Klasszikus

Rondino Fesztivál Hegymagason

2006.07.31. 00:00
Ajánlom
A Gémesi Géza, valamint a Budapest-Hegyvidéki Kamarazenekar által kezdeményezett és életre hívott Rondino Fesztivál balatonboglári és balassagyarmati előzményei után idén másodjára kerül megrendezésre az aprócska balatonfelvidéki település, Hegymagas római katolikus templomában és kultúrházában augusztus 4. és 6. között.

Azt hihetnénk, valamiféle kis „sufni”-fesztiválról van szó a nagyobb nyári megmozdulások (például a közelben párhuzamosan zajló Művészetek Völgye) árnyékában. Ha így gondolnánk, nem is tévednénk oly nagyot, hiszen az elmúlt években a pesti Katona József Színház „Sufni”-jában rendezte meg Gémesi Géza a fesztivál szellemiségét folyamatosan életben tartó Rondino Estek sorozatát. A Rondino fesztivál olyan repertoárt vonultat fel, amely csak a zenekedvelők és zeneértők szűkebb köre számára érdekes. Kortárs magyar alkotók (Vidovszky, Jeney, Sáry, Csapó, Serei, Kurtág, Dukay) kompozíciói régi és újabb mesterek darabjaival szembesítve (Haydn, Ockeghem, Schönberg, Bartók), kortárs irodalmi felolvasásokkal keretezve (idén Konrád György és Parti Nagy Lajos révén) nem jelent mindenki számára fokozhatatlan nyári szórakozást. Elvégre a schubertiádák közönsége sem esett egybe a korabeli bécsi publikum egészével.

A fesztivál ugyanakkor mégsem „a szűk szakmai elit” belterjes pásztoridillje kíván lenni a Balaton partján, hanem inkább egyfajta rousseaui remeteség, ahova az ember nem társasági kötelezettségként vonul el, hanem hogy a művészet révén önmagával találkozzon. Idén olyan előadók lesznek „lelki vezetőink” ebben a remeteségben (ahol a koncertek a dolog lényegének megfelelően ingyenesek), mint Csalog Gábor, a Ránki-Klukon házaspár, Dukay Barnabás, Sáry László és a Rondino Kamaraegyüttes.

Részletes program és további információk az alábbi oldalon olvashatók.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.
Klasszikus interjú

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény.