Klasszikus

Romantikus est a Nádor teremben

2007.05.07. 00:00
Ajánlom
Schubert, Schumann és Saint-Saens kompozícióiból álló estet ad Fülep Márk fuvolaművész, Gábor József zongoraművész és Hámori Szabolcs énekművész május 11-én, pénteken este fél nyolckor a Nádor teremben.

Fülep Márk háromszoros Fischer Annie ösztöndíjas fuvolaművész koncertsorozatának második estjét szentelte a nagy romantikusoknak. A hangverseny egyik különlegessége, hogy a koncertéletből és lemezfelvételekről híres Gábor József zongoraművész ezúttal szólódarabot is játszik. Gábor József és Fülep Márk több éve játszanak együtt, de arra még nem volt példa, hogy közös estjükön zongoraszóló is lett volna. Egyáltalán, ritkán nyílik alkalom szólót játszani annak, aki a zongorakísérő szerepét tölti be, mégha oly keresett is a korrepetitorok körében, mint Gábor József. Lenyűgöző zongorajátékáról csak szuperlatívuszokban lehet szólni, ezért ajándék a közönségnek Schumann C-dúr Arabeszkje (op. 18), amelyet megszólaltat a művész.

A koncert másik élményét az énekes szólista Hámori Szabolcs közreműködése adja majd. A műsor első részében Schumann, a másodikban Schubert dalokat énekel. Schubert Trockne Blumen című dalát követően Fülep Márk és Gábor József tolmácsolásában meghallgathatják azt az ugyancsak a dal szerzőjétől származó nagyszabású variációsorozatot (D 802, op. post. 160), amely nemcsak a fuvolairodalom, hanem a zeneirodalom egyik remekének is számít. E mű komoly feladatok elé állítja mindkét előadóművész zenei és technikai tudását. A két kompozíció egybefonódása: a dal és az arra írt virtuóz kamaramű ritka élményt ígér.

A koncert mindkét része Schumann fuvola-zongora darabjaival kezdődik. (A Három románc, op. 94; Kovács Lóránt, a Fantasiestücke, op. 73; Gyöngyössy Zoltán fuvolaművész átiratában.) Kétségtelen, hogy bensőséges hangvételük és érzelmes melódiáik miatt kerülhettek át nagyon is indokoltan fuvolára.

És ha már ritkaság, Saint-Saens (helyesen: Saint-Saëns) művei is annak ígérkeznek, hiszen nem tartoznak a túljátszott fuvoladarabok közé, holott szépségük bőségesen megcáfolja azt. A hangverseny sorozat befejező része "A XX. század zenéje" lesz, ami május 25-én hallható.

A hangverseny főtámogatója a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete, rendezője a Nádor Programiroda. Jegyek válthatók a Nádor Programirodában és az ismert jegyirodákban hétköznap 10 órától, valamint a koncert előtt a helyszínen. További információ: (1) 344 70 72.

(2007. május 11. 19:30 Nádor terem (Budapest) - Fülep Márk (fuvola) romantikus estje; Schumann: Három románc; C-dúr arabeszk; Der Kontrabandiste; Er, der Herrlichste von allen; Fantasiestücke; Saint-Saens: Románc; Odelette; Schubert: Der Wanderer; Die trockene Blumen; Bevezetés, téma és variációk az Elszáradt virágok című dal témájára; km.: Gábor József (zongora), Hámori Szabolcs (ének); Fülep Márk hangversenysorozata III/2)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Milyen anya a zsenimama? Online nézhető lányának dokumentumfilmje Martha Argerichről

Az EuroArts Channel YouTube-csatornáján, angol nyelven látható a 'Bloody Daughter' című dokumentumfilm, amely Martha Argerich hétköznapi arcát mutatja meg.
Zenés színház

Online, ingyenesen követhető az idei Wagner-napok

A Budapesti Wagner-napok 2006 óta páratlan nemzetközi sikerrel zajló eseménysorozata 2020-ban újabb jelentős mérföldkövéhez érkezik: a Müpa első alkalommal tesz mindenki számára ingyenesen elérhetővé egy teljes fesztiválnyi felvételt a Wagner-napok gazdag archívumából.
Fidelio Tours

Babits Mihály fecskefészke Esztergomban

Ma este, a Partitúra kulturális kalandtúra ismétlésében bejárhatjuk Esztergomot, virtuálisan megnézhetjük a Babits-ház híres autogramfalát is. 19 órakor kapcsoljanak a Fidelióra, a Facebook-oldalunkon is elérhető lesz a Partitúra, amelynek két műsorvezetője: Miklósa Erika és Batta András. Itt pedig most elmeséljük a Babits-nyaraló rövid történetét.
Tánc

Ritka fotók "Ventillátor kisasszonyról", aki Esterházy hercegné lett

Ottrubay Melinda volt az Operaház ünnepelt csillaga, a magazinok kedvence, egyedüli magyarként elnyerte a prima balerina assoluta címet, majd visszavonult a színpadtól és feleségül ment herceg Esterházy Pálhoz. 43 évnyi házasság után a herceg őt tette meg az óriási Esterházy-vagyon örökösének, hagyatéka ma is él.
Klasszikus

Fidelio Matiné: Kakaókoncert a Fesztiválzenekarral

A legkisebbeket célzó vasárnapi sorozatunk mai részében a Budapesti Fesztiválzenekar Kakaókoncertjeinek tegnapi adását ajánljuk, amely most online elérhető.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus Film

Milyen anya a zsenimama? Online nézhető lányának dokumentumfilmje Martha Argerichről

Az EuroArts Channel YouTube-csatornáján, angol nyelven látható a 'Bloody Daughter' című dokumentumfilm, amely Martha Argerich hétköznapi arcát mutatja meg.
Klasszikus fidelio matiné

Fidelio Matiné: Kakaókoncert a Fesztiválzenekarral

A legkisebbeket célzó vasárnapi sorozatunk mai részében a Budapesti Fesztiválzenekar Kakaókoncertjeinek tegnapi adását ajánljuk, amely most online elérhető.
Klasszikus közlemény

A koncertélet megsegítését sürgeti a Magyar Zenei Tanács

Az ősztől újrainduló programok lebonyolításához szükséges pályázatok mielőbbi kiírását és elbírálását kéri többek között a Magyar Zenei Tanács annak érdekében, hogy a zenei élet valamennyi területe talpon maradhasson.
Klasszikus évad

„Budapest jó hírének vivője” – Új évadot hirdetett a Fesztiválzenekar

Június 10-től már lehet vásárolni az új évadbérletekből. „Minden visszaváltható” – nyugtatott meg mindenkit Fischer Iván, aki pozitív abban a tekintetben, hogy szeptembertől a régi formában éledhet újjá a koncertélet.
Klasszikus hír

Magyar művészek a BBC Music Magazine Awards díjazottjai között

Kelemen Barnabás és Kokas Katalin felvétele a kritikusok és a közönség szerint is a tavalyi év legjobbjai közé tartozik.