koncerten ünnepelhetjük, ahol természetesen őt is hallhatjuk. 2006. május 17-én, szerdán este fél nyolckor kezdődik a koncert a Zeneakadémián, ahol fellép Juliana Steinbach és Mali Emese – az ifjú zongoristageneráció egy francia és egy magyar képviselője; Várjon Dénes és Simon Izabella, akik Mozart Esz-dúr kétzongorás versenyművét játsszák a Weiner-Szász Kamaraszimfonikusokkal, Keller András vezényletével; Rév Líviától pedig Mozart d-moll zongoraversenyét hallhatjuk. A koncert kezdetén Bozóki András kulturális miniszter Pro Cultura-díjat ad át a művésznőnek gazdag életművéért.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Amerikáig is eljutott a nagy port kavart Billy Elliot-ügy híre

Az egyik legnépszerűbb hollywoodi portál „gaygate”-ről, azaz meleg-botrányról ír az elmaradt előadásokkal kapcsolatban.
Vizuál

Instagramon dokumentálta apja halálát egy fotós

Apja élete utolsó tanítását akarta átadni fiának, akinek teljesen hiányzott addigi életéből - fia pedig így, fotókon keresztül próbálta feldolgozni a tragédiát. A sorozat végül mindkettőjük számára sokkal többet adott.
Tánc

Mesternő, nagybetűvel

Lőrinc Katalin egy személyben aktív táncos, pedagógus és teoretikus. Június 25-én a Müpában mutatkoznak be tanítványai, akik már az ő új oktatási metódusa szerint végeztek a Táncművészeti Egyetemen. Emellett nemrég megjelent, A test mint szöveg című könyvéről is beszélgettünk.
Zenés színház

Gördülő titkárság az Operában

Az Ybl-palota korszerűsítése új kihívások elé állította az Opera művészeti osztályait, a nehézségekből azonban igyekeznek előnyt kovácsolni: az Andrássy úti játszóhely kiesését az új évadban is nagyszabású turnék egész sorával tervezik ellensúlyozni.
Klasszikus

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Simon Rattle elbúcsúzott a Berlini Filharmonikusoktól

Utoljára vezénylete zeneigazgatóként a Berlini Filharmonikusokat vasárnap este Simon Rattle, a teltházas szabadtéri búcsúkoncerttel lezárult a karmester 16 éves pályafutása a zenekar élén.
Klasszikus

Megtelik zenével a Vajdahunyadvára!

Július 2. és augusztus 2. között szimfonikus koncerteket, valamint a Budapest Bár, a 100 Tagú Cigányzenekar és a Sabbathsong Klezmer Band előadásait élvezhetjük a 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztiválon.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Nyár keretében az Óbudai Társaskör kertje.
Klasszikus fesztivál

A zene mellett a tánc és a képzőművészet is megjelenik a Zempléni Fesztiválon

A 10 napos rendezvény 37 helyszínen 60 programmal várja látogatókat augusztus 10. és 19. között.
Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!