Klasszikus

Riccardo Frizza a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek új vezető karmestere

2022.03.23. 15:05
Ajánlom
A világhírű olasz dirigens Vásáry Tamás elnök-karmester és Kovács János állandó karmester mellett vezényli majd az együtteseket, a következő évadban négy koncertet fog adni.

A 2022/23-as évadban négy bérlettel várja a közönséget a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, Énekkara és Gyermekkara, a Müpa, a Zeneakadémia, a Mátyás-templom és a Pesti Vigadó mellett új helyszíneken, így például a Magyar Zene Házában is koncerteznek.

Vásáry Tamás sorozata a jövő évadban Schubertre épül, a négy koncerten a zeneszerző összes szimfóniája mellett két miséje is elhangzik majd.

Az együttesek megemlékeznek Kodály Zoltán születésének 140. évfordulójáról, ebből az alkalomból az Énekkar öt, a Gyermekkar pedig egy további koncerten szólaltatja meg a komponista kórusműveit.

Elhangzanak majd a nagy oratóriumok, a Budavári Te Deum és a Psalmus Hungaricus is. De nem feledkeznek meg Ligeti György születésének 100. évfordulójáról sem, a januári emlékkoncert karmestere Vajda Gergely, hegedűszólistája Ábrahám Márta lesz.

A vezető karmester, Riccardo Frizza négy koncertet dirigál majd, melyeken többek között Rossini Stabat matere is elhangzik. Kovács János állandó karmester egy francia estet, valamint egy Bartók és Richard Strauss műveiből összeállított koncertprogramot fog vezényelni, valamint a Virtuózok ifjú tehetségeinek gálakoncertjét is.

A zenekar szorosabbra fűzi a kapcsolatot Káli Gáborral, aki az évad során két koncertet is ad majd, ő dirigálja többek között Webber Requiemjét Miklósa Erika és László Boldizsár közreműködésével.

Vashegyi György pedig egy különlegességet ad elő az együtteseket, Gounod kiadatlan, 1842-es Requiemjét, valamint Théodore Dubois Krisztus hét utolsó szava című oratóriumát. A hagyományos újévi koncert karmestere Oliver von Dohnányi lesz.

A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának művészei Variációk kamarazenére című sorozatukban a kamarairodalom gyöngyszemeit szólaltatják meg a Párbeszéd Házában.

Emellett az együttesek a Müpa több koncertjén is közreműködnek, az Énekkar Ligeti és Berlioz Requiemjében, a Zenekar pedig Illés Márton Hegedűversenyét szólaltatja meg Patricia Koptchinskaja szólójával,

és természetesen a Budapesti Wagner-napokon is hallhatja a közönség az együtteseket.

Az évad során neves hazai és külföldi vendégművészek működnek közre a koncerteken, így Vigh Andrea, Kelemen Barnabás, Fenyő László, Fejérvári Zoltán, vagy a Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraverseny díjazottja, Kovács Gergely. Énekes szólistaként Kriszta Kinga, Vörös Szilvia, Brickner Szabolcs, Szemere Zita, Horti Lilla és Fekete Attila szerepel majd a sorozatokban. A külföldi előadók közül a perzsa származású csellóművész, Kian Soltani, Erik Bosgraaf blockflöteművész, Dmitry Masleev zongoraművész és a lipcsei Rádiókórus karnagya, Philippe Ahmann érkezik az évad során, valamint most kerül sor Václav Luks korábban elmaradt Händel-koncertjére is.

Fejléckép: Riccardo Frizza (fotó/forrás: Simone Falcetta / Magyar Rádió Művészeti Együttesei)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

10 kihagyhatatlan program az idei Múzeumok éjszakáján

Több száz izgalmas programmal, koncertekkel, tárlatvezetésekkel, interaktív eseményekkel, családi foglalkozásokkal, valamint számos meglepetéssel várják az érdeklődőket június 22-én országszerte a múzeumok és kiállítóterek.
Klasszikus

Stradivari, Guadagnini és Guarneri hangszerei varázsolnak el az idén tizenöt éves Kaposfesten

Tizenötödik alkalommal, augusztus 12-18. között rendezik meg idén az ország egyik legjelentősebb komolyzenei eseményét, a Kaposfestet. Most is számos meglepetéssel készülnek a rendezők a kaposvári fesztiválra.
Jazz/World

A Zene ünnepe a Francia Intézetben

A Zene ünnepe címmel műfajokat felvonultató koncertsorozatot tartanak június 21-én, pénteken a budapesti Francia Intézetben. Az esemény ingyenes.
Zenés színház

Elhunyt Vadász Zsolt, az Operettszínház művésze

A Budapesti Operettszínház egyik legfoglalkoztatottabb művészét 51 éves korában érte a halál június 21-én, adta hírül a Szinház Online.
Színház

Tompagábor Kornél: „Végtelenül élvezem a színész szabadságát”

Tompa Gáborral, a Kvártélyház Szabadtéri Színház Kft. igazgatójával, aki Tompagábor Kornél néven rendez, többek között az idei kínálatról, a „tompagáborság” mibenlétéről, a nyári esték varázsáról, üveggolyókról, rendezői koncepcióról és a Kvártélyház titkairól beszélgettünk.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Ifjú versenygyőztesek hangversenye a Pesti Vigadóban

Június 25-én este a Szent István Filharmonikusok fiatal tehetségei mutatkozhatnak be a Pesti Vigadóban. Az eseményen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. 
Klasszikus interjú

„A művek mélyebb megértését tartom a legfontosabbnak” – beszélgetés Szalai Molli zongoraművésszel

Külföldön értük utol a friss Junior Prima-díjas zongoraművészt, aki jövőre már második mesterdiplomáját szerzi. Az MVM Zrt. jóvoltából idén megemelt, hárommillió forinttal járó elismerést ezért felkészülésre, új hangszerre és megszakítás nélküli, folyamatos munkára fordítja majd.
Klasszikus hír

Balogh Máté olasz zeneszerzőversenyen nyert első díjat

A trieszti Friedrich Schiller Kulturális Társaság által kiírt dalversenyen a nagy német költő szövegeit kellett megzenésíteni. A megmérettetést az első alkalommal rendezték meg, Jörg Widmann fővédnöksége alatt.
Klasszikus ajánló

Stradivari, Guadagnini és Guarneri hangszerei varázsolnak el az idén tizenöt éves Kaposfesten

Tizenötödik alkalommal, augusztus 12-18. között rendezik meg idén az ország egyik legjelentősebb komolyzenei eseményét, a Kaposfestet. Most is számos meglepetéssel készülnek a rendezők a kaposvári fesztiválra.
Klasszikus interjú

„Emberi kapcsolat nélkül nem lehet tanítani” – interjú Szecsődi Ferenccel

Kortárs vonóshangszer-kiállítással nyílik meg A magyar hegedű ünnepe június 22-én délelőtt az MMA székházában, a Pesti Vigadóban. A kétnapos összművészeti esemény idén összekapcsolódik Szecsődi Ferenc hetvenedik születésnapi ünneplésével.