Klasszikus

Ritkaságok a Kalló-kvartett előadásában

2012.07.27. 08:32
Ajánlom
A július 27-i koncerten felcsendül Végh János, Liszt egykori zeneakadémiai kollégájának vonósnégyese is a verebi templomban.

A Capella Savaria művészeti vezetőjeként és Kalló Kvartett primáriusaként is tevékeny hegedűművész kereken tíz évvel ezelőtt hívta életre második vonósnégyesét. Az Authentic Quartet - mint az elnevezés is sugallja - a historikus előadásmódot előtérbe helyezve a zenei ritkaságok minél hitelesebb bemutatását hivatott szolgálni, a kora klasszikától a romantikáig terjedő repertoárral. A Kalló Zsolt, valamint Bozzai Balázs, Rác Gábor és Vályi Csilla alkotta együttes szívesen és gyakran látott vendége a haza klasszikus zenei fesztiváloknak, és emellett világpremier-lemezfelvételek sorával is előrukkolt: eddig többek között Förster, Werner, Georg Lickl, N. Zmeskáll, Wölfl, Krommer és Albrechtsberger vonósnégyeseit rögzítették korongra. Haydn D-dúr vonósnégyese mellett utóbbi zeneszerző fúgái és Végh János (részletes életrajz itt) F-dúr vonósnégyese is felcsendül majd július 27-én a verebi római katolikus templomban. 

Az Authentic Quartet hangversenye annak a három előadásból álló koncertsorozat része, mely a historikus előadásmódban mutat be kamarazenei ritkaságokat a Végh-család múzeumban őrzött kottagyűjteményéből. A Vereben élő Végh-família a közéletben, a gazdaságban és a művészetek terén is a haladó és művelt kortársak sorába tartozott. Kastélyukban, valamint a mellette álló színházban a 18. század végétől nívós zenei élet folyt. A család országosan is kiemelkedő kotta- és hangszergyűjteménnyel rendelkezett - utóbbi a kastéllyal együtt elpusztult a második világháborúban, a kottagyűjtemény azonban megmenekült és a székesfehérvári múzeumba került.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Szergej Polunyin elvesztette a józan eszét?

Először a mellkasára tetováltatta egy politikus arcképét, majd homofób és kirekesztő üzeneteket posztolt Instagram oldalán. A táncvilág komoly aggodalmát fejezte ki a táncos mentális állapota miatt.
Vizuál

Pont a Mona Lisánál nem működik a Mona Lisa-hatás

Leonardo da Vinci híres portréjához számos rejtély kapcsolódik a hölgy személyétől a mosoly okáig. Az egyik legutóbbi kutatás annak járt utána, tényleg követi-e a tekintetével a titokzatos asszony a nézőit.
Tánc

25 éve halt meg Róna Viktor, aki még Nurejevvel is jó barátságot ápolt

Adottságai egyáltalán nem predesztinálták a balettművész-pályára, szorgalmának köszönhetően mégis világhírnévre tett szert az 1994. január 15-én elhunyt Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművész, aki Rudolf Nurejev pályájának is meghatározó alakja volt.
Klasszikus

Nem gyöngyszem, gyémánt – 25 éve hunyt el Cziffra György

Huszonöt éve, 1994. január 15-én hunyt el meg Franciaországban Cziffra György zongoraművész, akit gyakran emlegetnek Liszt Ferenc méltó, sőt egyetlen igazi örököseként.
Klasszikus

Gilbert Varga debütáló koncertje

Vezető karmesterként első alkalommal dirigálja a Pannon Filharmonikusokat a Maestro január végén a Müpában.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus videó

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus ajánló

Adj hangot a térnek és a télnek!

Második alkalommal rendezik meg február 9-én a nagy népszerűségnek örvendő nyárindító fesztivál téli változatát, a Kórusok Téli Éjszakáját.  Tekintettel az időjárásra, a szabadtéri helyszínek helyett ezúttal a barátságos hangulatú MagNet Közösségi Ház ad otthont az eseménynek.
Klasszikus üvegplafon

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?
Klasszikus hír

Egy részeg férfi vonóshangszereket hajított ki egy mozgó vonatból

A Büchenből Hamburgba tartó vonaton mintegy 14 ezer eurós kárt okozott a randalírozó német férfi.