Klasszikus

Roma évtized

2007.09.07. 00:00
Ajánlom
Kiállítás nyílik Ardó Zsuzsanna fekete-fehér fotográfiáiból a londoni Magyar Kulturális Központban szeptember 7-én. A tárlatot Czakó Borbála, Magyarország londoni nagykövetasszonya nyitja meg, zenél a Dutár együttes. A kiállítás október 10-ig látogatható.

A kiállítás címe "Roma Évtized" a "Roma Befogadás Évtizede 2005-2015" – re reflektál, amely az Open Society Institute (OSI) kezdeményezésére jött létre. A romák az elmúlt évtizedek folyamán Indiából Európába vándoroltak, és mára a legnagyobb etnikai kisebbséget alkotják a kontinensen. A "Roma Évtized" projekt kilenc európai ország, az Európa Tanács, az Európai Bizottság valamint az Egyesült Nemzetek támogatásával jött létre.

A Londonban élő és alkotó Ardó Zsuzsanna két nyarat töltött Magyarországon, ahol - a kevés szerencsések egyikeként – bepillanthatott zárt roma közösségek életébe, sokszínű kultúrájukba. A "Roma Évtized"-et Magyarországon és Aglián kívül Indiában és az Egyesült Államokban is láthatta már a közönség.

Ardó Zsuzsanna hivatását tekintve író és -fotóművész. Könyvei és rövidebb írásai különböző nyelveken olvashatók az Egyesült Királyságban, az Amerikai Egyesült Államokban, Magyarországon, Németországban, Oroszországban és Szingapúrban. Tudományos munkatársként, szerkesztőként, újságíróként és filmesként is dolgozott, és az évek alatt több mint száz mozifilmet fordított magyarra, James Bond-tól Shakespeare-ig. Televíziós munkásságában európai hírű sorozatok szerepelnek.

Ardó Zsuzsanna színdarabot is írt The Hat címmel (Arendt meets Heidegger – Arendt és Heidegger találkozása), melyet a Harvardon mutattak be. Legújabb rövidfilmjének címe Allegro Barbaro, mely egy vizuális költemény Bartók zenéjére komponálva. "Kultúr Sokk! Magyarország" című szociális antropológiai utikönyve a negyedik kiadását éli világszerte. "Hogyan legyünk Európaiak: Magyarul" és "Szerelem Blues: Magyar Rapszódiák" című kulturális szatírái angol-magyar kiadásban láttak napvilágot.

Ardó Zsuzsanna tagja a BAFTA-nak (British Academy of Film and Television Arts) az újságírók angliai szövetségének, alapító elnöke a Hampstead Authors’ Society-nek (Hampstead-i írók egyesülete), és a HASNotes szerkesztője. Számos egyéni kiállítása volt Magyarországon, Nagy-Britanniában, és az Egyesült Államokban, legutóbb pedig Delhiben az India International Centre-ben, a Delhi Magyar Kulturális Központban, valamint az Indira Gandhi National Centre for the Arts-ban. Számos fotókiállításon a zsűri elnökeként, illetve független kurátorként is részt vett.

A kiállításmegnyitón fellépő Dutár együttes énekesnője Csőke Renáta Magyarországon született és nevelkedett roma textilművész, aki különleges hangjával a legmélyebb érzéseket érinti meg az emberekben. A zenekar rendkívül elegánsan ötvözi a magyar és roma melódiákat. A kiállításmegnyitón a csenki gyűjtésből válogatott tradícionális lovári dalokon kívül saját szerzeményeik is felcsendülnek majd.

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

„Az operettek a szüleim, a musicalek pedig a férjeim” – 90 éve született Galambos Erzsi

Balerinának készült, az operettek és musicalek koronázatlan királynője lett. Már gyerekkorában megtalálták a kisebb szerepek, később pedig olyan színészlegendákkal lépett színpadra, mint Somlay Artúr, Básti Lajos, Latabár Kálmán vagy Honthy Hanna. 1931. december 5-én született Galambos Erzsi.
Klasszikus

Magnificat, az örömteli várakozás himnusza

Számos zeneszerzőt megihletett a bibliai szövegre épült keresztény himnusz, a Magnificat, mely hagyományosan az adventi várakozás során szokott elhangozni.
Jazz/World

Elhunyt Kóbor János

78 éves korában elhunyt Kóbor János, az Omega együttes frontembere. A zenészt hetek óta kórházban kezelték koronavírus-fertőzéssel.
Plusz

Kihirdették a 2021-es Prima Primissima Díj nyerteseit

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában tartott pénteki gálaesten.
Klasszikus

„Fontos, hogy ismét közel kerüljünk a közönséghez” – Beszélgetés Dinyés Somával

December 16-án családjával ad koncertet az Óbudai Társaskörben Dinyés Soma, akit régizenei munkásságáról és karnagyi tevékenységéről is sokan ismernek. A művész a koncert kiinduló ötlete mellett az utánpótlás-nevelés kérdéseiről és a kóruséneklés fontosságáról is mesélt

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Muzsika a vizek felett – séta a hamburgi Elbphilharmonie-ban

Januárban lesz öt éve, hogy megnyitotta kapuit Európa egyik legkülönlegesebb koncertterme, a hamburgi Elbphilharmonie. A hullámokat formázó épület egy pompás akusztikájú, nagy koncerttermet és egy kisebb kamaratermet rejt magában.
Klasszikus ajánló

Fiatal karmestertehetség vezényli az Óbudai Danubia Zenekart

Holly Hyun Choe, az Eötvös Péter Alapítvány mentorprogramjának résztvevője lesz az Óbudai Danubia Zenekar december 7-i koncertjének karmestere. A műsoron a szintén mentorált zeneszerző, Donghoon Shin egy műve is elhangzik.
Klasszikus interjú

„Fontos, hogy ismét közel kerüljünk a közönséghez” – Beszélgetés Dinyés Somával

December 16-án családjával ad koncertet az Óbudai Társaskörben Dinyés Soma, akit régizenei munkásságáról és karnagyi tevékenységéről is sokan ismernek. A művész a koncert kiinduló ötlete mellett az utánpótlás-nevelés kérdéseiről és a kóruséneklés fontosságáról is mesélt
Klasszikus magazin

Magnificat, az örömteli várakozás himnusza

Számos zeneszerzőt megihletett a bibliai szövegre épült keresztény himnusz, a Magnificat, mely hagyományosan az adventi várakozás során szokott elhangozni.
Klasszikus magazin

Bach és a létezés szakrális matematikája

Milyen zeneeszmény vezette Johann Sebastian Bachot odáig, hogy saját és Isten nevét egyetlen ütemben rejtse el a kottában? A lipcsei zeneszerzőt gyakran emeljük a legmagasabb piedesztálra, miközben merőben máshogy gondolkodott a zenéről, mint ahogy mi tesszük. Nem öncélú önkifejezésnek tartotta, hanem egy magasabb igazság keresésének.