Klasszikus

Rondó: Új művészeti vezető az MR Szimfonikusok élén?

2011.08.13. 08:00
Ajánlom
A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara zártkörű, meghívásos pályázatot hirdetett az együttes egy évig tartó zenei vezetésére. A kiírás öt résztvevőjét a jövő heti eredményhirdetés előtt pályázatuk tartalmi elemivel és a pályáztatás körülményeivel kapcsolatban szólítottuk meg.

Hamar Zsolt: Megtiszteltetésnek vettem, hogy az MR Szimfonikusok zenei vezető posztjára az én pályázatomra is igényt tartottak, ugyanakkor majd' tíz éves zenekar-építő munkásságomból adódóan lenne pár észrevételem a megküldött pályázati kiíráshoz. A rádiózenekar Magyarország egyik vezető zenei együttese, ugyanakkor túlzások nélkül megállapítható, hogy az együttes elmúlt évek során elszenvedett problémái nem múltak el nyomtalanul. Habilitációs koncertem próbaperiódusa nagyon sok, szívszorító minőségi megalkuvásra és a teljesítmény esetlegességére is rávilágított. A pályázati kiírás számomra éppen ezért szakmailag több pontban is értelmezhetetlen: amennyiben az együttest később más szerepre gyorsan szeretnék átképezni, akkor a kulturális kormányzat feltételezhetően pontosan tisztában van azzal, hogy erre a szerepre ki a legalkalmasabb, ily módon nincs értelme a versenyeztetésnek. Amennyiben azonban az MR Szimfonikusokat továbbra is a magyar klasszikus zenei élet meghatározó zenekarának kívánják megtartani, akkor viszont értelmezhetetlen a megbízás egy éves időtartama. Egy év alatt semmilyen megalapozott szakmai koncepció nem bontakoztatható ki, az ilyen megbízás maximum arra jó, hogy valakinek havi fix jövedelmet biztosítson. Mindezek alapján végül úgy döntöttem, nem adom be a pályázatom. Az MR sorsát ugyanakkor mindig is szívemen viseltem, és ezúttal is kívánok sok, szép koncertet és egy sokkal áttekinthetőbb jövőt a zenekarnak!

Kesselyák Gergely: Pályafutásom során ideáig háromszor volt szerencsém az MR Szimfonikusokkal dolgozni, és mindhárom alkalommal kölcsönösen kedves élményben volt részem, mind szakmailag, mind emberileg. Megtiszteltetésnek vettem, hogy megkerestek ezzel a pályázattal és nagyon szívesen fűzném szorosabbra ezt a kapcsolatot, de sajnos a jövő évadban már nincsen arra kapacitásom, hogy felelősen és lelkiismeretesen tudjam vállalni az ország egyik szakmailag legjelentősebb együttesének vezetését. Az átmeneti időre szóló megbízásról az a véleményem, hogy a pályázatkiírók biztos nem jó dolgukban találták ki ezt az egyéves időtartamot. A kiírást minden bizonnyal törvényi, jogi tényezők determinálták, amit sem elfogadni, sem kritizálni nem akarok. Azt ugyanakkor megjegyezném, hogy művészileg tervezni akkor lehet, ha valakinek nemcsak egy évre van elképzelése. Nagyon sok helyen, de leginkább a kultúrában tapasztalom azt, hogy hiányoznak a célok és a perspektívák. Kell, hogy legyen egy vízió, mert afelé törekedve lehet elérni céljainkat. Meglátásom szerint ez az, amiből a legnagyobb hiány van ma a hazai kulturális életben. Bár a rádiózenekar zenei vezetésére egy személyben "nem érek rá" felelősséget vállalni, szívesem felajánlom segítségemet a megválasztott művészeti vezetőnek az együttes távolabbi jövőjének megszervezésében.

Kollár Imre: Az együttes zenei vezetőjeként kiemelt fontosossággal kezelném az utánpótlás kérdését. A zenekarok életében sorsdöntő szereppel bírhat a következő generáció megkeresése és kinevelése. Ebből a szempontból nyilvánvalóan a Zeneakadémia lenne az az intézmény, amivel a lehető legszorosabbra kötném a szálakat. Érdekes felvetés volt ugyanakkor Horváth Ádám miniszteri biztos úrnak az Erkel Színházzal kapcsolatos elképzelése. Erre most csak annyit tudok mondani, hogy meg kell várni, ki lesz az opera főigazgatója, milyen elképzelései lesznek neki és nem utolsósorban az Erkel Színház felújítását és üzemeltetését illetően nem kis mennyiségű pénznek kell rendelkezésnek állnia. Ebben a történetben még túl sok a ha, viszont csak ezek ismeretében lehet elkezdeni bármilyen együttműködésen gondolkodni. Ezenkívül azt is fontosnak tartom, hogy az együttes visszakapja azt az őt megillető rangot, amit az utóbbi évek viharai egy kicsit megtépáztak. Ezt mint művészeti koncepciót is értem. Természetesen itt nem a színvonal romlásáról van szó, az MR Szimfonikusok fantasztikusan jó zenekar, egész egyszerűen változtak az évek és a körülmények, én pedig úgy érzem a rádiózenekarnak kicsit sérült a renoméja ahhoz képest, amit ők tudnak és amilyen színvonalon a mai napig játszanak. Bár a megbízás mindössze átmeneti, elindítani valamit talán elég lesz ez az egy év. Úgy gondolom egy ilyen helyzetben is hosszabb távon kell gondolkodni. Nem hiszek abban, hogy egy rövid idejű szerződés esetén nem kell a jövővel foglalkozni. A művészeti vezető gyakran 5-10 évre előre is tervez és ezt az egy évet is úgy kell majd végigdolgozni, mintha tíz éves szerződés lenne.

A pályázat másik két résztvevőjét is megkerestük: Vashegyi György nem kívánt nyilatkozni a témában, Vajda Gergely válaszát még várjuk. Amint megkapjuk, nyilvánosságra hozzuk.

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Csak röpülnék – beszélgetés Bodnár Erikával

Gyerekként József Attila versei adtak neki hitet. Sírni mindig szégyellt, nevetni csak a főiskolán tanult meg. Legendás művészekkel dolgozott együtt és sohasem elégedett meg azzal, ami már bevált. Új utakat keresve próbált meg röpülni, mindig egyre feljebb, s gondolatban talán most is egyik híres szerepében szárnyal. Bodnár Erika – Jászai-díjas, érdemes és kiváló művész – már két éve nem lépett színpadra. Megtisztelő, hogy az otthonában beszélgethettünk vele.
Könyv

Elhunyt Kálmán C. György

Vasárnap hajnalban, hatvanhét éves korában elhunyt Kálmán C. György – tudatta a neves egyetemi tanár, irodalomtudós, kritikus, publicista féltestvére
Zenés színház

74 évesen elhunyt Edita Gruberová

A „Szlovák Fülemüle” becenéven is emlegetett, világhírű szoprán énekesnő halálhírét a család közlése alapján müncheni ügynöksége, a Hilbert Artists Management tette közzé.
Klasszikus

Egy legendás tanárra emlékezik a legifjabb generáció a Zeneakadémián

Varga Tibor hegedűművész-tanár emlékének szenteli október 18-i koncertjét a Pannon Filharmonikusok, melyen négy csodagyerek-hegedűművész is közreműködik.
Klasszikus

Még lehet jelentkezni a Hubay Jenő Hegedűversenyre

Október 22-ig várja a húszévesnél fiatalabb közép-európai hegedűművészek jelentkezését a Fesztivál Akadémia által szervezett Hubay Jenő Hegedűverseny

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Lengyel-magyar barátság - Emszt/Koszowski Duó első lemeze

A Folks című albumon lengyel és magyar zeneszerzők művei szólalnak meg az alkotók átiratában, szoprán szaxofonon és zongorán.
Klasszikus hír

Még lehet jelentkezni a Hubay Jenő Hegedűversenyre

Október 22-ig várja a húszévesnél fiatalabb közép-európai hegedűművészek jelentkezését a Fesztivál Akadémia által szervezett Hubay Jenő Hegedűverseny
Klasszikus ajánló

Egy legendás tanárra emlékezik a legifjabb generáció a Zeneakadémián

Varga Tibor hegedűművész-tanár emlékének szenteli október 18-i koncertjét a Pannon Filharmonikusok, melyen négy csodagyerek-hegedűművész is közreműködik.
Klasszikus hír

Újabb három évig Szinetár Miklós az Opera Örökös Tagjainak elnöke

A neves rendezőt, a Tagság jelenlegi elnökét október 12-én, az Eiffel Műhelyházban tartott közgyűlésen választották újra
Klasszikus videó

Ismerje meg Bella Máté új művét! – VIDEÓ

Bella Máté Titan című művét Szentpáli Roland mutatta be az Óbudai Társaskörben, 2021. szeptember 30-án, a 34. Minifesztivál – Magyar Kortárs Zenei Körkép koncertsorozatában. Videónkban a két művész mesélt a darabról.