Klasszikus

Rocksztár a hangversenyteremben

2015.03.30. 06:58
Ajánlom
A Grammy-díjas Steven Mackey egyszerre rocksztár, improvizációs művész, zeneszerző és tanár. Nála Jimi Hendrix és Bartók Béla kiválóan megférnek egymás mellett. Magyarországon legközelebb a Budapesti Fesztiválzenekar játssza el az egyik darabját. INTERJÚ

- A pályája elején rock-zenekarokban játszott, és mind a mai napig fellép előadóként is. Hogy találkozik egymással a komolyzenei komponista és a rockzenész világa?

- Szerencsés vagyok, amiért sokféle közegben zenélhetek. Kisebb kísérleti helyszíneken szabad improvizációval foglalkozom, de van egy Big Farm nevű együttesem is, amivel hagyományos éjszakai bárokban játszom. Írtam már zenét elektromos gitárra és kamaraegyüttesre is, például vonósnégyesre. Ezek a darabjaim többnyire hagyományos koncerttermekben hangzanak el. De szereztem több versenyművet is, amelyek már nagy koncerttermekben, több ezer ember előtt szólalnak meg. Ezek az utak egytől-egyig nagyon inspirálóan hatnak rám. Azt mondanám, hogy inkább érzem magam "rocksztárnak" akkor, amikor egy nagy szimfonikus zenekarral egy nagy koncertteremben játszom, mint amikor fiatalkoromban tényleg rockzenét játszottam.

- Mi az, ami az éjszakai bárokból a komponáló asztalig sodorta?

- Az a gondolat, hogy az ember hangzó élménybe sűríti az életet, mindig is csodálattal töltött el. Ez mindig nagy kihívás, ami teljesen magával ragad és leköt. Lenyűgöz, ahogy a különböző hangfrekvenciák (hangmagasságok) és az időintervallumok variálásával (ritmus) a fizikai mozgás, sebesség, letargia, akrobatikus mutatványok, vagy éppen ügyetlenség illúzióját kelthetjük. Nagyon sok olyan zene létezik, ami nagyon tetszik, de amit én magam nem feltétlenül szeretnék megírni. Szeretem azt a zenét, amit írok, de amit még ennél is fontosabbnak tartok, az maga az írás folyamata.

- Vannak zeneszerző bálványai?

- A kedvenc zeneszerzőim Mozart, Stravinsky és Bartók.

- A popzenében is akadnak ilyen példaképek?

- Sok olyan popzenész van, akinek csodálom a játékát vagy a hangját. Régen, kamaszkoromban természetesen sok más mellett Jimi Hendrix, a Led Zeppelin és a Beatles voltak a kedvenceim. Ma inkább a Dirty Projectors, St. Vincent, és természetesen a Radiohead a favorit.

- A Budapesti Fesztiválzenekar áprilisban játssza el a Slide című szvitjét. Mire számíthat a magyar közönség?

- Ebben a műben minden egyes tételnek megvan a maga elmondható narratívája, illetve felvázolható cselekménye. Karakterei összetettek, hangzása  élénk, derűs, játékos és színgazdag. Maga a mű nem más, mint a Slide című színdarab kísérőzenéjéből összegyúrt és összeállított szvit.

- Ezen az estén hallhatjuk David Lang These broken wings című alkotását, Pierre Boulez Le marteau sans maitre-jét és egy fiatal magyar zeneszerző, Bella Máté díjnyertes szerzeményét, ami Chuang Tzu's Dream címen fut. Lát valamilyen összefüggést ezek között a művek között?

- Lang és Bella művét nem ismerem, de Boulez művéhez hasonlóan az én darabom is rövid, nagyon karakterisztikus miniatűrökből áll össze. Ami viszont a művem nyelvét illeti, úgy fogalmaznék, hogy az nyitottabb, mint Boulezé, és inkább Lang zenei nyelvére hasonlít. Lang zenéje általában erősebben törekszik a folyamatosságra, és logikusabb, mint az enyém, amelyben több a rejtett narratíva, a meglepetés és hajlamosabb az elkalandozásra.

- Tanít is zenét. Mi a titok, amivel a XXI. században meg lehet ragadni a fiatalok figyelmét?

- Titkot nem ismerek, inkább hagyom, hogy a zene önmagáért beszéljen. Diákkoromban, amikor először hallottam a Tavaszi áldozatot, rengeteg dolog töltött el csodálattal: hogyan tud egyetlen egy ember ennyi mindent elképzelni és leírni? Ez indított el, meg akartam tudni, meg akartam tanulni ezt, és azóta is egyfolytában tanulok. Diákjaimnak abban próbálok segíteni, hogy csodálják a zenét.

- Mi jut először eszébe először, ha azt a szót hallja: Magyarország?

- Bartók és Ligeti.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

10 kihagyhatatlan program az idei Múzeumok éjszakáján

Több száz izgalmas programmal, koncertekkel, tárlatvezetésekkel, interaktív eseményekkel, családi foglalkozásokkal, valamint számos meglepetéssel várják az érdeklődőket június 22-én országszerte a múzeumok és kiállítóterek.
Klasszikus

Stradivari, Guadagnini és Guarneri hangszerei varázsolnak el az idén tizenöt éves Kaposfesten

Tizenötödik alkalommal, augusztus 12-18. között rendezik meg idén az ország egyik legjelentősebb komolyzenei eseményét, a Kaposfestet. Most is számos meglepetéssel készülnek a rendezők a kaposvári fesztiválra.
Jazz/World

A Zene ünnepe a Francia Intézetben

A Zene ünnepe címmel műfajokat felvonultató koncertsorozatot tartanak június 21-én, pénteken a budapesti Francia Intézetben. Az esemény ingyenes.
Színház

Tompagábor Kornél: „Végtelenül élvezem a színész szabadságát”

Tompa Gáborral, a Kvártélyház Szabadtéri Színház Kft. igazgatójával, aki Tompagábor Kornél néven rendez, többek között az idei kínálatról, a „tompagáborság” mibenlétéről, a nyári esték varázsáról, üveggolyókról, rendezői koncepcióról és a Kvártélyház titkairól beszélgettünk.
Színház

Mit áldozunk fel jól megszokott kényelmünkért? – beszélgetés a Csónak című előadás alkotóival

Presznyakov Oleg & Vlagyimir Csónak, avagy előttünk az özönvíz című kortárs drámája a modern társadalom látleletét is adja. Az előadás rendezőjével, Bocsárdi Lászlóval, valamint két szereplővel, a főszerepben látható László Csabával és a volt feleségét alakító Berekméri Katalinnal beszélgettünk.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Ifjú versenygyőztesek hangversenye a Pesti Vigadóban

Június 25-én este a Szent István Filharmonikusok fiatal tehetségei mutatkozhatnak be a Pesti Vigadóban. Az eseményen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. 
Klasszikus interjú

„A művek mélyebb megértését tartom a legfontosabbnak” – beszélgetés Szalai Molli zongoraművésszel

Külföldön értük utol a friss Junior Prima-díjas zongoraművészt, aki jövőre már második mesterdiplomáját szerzi. Az MVM Zrt. jóvoltából idén megemelt, hárommillió forinttal járó elismerést ezért felkészülésre, új hangszerre és megszakítás nélküli, folyamatos munkára fordítja majd.
Klasszikus hír

Balogh Máté olasz zeneszerzőversenyen nyert első díjat

A trieszti Friedrich Schiller Kulturális Társaság által kiírt dalversenyen a nagy német költő szövegeit kellett megzenésíteni. A megmérettetést az első alkalommal rendezték meg, Jörg Widmann fővédnöksége alatt.
Klasszikus ajánló

Stradivari, Guadagnini és Guarneri hangszerei varázsolnak el az idén tizenöt éves Kaposfesten

Tizenötödik alkalommal, augusztus 12-18. között rendezik meg idén az ország egyik legjelentősebb komolyzenei eseményét, a Kaposfestet. Most is számos meglepetéssel készülnek a rendezők a kaposvári fesztiválra.
Klasszikus interjú

„Emberi kapcsolat nélkül nem lehet tanítani” – interjú Szecsődi Ferenccel

Kortárs vonóshangszer-kiállítással nyílik meg A magyar hegedű ünnepe június 22-én délelőtt az MMA székházában, a Pesti Vigadóban. A kétnapos összművészeti esemény idén összekapcsolódik Szecsődi Ferenc hetvenedik születésnapi ünneplésével.