Klasszikus

Rév Lívia portéja versenyben a Filmszemlén

2007.01.30. 00:00
Ajánlom
A 38. Magyar Filmszemle dokumentumfilm kategóriájában szerepel a Párizs mellett élő 91 éves zongoraművésznőről készített alkotás is; a filmet Mácsai János és Pálos György jegyzi.

Rév Lívia Mácsai János szerint (is) varázslatos hölgy. Az 1916-ban született zongoraművésznő jó ideje Franciaországban él. A film az elmúlt három esztendőben felvett koncertek, tanórák és beszélgetések elegye. A művésznő várhatóan áprilisban ismét Budapestre jön, és ahogy az utóbbi időben szokásává vált, hangversenyt is ad itthon. A Filmszemlét megelőzően két szakmai vetítést szerveznek az alkotók a Mammutba, illetve a Duna Televízió és a Magyar Televízió is műsorára tűzi az ötvenkilenc perces portréfilmet.

Rév Lívia csodagyerekként indult: még nem volt tíz éves, és már koncertezett. A Zeneakadémián Weiner Leó és Székely Arnold tanította, azután Lipcsében és Bécsben is tanult. Diplomáját 1938-ban szerezte a Zeneakadémián Bartók, Kodály és Dohnányi jelenlétében. 1946-ban távozott az országból. Párizsba ment, ahol a világkarrier várta, itthon pedig szépen elfelejtették, ahogy azt a disszidensekkel amúgy is szokás volt tenni. Adrian Boult, Cluytens, Horenstein, Jochum, Krips, Kubelik, Isserstedt, Silvestri, tehát a világ leghíresebb karmesterei voltak a meghívói. Magyarországon mindössze egyszer adott hangversenyt, az 1960-as évek elején, de ezt ő maga sikertelennek ítélte, és hosszú ideig nem játszott itthon nyilvánosan. Négy évtized után, 2003 novemberében adott legközelebb újra koncertet Magyarországon, akkor már 87 esztendős volt, de játékának elementáris hatása és rendkívüli sikere volt. Rév Lívia újrafelfedezése azóta is tart.

A Filmszemle január 30-án kezdődik. A versenyprogramban összesen 95 alkotás – 17 játékfilm, 39 dokumentumfilm, 30 kísérleti- és kisjátékfilm, valamint 9 tudományos- és ismeretterjesztő film – indul. A Szemlén a versenyen kívüli programba is számos alkotást neveztek. Arról, hogy a zsűritagok által a versenybe nem javasolt filmek bemutatásra kerülnek-e a hivatalos programban, az adott művek alkotói dönthettek. Versenyen kívül 17 játékfilm, 11 tévéfilm, 96 dokumentumfilm, valamint 51 kísérleti- és kisjátékfilm kerül bemutatásra. Továbbá a Duna Műhely 15, a Színház- és Filmművészeti Egyetem 16, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) 14 filmet vetít. Összesen tehát 315 alkotást mutatnak be a február 6-ig tartó mustrán.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Tudod, mit énekel latinul a kórus a Mr. Bean-sorozat főcímében?

Az eredeti Mr. Bean-sorozat főcímében elhangzik egy latin nyelvű kórus, amelynek a szövegére senki sem figyelt. Pedig mély mondanivalót hordoz!
Zenés színház

Az Operett új vezetése bemutatta új évadát

A 2019/20-as évad legfontosabb bemutatója a Csárdáskirálynő lesz, de Mohács tragédiája is megjelenik egy új rockmusicalben.
Vizuál

Hosszú taps fogadta az Egy férfi és egy nő újabb folytatását Cannes-ban

Hatalmas sikerrel vetítette Claude Lelouch több mint fél évszázados Oscar-díjas filmjének újabb folytatását a Cannes-i filmfesztivál. Az Egy élet legszebb évei című film főszereplői ezúttal is Jean-Louis Trintignant és Anouk Aimée. 
Színház

“Kasszasiker” az Átriumban!

Új bemutatóra készül az Átrium, a Kasszasiker című vígjátékát június 17-én mutatja be színház.
Tánc

A kiégett szerelemmel szembesít az izraeliek könyörtelen táncelőadása

Sharon Eyal legújabb koreográfiájában, a Love Chapter 2-ban azt az élményt foglalja táncba, amikor a szerelem már csak egy „utóbetegség, miután már minden elveszett”. Az előadás három alkalommal látható a Trafóban május 24. és 26. között.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus bonn

700 apró Beethoven-szoborral ünnepel Bonn városa az évfordulón

Hétszáz mosolygó Beethoven-szobrot tervezett Ottmar Hörl a zeneszerző születésének 250. évfordulójára.
Klasszikus interjú

Koltai Katalin feltalált egy új eszközt a gitárhoz, hogy el tudja játszani Bartók műveit is

De nemcsak Bartók, hanem a 20-21. századi zene egészen új repertoárja tárul fel Koltai Katalin új találmányának, az egyhúros kapodaszternek köszönhetően.
Klasszikus tévé

Tudod, mit énekel latinul a kórus a Mr. Bean-sorozat főcímében?

Az eredeti Mr. Bean-sorozat főcímében elhangzik egy latin nyelvű kórus, amelynek a szövegére senki sem figyelt. Pedig mély mondanivalót hordoz!
Klasszikus gyerek

Hogyan érzi magát egy diák, ha elmegy a Zeneakadémiára?

Régi panasz, hogy a fiatalok nem járnak klasszikus zenei hangversenyre. A problémáról eddig mindenkit megkérdeztek már, csak épp a gyerekeket nem. Most ők mondják el, hogyan éltek meg egy koncertet.
Klasszikus ajánló

Válogatás az Óbudai Társaskör programjaiból

Felolvasószínház, Seress Rezső-est, filmzenei és születésnapi koncertek –  az évad végén is műfaji sokszínűség várja a vendégeket az Óbudai Társaskörben.