Klasszikus

Rost helyett Hacsatrjan lesz a BBC szólistája

2007.04.19. 00:00
Ajánlom
A BBC Filharmonikusok koncertjét hirdette meg a Művészetek Palotája április 21-re. Gianandrea Noseda, a társulat vezető karmestere elődei - Raymond Leppard, Charles Mackerras és Solti György - hagyományait követve mindig a legjobb szólistákkal vendégszerepel a világ jelentős hangversenytermeiben.

A budapesti programban eredetileg Liszt Hamlet című szimfonikus költeménye és Schubert IX., "Nagy" C-dúr szimfóniája között Mozart-áriák szólaltak volna meg Rost Andrea előadásában. A művésznő sajnos hirtelen megbetegedett, viszont a közönség megismerkedhet az új hegedűs fenoménnal, a 22 esztendős örmény Szergej Hacsatrjannal. "Ez a muzsika diadala volt…", "mint a felfűzött igazgyöngyök, a dallamvezetése…", "…álomszép hangzás, intellektualitás és virtuóz technika…" - írták játékáról a brüsszeli lapok, amikor megnyerte a híres Erzsébet Királynő Hegedűversenyt. Mozartot azonban így is hallhat a publikum. A Don Giovanni nyitány után lép pódiumra Szergej Hacsatrjan Beethoven Hegedűversenyével, a szünet után pedig – az eredeti elképzeléseknek megfelelően – a Schubert-szimfónia szólal meg.

(2007. április 21. 19:30 Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem (Budapest) - A BBC Filharmonikus Zenekarának koncertje; Liszt: Hamlet - szimfonikus költemény; Mozart: Don Giovanni - nyitány; Beethoven: Hegedűverseny, op. 61; Schubert: IX. C-dúr "Nagy" szimfónia, D 944; km.: Szergej Hacsatrjan (hegedű); vez.: Gianandrea Noseda)

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.