Klasszikus

Rock me, Amadeus

2006.01.26. 00:00
Ajánlom
Lehet-e születése 250. évfordulóján bármi újat mondani Mozart életművéről, személyiségéről? Aligha. A nagy zeneszerző az elmúlt évszázadokban szinte mitikus figurává vált.

A zenetörténeti tények és a meseszerű elemek sajátos keveréke jellemzi a Mozarttal kapcsolatos közbeszédet. A szélesebb közönség számára mindegy is, mi igaz, mi nem. Ki-ki megtalálja az életműben a maga számára legvonzóbb dallamokat. Mozart zsenialitása aligha mérhető, más zeneszerzőkkel való összehasonlítása pedig hiábavalóság. Azt azonban bizton állíthatjuk, hogy a népszerűség és a művészi igényesség Mozart életművében egészen egyedülállóan találkozik. A jelenség közismert: van, akinek a mobiltelefonja cseng Papageno pánsípját mímelve, esetleg lovagias ügyekről szólva közhelyszerűen idéz a Regiszter-áriából, mások munkahelyi túlterheltségük kapcsán emlegetik, hogy "Figaro itt, Figaro ott", vagy csak a híres praliné csomagolásáról néz rájuk a komponista fizimiskája. Megint mások kisebb vagyont szánnak rá, hogy a salzburgi fesztiválon jegyhez jussanak, vagy átszellemülten hallgatják a legújabb felvételeket.

E sokrétű népszerűség láttán nem csoda, ha az évforduló alkalmait kihasználva Mozart zenéje kapcsán minden rendű-rangú közszereplő elmondja a véleményét a világról, saját szerepéről, személyiségéről. Ezen még akkor sem érdemes keseregni vagy felháborodni, ha olykor joggal tesszük fel a kérdést: mi közünk van mindehhez nekünk, a publikumnak vagy súlyosabb esetekben akár Mozartnak? Ha új ismeretekkel nem is leszünk gazdagabbak az évfordulón, arra viszont szinte rákényszerülünk, hogy átgondoljuk viszonyunkat a zenéhez, a komponista számára fontos témákhoz és az ünnephez.

Az ünnepléshez - különösen ha nemzetünk egy nagy fiáról vagy egy jeles történelmi eseményről van szó - nálunk általában a magasztosság, a méltóság, de legalábbis a komolyság fogalma társul. A bécsi és salzburgi Mozart-ünnepségek egyik legszembetűnőbb jellemvonása ugyanakkor a játékosság, mi több, az irónia. A plakátokról, programfüzetekről vagy egy kissé "ázott" Wolfgang Amadeus néz ránk, vagy árnyképe úgy jelenik meg, mintha vörösborral ejtett volna valaki véletlenszerű foltot a papíron. Nehéz eldönteni, hogy jó-e ez így. Önmagáért való viccről van szó csupán, vagy esetleg arról, hogy a kommunikációs szakemberek tudják: a mai világban, amikor már semmi sem szent, az általános ingerküszöb métereket emelkedett, a magasztosság unalomba fullad, a méltóság inkább nevetség tárgya, és csak a polgárpukkasztás képes eljuttatni a mégoly komoly üzeneteket is a közönséghez?

Az üzenet azonban kétségkívül átgondolt és komoly. Az év tizenkét hónapján át tizenkét különböző, a zeneszerző életéhez kapcsolódó témát állítanak a figyelem középpontjába. Az első A csoda: hogyan születhet ilyen tehetség a Földre, lehet-e a transzcendencia kirekesztésével gondolkodni a kis Wolfgang szárnypróbálgatásairól, aki "Az üvegházban színes kövekkel" játszva - a második téma - szembesül kora társadalmával, a féltő, ugyanakkor a csodagyerek képességeit pénzzé is tevő családdal. A gyerekeknek szóló rendezvények különös hangsúlyt kapnak, nem titkolva a legfőbb mondanivalót: a zenei nevelést nem lehet elég korán elkezdeni. A Felkelés/Kitörés témakör a társadalmi konvenciókkal, a megcsontosodott hatalmi struktúrákkal szembesülő Mozartról, de még inkább a rögtönzés, az új gondolatok szabadságáról és mindennapos szükségességéről szól, míg a negyedik súlypont Bécs, a zene fővárosa címmel a városmarketing klasszikus szerepét tölti be. Az életrajzokból tudjuk, hogy Mozart sokkal inkább kedvelte Prágát, mint a császárvárost, ilyen programkínálat mellett azonban aligha vehetjük rossz néven a kegyes csalást. A május A szerelemről szól, a fél évet pedig A szépség más címmel annak elemzése zárja, hogy helyes-e napjainknak a megjelenésre, a külső szépségre összpontosító szemlélete.

El Mozarttal! a hetedik téma, amely a zeneszerző elfeledett pályatársait, ellenségeit helyezi a középpontba, teret engedve a kétkedésnek: biztos-e, hogy valóban olyan kitűnő az, amit a közízlés annak gondol. A Művészet kenyér nélkül ciklus arra keres választ, hogy van-e értelmezhető összefüggés a művészi és az anyagi siker között. Szeptemberben a Mágia játszik főszerepet, amely Mozart misztikus vonzalmait, szabadkőművességét, istenhitét elemezve a láthatatlan világ fontosságára utal. A távolba tekintés képessége, a mások iránti kíváncsiság mint a nagyság záloga jelenik meg októberben, míg az év utolsó két hónapja az Apoteózis és a Befejezetlen Mozart címet viseli. A halál és a halhatatlanság viszonya, a Requiem Lacrimosa-tételének drámai töredékessége állandó inspiráció és újjászületés forrása is egyben, ami nemcsak az ausztriai programok közreműködőit hatja át. A jubileum alkalmából, a szervezők felkérésére írott művek persze azt hivatottak bizonyítani: 2006 voltaképp csak a többi Mozart-év nyitánya.

A kereszténydemokrata osztrák kancellár - nem összekeverve a politikai és ízlésbeli konzervativizmust - bátran odaáll az "alternatív" Mozart-portré mellé. Jól tudja: akarva-akaratlanul az ünnepségek Ausztriáról is szólnak. A Mozart-év formabontó előadásai, rendhagyó megjelenése mögött óriási szaktudás, rengeteg munka, világos koncepció húzódik meg. Ha a szerkesztők ilyen mély tartalmat tudnak és mernek adni a programoknak, akkor bátran megengedhetik maguknak a vizuális könnyedséget. Így senkinek sem támadhat rossz érzése, ha A varázsfuvolára igyekezvén a néhány éve elhunyt osztrák énekes, Falco régi slágere üti meg a fülét: Rock me, Amadeus!

További információk:

www.mozart2006.net
www.mozart.com
www.salzburgfestival.at
www.vienna.info/hu
www.mupa.hu
www.btf.hu
www.mozartpraha2006.cz

SALZBURG

JANUÁR 27-ÉN tudományos Mozart-kongresszus kezdődik. A zeneszerző szülővárosa 38 operaprodukciónak, 55 ősbemutatónak, 260 koncertnek, 55 Mozart-misének ad otthont. Lesz 8 kiállítás - egyszerre lesz látható az összes eredeti Mozart-portré -, 10 további kongresszus, 120 gyermekprogram. A SALZBURGI ÜNNEPI JÁTÉKOKON - július 23-tól augusztus 31-ig, tehát egy hathetes periódusban - bemutatják Mozart mind a 22 operáját a 11 éves korában komponált Apollo és Hyacinthustól az érett művekig. Tíz színielőadást és 67 koncertet tartanak. VIVA MOZART! címmel január 26-án kiállítás nyílik az Új Érseki Rezidenciában. Első ízben lesz látható Mozart 1-es Köchel-jegyzékű művének kézirata. A FELÚJÍTOTT MOZARTEUMOT, s benne az új, Kleine Festspielhausnak nevezett koncerttermet a zeneszerző születésnapjának előestéjén a Figaro házasságával nyitják meg. Január 27-én, az emlékév hivatalos megnyitóján Nikolaus Harnoncourt vezényli a Bécsi Filharmonikusokat. BEST OF MOZART címmel 29 hangversenyt rendez az év során a Mozarteum együttese és a Salzburgi Kamaraszólisták.

BÉCS

A DOMGASSE 5. SZÁM alatt található Mozart egyetlen, máig fennmaradt lakása, ahol legboldogabb éveit töltötte 1784-87 között. A felújított ház három emeletén, ezer négyzetméteren várja a látogatókat lenyűgöző kiállításával. A THEATER AN DER WIEN musicalszínház 2006-ban Mozart an der Wien néven Mozart Operaházza változik. 80 előadást tartanak itt, az első az Idomeneo lesz január 27-én. AZ ALBERTINÁBAN, a Da Ponte Intézetben Mozart-kiállítás nyílik. PETER SELLARS amerikai sztárrendező 2006 őszén szervezi a New Crowned Hope elnevezésű fesztivált. A fesztivál központi témái: Átváltozás (A varázsfuvola), Kibékülés (Titusz kegyelme), Emlekezés (Requiem). A STAATSOPER január 10-én mutatta be a Cosi fan tuttet, január 18-án a Don Giovannit, január 21-én A varázsfuvolát, január 23-án pedig a Figaro házasságát. December 5-én a Requiemet adják elő, a Várszínházban lesz a Szöktetés a szerájból premierje. A VOLKSOPER a Titusz kegyelmét mutatja be, a Wiener Kammeroper korai Mozart-műveket állít színpadra, a Schönbrunni kastély bábszínházában A varázsfuvolát tűzik műsorra.

BUDAPEST

A MŰVÉSZETEK PALOTÁJÁBAN január 27-től 29-ig tart a Mozart-ünnep. Az előcsarnokban kiállítás nyílik Mozart Magyarországon címmel. A Nemzeti Hangversenyteremben 27-én este a Camerata Salzburg lép pódiumra Sir Roger Norrington vezényletével. AZ OPERAHÁZBAN január 27-én Mozart-nap lesz. Napközben a nézőtéri büfében szól a zene, este a Don Giovannit játsszák. A MAGYAR TELEVÍZIÓ január 27-én bekapcsolódik az Európai Műsorszórók Szövetségének 24 órás Mozart-születésnapi nemzetközi televíziós közvetitésébe. A LISZT FERENC KAMARAZENEKAR négy koncertből álló Mozart-bérlete a Zeneakadémián február 3-án indul. A DANUBIA SZIMFONIKUS ZENEKAR február 7-én ad Mozart-koncertet a Zeneakadémián Héja Domonkos vezényletével. A BUDAPESTI TAVASZI FESZTIVÁLON március 26-án a Mozarteum zenekara lép fel a Művészetek Palotájában. Március 19-20-21-en bemutatják Mozart három, da Ponte librettójára készített operáját Kovalik Balázs rendezésében a Millenáris Teátrumban. Megszólalnak Mozart vonósnégyesei és Zaide című operája március 27-en a Zeneakadémián a Rádiózenekarral.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Jazz/World

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.