Klasszikus

Roma Fesztivál Budapesten

2004.08.16. 00:00
Ajánlom
Augusztus 20-án, a budapesti Orczy-kertben rendezi meg a Fővárosi Önkormányzat Cigány Háza az immár hagyományosnak számító, ötödik Roma Fesztivált, amely az eddigieknél még gazdagabb programmal várja a látogatókat.

Az 1987-ben alapított Cigány Ház egyik fő feladata kulturális és művészeti események szervezése és támogatása. A társintézményekkel közösen szervezett programokon és fesztiválokon alkalmanként 15-20 ezer roma és nem roma látogató vesz részt.

Bizonyára sokezren lesznek az augusztus 20-i fesztiválon is, amelyen délben 12 órától Oláh László és cigányzenekara húzza a talpalávalót, egészen 14 óráig, amikor kezdődik a Nagyszínpadon a műsor. Láthatjuk többek között a Megasztár elődöntősét, Batkai Ignácot, a Trió Acoustic dzsesszcsapatot, Emiliót, a Rap-port nevű free style formációt Ponczók Gipsy Béla vezetésével.

Késő délután, illetve este várják a színpadra ifj. Kállai Kiss Ernő Kossuth-díjas klarinétművészt és zenekarát, ifj. Duka Elemér prímást, Kathy Horváth Lajos hegedűművészt, Kőszegi Imrét, a dobok dezsesszmesterét, az ugyancsak Megasztár Gáspár Lászlót, aki a "Magyarország legjobb férfihangja 2004" cím birtokosát.

Lesz még hastánc, bemutatkozik a Váradi Roma Café új albumával, majd éjfélig Nyári Kálmán és tánczenekara játszik. A Magyarországi Roma Galéria Egyesület szervezésében képzőművészeti kiállítás nyílik cigány festőművészek alkotásaiból.

A rendezvény alkalmából - amelynek Mandúr László, az országgyűlés alelnöke a fővédnöke - tűzijátékban is gyönyörködhetnek a látogatók. A gyerekek egész nap minividámparkban szórakozhatnak. A fesztivál házigazdái - Zsigó Jenő, a Fővárosi Cigány Önkormányzat elnöke és Benga Oláh Tibor, a Józsefvárosi Roma Önkormányzat elnöke - mindenkit szeretettel várnak. A rendezvényre a belépés díjtalan.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Tánc

Februárban megnyit a Nemzeti Táncszínház várva várt új épülete

Négy év bizonytalan helyzet után február 15-én a Budapest Táncfesztivállal egybekötve adják át a nagyközönségnek az intézmény új épületét a Millenáris Parkban.
Színház

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Jazz/World

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus videó

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus ajánló

Adj hangot a térnek és a télnek!

Második alkalommal rendezik meg február 9-én a nagy népszerűségnek örvendő nyárindító fesztivál téli változatát, a Kórusok Téli Éjszakáját.  Tekintettel az időjárásra, a szabadtéri helyszínek helyett ezúttal a barátságos hangulatú MagNet Közösségi Ház ad otthont az eseménynek.