Klasszikus

Rondó: Új művészeti vezető az MR Szimfonikusok élén?

2011.08.13. 08:00
Ajánlom
A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara zártkörű, meghívásos pályázatot hirdetett az együttes egy évig tartó zenei vezetésére. A kiírás öt résztvevőjét a jövő heti eredményhirdetés előtt pályázatuk tartalmi elemivel és a pályáztatás körülményeivel kapcsolatban szólítottuk meg.

Hamar Zsolt: Megtiszteltetésnek vettem, hogy az MR Szimfonikusok zenei vezető posztjára az én pályázatomra is igényt tartottak, ugyanakkor majd' tíz éves zenekar-építő munkásságomból adódóan lenne pár észrevételem a megküldött pályázati kiíráshoz. A rádiózenekar Magyarország egyik vezető zenei együttese, ugyanakkor túlzások nélkül megállapítható, hogy az együttes elmúlt évek során elszenvedett problémái nem múltak el nyomtalanul. Habilitációs koncertem próbaperiódusa nagyon sok, szívszorító minőségi megalkuvásra és a teljesítmény esetlegességére is rávilágított. A pályázati kiírás számomra éppen ezért szakmailag több pontban is értelmezhetetlen: amennyiben az együttest később más szerepre gyorsan szeretnék átképezni, akkor a kulturális kormányzat feltételezhetően pontosan tisztában van azzal, hogy erre a szerepre ki a legalkalmasabb, ily módon nincs értelme a versenyeztetésnek. Amennyiben azonban az MR Szimfonikusokat továbbra is a magyar klasszikus zenei élet meghatározó zenekarának kívánják megtartani, akkor viszont értelmezhetetlen a megbízás egy éves időtartama. Egy év alatt semmilyen megalapozott szakmai koncepció nem bontakoztatható ki, az ilyen megbízás maximum arra jó, hogy valakinek havi fix jövedelmet biztosítson. Mindezek alapján végül úgy döntöttem, nem adom be a pályázatom. Az MR sorsát ugyanakkor mindig is szívemen viseltem, és ezúttal is kívánok sok, szép koncertet és egy sokkal áttekinthetőbb jövőt a zenekarnak!

Kesselyák Gergely: Pályafutásom során ideáig háromszor volt szerencsém az MR Szimfonikusokkal dolgozni, és mindhárom alkalommal kölcsönösen kedves élményben volt részem, mind szakmailag, mind emberileg. Megtiszteltetésnek vettem, hogy megkerestek ezzel a pályázattal és nagyon szívesen fűzném szorosabbra ezt a kapcsolatot, de sajnos a jövő évadban már nincsen arra kapacitásom, hogy felelősen és lelkiismeretesen tudjam vállalni az ország egyik szakmailag legjelentősebb együttesének vezetését. Az átmeneti időre szóló megbízásról az a véleményem, hogy a pályázatkiírók biztos nem jó dolgukban találták ki ezt az egyéves időtartamot. A kiírást minden bizonnyal törvényi, jogi tényezők determinálták, amit sem elfogadni, sem kritizálni nem akarok. Azt ugyanakkor megjegyezném, hogy művészileg tervezni akkor lehet, ha valakinek nemcsak egy évre van elképzelése. Nagyon sok helyen, de leginkább a kultúrában tapasztalom azt, hogy hiányoznak a célok és a perspektívák. Kell, hogy legyen egy vízió, mert afelé törekedve lehet elérni céljainkat. Meglátásom szerint ez az, amiből a legnagyobb hiány van ma a hazai kulturális életben. Bár a rádiózenekar zenei vezetésére egy személyben "nem érek rá" felelősséget vállalni, szívesem felajánlom segítségemet a megválasztott művészeti vezetőnek az együttes távolabbi jövőjének megszervezésében.

Kollár Imre: Az együttes zenei vezetőjeként kiemelt fontosossággal kezelném az utánpótlás kérdését. A zenekarok életében sorsdöntő szereppel bírhat a következő generáció megkeresése és kinevelése. Ebből a szempontból nyilvánvalóan a Zeneakadémia lenne az az intézmény, amivel a lehető legszorosabbra kötném a szálakat. Érdekes felvetés volt ugyanakkor Horváth Ádám miniszteri biztos úrnak az Erkel Színházzal kapcsolatos elképzelése. Erre most csak annyit tudok mondani, hogy meg kell várni, ki lesz az opera főigazgatója, milyen elképzelései lesznek neki és nem utolsósorban az Erkel Színház felújítását és üzemeltetését illetően nem kis mennyiségű pénznek kell rendelkezésnek állnia. Ebben a történetben még túl sok a ha, viszont csak ezek ismeretében lehet elkezdeni bármilyen együttműködésen gondolkodni. Ezenkívül azt is fontosnak tartom, hogy az együttes visszakapja azt az őt megillető rangot, amit az utóbbi évek viharai egy kicsit megtépáztak. Ezt mint művészeti koncepciót is értem. Természetesen itt nem a színvonal romlásáról van szó, az MR Szimfonikusok fantasztikusan jó zenekar, egész egyszerűen változtak az évek és a körülmények, én pedig úgy érzem a rádiózenekarnak kicsit sérült a renoméja ahhoz képest, amit ők tudnak és amilyen színvonalon a mai napig játszanak. Bár a megbízás mindössze átmeneti, elindítani valamit talán elég lesz ez az egy év. Úgy gondolom egy ilyen helyzetben is hosszabb távon kell gondolkodni. Nem hiszek abban, hogy egy rövid idejű szerződés esetén nem kell a jövővel foglalkozni. A művészeti vezető gyakran 5-10 évre előre is tervez és ezt az egy évet is úgy kell majd végigdolgozni, mintha tíz éves szerződés lenne.

A pályázat másik két résztvevőjét is megkerestük: Vashegyi György nem kívánt nyilatkozni a témában, Vajda Gergely válaszát még várjuk. Amint megkapjuk, nyilvánosságra hozzuk.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Elhunyt Vadász Zsolt, az Operettszínház művésze

A Budapesti Operettszínház egyik legfoglalkoztatottabb művészét 51 éves korában érte a halál június 21-én, adta hírül a Szinház Online.
Vizuál

Öt Donald Sutherland-film, amit látni kell

Filozofikus sci-fi, háborús szatíra, feszült kémjátszma vagy éppen sokkoló erejű horrordráma: Donald Sutherland számtalan műfajban bizonyította rendkívüli tehetségét. Kedvenc filmjeinkkel emlékezünk a kanadai színészlegendára.
Zenés színház

„Brünnhilde szerepe olyan, mintha maratont futnánk” – villáminterjú Iréne Theorinnal

A kiváló svéd szoprán a Budapesti Wagner-napok rendszeresen visszatérő vendége, akit a magyar közönség különösen érzékeny, lelki finomságokra kihegyezett szerepformálása miatt zárt a szívébe. Iréne Theorin egy nappal színpadra lépése előtt válaszolt kérdéseinkre.
Vizuál

Wim Wenders-filmhetet tartanak az Art+ Cinemában

Június 28. és július 2. között a német rendező 1984 és 2000 közötti filmográfiájából öt alkotást lehet majd elcsípni mozivásznon szinkronnal, majd ezek után legfrissebb alkotását, immár felirattal.
Klasszikus

Ifjú versenygyőztesek hangversenye a Pesti Vigadóban

Június 25-én este a Szent István Filharmonikusok fiatal tehetségei mutatkozhatnak be a Pesti Vigadóban. Az eseményen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. 

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Ifjú versenygyőztesek hangversenye a Pesti Vigadóban

Június 25-én este a Szent István Filharmonikusok fiatal tehetségei mutatkozhatnak be a Pesti Vigadóban. Az eseményen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. 
Klasszikus interjú

„A művek mélyebb megértését tartom a legfontosabbnak” – beszélgetés Szalai Molli zongoraművésszel

Külföldön értük utol a friss Junior Prima-díjas zongoraművészt, aki jövőre már második mesterdiplomáját szerzi. Az MVM Zrt. jóvoltából idén megemelt, hárommillió forinttal járó elismerést ezért felkészülésre, új hangszerre és megszakítás nélküli, folyamatos munkára fordítja majd.
Klasszikus hír

Balogh Máté olasz zeneszerzőversenyen nyert első díjat

A trieszti Friedrich Schiller Kulturális Társaság által kiírt dalversenyen a nagy német költő szövegeit kellett megzenésíteni. A megmérettetést az első alkalommal rendezték meg, Jörg Widmann fővédnöksége alatt.
Klasszikus ajánló

Stradivari, Guadagnini és Guarneri hangszerei varázsolnak el az idén tizenöt éves Kaposfesten

Tizenötödik alkalommal, augusztus 12-18. között rendezik meg idén az ország egyik legjelentősebb komolyzenei eseményét, a Kaposfestet. Most is számos meglepetéssel készülnek a rendezők a kaposvári fesztiválra.
Klasszikus interjú

„Emberi kapcsolat nélkül nem lehet tanítani” – interjú Szecsődi Ferenccel

Kortárs vonóshangszer-kiállítással nyílik meg A magyar hegedű ünnepe június 22-én délelőtt az MMA székházában, a Pesti Vigadóban. A kétnapos összművészeti esemény idén összekapcsolódik Szecsődi Ferenc hetvenedik születésnapi ünneplésével.