Klasszikus

Rohmann Ditta: Úgy teszünk, mintha normális életet élnénk

Művészi szabadság
2020.03.26. 19:20
Ajánlom
A Művészi szabadság című sorozatban Rohmann Ditta csellóművészt is megkérdeztük, mivel tölti az időt a járványhelyzet alatt. Természetesen ő sem unatkozik, sőt, hangfelvételt is küldött nekünk.

Mivel tölti most az idejét az izolációban?

Mivel két kisgyermekem van, unatkozni nincs időm, sőt, az otthoni iskola és folyamatos háztartásvezetés miatt mintha kevesebb szabadidőm volna. Emellett igyekszem időt csalni a zenélésre. Férjemmel beosztjuk, hogy mindig jusson idő szellemi töltődésre.

Bach csellószvitet játszott egy videóban a napokban. Ez „az alapokhoz való visszatérés” zenéje?

Sajnos a karantén a Bach+ sorozatomat is leállította, egyrészt ezt szeretném majd online pótolni, másrészt Bach születésnapjáról emlékeztem meg a G-dúr prelúdiummal, amit közben kislányom hallgatott.

J.S.Bach 335. ❤️????????

Posted by Ditta Rohmann on Saturday, March 21, 2020

 

Hogy látja a járványhelyzetet? Mire érdemes ilyenkor az embernek figyelni?

Bölcs lányom tanácsára úgy teszünk, mintha normális életet élnénk. A különbség: nincsenek koncertek, utazások és mindig együtt vagyunk. Olyan dolgokra van lehetőség, amilyenekre amúgy szinte soha:

gyakrabban megyünk a természetbe, ha az idő engedi, kialakítunk napirendet, sokszor eszünk együtt itthon.

Rendezzük dolgainkat mind fizikailag, mind lelkileg, mivel folyamatosan szembesülünk önmagunkkal a családtagokon keresztül. Egyelőre nekünk ez működik. Célt ugyanúgy ki kell tűzni, csak teljesen másokat. Ez most a kísérletezés, felfedezés időszaka, olyan területekre, amelyek még ismeretlenek lehetnek.

Mire taníthat minket ez a különös helyzet? Nem csak halálesetekről szólnak a hírek, hanem arról is, hogy tisztább a levegő, és sokféle módon gyakorolnak szolidaritást az emberek.

Bízzunk benne, hogy tényleg ilyeneket hoz ki az emberekből: kreatív együttműködést, újraszerveződést, támogatást. Nagyon örülök, hogy óriási az igény a kulturális tartalmak iránt. Meglepett, hogy pár nap alatt közel 3000 ember látta a Bach-videómat.

Mindennapi kenyerünk nem csak az élelmiszer, hanem a szellemi táplálék is.

Elkezdtem kísérletezni több sávos videók készítésével, ha nincs lehetőség másokkal együtt játszani, akkor magammal legalább tudok. Nagyon izgalmas világ számomra az improvizáció is, erre most több időm lesz, mint valaha.

A sorozat többi része ide kattintva érhető el!

A fejlécképen Rohmann Ditta. Fotó: Raffay Zsófi.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Fáy Miklós: Férfias erények

Fáy Miklós kritikus ezúttal a Robert Capa Központ új kiállításával, a Zeneakadémia szeptemberi Bartók-hangversenyével, Az öreg halász és a tenger új kiadásával, valamint egy Maria João Pires összkiadással foglalkozik.
Zenés színház

„Most vagyok abban az időszakban, amikor már van jogom megformálni ezt a szerepet”

A Bánk bán című opera minden magyar szívében különleges helyet foglal el. Az egyik legjelentősebb operánk ezúttal a Coopera szervezésében, a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon kel életre, Vidnyánszky Attila Kossuth-díjas rendező kezei nyomán. Az előadás egyik főszereplőjét, Gertrudot a Magyar Állami Operaház népszerű mezzoszopránja, Mester Viktória alakítja majd, akivel a készülő produkció kapcsán beszélgettünk.
Fidelio Tours

Tudod, hol áll Petőfi, Erkel és Anne Frank fája?

Naponta sétálunk el óriási törzsű, sokat megélt fák mellett, ám szinte sosem gondolunk bele, hogy mennyi történetet, mennyi legendát hordozhatnak magukban. Ha a fák mesélni tudnának, talán többet mondanának, mint a legtöbbet megélt nagyszülők. Most összegyűjtöttünk 8 híres fát, amelyeknek érdemes megismerni a történetét.
Zenés színház

Mutatjuk az első képeket a Puskás musicalből!

Puskás, a musical címmel nagyszabású zenés színházi produkció készült Szente Vajk rendezésében. A legismertebb magyar életéről szóló darab előzetes bemutatója augusztus 20-án lesz az Erkel Színházban.
Klasszikus

A koronavírus ellen harcol, most koncertet ad a Medikus Zenekar

A koronavírus-járvány kezdete óta először lép színpadra teljes létszámmal a Medikus Zenekar augusztus 18-án a Pesti Vármegyeháza Díszudvarában.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

„Fellélegzés” – Rövidesen indul az 5. Fesztivál Akadémia Budapest

Augusztus 20-tól rendezik meg az idei Fesztivál Akadémia Budapest (FAB) koncertsorozatát a Zeneakadémián, a BMC-ben, a Hagyományok Házában és más helyszíneken. A rendezvényre több mint hatvan kiváló magyar művészt hívott meg Kokas Katalin és Kelemen Barnabás művészeti vezető. A „Fellélegzés” címet viselő fesztivál teljes programja elérhető a rendezvény honlapján, a hangversenyekre megkezdődött jegyértékesítés.
Klasszikus ajánló

Madarász 70 – A Nemzeti Filharmonikusok hangversenye

Madarász Iván zeneszerző három műve kerül terítékre szeptember 4-én a Pesti Vigadó csodálatos termében.
Klasszikus ajánló

A koronavírus ellen harcol, most koncertet ad a Medikus Zenekar

A koronavírus-járvány kezdete óta először lép színpadra teljes létszámmal a Medikus Zenekar augusztus 18-án a Pesti Vármegyeháza Díszudvarában.
Klasszikus interjú

Keller András: A zenekar a kedvenc hangszerem

Vonósnégyesével, a Keller Quartettel elért világsikerek után Keller András karmesterként építi és irányítja tizenhárom éve a Concerto Budapest Szimfonikus Zenekart. Úgy véli, jobban kellene figyelnünk saját, hazai kincseinkre, a kortárs zenére és egyáltalán – a zenére.
Klasszikus hír

A Balatonon is koncerteznek a BFZ zenészei

Bár az augusztus még nem az aktív koncertszezon hónapja, a Budapesti Fesztiválzenekar több nyári programmal is készül közönségének Budapesten, a Balatonon és a Dunakanyarban.