Klasszikus

Romantikus est a Nádor teremben

2007.05.07. 00:00
Ajánlom
Schubert, Schumann és Saint-Saens kompozícióiból álló estet ad Fülep Márk fuvolaművész, Gábor József zongoraművész és Hámori Szabolcs énekművész május 11-én, pénteken este fél nyolckor a Nádor teremben.

Fülep Márk háromszoros Fischer Annie ösztöndíjas fuvolaművész koncertsorozatának második estjét szentelte a nagy romantikusoknak. A hangverseny egyik különlegessége, hogy a koncertéletből és lemezfelvételekről híres Gábor József zongoraművész ezúttal szólódarabot is játszik. Gábor József és Fülep Márk több éve játszanak együtt, de arra még nem volt példa, hogy közös estjükön zongoraszóló is lett volna. Egyáltalán, ritkán nyílik alkalom szólót játszani annak, aki a zongorakísérő szerepét tölti be, mégha oly keresett is a korrepetitorok körében, mint Gábor József. Lenyűgöző zongorajátékáról csak szuperlatívuszokban lehet szólni, ezért ajándék a közönségnek Schumann C-dúr Arabeszkje (op. 18), amelyet megszólaltat a művész.

A koncert másik élményét az énekes szólista Hámori Szabolcs közreműködése adja majd. A műsor első részében Schumann, a másodikban Schubert dalokat énekel. Schubert Trockne Blumen című dalát követően Fülep Márk és Gábor József tolmácsolásában meghallgathatják azt az ugyancsak a dal szerzőjétől származó nagyszabású variációsorozatot (D 802, op. post. 160), amely nemcsak a fuvolairodalom, hanem a zeneirodalom egyik remekének is számít. E mű komoly feladatok elé állítja mindkét előadóművész zenei és technikai tudását. A két kompozíció egybefonódása: a dal és az arra írt virtuóz kamaramű ritka élményt ígér.

A koncert mindkét része Schumann fuvola-zongora darabjaival kezdődik. (A Három románc, op. 94; Kovács Lóránt, a Fantasiestücke, op. 73; Gyöngyössy Zoltán fuvolaművész átiratában.) Kétségtelen, hogy bensőséges hangvételük és érzelmes melódiáik miatt kerülhettek át nagyon is indokoltan fuvolára.

És ha már ritkaság, Saint-Saens (helyesen: Saint-Saëns) művei is annak ígérkeznek, hiszen nem tartoznak a túljátszott fuvoladarabok közé, holott szépségük bőségesen megcáfolja azt. A hangverseny sorozat befejező része "A XX. század zenéje" lesz, ami május 25-én hallható.

A hangverseny főtámogatója a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete, rendezője a Nádor Programiroda. Jegyek válthatók a Nádor Programirodában és az ismert jegyirodákban hétköznap 10 órától, valamint a koncert előtt a helyszínen. További információ: (1) 344 70 72.

(2007. május 11. 19:30 Nádor terem (Budapest) - Fülep Márk (fuvola) romantikus estje; Schumann: Három románc; C-dúr arabeszk; Der Kontrabandiste; Er, der Herrlichste von allen; Fantasiestücke; Saint-Saens: Románc; Odelette; Schubert: Der Wanderer; Die trockene Blumen; Bevezetés, téma és variációk az Elszáradt virágok című dal témájára; km.: Gábor József (zongora), Hámori Szabolcs (ének); Fülep Márk hangversenysorozata III/2)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Liszt Ferenc szépunokája ez a csodakamasz zongoraművész

Ahogy a középkorú és idősebb generációk birtokba vették a közösségi médiát, úgy futott fel Michael Andreas Häringer karrierje is. A most tizenhét éves zongoraművész nem csak ragyogó tehetség, de kivételesen népszerű is.
Könyv

12 izgalmas kötet a Könyvhétről

Mi ezeket a könyveket szeretnénk látni a könyvespolcunkon. Szubjektív válogatás a most megjelenő újdonságokból.
Vizuál

Elhunyt Franco Zeffirelli

A hosszú betegség után elhunyt rendező 96 éves volt. Firenzében helyezik örök nyugalomra – számolt be róla a hvg.hu.
Színház

Két díjnak is örülhet ifj. Vidnyánszky Attila a POSZT-on

Szombat este átadták a 19. Pécsi Országos Színházi Találkozó díjait a Kodály Központban megrendezett ceremónián. A versenyprogramban tíz nap alatt tizennégy előadás vonult fel a díjakról döntő szakmai-, színész-, és közönségzsűri előtt.
Vizuál

Rófusz Ferenc: „Ma Európában a klasszikus kultúra és a keresztény üzenet is érdektelenné válik”

Negyven év várakozás után elkészült Rófusz Ferenc festményfilmje, Az utolsó vacsora. Leonardo da Vinci világhírű freskója tizenegyperces animációs filmben elevenedik meg, szerdától Kecskeméten, a KAFF versenyprogramjában látható.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

André Rieu hangszerekkel segített egy fogyatékkal élőkből álló zenekaron

A holland hegedűművész a reggeli hírekben olvasta, hogy egy tolvaj meglovasította a rézfúvós zenekar hangszereit, úgy döntött, hogy segít.
Klasszikus fesztivál

Alig egy hónap, és kezdődik Érdi Tamás nyári fesztiválja

Ötödik alkalommal rendezik meg a Klassz a pARTon! fesztivált. Idén negyven koncertet, összesen 62 programot látogathatunk a hazai vízpartokon.
Klasszikus brácsa

Így gyakorolj! – Tabea Zimmermann brácsaművész tanácsai

A hazánkban is gyakran megforduló brácsaművész, Várjon Dénes zenészpartnere a Strad hasábjain hat pontban szedte össze tanácsait a fiatal (vonós)hangszereseknek.
Klasszikus Partitúra

Nem vagyok kétlaki - Interjú Selmeczi Györggyel 

Kisorosziban Selmeczi György, Orbán György, Vajda János és Csemiczky Miklós zeneszerzők fogadták a Partitúra stábját. Miklósa Erika és Batta András a kamerák előtt pillanthatott be a kortárs magyar zeneszerzés Négyek-nek is nevezett csoportja semmihez sem hasonlítható alkotói miliőjébe.
Klasszikus koktélparti

Liszt Ferenc szépunokája ez a csodakamasz zongoraművész

Ahogy a középkorú és idősebb generációk birtokba vették a közösségi médiát, úgy futott fel Michael Andreas Häringer karrierje is. A most tizenhét éves zongoraművész nem csak ragyogó tehetség, de kivételesen népszerű is.