Klasszikus

Roma évtized

2007.09.07. 00:00
Ajánlom
Kiállítás nyílik Ardó Zsuzsanna fekete-fehér fotográfiáiból a londoni Magyar Kulturális Központban szeptember 7-én. A tárlatot Czakó Borbála, Magyarország londoni nagykövetasszonya nyitja meg, zenél a Dutár együttes. A kiállítás október 10-ig látogatható.

A kiállítás címe "Roma Évtized" a "Roma Befogadás Évtizede 2005-2015" – re reflektál, amely az Open Society Institute (OSI) kezdeményezésére jött létre. A romák az elmúlt évtizedek folyamán Indiából Európába vándoroltak, és mára a legnagyobb etnikai kisebbséget alkotják a kontinensen. A "Roma Évtized" projekt kilenc európai ország, az Európa Tanács, az Európai Bizottság valamint az Egyesült Nemzetek támogatásával jött létre.

A Londonban élő és alkotó Ardó Zsuzsanna két nyarat töltött Magyarországon, ahol - a kevés szerencsések egyikeként – bepillanthatott zárt roma közösségek életébe, sokszínű kultúrájukba. A "Roma Évtized"-et Magyarországon és Aglián kívül Indiában és az Egyesült Államokban is láthatta már a közönség.

Ardó Zsuzsanna hivatását tekintve író és -fotóművész. Könyvei és rövidebb írásai különböző nyelveken olvashatók az Egyesült Királyságban, az Amerikai Egyesült Államokban, Magyarországon, Németországban, Oroszországban és Szingapúrban. Tudományos munkatársként, szerkesztőként, újságíróként és filmesként is dolgozott, és az évek alatt több mint száz mozifilmet fordított magyarra, James Bond-tól Shakespeare-ig. Televíziós munkásságában európai hírű sorozatok szerepelnek.

Ardó Zsuzsanna színdarabot is írt The Hat címmel (Arendt meets Heidegger – Arendt és Heidegger találkozása), melyet a Harvardon mutattak be. Legújabb rövidfilmjének címe Allegro Barbaro, mely egy vizuális költemény Bartók zenéjére komponálva. "Kultúr Sokk! Magyarország" című szociális antropológiai utikönyve a negyedik kiadását éli világszerte. "Hogyan legyünk Európaiak: Magyarul" és "Szerelem Blues: Magyar Rapszódiák" című kulturális szatírái angol-magyar kiadásban láttak napvilágot.

Ardó Zsuzsanna tagja a BAFTA-nak (British Academy of Film and Television Arts) az újságírók angliai szövetségének, alapító elnöke a Hampstead Authors’ Society-nek (Hampstead-i írók egyesülete), és a HASNotes szerkesztője. Számos egyéni kiállítása volt Magyarországon, Nagy-Britanniában, és az Egyesült Államokban, legutóbb pedig Delhiben az India International Centre-ben, a Delhi Magyar Kulturális Központban, valamint az Indira Gandhi National Centre for the Arts-ban. Számos fotókiállításon a zsűri elnökeként, illetve független kurátorként is részt vett.

A kiállításmegnyitón fellépő Dutár együttes énekesnője Csőke Renáta Magyarországon született és nevelkedett roma textilművész, aki különleges hangjával a legmélyebb érzéseket érinti meg az emberekben. A zenekar rendkívül elegánsan ötvözi a magyar és roma melódiákat. A kiállításmegnyitón a csenki gyűjtésből válogatott tradícionális lovári dalokon kívül saját szerzeményeik is felcsendülnek majd.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

A legendák köztünk élnek – Búcsú Orczi Géza előadóművésztől

Az Artisjus-díjas ütő- és pengetős hangszeres művész április 9-én, 65 éves korában hunyt el. Orczi Géza hangszerkészítő mesterként és restaurátorként is tevékenykedett, halálával kifejezhetetlen űrt hagy maga után.
Színház

Egy olasz művész életre kelti a szobrokat – így nézhetett ki az egyik legismertebb ókori drámaíró

Az ókor nagy költői és énekmondói ma már csak fehér márványszobrokról és stilizált képekről néznek vissza ránk üveges szemmel, és elképzelni is nehéz, hogy egykor ők is homlokráncoló, keményen dolgozó, vagy éppen kocsmákban mulatozó, élvezeteket hajszoló emberek voltak.
Vizuál

A nomádok földjén - Chloé Zhao történelmet ír

A fiatal kínai-amerikai rendezőnő rekordok sorát dönti meg harmadik játékfilmjével, A nomádok földjével. Április végén az is kiderül, hogy hat jelölésből hányat vált díjra az Oscar versenyében. Bemutatjuk Chloé Zhaót.
Vizuál

A nomádok földje kapta a BAFTA fődíjait

Chloe Zhao drámája hét díjra volt esélyes a Brit Film- és Televíziós Művészeti Akadémia (BAFTA) vasárnap esti londoni díjkiosztóján, amelyből négyet el is hozott.
Jazz/World

„Szíven üt, hogy EP már soha többé nem ülhet itt” – Interjú Lukács Miklós cimbalomművésszel

Esterházy Péter születésnapján, április 14-én az E(gy)P(ercesek) – Esterházy-fragmentumok című online produkcióval tiszteleg a Katona József Színház az író emléke előtt. EP írásai Máté Gábor hangján szólalnak meg, játszótársa Lukács Miklós cimbalomművész.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus nekrológ

A legendák köztünk élnek – Búcsú Orczi Géza előadóművésztől

Az Artisjus-díjas ütő- és pengetős hangszeres művész április 9-én, 65 éves korában hunyt el. Orczi Géza hangszerkészítő mesterként és restaurátorként is tevékenykedett, halálával kifejezhetetlen űrt hagy maga után.
Klasszikus gyász

80 éves korában elhunyt Bartalus Ilona zenepedagógus, karvezető

Az Artisjus-díjjal és a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjével kitüntetett zenepedagógust, karvezetőt, a Duna Televízió egykori főszerkesztőjét és zenei vezetőjét hosszan tartó betegség után, 81. életévében érte a halál.
Klasszikus Film

Film készült a Szózat regényes történetéről – Nézze meg online, itt!

A Szózat és a zene kapcsolatáról beszélget Juhász Anna irodalmár és Becze Szilvia, a Bartók Rádió szerkesztő-műsorvezetője a Budapesti Filharmóniai Társaság legújabb dokumentumfilmjében.
Klasszikus nekrológ

„Komoly lényét én nem tudtam nem szájtátva csodálni” – búcsú Tallér Zsófiától

Április 6-án, 50 éves korában elhunyt Tallér Zsófia Erkel- és Bartók-Pásztory-díjas zeneszerző, a Zeneakadémia és az SZFE oktatója. A kivételes művészről M. Tóth Géza Balázs Béla-díjas filmrendező emlékezett meg a Freeszfe Egyesület oldalán.
Klasszikus ajánló

Online koncertvetítés keretében hallhatók John Williams legismertebb dallamai

A Los Angeles-i Filharmonikusok egy korábbi évadnyitó koncertjén filmzenei gálaesttel tisztelgett az ötszörös Oscar-díjas John Williams előtt, ahol olyan művek csendültek fel nagyzenekari hangszerelésben, mint a Csillagok háborúja, A birodalom visszavág vagy a Schindler listája zenéje. A koncertfilm április 10-11-ig között online megtekinthető.