Klasszikus

Robert Holl Budapesten

2005.03.23. 00:00
Ajánlom
A nemzetközi hírű basszista, Robert Holl lép fel március 25-én és 29-én a Magyar Állami Operaház Mikó András rendezte Parsifal-produkciójában, Gurnemanz szerepében. A Wagner-zenedráma címszerepét Molnár András alakítja, Kundryt Németh Judit kelti életre, Amfortast Perencz Béla, Titurelt Valter Ferenc, Klingsort pedig Berczelly István énekli. Az előadások karmestere Kovács János.

A rotterdami születésű, ma már nemzetközi rangú Robert Holl Jan Veth és David Hollestelle irányításával végezte énekesi tanulmányait. Pályája elején, 1971-ben megnyerte a Hertogenboschi Nemzetközi Énekversenyt, ezt követően Hans Hotternél tökéletesítette tudását. A következő esztendőben a müncheni ARD televíziós társaság nemzetközi versenyén is első helyezést ért el. 1973 és 1975 között a müncheni Bayerische Staatsoper tagja volt. Karrierje első éveiben főleg koncerténekesként vált ismertté, majd fokozatosan operaszerepekkel is bővítette repertoárját.

Bécsben, Brüsszelben és Zürichben számos előadáson lépett közönség elé, többek között A varázsfuvola Sarastrójaként, a Parsifalban Amfortasként, A sevillai borbély Basiliójaként és a Così fan tutte Don Alfonsójaként. Olyan neves karmesterekkel dolgozott, mint Claudio Abbado, Nikolaus Harnoncourt vagy Franz Welser-Möst.

1999 és 2002 között a berlini Staatsoper produkcióiban, a Tannhäuserben, a Don Giovanniban, A nürnbergi mesterdalnokokban és A bolygó hollandiban Daniel Barenboim dirigálásával hallhatta őt a német közönség. A bécsi Staatsoperben számos Wagner-operában – Parsifal, Trisztán és Izolda, Tannhäuser - aratott kiemelkedő sikert. A Trisztán és Izoldát Christian Thielemann vezényelte, a Donald Runnicles dirigálta Parsifalban pedig - Amfortas után - 2004-ben énekelhette első alkalommal Gurnemanz szerepét.

A 2005/2006-os szezonban a berlini Deutsche Operba Hans Sachs szerepére, a hamburgi Staatsoperba pedig Marke király szerepére kapott meghívást. Bayreuthban 1996-tól hét éven át ő volt A nürnbergi mesterdalnokok Hans Sachsa, 2004 nyarán pedig egy új Parsifal-produkcióban hallhatta őt a közönség ugyanitt Pierre Boulez dirigálásával.

Az operaszínpadokon aratott sikerei mellett Robert Holl napjaink egyik legsikeresebb dalénekese, főleg német és orosz zeneszerzők művei szerepelnek repertoárján. Sokoldalúságát tükrözi, hogy zeneszerzőként is bemutatkozott már, számos dalt és zongoradarabot komponált, amelyek közül néhányat lemezre is rögzítettek. Ezen kívül évek óta tart nagysikerű mesterkurzusokat Hollandiában, Ausztriában, Angliában és Kanadában. Szakmai elismertségét jelzi az is, hogy Szvjatoszlav Richter több alkalommal is meghívta őt híres moszkvai fesztiváljára, a December Nights-ra. Többször szerepelt a Tours-i Fesztiválon is.

A dal-lemezein közreműködő zongoristák között olyan hírességek találhatók, mint Schiff András vagy Oleg Maisenberg. Schubert életműve iránti elkötelezettségét tükrözi, hogy évek óta ő az ausztriai és a hollandiai Schubertiádák művészeti vezetője, valamint a bécsi Musikverein Költészet és Zene sorozatának művészeti tanácsadója. 1998 óta a bécsi zeneakadémia dal- és oratórium-tagozatának professzora.

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Venczel Vera az MMA kitüntetettjei között

Október 18-án átadták a Magyar Művészeti Akadémia tagozati díjait. A kitüntetéseket minden kategóriában két-két főnek ítélik oda, a Színházművészeti tagozat elismerésében Venczel Vera és Dobos Imre részesült.
Színház

„Na, Kisdajka, gyerünk!” – kiállítás nyílt Dajka Margit életéből

A Kisdajka. Dajka Margit (1907-1986) pályaképe című tárlaton a színésznő gazdag, fordulatos és országokon átívelő életútja elevenedik meg fotókon, videókon, nyilatkozatokon és önvallomásokon keresztül.
Zenés színház

„Körül szeretnék nézni a világban” – Interjú Fürjes Anna Csengével

Egyetlen magyarként került a IV. Nemzetközi Marton Éva Énekverseny döntőjébe Fürjes Anna Csenge, aki fiatal kora ellenére több kisebb-nagyobb szerepet énekelt már a Magyar Állami Operaház produkcióiban is. A mindössze huszonöt éves mezzoszopránnal beszélgettünk.
Zenés színház

A művészet lázadása

Hargitai Iván legújabb rendezésével egy örök érvényű történethez nyúl, fiatalok útkeresésén, sikerein és bukásain keresztül beszél az életről. A székesfehérvári Vörösmarty Színház Fame-előadása eltávolodik a hagyományos színházi keretektől, már-már cirkuszi poronddá változtatva a teret.
Zenés színház

Isten, haza, család – és ami mögötte van

Alföldi Róbert legújabb rendezésében a kortárs néptánc formanyelvét arra használja, hogy tükröt tartson a valóságunknak, miközben vizsgálat tárgyává teszi a népikultúra egykori berendezkedését, hagyományaink visszásságait.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Díjnyertes női zeneszerzők az Óbudai Danubia Zenekar műsorán

Missy Mazzoli és Dobrinka Tabakova műve is szerepel azon a Zeneakadémiai koncerten, melynek karmestere és brácsaszólistája az Óbudai Danubia Zenekar visszatérő vendége, Maxim Rysanov lesz.
Klasszikus magazin

Az 1956-os forradalom zenéi

Akár a történelem kötötte össze őket október 23-a eseményeivel, akár a szerző akart ily módon emléket állítani a forradalomnak, sok zenemű létezik, mely mára elválaszthatatlanná vált 1956-tól. Egy csokorra valót gyűjtöttünk belőlük.
Klasszikus interjú

„Olyan ez, mint új partnerrel táncolni” – interjú Vadim Gluzmannal

A világszerte ismert hegedűművész a Liszt Ferenc Kamarazenekar meghívására jött hozzánk, és október 25-én a Zeneakadémia színpadán a koncertmesteri széket is elfoglalja. Csupán rövid időre, mert az est második felében már kettősversenyt játszik Várdai Istvánnal. Az első próba után beszélgettünk vele.
Klasszikus hír

Kezdődik a Bartók Világverseny

Október 25. és 31. között rendezik meg a Zeneakadémián a Bartók Világversenyt. Az idei évben vonósnégyesek mérkőznek meg, a fordulókat élőben és online is követheti a közönség.
Klasszikus gyász

Elhunyt Bernard Haitink

A világhírű holland karmestert kilencvenkét évesen érte a halál londoni otthonában, október 21-én – tudatta ügynöksége, az Askonas Holt.