Klasszikus

Riccardo Muti a Chicagói Szimfonikusok élén

2010.10.03. 07:36
Ajánlom
A nápolyi születésű karmester az amerikai zenekar tizedik zenei vezetője.

A 69 éves olasz maestro megfordult Firenzében, ahol a Maggio Musicale Fiorentino élén állt, 19 évig dirigált a Scalában, Philadelphiában 1980 és 1992 között - Ormándy Jenőt követve - töltötte be a zenei vezetői posztot, Otto Klemperer után a Londoni Filharmonikusok dirigenseként működött, és jó kapcsolatot ápol a Bécsi Filharmonikusokkal, valamint a New York-iakkal is (bár onnan legalább két ajánlatot visszautasított). A Chicagói Szimfonikusoknál Riccardo Muti olyan elődök nyomába lép, mint Arturo Toscanini, Solti György vagy Daniel Barenboim.

2007-ben egy európai turnén vezényelte a zenekart, amelynek mintegy hatvan tagja írt neki köszönőlevelet a koncertsorozat után, nem véletlen tehát, hogy nagy várakozás előzte meg Muti érkezését. A dirigens úgy nyilatkozott, az a célja, hogy az általa nagyszerűnek tartott együttes repertoárját még inkább kitágítsa, de arra is komoly elhivatottságot érez, hogy megismerje a várost és lakóit. Úgy nyilatkozott, nem akar diktátor lenni, a városért és a zenéért akar együtt dolgozni a muzsikusokkal. Érkezése egyelőre osztatlan sikert arat: erre a szezonra jelentősen megnőttek a bérlet- és a jegyeladások.

Muti hisz abban, hogy a zene ereje közel hozhatja egymáshoz az embereket. Hagyományos, A barátság útjai című koncertjét idén Triesztben, az olasz-horvát-szlovén hármashatárnál fekvő városban tartotta, ahol több mint háromszáz muzsikus játszott. Muti zongorázott már olasz börtönökben is, és azt az ambícióját, hogy problémás helyeket látogasson meg, és ott koncertezzen, Chicagóban sem adja fel.

A Chicagói Szimfonikus Zenekar spotja Riccardo Mutival. 

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Plusz

Művészettel az orvostanhallgatók kiégése ellen

Empatikusabbak, jobb a kapcsolatuk a betegekkel, kevésbé hajlamosak a depresszióra és jobban bírják a terhelést – egy kutatás szerint a művészeti és humán tárgyak ilyen hatással vannak a diákokra. Ehhez pedig az is elég, ha zenét hallgatnak, nem muszáj maguknak is játszani valamilyen hangszeren.
Zenés színház

Magasrangú francia kitüntetést kapott Jonas Kaufmann

A német tenor, aki továbbra is egy személyben látja el az előző generáció három tenorjának feladatait, a Művészi Érdemrend tiszti fokozatát kapta meg a franciáktól.
Tánc

Mesternő, nagybetűvel

Lőrinc Katalin egy személyben aktív táncos, pedagógus és teoretikus. Június 25-én a Müpában mutatkoznak be tanítványai, akik már az ő új oktatási metódusa szerint végeztek a Táncművészeti Egyetemen. Emellett nemrég megjelent, A test mint szöveg című könyvéről is beszélgettünk.
Tánc

„Ne játszd túl, de kevés se legyél!”

Két életük van: az egyik az általános iskolában kezdődik minden reggel, mint minden átlagos gyereké, a másik délután egykor a Madách Musical Táncművészeti Iskolában, ahol felveszik a balettcipőt és elkezdik próbálni a Billy Elliot – a Musical című darabot.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fesztivál

A zene mellett a tánc és a képzőművészet is megjelenik a Zempléni Fesztiválon

A 10 napos rendezvény 37 helyszínen 60 programmal várja látogatókat augusztus 10. és 19. között.
Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!
Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.