Klasszikus

Rosetti és Bach a kastélyban - június 2

2013.05.22. 13:36
Ajánlom
Június 2-án a Budapest Fesztiválzenekar 18. századi mesterműveket szólaltat meg a péceli Ráday-kastélyban. A vendégeket tárlatvezetéssel és pezsgővel várják a hangverseny előtt.

A színhely- és programválasztás tökéletes stiláris összhangja avatja különlegessé azt a kora nyári hangversenyt, amelyet június 2-án este adnak a Budapesti Fesztiválzenekar muzsikusai a péceli Ráday-kastély évszázados falai között. A majd' száz éven át épített, s végleges formáját 1770-re elnyerő kastély ugyanis (ahol egykoron II. József csakúgy megfordult, mint Kazinczy Ferenc) ezúttal csupa felfedezésre érdemes 18. századi kompozíció megszólaltatásának szolgál helyszínéül.

A Szefcsik Zsolt koncertmesteri irányításával felhangzó művek sorában olyan, a koncertjárók körében kevéssé ismert, jeles kismesterek alkotásai hangzanak fel, mint Evariste Felice Dall'Abaco vagy Francesco Antonio Rosetti. Bach ötödik gyermekének és Telemann keresztfiának, Carl Philipp Emanuel Bachnak neve már jóval ismerősebben csenghet, és a váradi püspök szolgálatában is működött Carl Ditters von Dittersdorf műveit is biztosan érdekesnek találja a mai közönség. Dittersdorf e hangversenyen előadandó műve ráadásul nagyon is a helyhez illő, hiszen felhangzó szimfóniája az ovidiusi Metamorfózisok egyik epizódját idézi, akárcsak azok a falfestmények, amelyek egykor a Ráday-kastélyban Ovidius művének tizenöt jelenetét örökítették meg.

A korhű és felettébb hangulatosnak ígérkező kastélykoncert mellé ráadásképpen - a koncertet megelőzően - tárlatvezetésen is részt lehet venni a koncertjeggyel, s a zenekar egy-egy pohár pezsgőre is meginvitálja a közönséget.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.