Klasszikus

Ritkaságok Bach szellemében

2014.12.01. 13:04
Ajánlom
Lukácsházi Pál és Licsák Attila négykezes zongoraestjén Reger, Tallis, Haydn, Liszt és Mendelssohn egy-egy műve is felcsendül 2014. december 4-én az Óbudai Társaskörben.

Amikor Johann Sebastiann Bach 1723-ban Lipcsébe költözött, már az első években nagyon sok kantátát komponált. Az Úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött fiát adta érte (János 3:16) szövegre írott darabjában a fúga két témájának ellentétes mozgásával jelezte a hitben élők üdvözülését és a hitetlenek elkárhozását. Max Reger, aki 1907-től a lipcsei királyi konzervatórium professzora lett, mélyen tisztelte Bachot, „a mindenség atyjának", „zenei ősatyának" nevezte. Opus 134. kompozíciójában Telemann-témát dolgoz fel.

Thomas Tallis az angol királyi család zeneszerzője volt az 1500-as években. Tisztíts meg, uram fantáziája 13 ütemből áll, 13-szor hangzik el a gregorián téma ellenpontjaként szereplő motívum, minthogy ez Jézus száma, a 12 tanítvány után a mesteré. Haydn e-moll divertimentójában megérezhetjük E. T. A. Hoffmann igazságát, amellyel Haydn szimfóniáit jellemezte: „egy nagy zöld liget".

Liszt Ferenc az 1860-as évek második felében visszavonultságban élt, egyházi szolgálatát alsóbb papi rendek felvételével kezdte. A 6. századi latin nyelvű himnusz, a Vexilla Regis prodeunt a kereszt dicsérete, a megváltás misztériuma. A koncert Felix Mendelssohn-Bartholdy darabjával zárul, aki 1829-ben mutatta be a Máté-passiót, elindítva ezzel Bach németországi reneszánszát.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.