Klasszikus

Rost Andrea két estje

2005.11.04. 00:00
Ajánlom
Napjaink egyik legünnepeltebb magyar származású lírai szopránja, Rost Andrea operaénekesnő novemberben két alkalommal lép a magyar közönség elé. 7-én a Nemzeti Hangversenyteremben operettestet ad, 11-én pedig a Zeneakadémián Mozart-áriákat énekel.

A Nemzeti Hangvesrenyteremben részletek hangzanak el Kálmán Imre, Lehár Ferenc, Offenbach és Strauss operettjeiből. Közreműködik Roberto Sacca (tenor), Anatolij Fokanov (bariton), valamint a Magyar Állami Operaház Zenekara Pál Tamás vezényletével.

A Zeneakadémia Alma Mater sorozatának keretében 11-én est fél nyolctól részletek hangzanak el Mozart Cosi fan tutte, Don Giovanni, A varázsfuvola, A színigazgató és Figaro lakodalma című operáiból. A közreműköő Weiner-Szász Kamarazenekart Pál Tamás vezényli. A Zeneakadémia egykori növendéke, aki mára a világ vezető operaszínpadainak ünnepelt sztárja lett, jótékonysági koncertjének bevételét a Génie Oblige – Együtt a Zeneakadémiáért alapítvány javára ajánlja fel, ezzel segítve Alma Materét.

A magyar komolyzenei oktatás fellegvára, az idén 130 éves Zeneakadémia „Alma Mater Koncertek” névvel indította útnak saját szervezésű hangversenysorozatát. Az intézmény célja, hogy a régi hagyományt felelevenítve, termeinek bérbeadásán túl saját hangversenysorozattal várja a zenekedvelő látogatókat.

Az Alma Mater Koncerteken fellépnek az intézet volt és jelenlegi növendékei, itthoni és külföldi barátai. „A hasonlíthatatlan épületünket, termeinket reprezentatív megnyilvánulásaink terévé kívánjuk avatni. Arra törekszünk, hogy az Alma Mater védjeggyel ellátott hangversenyeknek különleges rangjuk legyen” – nyilatkozta dr. Batta András, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora.

Az Alma Mater Koncertek következő előadásán, november 13-án a Zeneakadémia Szimfonikus zenekara játszik, amelyen Varga Tamás, a Bécsi Filharmonikus Zenekar szólócsellistája lép fel. A hangversenyen Haydn Lakatlan sziget-nyitánya, C-dúr gordonkaversenye, valamint Beethoven III. „Eroica” szimfóniája lesz hallható.

Decemberben két előadás szerepel a sorozat programján: 4-én Erkel Bánk bánjának keresztmetszetét mutatja be a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekara, december 15-én pedig az Egyetem idén 40 éves jazztanszéke ad jubileumi koncertet a tanszék tanárai és hallgatói közreműködésével.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.
Klasszikus

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus

Ez a nagybőgő elfér egy kézitáskában

A nagybőgősnek soha nem könnyű dolog az utazás, ezen segít a TravelBass nevű olasz cég. Persze egy kis trükk van a dologban.
Zenés színház

Signor Crescendo

Százötven éve hunyt el Gioachino Rossini. Ebből az alkalomból felavatták a zeneszerző mellszobrát a korszerűsítés alatt és állványok mögött álló Operaházban, ahol a dalszínház énekesei kedvenc áriáik előadásával tisztelegtek az olasz mester előtt.
Vizuál

Mégsem Klimt-domborművet találtak Budapesten?

Két Klimt-szakértő szerint nem Gustav Klimt munkája az a Budapesten talált dombormű, amelyet kedden mutattak be a Magyar Belsőépítész Egyesület közgyűlésén - írta a The Art Newspaper.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Könnyed kortárs kalandok az Óbudai Társaskörben

A Budapest Saxophone Quartet szaxofonosaival folytatódik a kortárszenei sorozat, először ad magyar nyelvű sanzonestet Szilágyi Enikő, lesz filmvetítés, visszatérnek Seress Rezső-slágerei, nem maradnak el az operarészletek, lesz medley és mashup – az Óbudai Társaskör februári kínálatából szemezgettünk.
Klasszikus ajánló

Berlioz ritkán hallható brácsaversenyét adja elő Szűcs Máté

A Harold Itáliában is elhangzik a Nemzeti Filharmonikusok koncertjén, amelyet a Müpa után a Pesti Vigadóban is megismétel az együttes.
Klasszikus nagybőgő

Ez a nagybőgő elfér egy kézitáskában

A nagybőgősnek soha nem könnyű dolog az utazás, ezen segít a TravelBass nevű olasz cég. Persze egy kis trükk van a dologban.
Klasszikus macska

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.