Klasszikus

Rohmann Ditta: Úgy teszünk, mintha normális életet élnénk

Művészi szabadság
2020.03.26. 19:20
Ajánlom
A Művészi szabadság című sorozatban Rohmann Ditta csellóművészt is megkérdeztük, mivel tölti az időt a járványhelyzet alatt. Természetesen ő sem unatkozik, sőt, hangfelvételt is küldött nekünk.

Mivel tölti most az idejét az izolációban?

Mivel két kisgyermekem van, unatkozni nincs időm, sőt, az otthoni iskola és folyamatos háztartásvezetés miatt mintha kevesebb szabadidőm volna. Emellett igyekszem időt csalni a zenélésre. Férjemmel beosztjuk, hogy mindig jusson idő szellemi töltődésre.

Bach csellószvitet játszott egy videóban a napokban. Ez „az alapokhoz való visszatérés” zenéje?

Sajnos a karantén a Bach+ sorozatomat is leállította, egyrészt ezt szeretném majd online pótolni, másrészt Bach születésnapjáról emlékeztem meg a G-dúr prelúdiummal, amit közben kislányom hallgatott.

J.S.Bach 335. ❤️????????

Posted by Ditta Rohmann on Saturday, March 21, 2020

 

Hogy látja a járványhelyzetet? Mire érdemes ilyenkor az embernek figyelni?

Bölcs lányom tanácsára úgy teszünk, mintha normális életet élnénk. A különbség: nincsenek koncertek, utazások és mindig együtt vagyunk. Olyan dolgokra van lehetőség, amilyenekre amúgy szinte soha:

gyakrabban megyünk a természetbe, ha az idő engedi, kialakítunk napirendet, sokszor eszünk együtt itthon.

Rendezzük dolgainkat mind fizikailag, mind lelkileg, mivel folyamatosan szembesülünk önmagunkkal a családtagokon keresztül. Egyelőre nekünk ez működik. Célt ugyanúgy ki kell tűzni, csak teljesen másokat. Ez most a kísérletezés, felfedezés időszaka, olyan területekre, amelyek még ismeretlenek lehetnek.

Mire taníthat minket ez a különös helyzet? Nem csak halálesetekről szólnak a hírek, hanem arról is, hogy tisztább a levegő, és sokféle módon gyakorolnak szolidaritást az emberek.

Bízzunk benne, hogy tényleg ilyeneket hoz ki az emberekből: kreatív együttműködést, újraszerveződést, támogatást. Nagyon örülök, hogy óriási az igény a kulturális tartalmak iránt. Meglepett, hogy pár nap alatt közel 3000 ember látta a Bach-videómat.

Mindennapi kenyerünk nem csak az élelmiszer, hanem a szellemi táplálék is.

Elkezdtem kísérletezni több sávos videók készítésével, ha nincs lehetőség másokkal együtt játszani, akkor magammal legalább tudok. Nagyon izgalmas világ számomra az improvizáció is, erre most több időm lesz, mint valaha.

A sorozat többi része ide kattintva érhető el!

A fejlécképen Rohmann Ditta. Fotó: Raffay Zsófi.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

„Fel kell találni magunkat” – Interjú Bretz Gáborral

Bretz Gábor az Opera állandó művésze, aki az elsők között kapta meg a Kamaraénekesi címet, egy-egy évad során több szerepet is alakít. Legutóbb a – címlapfotót is inspiráló – Don Carlos online premierjén láthattuk. A világhírű basszbaritonnal a pandémia teremtette kihívásokról, az énektanítás rejtelmeiről és arról is beszélgettünk, mit kívánna egy jótündértől.
Vizuál

Nézze meg ingyenesen az európai film legjobbjait a Lux-díj online csatornáján

A Lux Közönségdíj online mozicsatornáján május 16-ig ingyenesen megtekinthető három sokszorosan díjazott európai film: az Oscar- és Európa-díjas Még egy kört mindenkinek, az Oscar-jelölt Kollektíva és a Corpus Christi című alkotás. A közönség szavazatait is várják.
Klasszikus

„Újraéled a karanténba zárt kultúra”- kihirdette a Budapesti Fesztiválzenekar 2021–22-es évadát

Fischer Iván rendezte új operaelőadás, Richard Strauss-maraton és nemzetközi sztárok, köztük Danyiil Trifonov vagy Jordi Savall is szerepelnek a Budapesti Fesztiválzenekar 2021–22-es évadjában.
Színház

Lehoczky Zsuzsa a Nemzet Színésze

Május 11-én új tagot választottak a Nemzet Színésze cím birtokosai. A Törőcsik Mari halálával megüresedett helyre Lehoczky Zsuzsát választotta a jelenlegi tizenegy tag.
Színház

Új bemutatókkal kezdi jubileumi évadát a Vígszínház

Több mint 90 éves hagyományát követve a Vígszínház május 1-jén megkezdte a következő évad bérleteinek értékesítését. Bár egyelőre csak decemberig hirdettek műsort, az elmúlt időszak közönség előtt be nem mutatott előadásai mellett újdonságokat is tartogat a 2021/2022-es szezon.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Haydn és magyar nóta az Óbudai Danubia Zenekar online kínálatában

Az Óbudai Danubia Zenekar május 15-én a Best of BMC sorozat keretében Haydn műveit szólaltatja meg, míg május 22-én a magyar nóta értékeit felvillantva, Liszt Ferenc valamint Brahms művei mellett, Ott Rezső kifejezetten erre az alkalomra írt szimfonikus magyar nótacsokrát játssza.
Klasszikus hír

„Újraéled a karanténba zárt kultúra”- kihirdette a Budapesti Fesztiválzenekar 2021–22-es évadát

Fischer Iván rendezte új operaelőadás, Richard Strauss-maraton és nemzetközi sztárok, köztük Danyiil Trifonov vagy Jordi Savall is szerepelnek a Budapesti Fesztiválzenekar 2021–22-es évadjában.
Klasszikus hír

A Liszt Ferenc Kamarazenekar Juliane Banse operaénekessel és Várdai Istvánnal búcsúztatja az évadot

Nemcsak különleges vendégekkel, hanem izgalmas átiratokkal is készül a 2020/21-es zeneakadémiai évad online szezonzáró koncertjére a Liszt Ferenc Kamarazenekar. Az együttes május 14-én először Várdai Istvánnal Bach-szonátát játszik kamarazenekari felállásban, ezt követően a világhírű Juliane Banse közreműködésével Mendelssohn jól ismert dalai csendülnek fel új köntösbe bújtatva.
Klasszikus hír

Mesterhangszerek használatára lehet pályázni

A Magyar Állami Operaház pályázatot hirdet magyar állampolgárok, valamint felsőfokú zenei végzettséggel rendelkezők számára: állami tulajdonban lévő mesterhangszerek több évre szóló használatára lehet jelentkezni.
Klasszikus újranyitás

A közönséget is várják a Cziffra György-emlékév következő koncertjére

Az első, közönség számára is nyitott koncertet május 11-én tartják Szegeden, a Nemzeti Színházban. Az Hommage a Cziffra elnevezésű esten Szabó Marcell zongoraművész és a Szegedi Szimfonikus Zenekar lép fel, vezényel Medveczky Ádám.