Klasszikus

Rév Lívia portéja versenyben a Filmszemlén

2007.01.30. 00:00
Ajánlom
A 38. Magyar Filmszemle dokumentumfilm kategóriájában szerepel a Párizs mellett élő 91 éves zongoraművésznőről készített alkotás is; a filmet Mácsai János és Pálos György jegyzi.

Rév Lívia Mácsai János szerint (is) varázslatos hölgy. Az 1916-ban született zongoraművésznő jó ideje Franciaországban él. A film az elmúlt három esztendőben felvett koncertek, tanórák és beszélgetések elegye. A művésznő várhatóan áprilisban ismét Budapestre jön, és ahogy az utóbbi időben szokásává vált, hangversenyt is ad itthon. A Filmszemlét megelőzően két szakmai vetítést szerveznek az alkotók a Mammutba, illetve a Duna Televízió és a Magyar Televízió is műsorára tűzi az ötvenkilenc perces portréfilmet.

Rév Lívia csodagyerekként indult: még nem volt tíz éves, és már koncertezett. A Zeneakadémián Weiner Leó és Székely Arnold tanította, azután Lipcsében és Bécsben is tanult. Diplomáját 1938-ban szerezte a Zeneakadémián Bartók, Kodály és Dohnányi jelenlétében. 1946-ban távozott az országból. Párizsba ment, ahol a világkarrier várta, itthon pedig szépen elfelejtették, ahogy azt a disszidensekkel amúgy is szokás volt tenni. Adrian Boult, Cluytens, Horenstein, Jochum, Krips, Kubelik, Isserstedt, Silvestri, tehát a világ leghíresebb karmesterei voltak a meghívói. Magyarországon mindössze egyszer adott hangversenyt, az 1960-as évek elején, de ezt ő maga sikertelennek ítélte, és hosszú ideig nem játszott itthon nyilvánosan. Négy évtized után, 2003 novemberében adott legközelebb újra koncertet Magyarországon, akkor már 87 esztendős volt, de játékának elementáris hatása és rendkívüli sikere volt. Rév Lívia újrafelfedezése azóta is tart.

A Filmszemle január 30-án kezdődik. A versenyprogramban összesen 95 alkotás – 17 játékfilm, 39 dokumentumfilm, 30 kísérleti- és kisjátékfilm, valamint 9 tudományos- és ismeretterjesztő film – indul. A Szemlén a versenyen kívüli programba is számos alkotást neveztek. Arról, hogy a zsűritagok által a versenybe nem javasolt filmek bemutatásra kerülnek-e a hivatalos programban, az adott művek alkotói dönthettek. Versenyen kívül 17 játékfilm, 11 tévéfilm, 96 dokumentumfilm, valamint 51 kísérleti- és kisjátékfilm kerül bemutatásra. Továbbá a Duna Műhely 15, a Színház- és Filmművészeti Egyetem 16, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) 14 filmet vetít. Összesen tehát 315 alkotást mutatnak be a február 6-ig tartó mustrán.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Milyen anya a zsenimama? Online nézhető lányának dokumentumfilmje Martha Argerichről

Az EuroArts Channel YouTube-csatornáján, angol nyelven látható a 'Bloody Daughter' című dokumentumfilm, amely Martha Argerich hétköznapi arcát mutatja meg.
Fidelio Tours

A csodálatos Esztergom

Ismerje meg a Dunakanyar egyik gyöngyszemét, Esztergomot.
Fidelio Tours

Babits Mihály fecskefészke Esztergomban

Ma este, a Partitúra kulturális kalandtúra ismétlésében bejárhatjuk Esztergomot, virtuálisan megnézhetjük a Babits-ház híres autogramfalát is. 19 órakor kapcsoljanak a Fidelióra, a Facebook-oldalunkon is elérhető lesz a Partitúra, amelynek két műsorvezetője: Miklósa Erika és Batta András. Itt pedig most elmeséljük a Babits-nyaraló rövid történetét.
Zenés színház

Online, ingyenesen követhető az idei Wagner-napok

A Budapesti Wagner-napok 2006 óta páratlan nemzetközi sikerrel zajló eseménysorozata 2020-ban újabb jelentős mérföldkövéhez érkezik: a Müpa első alkalommal tesz mindenki számára ingyenesen elérhetővé egy teljes fesztiválnyi felvételt a Wagner-napok gazdag archívumából.
Könyv

13 millió forintért kelt el a szemétben talált Harry Potter-kötet

A szemfüles megtaláló egy iskolai könyvtár selejtezéséről mentett meg három első kiadású kötetet, köztük egy keménytáblásat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus Film

Milyen anya a zsenimama? Online nézhető lányának dokumentumfilmje Martha Argerichről

Az EuroArts Channel YouTube-csatornáján, angol nyelven látható a 'Bloody Daughter' című dokumentumfilm, amely Martha Argerich hétköznapi arcát mutatja meg.
Klasszikus fidelio matiné

Fidelio Matiné: Kakaókoncert a Fesztiválzenekarral

A legkisebbeket célzó vasárnapi sorozatunk mai részében a Budapesti Fesztiválzenekar Kakaókoncertjeinek tegnapi adását ajánljuk, amely most online elérhető.
Klasszikus közlemény

A koncertélet megsegítését sürgeti a Magyar Zenei Tanács

Az ősztől újrainduló programok lebonyolításához szükséges pályázatok mielőbbi kiírását és elbírálását kéri többek között a Magyar Zenei Tanács annak érdekében, hogy a zenei élet valamennyi területe talpon maradhasson.
Klasszikus évad

„Budapest jó hírének vivője” – Új évadot hirdetett a Fesztiválzenekar

Június 10-től már lehet vásárolni az új évadbérletekből. „Minden visszaváltható” – nyugtatott meg mindenkit Fischer Iván, aki pozitív abban a tekintetben, hogy szeptembertől a régi formában éledhet újjá a koncertélet.
Klasszikus hír

Magyar művészek a BBC Music Magazine Awards díjazottjai között

Kelemen Barnabás és Kokas Katalin felvétele a kritikusok és a közönség szerint is a tavalyi év legjobbjai közé tartozik.