Klasszikus

Ritmusfesztivál - Ütőhangszeresek találkozója

2003.10.06. 00:00
Ajánlom
Az ütőhangszerek szerelmesei október 10-én egy egész estén át hódolhatnak a virtuóz ritmusoknak. A fesztivál különlegessége, hogy a különböző balkáni, latin és indiai dobok mellett felcsendülnek olyan különleges, dallamot játszó ütőhangszerek is, mint a gardon vagy a cimbalom.

Az esten fellép a fiatal cimbalmos, Lukács Miklós kvartettjével, valamint Farkas Zoltán “Batyu” ütőgardonnal, akit Lőrinszky Attila (bőgő) és Tóth Ildikó (ének) kísér. A "hagyományos" ütőhangszerek mágusai közül elsőként Mogyoró Győző és Mogyoró Kornél lép színpadra, akiknek ritkán nyílik alkalmuk közös fellépésre. A fiatal testvérpár idősebbik tagja, Győző elsősorban a balkáni stílusú, rendkívül erőteljes ütőzésével mutatkozott be az fúziós etnojazzt játszó Drums együttesben, Vázsonyi János szaxofonos mellett. Mogyoró Kornél a latin percussion elkötelezettje, rengeteg működő zenekarnak közreműködője (Silent Way, Malek Andrea, Electric Jazz Force). Közelebbi tervei között szerepel egy oktatókönyv és lehetőség szerint CD-ROM elkészítése az ütőhangszerekről. A koncereten közreműködik Váczi Dániel szoprenínó-szaxofonon.

Az este fénypontjának ígérkezik a dél-indiai Madrasból származó Murugan Mohan koncertje. Murugan rendkívül fiatal korában kezdett el ütőhangszereken tanulni, fő hangszere a tabla dél-indiai őse, az ún. mridangam. A virtuóz játékot, bonyolult képleteket megvalósító játékmód remekül kiegészül Murugan későbi tanulmányaival, amelyeket ösztöndíjasként a bostoni Berklee College of Music jazztanszakán folytatott – tartós barátságot kötve két világhírű ütőhangszeressel, Giovanni Hidalgóval és Glenn Velezzel. A 10-ei estén Murugan dél-indiai, úgynevezett karnatik tálaritmusokat mutat be az ínyenceknek.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Olyan volt a teste, mint egy sámándob – 75 éve hunyt el Bartók Béla

Halála után három emberöltővel felidézzük Bartók utolsó éveit, és beleolvasunk Yehudi Menuhin nekrológjába. A zeneszerző iskolákat teremtett, hatalmas örökséget hagyott, amely egyszerre öröm és teher.
Vizuál

Fedezd fel Frida Kahlo életének helyszíneit!

Lehet-e még újat mondani arról a nőről, aki az életét és az érzéseit ilyen mélységben tárta a nyilvánosság elé, aki saját személyét is a művészete részévé változtatta? Az ikonikus képzőművészek életét bemutató filmek sorában ezúttal a mexikói festőművésznő nyomában járunk.
Fidelio Tours

A Gyógyítókerttől a Pajtaszínházig – Partitúra az Őrségben

Az Őrségben kalandozik a Partitúra kulturális felfedezőműsor szeptember 26-án, szombaton 14.30-tól a Duna tévén. Egyébként az Őrség onnan kapta a nevét, hogy a honfoglaló magyarok őrállókat telepítettek ide az ország nyugati kapujának védelmére.
Színház

Hát én nem vagyok magyar? – Kondor Ernő, a pesti kabaré „feltalálója”

A magyar kabaré története szomorú históriákkal teli, a nagy nevettetők élete sokszor egyáltalán nem volt vidám. De talán az egyik legigazságtalanabb sors a honi kabaré alapítójának, Kondor Ernőnek jutott. Őt már az életében elfelejtették. Pedig pályatársa, Kellér Dezső joggal nevezte őt a műfaj feltalálójának, ugyanis az általa megteremtett irodalmi kabaré a világon egyedülálló volt.
Jazz/World

Frissítette minden idők legjobb 500 albumának listáját a Rolling Stone

Tizenhét évvel első kiadása után napra kész állapotba hozta a Rolling Stone magazin minden idők legjobb 500 albumának listáját, amelynek élén Marvin Gaye What's Going On című albuma felváltotta a Beatles együttes Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band című albumát.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Kelemen Barnabás és Kokas Katalin a Gramophone díjazottjai között

Kihirdették a rangos brit zenei szaklap 2020-as győzteseit.
Klasszikus magazin

Olyan volt a teste, mint egy sámándob – 75 éve hunyt el Bartók Béla

Halála után három emberöltővel felidézzük Bartók utolsó éveit, és beleolvasunk Yehudi Menuhin nekrológjába. A zeneszerző iskolákat teremtett, hatalmas örökséget hagyott, amely egyszerre öröm és teher.
Klasszikus hír

3,5 millió dollárt fizettek a szexuális zaklatás miatt kidobott karmesternek

Miután kirúgta szexuális zaklatás miatt, még 3,5 millió dollárt fizetett a Metropolitan Opera James Levine-nak, írja a New York Times.
Klasszikus kritika

A hang szépsége – A Pannon Filharmonikusok Bécsi barátok című koncertjéről

Szeptember 19-én a pécsi Kodály Központban egy tavaszról elhalasztott hangversenyt hallhatott a közönség: a Pannon Filharmonikusok vendégeként Baráth Emőke adott elő Haydn- és Mozart-áriákból összeállított, súlytalannak nem mondható hangszeres számokkal gazdagított programot. A zenekart Vass András, a zenekar állandó karmestere vezényelte.
Klasszikus hír

Költözni kényszerül a Rádiózenekar

A Pázmány Péter Katolikus Egyetemhez kerül a Magyar Rádió által használt három épület, a Rádiózenekar viszont még nem szolgál közzétehető információkkal az ügyben. Az biztos, hogy költözniük kell.