Klasszikus

Rév Lívia portéja versenyben a Filmszemlén

2007.01.30. 00:00
Ajánlom
A 38. Magyar Filmszemle dokumentumfilm kategóriájában szerepel a Párizs mellett élő 91 éves zongoraművésznőről készített alkotás is; a filmet Mácsai János és Pálos György jegyzi.

Rév Lívia Mácsai János szerint (is) varázslatos hölgy. Az 1916-ban született zongoraművésznő jó ideje Franciaországban él. A film az elmúlt három esztendőben felvett koncertek, tanórák és beszélgetések elegye. A művésznő várhatóan áprilisban ismét Budapestre jön, és ahogy az utóbbi időben szokásává vált, hangversenyt is ad itthon. A Filmszemlét megelőzően két szakmai vetítést szerveznek az alkotók a Mammutba, illetve a Duna Televízió és a Magyar Televízió is műsorára tűzi az ötvenkilenc perces portréfilmet.

Rév Lívia csodagyerekként indult: még nem volt tíz éves, és már koncertezett. A Zeneakadémián Weiner Leó és Székely Arnold tanította, azután Lipcsében és Bécsben is tanult. Diplomáját 1938-ban szerezte a Zeneakadémián Bartók, Kodály és Dohnányi jelenlétében. 1946-ban távozott az országból. Párizsba ment, ahol a világkarrier várta, itthon pedig szépen elfelejtették, ahogy azt a disszidensekkel amúgy is szokás volt tenni. Adrian Boult, Cluytens, Horenstein, Jochum, Krips, Kubelik, Isserstedt, Silvestri, tehát a világ leghíresebb karmesterei voltak a meghívói. Magyarországon mindössze egyszer adott hangversenyt, az 1960-as évek elején, de ezt ő maga sikertelennek ítélte, és hosszú ideig nem játszott itthon nyilvánosan. Négy évtized után, 2003 novemberében adott legközelebb újra koncertet Magyarországon, akkor már 87 esztendős volt, de játékának elementáris hatása és rendkívüli sikere volt. Rév Lívia újrafelfedezése azóta is tart.

A Filmszemle január 30-án kezdődik. A versenyprogramban összesen 95 alkotás – 17 játékfilm, 39 dokumentumfilm, 30 kísérleti- és kisjátékfilm, valamint 9 tudományos- és ismeretterjesztő film – indul. A Szemlén a versenyen kívüli programba is számos alkotást neveztek. Arról, hogy a zsűritagok által a versenybe nem javasolt filmek bemutatásra kerülnek-e a hivatalos programban, az adott művek alkotói dönthettek. Versenyen kívül 17 játékfilm, 11 tévéfilm, 96 dokumentumfilm, valamint 51 kísérleti- és kisjátékfilm kerül bemutatásra. Továbbá a Duna Műhely 15, a Színház- és Filmművészeti Egyetem 16, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) 14 filmet vetít. Összesen tehát 315 alkotást mutatnak be a február 6-ig tartó mustrán.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Vizuál

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.
Klasszikus

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.
Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.