Klasszikus

Rosetti és Bach a kastélyban - június 2

2013.05.22. 13:36
Ajánlom
Június 2-án a Budapest Fesztiválzenekar 18. századi mesterműveket szólaltat meg a péceli Ráday-kastélyban. A vendégeket tárlatvezetéssel és pezsgővel várják a hangverseny előtt.

A színhely- és programválasztás tökéletes stiláris összhangja avatja különlegessé azt a kora nyári hangversenyt, amelyet június 2-án este adnak a Budapesti Fesztiválzenekar muzsikusai a péceli Ráday-kastély évszázados falai között. A majd' száz éven át épített, s végleges formáját 1770-re elnyerő kastély ugyanis (ahol egykoron II. József csakúgy megfordult, mint Kazinczy Ferenc) ezúttal csupa felfedezésre érdemes 18. századi kompozíció megszólaltatásának szolgál helyszínéül.

A Szefcsik Zsolt koncertmesteri irányításával felhangzó művek sorában olyan, a koncertjárók körében kevéssé ismert, jeles kismesterek alkotásai hangzanak fel, mint Evariste Felice Dall'Abaco vagy Francesco Antonio Rosetti. Bach ötödik gyermekének és Telemann keresztfiának, Carl Philipp Emanuel Bachnak neve már jóval ismerősebben csenghet, és a váradi püspök szolgálatában is működött Carl Ditters von Dittersdorf műveit is biztosan érdekesnek találja a mai közönség. Dittersdorf e hangversenyen előadandó műve ráadásul nagyon is a helyhez illő, hiszen felhangzó szimfóniája az ovidiusi Metamorfózisok egyik epizódját idézi, akárcsak azok a falfestmények, amelyek egykor a Ráday-kastélyban Ovidius művének tizenöt jelenetét örökítették meg.

A korhű és felettébb hangulatosnak ígérkező kastélykoncert mellé ráadásképpen - a koncertet megelőzően - tárlatvezetésen is részt lehet venni a koncertjeggyel, s a zenekar egy-egy pohár pezsgőre is meginvitálja a közönséget.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Jazz/World

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.
Klasszikus

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Zenés színház

Anna Nyetrebko lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége

Anna Nyetrebko orosz-osztrák sztárszoprán és férje, Yusif Eyvazov azerbajdzsán tenor lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége.
Plusz

A kínaiak ellopták a Szabadság hidat

Épül a Huawei új központja Tongkuan városában. A kínaiak európai építmények pontos mását húzták fel, köztük a Szabadság hídét.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus macska

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus videó

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.