Klasszikus

Riccardo Frizza a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek új vezető karmestere

2022.03.23. 15:05
Ajánlom
A világhírű olasz dirigens Vásáry Tamás elnök-karmester és Kovács János állandó karmester mellett vezényli majd az együtteseket, a következő évadban négy koncertet fog adni.

A 2022/23-as évadban négy bérlettel várja a közönséget a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, Énekkara és Gyermekkara, a Müpa, a Zeneakadémia, a Mátyás-templom és a Pesti Vigadó mellett új helyszíneken, így például a Magyar Zene Házában is koncerteznek.

Vásáry Tamás sorozata a jövő évadban Schubertre épül, a négy koncerten a zeneszerző összes szimfóniája mellett két miséje is elhangzik majd.

Az együttesek megemlékeznek Kodály Zoltán születésének 140. évfordulójáról, ebből az alkalomból az Énekkar öt, a Gyermekkar pedig egy további koncerten szólaltatja meg a komponista kórusműveit.

Elhangzanak majd a nagy oratóriumok, a Budavári Te Deum és a Psalmus Hungaricus is. De nem feledkeznek meg Ligeti György születésének 100. évfordulójáról sem, a januári emlékkoncert karmestere Vajda Gergely, hegedűszólistája Ábrahám Márta lesz.

A vezető karmester, Riccardo Frizza négy koncertet dirigál majd, melyeken többek között Rossini Stabat matere is elhangzik. Kovács János állandó karmester egy francia estet, valamint egy Bartók és Richard Strauss műveiből összeállított koncertprogramot fog vezényelni, valamint a Virtuózok ifjú tehetségeinek gálakoncertjét is.

A zenekar szorosabbra fűzi a kapcsolatot Káli Gáborral, aki az évad során két koncertet is ad majd, ő dirigálja többek között Webber Requiemjét Miklósa Erika és László Boldizsár közreműködésével.

Vashegyi György pedig egy különlegességet ad elő az együtteseket, Gounod kiadatlan, 1842-es Requiemjét, valamint Théodore Dubois Krisztus hét utolsó szava című oratóriumát. A hagyományos újévi koncert karmestere Oliver von Dohnányi lesz.

A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának művészei Variációk kamarazenére című sorozatukban a kamarairodalom gyöngyszemeit szólaltatják meg a Párbeszéd Házában.

Emellett az együttesek a Müpa több koncertjén is közreműködnek, az Énekkar Ligeti és Berlioz Requiemjében, a Zenekar pedig Illés Márton Hegedűversenyét szólaltatja meg Patricia Koptchinskaja szólójával,

és természetesen a Budapesti Wagner-napokon is hallhatja a közönség az együtteseket.

Az évad során neves hazai és külföldi vendégművészek működnek közre a koncerteken, így Vigh Andrea, Kelemen Barnabás, Fenyő László, Fejérvári Zoltán, vagy a Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraverseny díjazottja, Kovács Gergely. Énekes szólistaként Kriszta Kinga, Vörös Szilvia, Brickner Szabolcs, Szemere Zita, Horti Lilla és Fekete Attila szerepel majd a sorozatokban. A külföldi előadók közül a perzsa származású csellóművész, Kian Soltani, Erik Bosgraaf blockflöteművész, Dmitry Masleev zongoraművész és a lipcsei Rádiókórus karnagya, Philippe Ahmann érkezik az évad során, valamint most kerül sor Václav Luks korábban elmaradt Händel-koncertjére is.

Fejléckép: Riccardo Frizza (fotó/forrás: Simone Falcetta / Magyar Rádió Művészeti Együttesei)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Mégsem mutatja be a Pesti Színház Székely Csaba társadalmi megosztottságról szóló darabját

Sokan várták már nagy izgalommal a Pesti Színház őszre meghirdetett premierjét, amiben Székely Csaba legújabb darabját, a Kalandfilmet mutatták volna be, Kincses Réka rendezésében. CIKKÜNK FRISSÜLT!
Színház

Jelentős színházi társulatok szűnhetnek meg

A kulturális kormányzat nyilvánosságra hozta az előadó-művészeti szervezetek támogatására vonatkozó döntését. Több, a működési támogatások csökkentése miatt eleve nehéz helyzetbe került, akár évtizedes sikeres múlttal és figyelemre méltó jelennel rendelkező, közfeladatot ellátó társulat egyáltalán nem kap támogatást.
Zenés színház

VeszprémFest 2023: jön Alvaro Soler, Mariza, Anna Netrebko, Joss Stone, Norah Jones és Rost Andrea

2023-ban 20 éves a VeszprémFest. A kétévtizedes prémium zenei fesztivál július 12. és 16. között a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program kiemelt zenei rendezvényeként fennállásának egyik legváltozatosabb programjával ünnepel.
Színház

„Vállalom, hogy éltem, és azt, hogy majd meghalok ” – 110 éve született Gobbi Hilda

A legendás színésznő pályája során olyan emlékezetes szerepeket játszott el, mint a Csongor és Tünde Mirigyje, vagy a Hamlet Gertrúdja, az igazi népszerűséget azonban a Szabó család című rádiós családregény Szabó nénije hozta meg számára. 
Tánc

„Könnyeken átívelő nevetés” – interjú Boris Eifmannal

Ritka és egyedülálló balett érkezik Budapestre június 10-től: a világhírű koreográfus, Boris Eifman 2019-es premierje, A Pygmalion-hatás. A művészt arról kérdeztük, mi a kötődése a komikumhoz, a groteszkhez, és milyen lesz a 21. század táncnyelve.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus beszámoló

Száz év hét napban – a BMC Ligeti Fesztiválján jártunk

A Ligeti György születésének századik évfordulója alkalmából rendezett eseménysorozat csúcspontja a Budapest Music Centerben rendezett egyhetes fesztivál volt. Négy, igencsak különböző típusú koncerten jártunk
Klasszikus ajánló

Pénteken indul a Haydneum – Magyar Régizenei Központ nyár eleji fesztiválja a budapesti Egyetemi templomban

2023. június 9. és 17. között rendezi meg második Egyházzenei Fesztiválját a Haydneum – Magyar Régizenei Központ Budapesten, az Egyetemi templomban.
Klasszikus hír

Vajda Gergely zeneszerzőként és karmesterként is bemutatkozik Párizsban

A nemzetközileg keresett karmester-zeneszerző ismét együtt dolgozik a francia Ars Novával, illetve egy hárfafesztivál műsorán is szerepel egy alkotása.
Klasszikus gyász

Elhunyt Kaija Saariaho

A világhírű finn zeneszerzőt, akinek a Metropolitan Opera is játszotta darabját, hetvenéves korában érte a halál – tette közzé családja a közösségi médiában.
Klasszikus ajánló

Július 14. és 23. között ismét várja a zenerajongókat a Fesztivál Akadémia Budapest

Idén is érdemes lesz tíz napon át Budapesten nyaralni, akár az itt lakóknak is – mondta el Kokas Katalin hegedűművész. Egész napos programok, különleges helyszínek és persze sztárfellépők koncertjei várják a közönséget.