Klasszikus

Richard Wagner zeneelméleti írásai egy új kötetben

2020.06.24. 16:25
Ajánlom
A Rózsavölgyi és Társa Kiadó gondozásában, 240 oldalon jelentek meg Wagner zenetörténeti jelentőségű esszéi, amelyben saját zenéjéről és a jövő művészetelméleti kérdéseiről is ír.

Richard Wagner vízválasztó jelentőségű életművet hagyott maga után, amelynek hatását nem tudták megkerülni az utána jövő zeneszerzők. Sokak szerint ő volt az, aki elhozta a modern zene paradigmaváltását. Az operáinak emelt bayreuth-i szentély és a korban különös, fanatikus mértéket öltő Wagner-kultusz mellett a zeneszerző elméleti írásokkal alapozta meg, hogy a szakirodalomban állandóan hivatkozási pont legyen.

Valogatottelmeletiirasok-130231.jpg

RICHARD WAGNER: Válogatott elméleti írások (Fotó/Forrás: Rózsavölgyi és Társa Kiadó)

Pedig a 19. században ritkaságnak számított, hogy egy zeneszerző saját kezűleg írja meg a zenéje esztétikai kérdéseit. A Rózsavölgyi Kiadó a hetekben megjelent kötetében

Richard Wagner zeneelméleti írásai olvashatók a Gesamtkunstwerkről, a végtelen dallamról, a jövő zenéjéről, a zenedrámáról.

Olyan esszék, amelyekben a szerző saját célkitűzéseit taglalja, vagy jövőbeli kérdésekről – a jövő zenéjéről, egy még nem létező művészetelméletről spekulál. A kötetben olvasható esszé a szimfonikus költeményről és a karmesteri munkáról, valamint egyik legfontosabb írása, az Opera és dráma.

A kötet a Rózsavölgyi Kiadó weboldalán rendelhető meg.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Ragályi Elemér, Cserhalmi György, Molnár Piroska és további hetven művész emelt szót az SZFE ügyében

Az Emmy- és Kossuth-díjas operatőr, filmrendező, Ragályi Elemér kezdeményezésére született nyílt levél aláírói arra kérik Semjén Zsoltot, hogy vonja vissza a Színház- és Filmművészeti Egyetem átalakításáról szóló törvényjavaslatot. FRISSÍTVE!
Színház

Újabb nyílt levél az SZFE modellváltásáról szóló törvény kapcsán

Több mint hetven színész, rendező, színházi művész támogatta aláírásával a Színművészeti Egyetem modellváltását lehetővé tevő törvényt.
Klasszikus

Elhunyt Ida Haendel, az egykori csodagyerek, akinek Sibelius gratulált

Lengyelországban született, háromévesen felfedezték zenei tehetségét. Kanadában élte le élete jelentős részét. Sibelius levélben gratulált neki a hegedűversenyének előadásáért.
Színház

Szabó Magda: Régimódi történet – online közvetítés

A Tasnádi Csaba által rendezett történet visszarepít a múltba, ahol hasonló problémákkal küzdöttek Szabó Magda hősei, mint a mostaniak, csak szebb ruhákban.
Színház

Megszavazta az Országgyűlés az SZFE modellváltását

Az Országgyűlés július 3-án döntött a Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által benyújtott törvényjavaslatról.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Vasárnap kezdődik a 7. Budavári Bach-fesztivál

A Budavári Evangélikus Templomban rendezik meg július 5-17. között Magyarország első Bach-fesztiválját, kizárólag historikus, barokk hangszerek megszólalásával.
Klasszikus ajánló

Klasszikusok a fűben – A Millenárison ad ingyenes koncertet a MÁV Szimfonikus Zenekar

A komolyzenei piknik célja, hogy klasszikus zenével reagáljon az elmúlt hónapok nehézségeire és élményeire. A program a Szimfonikus karantén rehabilitáció alcímet viseli.
Klasszikus gyász

Elhunyt Ida Haendel, az egykori csodagyerek, akinek Sibelius gratulált

Lengyelországban született, háromévesen felfedezték zenei tehetségét. Kanadában élte le élete jelentős részét. Sibelius levélben gratulált neki a hegedűversenyének előadásáért.
Klasszikus ajánló

A Nemzeti Filharmonikus Zenekarral nyit a Müpa autós koncertmozija

Az online közvetítések után ismét formabontó megoldást kínál a Müpa azoknak, akik szerint zene nélkül nem igazi a nyár. A Müpa Autósmoziban a nézők saját autójuk kényelmében élvezhetik a Fesztivál Színházban élőben zajló koncerteket.
Klasszikus hír

Újra zene tölti meg Budapest számos közterét

Hatodik évadát kezdi a Zenélő Budapest: a július 2-án induló programsorozaton a szervezők mintegy 200 minikoncerttel készülnek 8 közkedvelt budapesti helyszínen.