Klasszikus

Rost Andrea két estje

2005.11.04. 00:00
Ajánlom
Napjaink egyik legünnepeltebb magyar származású lírai szopránja, Rost Andrea operaénekesnő novemberben két alkalommal lép a magyar közönség elé. 7-én a Nemzeti Hangversenyteremben operettestet ad, 11-én pedig a Zeneakadémián Mozart-áriákat énekel.

A Nemzeti Hangvesrenyteremben részletek hangzanak el Kálmán Imre, Lehár Ferenc, Offenbach és Strauss operettjeiből. Közreműködik Roberto Sacca (tenor), Anatolij Fokanov (bariton), valamint a Magyar Állami Operaház Zenekara Pál Tamás vezényletével.

A Zeneakadémia Alma Mater sorozatának keretében 11-én est fél nyolctól részletek hangzanak el Mozart Cosi fan tutte, Don Giovanni, A varázsfuvola, A színigazgató és Figaro lakodalma című operáiból. A közreműköő Weiner-Szász Kamarazenekart Pál Tamás vezényli. A Zeneakadémia egykori növendéke, aki mára a világ vezető operaszínpadainak ünnepelt sztárja lett, jótékonysági koncertjének bevételét a Génie Oblige – Együtt a Zeneakadémiáért alapítvány javára ajánlja fel, ezzel segítve Alma Materét.

A magyar komolyzenei oktatás fellegvára, az idén 130 éves Zeneakadémia „Alma Mater Koncertek” névvel indította útnak saját szervezésű hangversenysorozatát. Az intézmény célja, hogy a régi hagyományt felelevenítve, termeinek bérbeadásán túl saját hangversenysorozattal várja a zenekedvelő látogatókat.

Az Alma Mater Koncerteken fellépnek az intézet volt és jelenlegi növendékei, itthoni és külföldi barátai. „A hasonlíthatatlan épületünket, termeinket reprezentatív megnyilvánulásaink terévé kívánjuk avatni. Arra törekszünk, hogy az Alma Mater védjeggyel ellátott hangversenyeknek különleges rangjuk legyen” – nyilatkozta dr. Batta András, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora.

Az Alma Mater Koncertek következő előadásán, november 13-án a Zeneakadémia Szimfonikus zenekara játszik, amelyen Varga Tamás, a Bécsi Filharmonikus Zenekar szólócsellistája lép fel. A hangversenyen Haydn Lakatlan sziget-nyitánya, C-dúr gordonkaversenye, valamint Beethoven III. „Eroica” szimfóniája lesz hallható.

Decemberben két előadás szerepel a sorozat programján: 4-én Erkel Bánk bánjának keresztmetszetét mutatja be a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekara, december 15-én pedig az Egyetem idén 40 éves jazztanszéke ad jubileumi koncertet a tanszék tanárai és hallgatói közreműködésével.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Nyomozás az Operában – akcióban a jogi osztály

Noha az egyik legfelemelőbb érzés kétségkívül a művészeket illeti, amikor a színpadon megcsillogtathatják tudásukat, majd fürdőzhetnek a közönség jól megérdemelt elismerésében, mégis, ahhoz, hogy ez létrejöhessen, többek között az Opera jogi csapatának hathatós közreműködésére is szükség van.
Színház

Végigsöpör a tao-változások előszele a színházi szakmán

Az Orlai Produkciós Iroda és a Veres1Színház is csatlakozott a vészharangot megkongató magánszínházakhoz, akik a társasági adókból történő kultúratámogatási lehetőség megszűnése miatt kerültek nehéz helyzetbe.
Vizuál

Színházi reklámfogás volt a megtalált Picasso-festmény

Hamisnak bizonyultak a hat éve ellopott Picasso-festmény felbukkanásáról szóló hírek. A kép megtalálását bejelentő holland írónő elmondása szerint "tréfa áldozata lett". Egy belgiumi színházi produkció alkotói közölték, hogy ők csapták be a megtalálót és hamisítvány a Romániában talált, Picassónak tulajdonított festmény - közölte a holland NOS televízió.
Zenés színház

A hazai zenés színház „mindenese”: Szemenyei János

Színész és zeneszerző egy személyben, aki igazi otthonát a zenés színpadokon találta meg. Szemenyei János Kult50-ben megjelent portréja.
Színház

A Magvető Café-ban is elmaradnak a tervezett bemutatók januártól

A kulturális tao-támogatás megvonása a Magvető Cafét is érzékenyen érinti. Közleményükben arról írnak, januártól biztosan elmaradnak a tervezett saját előadások.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Ismét tehetséges fiataloké az Óbudai Társaskör színpada

Gitármuzsika, az év fiatal jazz-zenészei és olaszmánia Óbudán.
Klasszikus érdi tamás

Miért nem vették fel a Zeneakadémiára ezt a tehetséges zongoristát?

Ezt kérdezte a legendás Leon Fleisher, amikor először találkozott Érdi Tamással. A torontói Királyi Konzervatórium zongora tanszakán látássérültként is elfogadták a fiatalember jelentkezését, ezt a napot örökíti meg a következő szemelvényünk a zongoraművészről szóló könyvből.
Klasszikus nfz

A zene ajándék

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar 2018/2019. évadának koncertjeire már feltölthető ajándékkártyával is vásárolhatóak jegyek.
Klasszikus la scala

Nyolc percen át ünnepelték Kurtág operáját, a zeneszerző rádión hallgatta az előadást

Nyolc percig tapsolta Kurtág György első operájának ősbemutatóját a Scala milánói operaház közönsége csütörtök este - számolt be a Corriere della Sera olasz napilap a többnyire szakmai közönség előtt tartott előadásról.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Mozgássérült sportoló és siket színésznő is fellép Frenáknál

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának november 17-i adásában vendégünk lesz Rohmann Ditta gornodkaművész, Borbély László zongoraművész, Frenák Pál koreográfus, Horváth László, a Fonó igazgatója.