Klasszikus

Rómában a Victoria Kamarakórus

2011.05.29. 10:08
Ajánlom
Június 3-5. között rendezik meg az olasz fővárosban a Canto Sacro egyházzenei fesztivált, ahol június 4-én lép fel a szegedi énekkar Cser Ádám vezetésével.

A nemzetközi fesztiválra immár második alkalommal kerül sor a Santa Maria in Aracoeli bazilikában. A magyar együttes mellet olasz és német kórusok lépnek fel. Június 3-án az Ars Cantica Choir Marco Berrini vezetésével, június 5-én pedig a Calmus Ensemble énekel. A koncertek este kilenckor kezdődnek.

A Tomás Luis de Victoriáról elnevezett Victoria Kamarakórus 1998-as alapítása óta számos hazai és nemzetközi versenyen bizonyította tudását. Érdeklődésük középpontjában két korszak áll: a reneszánsz és a kortárs zene. Műsoraik összeállításánál fontos szempont, hogy olyan műveket énekeljenek, melyek ritkán kerülnek bemutatásra. A reneszánszon belül névadójukat különleges figyelem övezi, pár év elteltével szinte az összes művét magukénak tudhatják. Kortárs kompozíciók előadására illetve bemutatására gyakran kapnak felkérést, s mivel vezetőjük a vezénylésen túl zeneszerzéssel is foglalkozik, az ő műveit is rendszeresen énekelik. Cser Ádám a kórus alakulásának évében írta első kórusművét, melyet nagy sikerrel mutattak be. Idővel ebből hagyomány lett és évről-évre egyre nagyobb lélegzetű darabokat kapott az együttes, 2005 tavaszán a a Quia... című kompozíciót CD-n is kiadták.

Cser Ádám diplomáját a budapesti Zeneakadémia karvezetés szakán szerezte Erdei Péter és Jobbágy Valér tanítványaként. Egyetemi tanulmányainak idején a Szegedi Egyetemi Zenekar vezetője volt. A The MuSix énekegyüttes alapítója, 2003 óta a Victoria Kamarakórus művészeti vezetője és karnagya. Számos külföldi kurzus résztvevője, legutóbb a Luzerni Húsvéti Fesztiválon vett részt Bernard Haitnik kurzusán, melyről The New York Times is beszámolt.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Tánc

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Tánc

Vági Bence cirkuszrendezését dicsérik Skóciában

A hét ukrán artistát felvonultató My Land című produkció az Edingburh Fringe Fesztivál közönségét már meggyőzte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.