Klasszikus

Rézangyalok

2008.11.17. 00:00
Ajánlom
Fejér András (harsona) és Joachim Pliquett (trombita) két koncertet is ad novemberben. A berlini Német Szimfonikus Zenekar tagjai 20-án a Kelenföldi evangélikus templomban, 21-én a Mátyás-templomban lépnek a közönség elé. Kamarapartnerük Arvid Gast, a lübecki Zeneművészeti Főiskola orgona-professzora lesz.

A berlini Német Szimfonikus Zenekar a Londoni Filharmonikus Zenekarral, a Los Angeles-i Filharmonikusokkal és a Chicagoi Szimfonikus Zenekarral említhető egy lapon: Ilya Gringolts és Nelson Goerner saját életrajzában a legkiválóbb zenekarok sorában említi az együttest. A Német Szimfonikus Zenekar remek koncertjei mellett díjairól is nevezetes, amelyeket előszeretettel adományoz a muzsikusoknak. Kent Nagano a zenekar tiszteletbeli karmestere lett, miután 2006-ban leköszönt művészeti vezetői és dirigensi tisztjéről, Aribert Reimann zeneszerző pedig Schönberg-díjat vehetett át szintén 2006-ban a zenekartól, a bécsi Arnold Schönberg Centertől és a Deutschlandradiótól.

Fejér András és Joachim Pliquett tehát a világ egyik legnevesebb szimfonikus zenekarának tagja, akik Arvid Gasttal karöltve Vincent Jelich, Bach, Baldassari, Pergolesi, Chailleux, Guilmant és Charles-Marie Widor műveiből válogattak a magyar közönség számára.

(2008. november 20. 19:00 Kelenföldi evangélikus templom (Budapest) és november 21. 19:30 Mátyás-templom - Joachim Pliquett (trombita), Fejér András (harsona), Arvid Gast (orgona); Vincent Jelich: Ricercare trombitára és harsonára; Bach: g-moll fantázia és fúga, BWV 542; Baldassari: F-dúr szonáta trombitára és orgonára; Pergolesi: F-dúr szimfónia harsonára és orgonára; Chailleux: Morceau de Concours trombitára és orgonára; Guilmant: Morceau symphonique harsonára és orgonára, op. 88; Charles-Marie Widor: g-moll Allegro a VI. orgona-szimfóniából, op. 42)

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Hiába fest jobban Szűz Mária a restaurálás után, a tulajdonos reklamál

Ez már nem az, akit ismert és szeretett, állítja, miután egy restaurátor szebb küllemet varázsolt a szobrának. Akár bíróság elé is kerülhet az ügy. Inverz „bundás Krisztus”-eset Lengyelországból.
Vizuál

Klausztrofób kollázs az emberi diszfunkcióról – Fliegauf Bence új filmje a Berlinalén debütált

Fliegauf Bence Rengeteg – Mindenhol látlak című filmjét a Berlinale harmadik napján láthattuk. Soha nincs könnyű dolga annak a rendezőnek, aki egy sikeres epizódfilm folytatására adja a fejét, ugyanis mindenki az elsőhöz fogja mérni az újat. Nem tettek másként a kritikusok sem. A filmről megjelent véleményekből válogattunk.
Vizuál

Mindkét magyar film Ezüst Medvét nyert Berlinben

Mindkét magyar filmet, Nagy Dénes Természetes fény és Fliegauf Bence Rengeteg című alkotását is díjazták a 71. Berlini Filmfesztiválon. Míg Nagy Dénes a legjobb rendezőnek járó trófeát vehette át, addig Kizlinger Lilla a Legjobb Mellékszereplő díját nyerte el a Rengetegben nyújtott alakításáért.
Színház

Bakos-Kiss Gábor lett a Győri Nemzeti Színház új igazgatója

A kilenctagú szakmai bizottság javaslatára Bakos-Kiss Gábort választották a Győri Nemzeti Színház élére – tudatta Facebook-oldalán Dr. Dézsi Csaba András, Győr polgármestere. Az új igazgató 2021. július 1-jétől vezetheti a színházat.
Plusz

Ezek a 75 éves David Gilmour kedvenc Pink Floyd-dalai

Ma ünnepli 75. születésnapját David Gilmour, a Pink Floyd szólógitárosa, aki egyébként a basszusgitártól a billentyűkön át a szaxofonig számos hangszeren játszik, mégis karakteres húrhajlításairól, összetéveszthetetlen soundjáról és kitartott hangjairól ismerünk.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

Elhunyt Dmitrij Baskirov orosz zongoraművész

Nyolcvankilenc éves korában elhunyt az orosz zongoraművész és tanár, Dmitrij Baskirov. Hosszú pályája során magyar tanítványai is voltak.
Klasszikus ajánló

Egy egész nap Mozart bűvöletében – Íme a Mozart-nap teljes programja!

A Concerto Budapest élőben közvetíti a 3+1 koncertből és egy exkluzív körkapcsolásból álló nagyszabású Mozart-napját. A nap sztárszólistája Angela Hewitt. Egy újonnan felfedezett mű, a D-dúr Allegro is elhangzik.
Klasszikus interjú

„Közös nyelven zenélünk” – Újjáalakult a Kelemen Kvartett

Két éve ideiglenesen feloszlott, most újjáalakult az elmúlt évtized legsikeresebb kamarazenei együttese. A két alapító, Kelemen Barnabás és Kokas Katalin Vashti Mimosa Hunter csellóművésszel és Jonian Ilias Kadesha hegedűművésszel a Bartók Tavasz fesztiválon mutatkoznak be. Nem akármilyen vállalással: két koncerten Bartók hat vonósnégyesét adják elő.
Klasszikus hír

Bartók nevét viseli a Müpa új fesztiválja

Online zajlik a Bartók Tavasz Művészeti Hetek április 2. és 18. között. Nemcsak a Müpából, hanem Európa neves hangversenytermeiből is közvetítenek koncerteket, amelyeket a közönség ingyenesen láthat a képernyőkön. Mutatjuk, milyen programok lesznek.
Klasszikus ajánló

Csajkovszkij legnépszerűbb zongoraversenyével lép fel Farkas Gábor

Farkas Gábor zongoraművész közreműködésével ad online hangversenyt a Nemzeti Filharmonikus Zenekar Nánási Henrik vezényletével csütörtökön a Zeneakadémiáról.