Klasszikus

Ritmusfesztivál - Ütőhangszeresek találkozója

2003.10.06. 00:00
Ajánlom
Az ütőhangszerek szerelmesei október 10-én egy egész estén át hódolhatnak a virtuóz ritmusoknak. A fesztivál különlegessége, hogy a különböző balkáni, latin és indiai dobok mellett felcsendülnek olyan különleges, dallamot játszó ütőhangszerek is, mint a gardon vagy a cimbalom.

Az esten fellép a fiatal cimbalmos, Lukács Miklós kvartettjével, valamint Farkas Zoltán “Batyu” ütőgardonnal, akit Lőrinszky Attila (bőgő) és Tóth Ildikó (ének) kísér. A "hagyományos" ütőhangszerek mágusai közül elsőként Mogyoró Győző és Mogyoró Kornél lép színpadra, akiknek ritkán nyílik alkalmuk közös fellépésre. A fiatal testvérpár idősebbik tagja, Győző elsősorban a balkáni stílusú, rendkívül erőteljes ütőzésével mutatkozott be az fúziós etnojazzt játszó Drums együttesben, Vázsonyi János szaxofonos mellett. Mogyoró Kornél a latin percussion elkötelezettje, rengeteg működő zenekarnak közreműködője (Silent Way, Malek Andrea, Electric Jazz Force). Közelebbi tervei között szerepel egy oktatókönyv és lehetőség szerint CD-ROM elkészítése az ütőhangszerekről. A koncereten közreműködik Váczi Dániel szoprenínó-szaxofonon.

Az este fénypontjának ígérkezik a dél-indiai Madrasból származó Murugan Mohan koncertje. Murugan rendkívül fiatal korában kezdett el ütőhangszereken tanulni, fő hangszere a tabla dél-indiai őse, az ún. mridangam. A virtuóz játékot, bonyolult képleteket megvalósító játékmód remekül kiegészül Murugan későbi tanulmányaival, amelyeket ösztöndíjasként a bostoni Berklee College of Music jazztanszakán folytatott – tartós barátságot kötve két világhírű ütőhangszeressel, Giovanni Hidalgóval és Glenn Velezzel. A 10-ei estén Murugan dél-indiai, úgynevezett karnatik tálaritmusokat mutat be az ínyenceknek.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

A londoni és a New York-i operaház is kirúgta Vittorio Grigolót

„Helytelen és agresszív viselkedése miatt” megválik Vittorio Grigolo olasz tenortól a londoni Royal Opera House és a New York-i Metropolitan Opera.
Klasszikus

Európai diadalútról tért haza a Fesztiválzenekar

Fontos európai turnén van túl Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar és Schiff András. Rezidens zenekarként adtak dupla koncertet a londoni Barbicanben és a hamburgi Elbphilharmonie-ban is, de a kultikus bécsi Musikvereint is kétszer megtöltötték, és Baden-Badenben is koncerteztek.
Színház

Kiállnak Upor László rektorjelölt mellett kollégái és hallgatói 

Több mint nyolcvan színházi dramaturg, és az SZFE Doktori Iskolájának negyven hallgatója állt ki nyilatkozataiban a Színház- és Filmművészeti Egyetem múlt héten megszavazott rektorjelöltje, Upor László dramaturg, fordító és egyetemi tanár szakmai és emberi integritása mellett.
Színház

Mégsem szűnik meg az NKA?

Az EMMI hivatalos közleményt adott ki az állami kulturális támogatások jelentős részét szétosztó Nemzeti Kulturális Alappal kapcsolatban megjelent hírekre válaszul.
Zenés színház

Cecilia Bartoli operaigazgató lett

Az olasz operaénekesnő az első nőként veszi át a monte-carlói operaház, a La Salle Garnier vezetését 2023-tól.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Európai diadalútról tért haza a Fesztiválzenekar

Fontos európai turnén van túl Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar és Schiff András. Rezidens zenekarként adtak dupla koncertet a londoni Barbicanben és a hamburgi Elbphilharmonie-ban is, de a kultikus bécsi Musikvereint is kétszer megtöltötték, és Baden-Badenben is koncerteztek.
Klasszikus gyász

Elhunyt Meizl Ferenc klarinétművész

Életének 96. évében elhunyt Meizl Ferenc klarinétművész, a Zeneakadémia nyugalmazott tanszékvezető tanára, Bácsbokod díszpolgára.
Klasszikus hír

Kelemen Gáspár nyerte az Országos Koncz János Hegedűversenyt

Kelemen Gáspár nyerte a XVI. Országos Koncz János Hegedűverseny nagydíját, a megmérettetést november 29. és december 1. között rendezték Szombathelyen.
Klasszikus hír

Igor Levit zongoraművész kapja a Nemzetközi Beethoven-díjat

Igor Levit zongoraművész kapja idén a tízezer euróval járó Nemzetközi Beethoven-díjat – jelentette be a Beethoven Akadémia.
Klasszikus virtuózok

A Virtuózok viharos sikert arattak a londoni Covent Gardenben

Magyarország klasszikus zenei tehetségkutatójának hat felfedezettjét látta vendégül a Londoni Magyar Kulturális Központ egy nagyszabású adventi koncerten.