Klasszikus

Rost Andrea két estje

2005.11.04. 00:00
Ajánlom
Napjaink egyik legünnepeltebb magyar származású lírai szopránja, Rost Andrea operaénekesnő novemberben két alkalommal lép a magyar közönség elé. 7-én a Nemzeti Hangversenyteremben operettestet ad, 11-én pedig a Zeneakadémián Mozart-áriákat énekel.

A Nemzeti Hangvesrenyteremben részletek hangzanak el Kálmán Imre, Lehár Ferenc, Offenbach és Strauss operettjeiből. Közreműködik Roberto Sacca (tenor), Anatolij Fokanov (bariton), valamint a Magyar Állami Operaház Zenekara Pál Tamás vezényletével.

A Zeneakadémia Alma Mater sorozatának keretében 11-én est fél nyolctól részletek hangzanak el Mozart Cosi fan tutte, Don Giovanni, A varázsfuvola, A színigazgató és Figaro lakodalma című operáiból. A közreműköő Weiner-Szász Kamarazenekart Pál Tamás vezényli. A Zeneakadémia egykori növendéke, aki mára a világ vezető operaszínpadainak ünnepelt sztárja lett, jótékonysági koncertjének bevételét a Génie Oblige – Együtt a Zeneakadémiáért alapítvány javára ajánlja fel, ezzel segítve Alma Materét.

A magyar komolyzenei oktatás fellegvára, az idén 130 éves Zeneakadémia „Alma Mater Koncertek” névvel indította útnak saját szervezésű hangversenysorozatát. Az intézmény célja, hogy a régi hagyományt felelevenítve, termeinek bérbeadásán túl saját hangversenysorozattal várja a zenekedvelő látogatókat.

Az Alma Mater Koncerteken fellépnek az intézet volt és jelenlegi növendékei, itthoni és külföldi barátai. „A hasonlíthatatlan épületünket, termeinket reprezentatív megnyilvánulásaink terévé kívánjuk avatni. Arra törekszünk, hogy az Alma Mater védjeggyel ellátott hangversenyeknek különleges rangjuk legyen” – nyilatkozta dr. Batta András, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora.

Az Alma Mater Koncertek következő előadásán, november 13-án a Zeneakadémia Szimfonikus zenekara játszik, amelyen Varga Tamás, a Bécsi Filharmonikus Zenekar szólócsellistája lép fel. A hangversenyen Haydn Lakatlan sziget-nyitánya, C-dúr gordonkaversenye, valamint Beethoven III. „Eroica” szimfóniája lesz hallható.

Decemberben két előadás szerepel a sorozat programján: 4-én Erkel Bánk bánjának keresztmetszetét mutatja be a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekara, december 15-én pedig az Egyetem idén 40 éves jazztanszéke ad jubileumi koncertet a tanszék tanárai és hallgatói közreműködésével.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Bérczes, Elsässer, Tóth Vera

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 14-én lesz hallható a 92.1-en.
Vizuál

Frida hétfőnként is fogad

A nagy érdeklődésre való tekintettel július harmadik hetétől hétfőnként is látogatható a Nemzeti Galériában a Frida Kahlo-kiállítás.
Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.
Klasszikus magazin

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Klasszikus építészet

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Bérczes, Elsässer, Tóth Vera

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 14-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus ajánló

Kocsis Krisztián is fellép a Balatonnál

A MOL által támogatott tehetségek, illetve Kovács Gergely, Érdi Tamás és Kocsis Krisztián ingyenesen látogatható koncertjeivel folytatódik a Klassz a pARTon! fesztivál.