Klasszikus

Robinson menedéke

2008.04.30. 00:00
Ajánlom
Bármilyen csábító is lenne a feltételezés, a címbeli Robinson nem a klasszikus hős, hanem Robinson Krausz, Karinthy abszurd, szatirikus társadalomrajzának főhőse, akinek praktikusan felszerelt, tökéletesen szervezett, magányos menedékét szárnyaira veszi az üzlet és a divat, mígnem a szigeten összegyűlt, látványosságra, a különleges megtapasztalására éhes, bárgyún unatkozó tömeg elől menekülve a számkivetett átúszik Pestre.

Megkönnyebbülve fordul be egy hűvös kapualjba, ahonnan végre kongóan üres terembe jut, amelyben egy hajlongó, ősz szakállú aggastyán felvilágosítja, hogy ő Mihalovics Ödön, és éppen a Magyar Királyi Opera egyik „Eliana” előadását vezényli.

Robinson Krausznak akkor is hasonló élményben lett volna része, ha térben és időben kicsit távolabb, a Művészetek Palotájánál ér partot 2008. április 21-én, és a Debreceni Filharmonikus Zenekar hangversenyére téved be véletlenül. A koncert a jelek szerint elsikkadt valahogyan a műsornaptárban, olyan meglepően gyér érdeklődést keltve csak, hogy jószerével még az is kérdéses volt, vajon a színpadon, vagy a nézőtéren ülnek-e többen. Pedig az ország egyik legnagyobb városának zenekara érdekes programmal érkezett, amelyben Kocsár Miklós és Weiner Leó kompozícióit cseh mesterek, Smetana és Janácek művei keretezték.

Az első néhány percben úgy tűnt, hogy az együttes testes, tömör, mégis átlátszó, hideg színek fényében pompázó hangzása és Kocsár Balázs lendületes, alapos technikai képzettségről és gyakorlottságról tanúskodó mozdulatai tökéletes egységben építik fel az este folyamán a koncertteremben ritkán hallható kompozíciókat. A kifogástalanul könnyed zenei élmény illúziója azonban hamar elszállt. A hiányérzet első szúrásait a vonóskar okozta, különösen a második hegedű szólama, amelynek zötyögve lassuló futamai kissé vérszegénynek mutatkoztak a fúvósok erejéhez képest. Mivel a hagzásnak ez a sajátos aránytalansága csak tuttikban volt észlelhető, nehezen lehetett volna pusztán a terem akusztikai beállításának számlájára írni a problémát. Sokkal inkább az a lomha nehézkesség okozta, ami a határozott pontosság harsányan egyszerű uralmából fakadt. Az interpretáció fájón nélkülözte a szépség kacérságát és szenvedélyességét, került mindent, ami kétes, mindent, ami az érzelmek hatalmával ásta volna alá a megbízható precizitás egyhangúságát.

Ennek következtében Smetana Az eladott menyasszony című operájának nyitánya és három vidékiesen egészséges cseh tánca egykedvű derűvel szólalt meg, a hangsúlyok mindig pontosan érkező, a ringó magakelletés hanyagul kiszámított vonzásával mit sem törődő dördüléseivel kísérve. A fokozások kizárólag a hangerő növekedésében nyilvánultak meg, lemondva a feszültség megteremtésének és fenntartásának, a fékezhetetlen energiák kirobbanásának vagy éppen a szorongás ellágyuló feloldódásának élményéről. Mindez Kocsár Miklós Szimfonikus balladájának is sajátos, bár az eredetileg Vántus István témájára készült kompozíció keleties és sötét színeihez érdekesen illeszkedő, kíméletlen jelleget kölcsönzött.

Weiner Leó fiatalkori f-moll szerenádjának (op. 3) ugyanakkor nem tett jót a fantázia világát csak távolról érintő előadásmód. A mű azt a benyomást keltette, mintha a verbunkos elemeiből építkező tizenkilencedik századi magyar műzene Bartók és Kodály nyomán sokat kárhoztatott, a városias felületesség és az egészségtelen cikornyásság vádja alatt roskadozó vonásainak kerülendő mivolta olyan mélyen beivódott volna a magyar zenekultúrába az elmúlt száz évben, hogy a zenészek már azt is elfeljetették, hogyan kell az ilyesmit eljátszani. Az előadásból a lassú tétel szépen rajzolt szólóállásai ellenére hiányzott a telivér áradás, a kackiás ruganyosság és a füstösen búbánatos kávéházi magyarság friss vidék-illúziójának minden szeszélyes túlzása. A kompozíció, amely az Európa számára egzotikusnak számító magyar karakter szimfonikus megjelenítésében Brahms magyaros ihletésű műveivel rokon, sápadtan adta át a helyét a műsor zárószámának, Janácek Taras Bulba-rapszódiájának. A kozák harcos véres történetének drámai íve azonban a motívumok kimért egymás mellé illesztése következtében megtört, a szerkezet szétesett, és az áldozat megváltó hatalmának sugárzása csak a végkifeljet váratlansága fölött érzett meglepetés tompító hatásán keresztül érkezett el a közönséghez, béketűrően engedve, hogy Robinson Krausz kipihenje a menekülés fáradalmait.

(2008. április 21. 19:30 Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem (Budapest) - A Debreceni Filharmonikus Zenekar koncertje; Smetana: Az eladott menyasszony - nyitány és három tánc; Kocsár Miklós: Szimfonikus ballada; Weiner: f-moll szerenád, op. 3; Janácek: Taras Bulba; vez.: Kocsár Balázs; Magyar Szimfonikus Körkép)

Programkereső

Legolvasottabb

Könyv

„Ne hagyd a sorsod csillagokra” – 100 éve született Pilinszky János

November 27-én ünnepeljük a 20. századi magyar költészet egyik legtitokzatosabb alakja, Pilinszky János születésének 100. évfordulóját, akinek irodalmi hatása máig elevenen él. Szikár sorai számos művészt megérintettek és megihlettek, megemlékező cikkünkben olyan alkotók méltatják a költőt, akik saját munkásságukkal is szorosan kapcsolódnak Pilinszky János költészetéhez.
Zenés színház

Tomboló sikert aratott Berlinben Eötvös Péter új operája

November 28-án este mutatta be a Berlini Állami Opera Eötvös Péter legújabb, Jon Fosse Trilógiája alapján készült operáját. A Sleepless Mundruczó Kornél rendezésében került színre.
Klasszikus

Klasszikus koncertek karácsonyra – a Zeneakadémia adventi ajánlata

Élményt ajándékozni mindig jó: remek ünnepi meglepetés a Zeneakadémia háromféle értékben megváltható ajándékkártyája, amely felhasználható például a világklasszis előadókat és különleges hangversenyeket kínáló 2022. tavaszi szezonra is.
Klasszikus

Zenében utazunk – a MÁV Szimfonikus Zenekar adventi ajánlata

A MÁV Szimfonikus Zenekart az ország élvonalbeli együttesei között tartják számon. Túlzás nélkül állítható, hogy a 76 éve működő zenekarnak nemzedékek köszönhetik első minőségi komolyzenei élményüket. A közelgő új év első felében is ragyogó programokkal várják a klasszikus zene rajongóit.
Színház

Az ideális karácsonyi ajándék az Orlai Produkciótól érkezik a fa alá

Egy színházi szabadbérletnek csupán előnyei vannak. A kedvezményes ár, az időbeli rugalmasság, és a bérlettulajdonos ízlésének, érdeklődésének megfelelően alakítható választás teszi praktikussá, az előadásélmény pedig személyessé.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Királyi muzsika – Boldoczki Gábor a Capella Gabettával ad koncertet

A nemzetközi hírű trombitaművész és a Magyarországon már többször fellépő régizenei együttes Versailles című estjükön francia barokk utazásra hívják a közönséget.
Klasszikus ajánló

Zenében utazunk – a MÁV Szimfonikus Zenekar adventi ajánlata

A MÁV Szimfonikus Zenekart az ország élvonalbeli együttesei között tartják számon. Túlzás nélkül állítható, hogy a 76 éve működő zenekarnak nemzedékek köszönhetik első minőségi komolyzenei élményüket. A közelgő új év első felében is ragyogó programokkal várják a klasszikus zene rajongóit.
Klasszikus ajánló

Klasszikus koncertek karácsonyra – a Zeneakadémia adventi ajánlata

Élményt ajándékozni mindig jó: remek ünnepi meglepetés a Zeneakadémia háromféle értékben megváltható ajándékkártyája, amely felhasználható például a világklasszis előadókat és különleges hangversenyeket kínáló 2022. tavaszi szezonra is.
Klasszikus ajánló

Ajándékozzon koncertélményt a Concerto Budapesttel!

A világ legkiválóbb szólistáival, izgalmas és felfedezésre váró remekművekkel várja a Keller András vezette zenekar a közönséget jövőre is. Válasszon a Concerto Budapest ünnepi kínálatából, vásároljon ajándékkártyát vagy koncertjegyet ajándékba!
Klasszikus ajánló

Újévi Díszhangverseny – a Pannon Filharmonikusok adventi ajánlata

Újév. Egy rövid, de gazdagon összetett szó. Magában hordozza a jövő várakozását, az új reményeinket és egy viszonylag hosszú, ámbár gyorsan elröppeni látszó 365 napos időszakot. Újévi üdvözletünket, bizakodásunkat és vágyainkat töltjük ilyenkor a pezsgőspoharakba, amelyekhez Pécs legrangosabb társadalmi eseményén újra ünnepi klasszikus muzsika társul.