Klasszikus

Ritkaságok a Kalló-kvartett előadásában

2012.07.27. 08:32
Ajánlom
A július 27-i koncerten felcsendül Végh János, Liszt egykori zeneakadémiai kollégájának vonósnégyese is a verebi templomban.

A Capella Savaria művészeti vezetőjeként és Kalló Kvartett primáriusaként is tevékeny hegedűművész kereken tíz évvel ezelőtt hívta életre második vonósnégyesét. Az Authentic Quartet - mint az elnevezés is sugallja - a historikus előadásmódot előtérbe helyezve a zenei ritkaságok minél hitelesebb bemutatását hivatott szolgálni, a kora klasszikától a romantikáig terjedő repertoárral. A Kalló Zsolt, valamint Bozzai Balázs, Rác Gábor és Vályi Csilla alkotta együttes szívesen és gyakran látott vendége a haza klasszikus zenei fesztiváloknak, és emellett világpremier-lemezfelvételek sorával is előrukkolt: eddig többek között Förster, Werner, Georg Lickl, N. Zmeskáll, Wölfl, Krommer és Albrechtsberger vonósnégyeseit rögzítették korongra. Haydn D-dúr vonósnégyese mellett utóbbi zeneszerző fúgái és Végh János (részletes életrajz itt) F-dúr vonósnégyese is felcsendül majd július 27-én a verebi római katolikus templomban. 

Az Authentic Quartet hangversenye annak a három előadásból álló koncertsorozat része, mely a historikus előadásmódban mutat be kamarazenei ritkaságokat a Végh-család múzeumban őrzött kottagyűjteményéből. A Vereben élő Végh-família a közéletben, a gazdaságban és a művészetek terén is a haladó és művelt kortársak sorába tartozott. Kastélyukban, valamint a mellette álló színházban a 18. század végétől nívós zenei élet folyt. A család országosan is kiemelkedő kotta- és hangszergyűjteménnyel rendelkezett - utóbbi a kastéllyal együtt elpusztult a második világháborúban, a kottagyűjtemény azonban megmenekült és a székesfehérvári múzeumba került.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Tudod, mit énekel latinul a kórus a Mr. Bean-sorozat főcímében?

Az eredeti Mr. Bean-sorozat főcímében elhangzik egy latin nyelvű kórus, amelynek a szövegére senki sem figyelt. Pedig mély mondanivalót hordoz!
Zenés színház

Az Operett új vezetése bemutatta új évadát

A 2019/20-as évad legfontosabb bemutatója a Csárdáskirálynő lesz, de Mohács tragédiája is megjelenik egy új rockmusicalben.
Színház

“Kasszasiker” az Átriumban!

Új bemutatóra készül az Átrium, a Kasszasiker című vígjátékát június 17-én mutatja be színház.
Vizuál

Hosszú taps fogadta az Egy férfi és egy nő újabb folytatását Cannes-ban

Hatalmas sikerrel vetítette Claude Lelouch több mint fél évszázados Oscar-díjas filmjének újabb folytatását a Cannes-i filmfesztivál. Az Egy élet legszebb évei című film főszereplői ezúttal is Jean-Louis Trintignant és Anouk Aimée. 
Tánc

A kiégett szerelemmel szembesít az izraeliek könyörtelen táncelőadása

Sharon Eyal legújabb koreográfiájában, a Love Chapter 2-ban azt az élményt foglalja táncba, amikor a szerelem már csak egy „utóbetegség, miután már minden elveszett”. Az előadás három alkalommal látható a Trafóban május 24. és 26. között.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus bonn

700 apró Beethoven-szoborral ünnepel Bonn városa az évfordulón

Hétszáz mosolygó Beethoven-szobrot tervezett Ottmar Hörl a zeneszerző születésének 250. évfordulójára.
Klasszikus interjú

Koltai Katalin feltalált egy új eszközt a gitárhoz, hogy el tudja játszani Bartók műveit is

De nemcsak Bartók, hanem a 20-21. századi zene egészen új repertoárja tárul fel Koltai Katalin új találmányának, az egyhúros kapodaszternek köszönhetően.
Klasszikus tévé

Tudod, mit énekel latinul a kórus a Mr. Bean-sorozat főcímében?

Az eredeti Mr. Bean-sorozat főcímében elhangzik egy latin nyelvű kórus, amelynek a szövegére senki sem figyelt. Pedig mély mondanivalót hordoz!
Klasszikus gyerek

Hogyan érzi magát egy diák, ha elmegy a Zeneakadémiára?

Régi panasz, hogy a fiatalok nem járnak klasszikus zenei hangversenyre. A problémáról eddig mindenkit megkérdeztek már, csak épp a gyerekeket nem. Most ők mondják el, hogyan éltek meg egy koncertet.
Klasszikus ajánló

Válogatás az Óbudai Társaskör programjaiból

Felolvasószínház, Seress Rezső-est, filmzenei és születésnapi koncertek –  az évad végén is műfaji sokszínűség várja a vendégeket az Óbudai Társaskörben.