Klasszikus

Rosetti és Bach a kastélyban - június 2

2013.05.22. 13:36
Ajánlom
Június 2-án a Budapest Fesztiválzenekar 18. századi mesterműveket szólaltat meg a péceli Ráday-kastélyban. A vendégeket tárlatvezetéssel és pezsgővel várják a hangverseny előtt.

A színhely- és programválasztás tökéletes stiláris összhangja avatja különlegessé azt a kora nyári hangversenyt, amelyet június 2-án este adnak a Budapesti Fesztiválzenekar muzsikusai a péceli Ráday-kastély évszázados falai között. A majd' száz éven át épített, s végleges formáját 1770-re elnyerő kastély ugyanis (ahol egykoron II. József csakúgy megfordult, mint Kazinczy Ferenc) ezúttal csupa felfedezésre érdemes 18. századi kompozíció megszólaltatásának szolgál helyszínéül.

A Szefcsik Zsolt koncertmesteri irányításával felhangzó művek sorában olyan, a koncertjárók körében kevéssé ismert, jeles kismesterek alkotásai hangzanak fel, mint Evariste Felice Dall'Abaco vagy Francesco Antonio Rosetti. Bach ötödik gyermekének és Telemann keresztfiának, Carl Philipp Emanuel Bachnak neve már jóval ismerősebben csenghet, és a váradi püspök szolgálatában is működött Carl Ditters von Dittersdorf műveit is biztosan érdekesnek találja a mai közönség. Dittersdorf e hangversenyen előadandó műve ráadásul nagyon is a helyhez illő, hiszen felhangzó szimfóniája az ovidiusi Metamorfózisok egyik epizódját idézi, akárcsak azok a falfestmények, amelyek egykor a Ráday-kastélyban Ovidius művének tizenöt jelenetét örökítették meg.

A korhű és felettébb hangulatosnak ígérkező kastélykoncert mellé ráadásképpen - a koncertet megelőzően - tárlatvezetésen is részt lehet venni a koncertjeggyel, s a zenekar egy-egy pohár pezsgőre is meginvitálja a közönséget.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Összeköt és feszültséget teremt – Dejcsics Konrád bencés szerzetes az Arcus Temporum csendjéről 

Egy pillanatnyi csendre hív meg a művészet és az élet forgatagában az Arcus Temporum művészeti fesztivál augusztus 23. és 25. között Pannonhalmán. Dejcsics Konrád fesztiváligazgatóval beszélgettünk a Főapátság és a kortárs kultúra kapcsolatáról, és a fesztivál eszmeiségéről.
Zenés színház

Ügy lett a Soharóza kórus szerepléséből a Szigeten – Galéria!

A Soharóza Ügy című előadása megjárta a Szigetet, a backstage-ben és a próbán pedig fotósorozat készült. Ezt a galériát mutatjuk meg most Önöknek.
Színház

Tompos Kátya énekli a Színházak Éjszakája „himnuszát” - Klippremier

Tompos Kátya dalos játékra hívta kollégáit, többek közt Udvaros Dorottyát, Vecsei H. Miklóst és Mucsi Zoltánt. Hangulatos videoklip készült a Színházak Éjszakája idei „himnuszához”, melyet Hrutka Róbert és a népszerű színésznő közösen jegyeznek.
Tánc

Sosztakovics titkos szerelme egy balerina volt

Kalapács alá került a zeneszerző tíz szerelmeslevele, amit a Bolsoj egykori balerinájának, Nina Pavlova Ivanovának írt 1935. és 1939. között. A titkos románcról és a szerelmeslevelekről eddig a zenetörténészek sem tudtak.
Vizuál

Kulisszatitkok: így készült a Brian élete

A hetvenes években egy filmes stáb Tunéziába utazott, hogy leforgassa Jézus életének történetét a születésétől a kereszthalálig (Názáreti Jézus - 1977). A nyomukban pedig – sokszor ugyanazokon a helyszíneken és statisztákkal - egy hatfős angol csapat elkészítette a saját verzióját. A negyven éve bemutatott film a Pythonok szerint is legjobb közös munkájuk, amelyben gyakorlatilag az élet minden helyzetére megtalálható a válasz.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Nagyon dübörög a zongorapiac Kínában

Mintegy 40-50 millió kínai gyerek tanul zongorázni, az országban gyártott hangszerek alig tíz százaléka kerül exportra. Kínában van kiknek zongorát gyártani.
Klasszikus évad

Köszönjük, hogy velünk töltötték a nyári estéket!

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is számos programmal várta az Óbudai Nyár keretében az Óbudai Társaskör kertje a vendégeket. Július 1. és augusztus 5. között klasszikus és könnyűzenei koncertek, zenei stand up, opera és színházi előadás közül válogathattak az érdeklődők.
Klasszikus ajánló

Hangversenyek hegyek között – Börzsöny Barokk Napok

Tizenhatodik alkalommal csendül fel augusztusban a régi korok muzsikája a Börzsöny és a Dunakanyar hegyei között. A Börzsöny Barokk Napok idén is különleges, több évszázad zenéjét bemutató műsorral és a szokásos gyönyörű helyszínekkel várja visszatérő és új vendégeit.
Klasszikus beszámoló

„Atyaúristen” – Ilyen volt nekem idén Kaposfest

„Atyaúristen” – nyögte a templomi csöndben egy hölgy két tétel között. Ugyanis jó zenét hallott, meg én is, sokat. Naplószerűség Kaposfest első két napjáról.
Klasszikus érdekesség

Mégis, hogy írjuk Sztravinszkij nevét? Akarom mondani, Stravinskyét...

Fél hajkoronámat elvesztettem már a kérdés felett töprengve, és a legrosszabb, hogy a másik fele beleőszül. Szerencsére Bárdos Lajos kisegít.