Klasszikus

Rost Andrea két estje

2005.11.04. 00:00
Ajánlom
Napjaink egyik legünnepeltebb magyar származású lírai szopránja, Rost Andrea operaénekesnő novemberben két alkalommal lép a magyar közönség elé. 7-én a Nemzeti Hangversenyteremben operettestet ad, 11-én pedig a Zeneakadémián Mozart-áriákat énekel.

A Nemzeti Hangvesrenyteremben részletek hangzanak el Kálmán Imre, Lehár Ferenc, Offenbach és Strauss operettjeiből. Közreműködik Roberto Sacca (tenor), Anatolij Fokanov (bariton), valamint a Magyar Állami Operaház Zenekara Pál Tamás vezényletével.

A Zeneakadémia Alma Mater sorozatának keretében 11-én est fél nyolctól részletek hangzanak el Mozart Cosi fan tutte, Don Giovanni, A varázsfuvola, A színigazgató és Figaro lakodalma című operáiból. A közreműköő Weiner-Szász Kamarazenekart Pál Tamás vezényli. A Zeneakadémia egykori növendéke, aki mára a világ vezető operaszínpadainak ünnepelt sztárja lett, jótékonysági koncertjének bevételét a Génie Oblige – Együtt a Zeneakadémiáért alapítvány javára ajánlja fel, ezzel segítve Alma Materét.

A magyar komolyzenei oktatás fellegvára, az idén 130 éves Zeneakadémia „Alma Mater Koncertek” névvel indította útnak saját szervezésű hangversenysorozatát. Az intézmény célja, hogy a régi hagyományt felelevenítve, termeinek bérbeadásán túl saját hangversenysorozattal várja a zenekedvelő látogatókat.

Az Alma Mater Koncerteken fellépnek az intézet volt és jelenlegi növendékei, itthoni és külföldi barátai. „A hasonlíthatatlan épületünket, termeinket reprezentatív megnyilvánulásaink terévé kívánjuk avatni. Arra törekszünk, hogy az Alma Mater védjeggyel ellátott hangversenyeknek különleges rangjuk legyen” – nyilatkozta dr. Batta András, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora.

Az Alma Mater Koncertek következő előadásán, november 13-án a Zeneakadémia Szimfonikus zenekara játszik, amelyen Varga Tamás, a Bécsi Filharmonikus Zenekar szólócsellistája lép fel. A hangversenyen Haydn Lakatlan sziget-nyitánya, C-dúr gordonkaversenye, valamint Beethoven III. „Eroica” szimfóniája lesz hallható.

Decemberben két előadás szerepel a sorozat programján: 4-én Erkel Bánk bánjának keresztmetszetét mutatja be a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekara, december 15-én pedig az Egyetem idén 40 éves jazztanszéke ad jubileumi koncertet a tanszék tanárai és hallgatói közreműködésével.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Tóth Krisztina és Az arany ember: Hogyan jutottunk idáig?

Be akarja tiltani Jókait? Ki a felelős azért, hogy most mindenki irodalom kapcsán „anyázik” az interneten? Megválaszolunk mindent, amit tudni akar, de eddig nem mert megkérdezni Tóth Krisztina és a Jókai-rajongók összecsapásáról.
Vizuál

Lenyűgöző és groteszk életképeken elevenedik meg a szocializmus Budapestje

Ezernyolcszáz fotó került fel a Fortepan archívumába, amiket Kereki Sándor fotós, újságíró készített a hatvan-hetvenes években. Nézze meg galériánkat!
Klasszikus

Időkapszulát helyeztek el a Magyar Zene Házában

Befejező szakaszához ért a Liget Budapest projektben épülő Magyar Zene Háza kivitelezése, ebből az alkalomból pénteken az utókornak szánt üzenetekkel teli időkapszulát helyeztek el a decemberben megnyíló épület padlóburkolata alá.
Színház

Az Alkotmánybíróság elé kerül az SZFE modellváltásának ügye

A Fővárosi Törvényszék az SZFE modellváltását előkészítő törvény semmissé tételét indítványozza az Alkotmánybíróság előtt. Erről az SZFE HÖK tájékoztatta a nyilvánosságot péntek este.
Vizuál

Stork Natasa: „Eddig három olyan nemzetközi díjat kaptam, amit postán küldtek el”

Szerdán kezdetét vette a 71. Berlinale a European Shooting Stars 2021 Kick Off rendezvénnyel, amely azzal a céllal jött létre, hogy bemutassa az adott év legtehetségesebb fiatal színészeit és színésznőit a filmvilág nagyjainak. Köztük van Stork Natasa is, aki budapesti otthonában ülve fogadja három napot át a világsajtót és a legnevesebb casting ügynökségeket.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Időkapszulát helyeztek el a Magyar Zene Házában

Befejező szakaszához ért a Liget Budapest projektben épülő Magyar Zene Háza kivitelezése, ebből az alkalomból pénteken az utókornak szánt üzenetekkel teli időkapszulát helyeztek el a decemberben megnyíló épület padlóburkolata alá.
Klasszikus hír

Szomorú nóta kíséretében hagyta el VII. kerületi próbahelyét a 100 Tagú Cigányzenekar

A zenekar tizenkét év után költözött ki az erzsébetvárosi próbahelyről, miután nem fogadták el a kerület vezetése által kínált megoldást – írta meg a Telex.hu.
Klasszikus ajánló

Virtuóz fiatalokkal ad koncertet a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Online koncertet ad a Liszt Ferenc Kamarazenekar február 26-án. A szólisták közül a legfiatalabb 11 éves, mindannyiukat számos díjjal ismerték már el, és van köztük, aki a világhírű Carnegie Hallban is fellépett.
Klasszikus ajánló

Feltörekvő magyar karmester a Müpa színpadán

A közelmúltban rangos karmesterversenyt nyert Hontvári Gábor, aki most a Nemzeti Filharmonikusokat vezényli február 25-én a Müpában. Az online esemény igazi zenei csemegének ígérkezik.
Klasszikus gyász

Elhunyt Magyar Gábor gordonkaművész

Életének 60. évében, 2021. február 23-án súlyos betegség után elhunyt Magyar Gábor, az Opera Zenekar gordonkaművésze.