Klasszikus

Roma Fesztivál Budapesten

2004.08.16. 00:00
Ajánlom
Augusztus 20-án, a budapesti Orczy-kertben rendezi meg a Fővárosi Önkormányzat Cigány Háza az immár hagyományosnak számító, ötödik Roma Fesztivált, amely az eddigieknél még gazdagabb programmal várja a látogatókat.

Az 1987-ben alapított Cigány Ház egyik fő feladata kulturális és művészeti események szervezése és támogatása. A társintézményekkel közösen szervezett programokon és fesztiválokon alkalmanként 15-20 ezer roma és nem roma látogató vesz részt.

Bizonyára sokezren lesznek az augusztus 20-i fesztiválon is, amelyen délben 12 órától Oláh László és cigányzenekara húzza a talpalávalót, egészen 14 óráig, amikor kezdődik a Nagyszínpadon a műsor. Láthatjuk többek között a Megasztár elődöntősét, Batkai Ignácot, a Trió Acoustic dzsesszcsapatot, Emiliót, a Rap-port nevű free style formációt Ponczók Gipsy Béla vezetésével.

Késő délután, illetve este várják a színpadra ifj. Kállai Kiss Ernő Kossuth-díjas klarinétművészt és zenekarát, ifj. Duka Elemér prímást, Kathy Horváth Lajos hegedűművészt, Kőszegi Imrét, a dobok dezsesszmesterét, az ugyancsak Megasztár Gáspár Lászlót, aki a "Magyarország legjobb férfihangja 2004" cím birtokosát.

Lesz még hastánc, bemutatkozik a Váradi Roma Café új albumával, majd éjfélig Nyári Kálmán és tánczenekara játszik. A Magyarországi Roma Galéria Egyesület szervezésében képzőművészeti kiállítás nyílik cigány festőművészek alkotásaiból.

A rendezvény alkalmából - amelynek Mandúr László, az országgyűlés alelnöke a fővédnöke - tűzijátékban is gyönyörködhetnek a látogatók. A gyerekek egész nap minividámparkban szórakozhatnak. A fesztivál házigazdái - Zsigó Jenő, a Fővárosi Cigány Önkormányzat elnöke és Benga Oláh Tibor, a Józsefvárosi Roma Önkormányzat elnöke - mindenkit szeretettel várnak. A rendezvényre a belépés díjtalan.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Tánc

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Tánc

Vági Bence cirkuszrendezését dicsérik Skóciában

A hét ukrán artistát felvonultató My Land című produkció az Edingburh Fringe Fesztivál közönségét már meggyőzte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.