Klasszikus

Riccardo Chailly Lipcsében marad

2013.07.03. 15:53
Ajánlom
További öt évig vezetheti a világhírű lipcsei zenekart, a Gewandhausorchestert a jelenlegi művészeti vezető, Ricardo Chailly.

A hírt Lipcse polgármestere, Burkhard Jung tette közzé a legendás Gewandhaus honlapján, hozzáfűzve, hogy a döntést már csak a városi tanácsnak kell megerősítenie. "Büszke vagyok arra, hogy sikerült megnyerni Riccardo Chaillyt újabb öt évre. Az ő irányításával a Gewandhaus felbecsülhetetlen munkát végzett azért, hogy világszerte elismerjék Lipcse kulturális rangját" - hangsúlyozta a polgármester.

Riccardo Chailly kiemelte: büszke arra, hogy továbbra is együtt dolgozhat a zenekarral. Kapcsolatuk lényegének a nyitottságot nevezte. Mint mondta, a muzsikusok virtuozitása, lelkesedése és elkötelezettsége egyaránt támogatja művészi elképzeléseit. "Egy sor közös tervünket kívánjuk megvalósítani, meghatározni magunkat a nagy zeneszerzők, Strauss, Mahler, Rahmanyinov életműve és a kortárs zene tükrében" - közölte. Elképzeléseik között szerepel egy új nyári szabadtéri fesztivál elindítása is, amelyre két év múlva kerülhet sor.

Andreas Schulz, a Gewandhaus igazgatója kijelentette: "A minőség, ezen belül a hangzás és a művek értelmezése tekintetében a karmester nem ismer megalkuvást, ezért örülünk, hogy marad. Így a Gewandhaus Zenekart a jövőben is biztosan a kontinens leghíresebb zenekarai között tartják majd számon".

Riccardo Chailly a 2005/2006-os évadban került a Gewandhausorchester élére. Az együttes többéves rezidens partnerségei - például a bécsi Musikvereinnal, a párizsi Salle Pleyellel és a londoni Barbican Centre-rel - megszilárdították a zenekar elismertségét. Emellett nagysikerű CD-felvételek is készültek Mendelssohn, Schumann és Bach kompozícióiból. A szöveghű Beethoven-CD-ciklus és a Mahler-szimfóniák DVD-felvételei számos díjat nyertek. Szeptemberben a Decca adja közre a lipcseiek előadásában az összes Brahms-szimfónia antológiáját, a következő nagy projekt pedig a Rahmanyinov-szimfóniák teljes felvétele. A munka előre láthatóan 2015-re fejeződik be.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Tánc

Februárban megnyit a Nemzeti Táncszínház várva várt új épülete

Négy év bizonytalan helyzet után február 15-én a Budapest Táncfesztivállal egybekötve adják át a nagyközönségnek az intézmény új épületét a Millenáris Parkban.
Színház

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Jazz/World

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus videó

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus ajánló

Adj hangot a térnek és a télnek!

Második alkalommal rendezik meg február 9-én a nagy népszerűségnek örvendő nyárindító fesztivál téli változatát, a Kórusok Téli Éjszakáját.  Tekintettel az időjárásra, a szabadtéri helyszínek helyett ezúttal a barátságos hangulatú MagNet Közösségi Ház ad otthont az eseménynek.