Klasszikus

Ritmusfesztivál - Ütőhangszeresek találkozója

2003.10.06. 00:00
Ajánlom
Az ütőhangszerek szerelmesei október 10-én egy egész estén át hódolhatnak a virtuóz ritmusoknak. A fesztivál különlegessége, hogy a különböző balkáni, latin és indiai dobok mellett felcsendülnek olyan különleges, dallamot játszó ütőhangszerek is, mint a gardon vagy a cimbalom.

Az esten fellép a fiatal cimbalmos, Lukács Miklós kvartettjével, valamint Farkas Zoltán “Batyu” ütőgardonnal, akit Lőrinszky Attila (bőgő) és Tóth Ildikó (ének) kísér. A "hagyományos" ütőhangszerek mágusai közül elsőként Mogyoró Győző és Mogyoró Kornél lép színpadra, akiknek ritkán nyílik alkalmuk közös fellépésre. A fiatal testvérpár idősebbik tagja, Győző elsősorban a balkáni stílusú, rendkívül erőteljes ütőzésével mutatkozott be az fúziós etnojazzt játszó Drums együttesben, Vázsonyi János szaxofonos mellett. Mogyoró Kornél a latin percussion elkötelezettje, rengeteg működő zenekarnak közreműködője (Silent Way, Malek Andrea, Electric Jazz Force). Közelebbi tervei között szerepel egy oktatókönyv és lehetőség szerint CD-ROM elkészítése az ütőhangszerekről. A koncereten közreműködik Váczi Dániel szoprenínó-szaxofonon.

Az este fénypontjának ígérkezik a dél-indiai Madrasból származó Murugan Mohan koncertje. Murugan rendkívül fiatal korában kezdett el ütőhangszereken tanulni, fő hangszere a tabla dél-indiai őse, az ún. mridangam. A virtuóz játékot, bonyolult képleteket megvalósító játékmód remekül kiegészül Murugan későbi tanulmányaival, amelyeket ösztöndíjasként a bostoni Berklee College of Music jazztanszakán folytatott – tartós barátságot kötve két világhírű ütőhangszeressel, Giovanni Hidalgóval és Glenn Velezzel. A 10-ei estén Murugan dél-indiai, úgynevezett karnatik tálaritmusokat mutat be az ínyenceknek.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Amerikáig is eljutott a nagy port kavart Billy Elliot-ügy híre

Az egyik legnépszerűbb hollywoodi portál „gaygate”-ről, azaz meleg-botrányról ír az elmaradt előadásokkal kapcsolatban.
Tánc

Mesternő, nagybetűvel

Lőrinc Katalin egy személyben aktív táncos, pedagógus és teoretikus. Június 25-én a Müpában mutatkoznak be tanítványai, akik már az ő új oktatási metódusa szerint végeztek a Táncművészeti Egyetemen. Emellett nemrég megjelent, A test mint szöveg című könyvéről is beszélgettünk.
Vizuál

Instagramon dokumentálta apja halálát egy fotós

Apja élete utolsó tanítását akarta átadni fiának, akinek teljesen hiányzott addigi életéből - fia pedig így, fotókon keresztül próbálta feldolgozni a tragédiát. A sorozat végül mindkettőjük számára sokkal többet adott.
Zenés színház

Gördülő titkárság az Operában

Az Ybl-palota korszerűsítése új kihívások elé állította az Opera művészeti osztályait, a nehézségekből azonban igyekeznek előnyt kovácsolni: az Andrássy úti játszóhely kiesését az új évadban is nagyszabású turnék egész sorával tervezik ellensúlyozni.
Klasszikus

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Simon Rattle elbúcsúzott a Berlini Filharmonikusoktól

Utoljára vezénylete zeneigazgatóként a Berlini Filharmonikusokat vasárnap este Simon Rattle, a teltházas szabadtéri búcsúkoncerttel lezárult a karmester 16 éves pályafutása a zenekar élén.
Klasszikus

Megtelik zenével a Vajdahunyadvára!

Július 2. és augusztus 2. között szimfonikus koncerteket, valamint a Budapest Bár, a 100 Tagú Cigányzenekar és a Sabbathsong Klezmer Band előadásait élvezhetjük a 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztiválon.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Nyár keretében az Óbudai Társaskör kertje.
Klasszikus fesztivál

A zene mellett a tánc és a képzőművészet is megjelenik a Zempléni Fesztiválon

A 10 napos rendezvény 37 helyszínen 60 programmal várja látogatókat augusztus 10. és 19. között.
Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!