Klasszikus

Romantikus est a Nádor teremben

2007.05.07. 00:00
Ajánlom
Schubert, Schumann és Saint-Saens kompozícióiból álló estet ad Fülep Márk fuvolaművész, Gábor József zongoraművész és Hámori Szabolcs énekművész május 11-én, pénteken este fél nyolckor a Nádor teremben.

Fülep Márk háromszoros Fischer Annie ösztöndíjas fuvolaművész koncertsorozatának második estjét szentelte a nagy romantikusoknak. A hangverseny egyik különlegessége, hogy a koncertéletből és lemezfelvételekről híres Gábor József zongoraművész ezúttal szólódarabot is játszik. Gábor József és Fülep Márk több éve játszanak együtt, de arra még nem volt példa, hogy közös estjükön zongoraszóló is lett volna. Egyáltalán, ritkán nyílik alkalom szólót játszani annak, aki a zongorakísérő szerepét tölti be, mégha oly keresett is a korrepetitorok körében, mint Gábor József. Lenyűgöző zongorajátékáról csak szuperlatívuszokban lehet szólni, ezért ajándék a közönségnek Schumann C-dúr Arabeszkje (op. 18), amelyet megszólaltat a művész.

A koncert másik élményét az énekes szólista Hámori Szabolcs közreműködése adja majd. A műsor első részében Schumann, a másodikban Schubert dalokat énekel. Schubert Trockne Blumen című dalát követően Fülep Márk és Gábor József tolmácsolásában meghallgathatják azt az ugyancsak a dal szerzőjétől származó nagyszabású variációsorozatot (D 802, op. post. 160), amely nemcsak a fuvolairodalom, hanem a zeneirodalom egyik remekének is számít. E mű komoly feladatok elé állítja mindkét előadóművész zenei és technikai tudását. A két kompozíció egybefonódása: a dal és az arra írt virtuóz kamaramű ritka élményt ígér.

A koncert mindkét része Schumann fuvola-zongora darabjaival kezdődik. (A Három románc, op. 94; Kovács Lóránt, a Fantasiestücke, op. 73; Gyöngyössy Zoltán fuvolaművész átiratában.) Kétségtelen, hogy bensőséges hangvételük és érzelmes melódiáik miatt kerülhettek át nagyon is indokoltan fuvolára.

És ha már ritkaság, Saint-Saens (helyesen: Saint-Saëns) művei is annak ígérkeznek, hiszen nem tartoznak a túljátszott fuvoladarabok közé, holott szépségük bőségesen megcáfolja azt. A hangverseny sorozat befejező része "A XX. század zenéje" lesz, ami május 25-én hallható.

A hangverseny főtámogatója a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete, rendezője a Nádor Programiroda. Jegyek válthatók a Nádor Programirodában és az ismert jegyirodákban hétköznap 10 órától, valamint a koncert előtt a helyszínen. További információ: (1) 344 70 72.

(2007. május 11. 19:30 Nádor terem (Budapest) - Fülep Márk (fuvola) romantikus estje; Schumann: Három románc; C-dúr arabeszk; Der Kontrabandiste; Er, der Herrlichste von allen; Fantasiestücke; Saint-Saens: Románc; Odelette; Schubert: Der Wanderer; Die trockene Blumen; Bevezetés, téma és variációk az Elszáradt virágok című dal témájára; km.: Gábor József (zongora), Hámori Szabolcs (ének); Fülep Márk hangversenysorozata III/2)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Koltai Katalin feltalált egy új eszközt a gitárhoz, hogy el tudja játszani Bartók műveit is

De nemcsak Bartók, hanem a 20-21. századi zene egészen új repertoárja tárul fel Koltai Katalin új találmányának, az egyhúros kapodaszternek köszönhetően.
Vizuál

Elzavarták a Szent Márk térről a festményeit áruló Banksy-t

A Biennále miatt május eleje óta az egész művészvilág Velencére figyel, mégis mindenki elsiklott az ismert street artist felbukkanása felett. Pontosabban elsétált mellette, ahogy ez a most posztolt videójából kiderül.
Vizuál

13 éves magyar fiú nyert díjat Cannes-ban

Százados Ábel mobiltelefonnal forgatott kisfilmjéért nyerte el a Legígéretesebb Fiatal Filmes díját a rangos francia filmfesztiválon.
Tánc

„Ha valaki harisnyában is férfi tud maradni, az igazán férfi”

Balázsi Gergő Ármin, a Magyar Nemzeti Balett szólistája kapta a Tánc Világnapján Az évad legjobb férfi balettművésze-díjat. Ennek apropóján kérdeztük őt hivatásról, szerepálmokról, stresszkezelésről.
Színház

Tiltakozik a Kritikus Céh az állami támogatások elosztása miatt, veszélyben az Átrium

A Katona és az Örkény Színház nem ad be pályázatot idén az NKA-hoz új produkció létrehozására, hogy ezzel segítse a független és befogadó színházak pénzhez jutását. Közben a Színházi Kritikusok Céhe arról ír, mind a szakma, mind a közönség lehetőségei kárt szenved a pénzosztók döntése nyomán. - CIKKÜNK FRISSÜLT!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus koktélparti

Hogyan találkozott Gustav Mahler és Sigmund Freud?

Mahler többször is időpontot kért a pszichoanalízis atyjához, de legmondta az első hármat. De miért kereste meg a hírhedt Freudot egyáltalán?
Klasszikus magazin

Kórusok lepik el a Palotanegyed utcáit

A Kórusok Éjszakájáról Tóth Árpád, a Csíkszerda kórus vezetője beszél a Fidelio Klasszik május 25-ei adásában, amiben Havas Ágnes, Hegyi Barbara és Novák Péter is megszólal.
Klasszikus ajánló

Ezért érdemes Schumannt hallgatni Várjon Dénes szerint

Május 25-én és 26-án utolsó két fejezetéhez ér a Schumann összes zongorás kamarazenéjét megszólaltató sorozat a Zeneakadémián. Várjon Dénes elmondja, miért játssza olyan szívesen a zeneszerző műveit.
Klasszikus bonn

700 apró Beethoven-szoborral ünnepel Bonn városa az évfordulón

Hétszáz mosolygó Beethoven-szobrot tervezett Ottmar Hörl a zeneszerző születésének 250. évfordulójára.
Klasszikus interjú

Koltai Katalin feltalált egy új eszközt a gitárhoz, hogy el tudja játszani Bartók műveit is

De nemcsak Bartók, hanem a 20-21. századi zene egészen új repertoárja tárul fel Koltai Katalin új találmányának, az egyhúros kapodaszternek köszönhetően.