Klasszikus

Rocksztár a hangversenyteremben

2015.03.30. 06:58
Ajánlom
A Grammy-díjas Steven Mackey egyszerre rocksztár, improvizációs művész, zeneszerző és tanár. Nála Jimi Hendrix és Bartók Béla kiválóan megférnek egymás mellett. Magyarországon legközelebb a Budapesti Fesztiválzenekar játssza el az egyik darabját. INTERJÚ

- A pályája elején rock-zenekarokban játszott, és mind a mai napig fellép előadóként is. Hogy találkozik egymással a komolyzenei komponista és a rockzenész világa?

- Szerencsés vagyok, amiért sokféle közegben zenélhetek. Kisebb kísérleti helyszíneken szabad improvizációval foglalkozom, de van egy Big Farm nevű együttesem is, amivel hagyományos éjszakai bárokban játszom. Írtam már zenét elektromos gitárra és kamaraegyüttesre is, például vonósnégyesre. Ezek a darabjaim többnyire hagyományos koncerttermekben hangzanak el. De szereztem több versenyművet is, amelyek már nagy koncerttermekben, több ezer ember előtt szólalnak meg. Ezek az utak egytől-egyig nagyon inspirálóan hatnak rám. Azt mondanám, hogy inkább érzem magam "rocksztárnak" akkor, amikor egy nagy szimfonikus zenekarral egy nagy koncertteremben játszom, mint amikor fiatalkoromban tényleg rockzenét játszottam.

- Mi az, ami az éjszakai bárokból a komponáló asztalig sodorta?

- Az a gondolat, hogy az ember hangzó élménybe sűríti az életet, mindig is csodálattal töltött el. Ez mindig nagy kihívás, ami teljesen magával ragad és leköt. Lenyűgöz, ahogy a különböző hangfrekvenciák (hangmagasságok) és az időintervallumok variálásával (ritmus) a fizikai mozgás, sebesség, letargia, akrobatikus mutatványok, vagy éppen ügyetlenség illúzióját kelthetjük. Nagyon sok olyan zene létezik, ami nagyon tetszik, de amit én magam nem feltétlenül szeretnék megírni. Szeretem azt a zenét, amit írok, de amit még ennél is fontosabbnak tartok, az maga az írás folyamata.

- Vannak zeneszerző bálványai?

- A kedvenc zeneszerzőim Mozart, Stravinsky és Bartók.

- A popzenében is akadnak ilyen példaképek?

- Sok olyan popzenész van, akinek csodálom a játékát vagy a hangját. Régen, kamaszkoromban természetesen sok más mellett Jimi Hendrix, a Led Zeppelin és a Beatles voltak a kedvenceim. Ma inkább a Dirty Projectors, St. Vincent, és természetesen a Radiohead a favorit.

- A Budapesti Fesztiválzenekar áprilisban játssza el a Slide című szvitjét. Mire számíthat a magyar közönség?

- Ebben a műben minden egyes tételnek megvan a maga elmondható narratívája, illetve felvázolható cselekménye. Karakterei összetettek, hangzása  élénk, derűs, játékos és színgazdag. Maga a mű nem más, mint a Slide című színdarab kísérőzenéjéből összegyúrt és összeállított szvit.

- Ezen az estén hallhatjuk David Lang These broken wings című alkotását, Pierre Boulez Le marteau sans maitre-jét és egy fiatal magyar zeneszerző, Bella Máté díjnyertes szerzeményét, ami Chuang Tzu's Dream címen fut. Lát valamilyen összefüggést ezek között a művek között?

- Lang és Bella művét nem ismerem, de Boulez művéhez hasonlóan az én darabom is rövid, nagyon karakterisztikus miniatűrökből áll össze. Ami viszont a művem nyelvét illeti, úgy fogalmaznék, hogy az nyitottabb, mint Boulezé, és inkább Lang zenei nyelvére hasonlít. Lang zenéje általában erősebben törekszik a folyamatosságra, és logikusabb, mint az enyém, amelyben több a rejtett narratíva, a meglepetés és hajlamosabb az elkalandozásra.

- Tanít is zenét. Mi a titok, amivel a XXI. században meg lehet ragadni a fiatalok figyelmét?

- Titkot nem ismerek, inkább hagyom, hogy a zene önmagáért beszéljen. Diákkoromban, amikor először hallottam a Tavaszi áldozatot, rengeteg dolog töltött el csodálattal: hogyan tud egyetlen egy ember ennyi mindent elképzelni és leírni? Ez indított el, meg akartam tudni, meg akartam tanulni ezt, és azóta is egyfolytában tanulok. Diákjaimnak abban próbálok segíteni, hogy csodálják a zenét.

- Mi jut először eszébe először, ha azt a szót hallja: Magyarország?

- Bartók és Ligeti.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.
Klasszikus interjú

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény.