Klasszikus

Ritkaságok Bach szellemében

2014.12.01. 13:04
Ajánlom
Lukácsházi Pál és Licsák Attila négykezes zongoraestjén Reger, Tallis, Haydn, Liszt és Mendelssohn egy-egy műve is felcsendül 2014. december 4-én az Óbudai Társaskörben.

Amikor Johann Sebastiann Bach 1723-ban Lipcsébe költözött, már az első években nagyon sok kantátát komponált. Az Úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött fiát adta érte (János 3:16) szövegre írott darabjában a fúga két témájának ellentétes mozgásával jelezte a hitben élők üdvözülését és a hitetlenek elkárhozását. Max Reger, aki 1907-től a lipcsei királyi konzervatórium professzora lett, mélyen tisztelte Bachot, „a mindenség atyjának", „zenei ősatyának" nevezte. Opus 134. kompozíciójában Telemann-témát dolgoz fel.

Thomas Tallis az angol királyi család zeneszerzője volt az 1500-as években. Tisztíts meg, uram fantáziája 13 ütemből áll, 13-szor hangzik el a gregorián téma ellenpontjaként szereplő motívum, minthogy ez Jézus száma, a 12 tanítvány után a mesteré. Haydn e-moll divertimentójában megérezhetjük E. T. A. Hoffmann igazságát, amellyel Haydn szimfóniáit jellemezte: „egy nagy zöld liget".

Liszt Ferenc az 1860-as évek második felében visszavonultságban élt, egyházi szolgálatát alsóbb papi rendek felvételével kezdte. A 6. századi latin nyelvű himnusz, a Vexilla Regis prodeunt a kereszt dicsérete, a megváltás misztériuma. A koncert Felix Mendelssohn-Bartholdy darabjával zárul, aki 1829-ben mutatta be a Máté-passiót, elindítva ezzel Bach németországi reneszánszát.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Több ezer aláíró követeli Demeter Szilárd lemondását

Miután holokausztrelativizáló publicisztikát közölt Soros György nevének tízszeri említésével az Origón, számos szervezet és ismert értelmiségi lemondásra szólítja fel a PIM főigazgatóját
Színház

Jogsértő lett volna a félév semmissé tétele, de segít Vidnyánszkynak az éj leple alatt kiadott kormányrendelet

Hiába állítják az SZFE hallgatói, hogy az egyeztetés nélkül kinevezett kuratóriumnak nem áll jogában felfüggeszteni az oktatást, Vidnyánszkyék könnyedén megtehetik ezt a kormány friss rendeletének segítségével.
Jazz/World

Az LGT legjobb számai „csíkosítva” – Itt a Csík Zenekar új lemeze

A Locomotiv GT előtt tiszteleg A dal a miénk című új lemezével a Csík Zenekar. A rockszámok népzenei ihletésű átdolgozásairól is ismert együttes friss albumán közreműködött Presser Gábor, Karácsony János és Kovács Kati.
Színház

Csak akkor tanítanak, ha orvoslatot kap az egyetem autonómiája

Nem az egyetem hivatalos honlapján, hanem a Független Szabad Egyetem közösségi oldalon tették közzé az SZFE tanárai, kik indítanának osztályt a következő tanévben.
Jazz/World

Azt követik, amit Debussy követett – Páros interjú Harcsa Veronikával és Razvaljajeva Anasztáziával

Egy hárfaművész, egy jazzénekes és elektronikus művész – nem szokványos felállás Debussy zenéjéhez. Új lemezük apropóján Harcsa Veronikával és Razvaljajeva Anasztáziával beszélgettünk. Mit tanultak egymástól, mennyiben járnak különböző és párhuzamos ösvényeken?

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus online közvetítés

Online koncertek a Filharmónia Magyarországtól

A 17 éves zongorista Bach, Beethoven és Schumann műveit adja elő a pécsi Kodály Központban. A Filharmónia Magyarország közvetítéseit ajánljuk.
Klasszikus hír

Japán zeneszerző nyerte idén a Zeneakadémia Bartók Világversenyét

Sinszuke Okamoto nyerte el idén a komponistáknak meghirdetett Bartók Világverseny első díját. A győztes mű szerepel majd a 2021-es, vonósnégyes formációknak szóló megmérettetésen is.
Klasszikus gyász

Elhunyt Terényi Ede erdélyi magyar zeneszerző

Elhunyt 85 éves korában Terényi Ede Erkel Ferenc-díjas romániai magyar zeneszerző, zenetudós, aki az egyik legjátszottabb alkotónak számít az erdélyi magyar zeneszerzők között.
Klasszikus Live

Egy nap Beethovennel – Élő közvetítés a Concerto Budapesttel

Beethoven születésének 250. évfordulója alkalmából a zeneszerző művei szólalnak meg a Concerto Budapest előadásában szombaton a Zeneakadémián, a három hangversenyt online követheti a közönség.
Klasszikus hír

Átadták a Junior Prima Díjakat zeneművészet kategóriában

Idén is tíz fiatal tehetség vehette át a Junior Prima Díjat zeneművészet kategóriában csütörtökön, a járvány miatt online közvetített díjátadón.