Klasszikus

Riccardo Frizza a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek új vezető karmestere

2022.03.23. 15:05
Ajánlom
A világhírű olasz dirigens Vásáry Tamás elnök-karmester és Kovács János állandó karmester mellett vezényli majd az együtteseket, a következő évadban négy koncertet fog adni.

A 2022/23-as évadban négy bérlettel várja a közönséget a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, Énekkara és Gyermekkara, a Müpa, a Zeneakadémia, a Mátyás-templom és a Pesti Vigadó mellett új helyszíneken, így például a Magyar Zene Házában is koncerteznek.

Vásáry Tamás sorozata a jövő évadban Schubertre épül, a négy koncerten a zeneszerző összes szimfóniája mellett két miséje is elhangzik majd.

Az együttesek megemlékeznek Kodály Zoltán születésének 140. évfordulójáról, ebből az alkalomból az Énekkar öt, a Gyermekkar pedig egy további koncerten szólaltatja meg a komponista kórusműveit.

Elhangzanak majd a nagy oratóriumok, a Budavári Te Deum és a Psalmus Hungaricus is. De nem feledkeznek meg Ligeti György születésének 100. évfordulójáról sem, a januári emlékkoncert karmestere Vajda Gergely, hegedűszólistája Ábrahám Márta lesz.

A vezető karmester, Riccardo Frizza négy koncertet dirigál majd, melyeken többek között Rossini Stabat matere is elhangzik. Kovács János állandó karmester egy francia estet, valamint egy Bartók és Richard Strauss műveiből összeállított koncertprogramot fog vezényelni, valamint a Virtuózok ifjú tehetségeinek gálakoncertjét is.

A zenekar szorosabbra fűzi a kapcsolatot Káli Gáborral, aki az évad során két koncertet is ad majd, ő dirigálja többek között Webber Requiemjét Miklósa Erika és László Boldizsár közreműködésével.

Vashegyi György pedig egy különlegességet ad elő az együtteseket, Gounod kiadatlan, 1842-es Requiemjét, valamint Théodore Dubois Krisztus hét utolsó szava című oratóriumát. A hagyományos újévi koncert karmestere Oliver von Dohnányi lesz.

A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának művészei Variációk kamarazenére című sorozatukban a kamarairodalom gyöngyszemeit szólaltatják meg a Párbeszéd Házában.

Emellett az együttesek a Müpa több koncertjén is közreműködnek, az Énekkar Ligeti és Berlioz Requiemjében, a Zenekar pedig Illés Márton Hegedűversenyét szólaltatja meg Patricia Koptchinskaja szólójával,

és természetesen a Budapesti Wagner-napokon is hallhatja a közönség az együtteseket.

Az évad során neves hazai és külföldi vendégművészek működnek közre a koncerteken, így Vigh Andrea, Kelemen Barnabás, Fenyő László, Fejérvári Zoltán, vagy a Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraverseny díjazottja, Kovács Gergely. Énekes szólistaként Kriszta Kinga, Vörös Szilvia, Brickner Szabolcs, Szemere Zita, Horti Lilla és Fekete Attila szerepel majd a sorozatokban. A külföldi előadók közül a perzsa származású csellóművész, Kian Soltani, Erik Bosgraaf blockflöteművész, Dmitry Masleev zongoraművész és a lipcsei Rádiókórus karnagya, Philippe Ahmann érkezik az évad során, valamint most kerül sor Václav Luks korábban elmaradt Händel-koncertjére is.

Fejléckép: Riccardo Frizza (fotó/forrás: Simone Falcetta / Magyar Rádió Művészeti Együttesei)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Lemondta a Putyin-párti zongoraművész, Valentina Lisitsa fellépését a Margitszigeti Színház

Az intézmény a művész politikai szerepvállalása miatt döntött úgy, hogy megválik tőle, miután az ukrán nagykövetségtől tudomást szerzett a mariupoli megszállókat éltető koncertjéről.
Klasszikus

A nagyok titkai

Vezető karmesterük, Kirill Petrenko vezényletével adta elő a Berlini Filharmonikusok Csajkovszkij Pikk dáma című operáját, saját koncerttermében, Berlinben. Az április 21-i, koncertszerű előadáson megpróbáltuk kideríteni, mit tudhat az a dirigens, akit egy ilyen jelentőségű zenekar mindenáron magának akart.
Színház

„Napfény a dörzspapíron” – Szakácsi Sándor, a nyughatatlan lélek

Szakácsi Sándort, bár már gyerekkorában nagy jövőt jósoltak neki a színészi pályán, kisebb korában gúnyolták iskolatársai, felnőttként pedig alkoholproblémákkal küzdött, magát La Mancha lovagjának, szélmalomharcosnak nevezte. Saját bevallása szerint a szerepeiből merített erőt a folytatáshoz.
Könyv

Krasznahorkai László és Bödőcs Tibor kapta a Libri irodalmi elismeréseit

2022-ben a zsűri egy hosszú elbeszélést, míg a közönség egy politikai szatírát emelt ki a tíz döntős mű közül.
Klasszikus

Elhunyt Cser László hegedűművész

A Budapesti Fesztiválzenekar alapító tagjától Gál-Tamási Mária hegedűművész búcsúzott a zenekar közösségi oldalán, és megható sorokkal idézte fel mindazt a támogatást, amit az együttes a muzsikustól kapott.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus beszámoló

Ne féltsük a kortárs zenét!

Maratoni hosszúságú diplomakoncerten mutatkoztak be május 6-án este a Zeneakadémia harmadéves zeneszerzés és alkalmazott zeneszerzés szakos hallgatói. A rendkívül gazdag és sokszínű programban számos stílus és műfaj szerepelt.
Klasszikus hír

Pécsiség Bécsben – a Musikvereinban lép fel a 210 éves Pannon Filharmonikusok

A zenekar a hazai együttesek közül elsőként kapott meghívást a rangos hangversenyterem évtizedes múltra visszatekintő Musik der Meister sorozatába. Három évadon át két-két alkalommal léphetnek fel, és a 2021 októberében adott, első koncert után május 22-én térnek vissza az „Aranyterembe”.
Klasszikus ajánló

Kalandra fül! – sérült és hátrányos helyzetű fiatalok is együtt zenélnek a Danubiával

A sérült művészekből álló Parafónia Zenekar és a Máltai Szimfónia program ifjú zenészei is fellépnek a Kalandra fül! Fesztiválon a Danubia Zenekarral. A zenei kuriózum harmadik alkalommal gyűjti egy helyre a legviccesebb és legszerethetőbb előadásokat a legkisebbek számára május 28-29-én, a BMC-ben.
Klasszikus hír

Egyházzenei Fesztivált rendez a Haydneum

A tavaly őszi Nyitófesztivál után egyházi műveket mutat be a közönségnek a Haydneum – Magyar Régizenei Központ, köztük kevéssé ismert, de magyar kötődésű szerzők darabjait.
Klasszikus kritika

A nagyok titkai

Vezető karmesterük, Kirill Petrenko vezényletével adta elő a Berlini Filharmonikusok Csajkovszkij Pikk dáma című operáját, saját koncerttermében, Berlinben. Az április 21-i, koncertszerű előadáson megpróbáltuk kideríteni, mit tudhat az a dirigens, akit egy ilyen jelentőségű zenekar mindenáron magának akart.