Klasszikus

Roma Fesztivál Budapesten

2004.08.16. 00:00
Ajánlom
Augusztus 20-án, a budapesti Orczy-kertben rendezi meg a Fővárosi Önkormányzat Cigány Háza az immár hagyományosnak számító, ötödik Roma Fesztivált, amely az eddigieknél még gazdagabb programmal várja a látogatókat.

Az 1987-ben alapított Cigány Ház egyik fő feladata kulturális és művészeti események szervezése és támogatása. A társintézményekkel közösen szervezett programokon és fesztiválokon alkalmanként 15-20 ezer roma és nem roma látogató vesz részt.

Bizonyára sokezren lesznek az augusztus 20-i fesztiválon is, amelyen délben 12 órától Oláh László és cigányzenekara húzza a talpalávalót, egészen 14 óráig, amikor kezdődik a Nagyszínpadon a műsor. Láthatjuk többek között a Megasztár elődöntősét, Batkai Ignácot, a Trió Acoustic dzsesszcsapatot, Emiliót, a Rap-port nevű free style formációt Ponczók Gipsy Béla vezetésével.

Késő délután, illetve este várják a színpadra ifj. Kállai Kiss Ernő Kossuth-díjas klarinétművészt és zenekarát, ifj. Duka Elemér prímást, Kathy Horváth Lajos hegedűművészt, Kőszegi Imrét, a dobok dezsesszmesterét, az ugyancsak Megasztár Gáspár Lászlót, aki a "Magyarország legjobb férfihangja 2004" cím birtokosát.

Lesz még hastánc, bemutatkozik a Váradi Roma Café új albumával, majd éjfélig Nyári Kálmán és tánczenekara játszik. A Magyarországi Roma Galéria Egyesület szervezésében képzőművészeti kiállítás nyílik cigány festőművészek alkotásaiból.

A rendezvény alkalmából - amelynek Mandúr László, az országgyűlés alelnöke a fővédnöke - tűzijátékban is gyönyörködhetnek a látogatók. A gyerekek egész nap minividámparkban szórakozhatnak. A fesztivál házigazdái - Zsigó Jenő, a Fővárosi Cigány Önkormányzat elnöke és Benga Oláh Tibor, a Józsefvárosi Roma Önkormányzat elnöke - mindenkit szeretettel várnak. A rendezvényre a belépés díjtalan.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Ők az évad legjobbjai a kritikusok szerint

A Színházi Kritikusok Céhe idén 40. alkalommal ismeri el az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeit. A díjátadót szeptember 22-én tartják a Katonában.
Könyv

Babits a ritmusdaráló, Móricz a műparaszt

Vámos Miklós e hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni.
Tánc

Novák Ferenc "Tata": Egyszer csak rájöttünk, hogy a Táncszínház nem a miénk

Elkészült a Nemzeti Táncszínház épülete, aztán kiderült, hogy nem is az övék. „Megalázó volt” – mondta az ügyről Novák Ferenc „Tata” Kossuth-díjas koreográfus.
Színház

Ilyen volt a Sztalkert csoport új Vízkeresztje - Galéria

A Shakespeare Fesztiválon mutatták be a Sztalkert Csoport második önálló produkcióját, a Vízkereszt, de amúgy mindegy című előadást, amely legközelebb a Szentendrei Teátrum FRISS programsorozatában, majd Zsámbékon vendégeskedik.
Vizuál

14 érdekesség Rembrandt épp restaurálás alatt álló Éjjeli őrjáratáról

A Rijks Múzeum július elején megkezdte a festmény nyílt színi restaurálását. A projektet online és a helyszínen is nyomon követhetik az érdeklődők. Ennek apropóján összegyűjtöttünk néhány izgalmas tényt a képről.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Hiphopra gyúrja a zongorát, és kavicsot dob a klasszikus zene állóvizébe

Chloe Flower az idei Grammy-gálán tűnt fel, most pedig leszerződtette a Sony. Nem, nem klasszikus zenész a szó szoros értelmében, de a hiphopban is előny lehet, ha egy zongoraművész a Juilliard Schoolban tanult.
Klasszikus ajánló

Sok Bachot hallhat majd a Veszprémi Régizenei Napokon

Idén is a veszprémvölgyi jezsuita templom lesz a Veszprémi Régizenei Napok helyszíne, ami július 22-én kezdődik, és öt napon át tart.
Klasszikus ajánló

Beethoven Tajvanon

Tajpeji zenekar érkezik a Duna Palotába, hogy Beethoven Sors-szimfóniája mellett klasszikus tajvani zeneszerzők műveiből játszanak.
Klasszikus orgona

Egy este a hangszerek királynőjével: jön az Orgonák Éjszakája

Első alkalommal lesz olyan, hogy Orgonák Éjszakája. Mégpedig július 20-án, országszerte, és a Filharmónia Magyarország szervezésében.
Klasszikus ajánló

Légy világsztárok tanítványa!

A Fesztivál Akadémia egyik elsődleges célja a jövő muzsikusainak nevelése, ezért a programok között központi szerepet kapnak az előadások, a mesterkurzusok és a Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűverseny. A verseny július 17-én kezdődik, és a nagyközönség számára is nyitott.