Klasszikus

Ritkaságok a Kalló-kvartett előadásában

2012.07.27. 08:32
Ajánlom
A július 27-i koncerten felcsendül Végh János, Liszt egykori zeneakadémiai kollégájának vonósnégyese is a verebi templomban.

A Capella Savaria művészeti vezetőjeként és Kalló Kvartett primáriusaként is tevékeny hegedűművész kereken tíz évvel ezelőtt hívta életre második vonósnégyesét. Az Authentic Quartet - mint az elnevezés is sugallja - a historikus előadásmódot előtérbe helyezve a zenei ritkaságok minél hitelesebb bemutatását hivatott szolgálni, a kora klasszikától a romantikáig terjedő repertoárral. A Kalló Zsolt, valamint Bozzai Balázs, Rác Gábor és Vályi Csilla alkotta együttes szívesen és gyakran látott vendége a haza klasszikus zenei fesztiváloknak, és emellett világpremier-lemezfelvételek sorával is előrukkolt: eddig többek között Förster, Werner, Georg Lickl, N. Zmeskáll, Wölfl, Krommer és Albrechtsberger vonósnégyeseit rögzítették korongra. Haydn D-dúr vonósnégyese mellett utóbbi zeneszerző fúgái és Végh János (részletes életrajz itt) F-dúr vonósnégyese is felcsendül majd július 27-én a verebi római katolikus templomban. 

Az Authentic Quartet hangversenye annak a három előadásból álló koncertsorozat része, mely a historikus előadásmódban mutat be kamarazenei ritkaságokat a Végh-család múzeumban őrzött kottagyűjteményéből. A Vereben élő Végh-família a közéletben, a gazdaságban és a művészetek terén is a haladó és művelt kortársak sorába tartozott. Kastélyukban, valamint a mellette álló színházban a 18. század végétől nívós zenei élet folyt. A család országosan is kiemelkedő kotta- és hangszergyűjteménnyel rendelkezett - utóbbi a kastéllyal együtt elpusztult a második világháborúban, a kottagyűjtemény azonban megmenekült és a székesfehérvári múzeumba került.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Zenés színház

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.
Vizuál

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.
Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.