Klasszikus

Rövid és hosszabb változat

2004.09.21. 00:00
Ajánlom
Gondolkodom, mi rosszat is mondhatnék a Fesztiválzenekar évadnyitó koncertjéről, és valahogy nem jut az eszembe semmi. Reprezentatív volt a műsor, mégis szokatlan, vendég is jött, de nem egy csillogó vagy legalábbis jónevű szólista, hanem egy egész kórus, a Collegium Vocale, Gent.

Eljátszották a Táncszvitet a nagy Bartóktól, és a Hét egynemű kart a kicsitől, a gyakorlati zeneszerzőtől, aki az ifjúságot is ellátja énekelnivalóval. Megszólalt a Zsoltárszimfónia a nagy Sztravinszkijtól, és a Concerto D-ben a rutinos zsenitől, aki tudja, hogy nem a szeszektől vagy a rohadt alma illatától kell az ihletet várni, hanem oda kell ülni a kottapapír fölé, és pötyögtetni a kottafejeket.

Talán a bázeli Concertónál elmondható, hogy a zenekar pontos, tiszta, fegyelmezett volt, mégis mintha maga sem melegedett volna föl a mű iránt, eljátssza, mert ez a dolga, de maga sem tudja, mit mondjon vele. Furcsa, éles ellentét van a megszólaló zene és Fischer Iván mozdulatai, elszánt mosolya között, ha pedig behunyom a szemem, csak a kottafejeket és a vonalakat látom, nem a tojásfejű zeneszerzőt, aki meg akarna szólítani.

Kísérletező a koncert, nemcsak a műsor érdekes, hanem önmagában a hangzás is. A két zenekari kíséretes Bartók-kórusmű úgy hangzik el, hogy a pódium jobb oldalán állnak a belga hölgyek, és balra tömörödik a zenekar. Ennek megfelelően a fül jobban szétválasztja az énekhangokat és a hangszereket, akusztikailag (meg valóságosan is) kissé zsúfolt a zenekari rész, de mondjuk a Falun ciklus alatt így sem tudok szabadulni Fejérvári Zsolttól. Pontos, lelkes, odaadó muzsikus, és pont annyi szól a nagybőgőből, amennyi kell. Amennyi biztos alapot jelent, és nem telepedik rá a többiekre. És nem is nagyon halványan az az érzésem, hogy tényleg esetleges a választás, bárkit kiválaszthatnék a zenekarból, hasonló élményt jelentene.

A Fesztiválzenekar udvarias házigazda, hagyja, hogy a kórus legyen az est főszereplője. Szép feladat, hiszen a Falun esetében a hangszerelés elég rámenős, a darab úgy indul (vagy legalábbis most úgy indult), mintha az ember sétálna az utcán, és egyszerre a nyakába szakadna a hatodikról egy mosóteknő két kiló szennyes ruhával és a fürdő ordító ötös ikrekkel. Nagyon kell zenélni, és közben mégis úgy kell játszani, hogy fölötte jól hallható legyen a hölgyek éneke. Tépni a hangszereket, és folyton észnél lenni. És megvan. Megcsinálják, és a Falun, amit senki sem ismer, ahol szlovákul hujjognak, szóval nem indul éppen esélyekkel az est legnépszerűbb darabja címért, egyszerre kinyílik, érthető lesz, olyan, mint a világszerte nagy becsben tartott Sztravinszkij-darab, a Les Noces, csak igazibb, rövidebb, kedvesebb.

A Hét egynemű kar azzal súlyosbodik-könnyebbedik, hogy magyarul énekelnek. Megható gondossággal formálják a vendégek a nehéz magyar szavakat, az első darabokban mintha figyelmesebben foglalkoznának az artikulációval, később fáradni látszanak a

cs-ktől, a-któl, de végig tudják, mit énekelnek, az arcokon látszik az értelmes éneklés, és közben meghalljuk a nemzetközi Bartókot, hogy az életműnek már az a része is a nagyvilágé, amely kifejezetten a magyar muzsikusoknak készült. A Concertónál vagy a zongoraversenyeknél ez az érzés mindennapos, ám ha egy csapat németalföldi azt énekli (és milyen szépen), hogy "Ez a falu be vagyon kerítve, haj", az tényleg kenyérre keni a szünet előtt a közönséget.

A szünet után más kalandok következnek. A Táncszvit igen látványos előadása után Sztravinszkijtól a Zsoltárszimfónia. Megint egy ötlet: a kórus nem a zenekar mögött álló gyászvitézek testületeként működik közre, hanem hangszeresekként. Úgy ülik körbe a karmestert, mintha ők alkotnák a zenekart, és a hangszeresek mögöttük kapnak helyet, hogy megvalósuljon az énekkar és a zenekar egysége, együtt, minden szempontból azonos feltételekkel adják elő a darabot, szépen összekeveredjen az emberek és a hangszerek hangja.

Nem teljes a siker, mert az ültetés így a Fesztiválzenekart szorítja háttérbe, optikailag valóban szimfónia lesz a Zsoltárszimfónia, a hangzás azonban zenekari kíséretes kórusművet érzékeltet. Van még valami, ami tiltakozik a mű ilyen értelmezése ellen. Természetesen elfogadom, ha Fischer Iván azt mondja, hogy tessék ránézni a darab címére, Zsoltárszimfónia, itt az énekesek is hangszert alakítanak, csak nem az álluk alá szorítják, hanem önmagukból formálják. Az értelmezés számomra mégis profánul hat, mert a szöveg eszerint bármi lehet, Sztravinszkij ugyan a zsoltárok latin fordítását használta, mert ebből merítette az ihletet, vagy pillanatnyi vallási buzgalma itt talált enyhülést, de a választott szöveg lehetett volna a bostoni telefonkönyv is. A mű sokat emlegetett objektivitása ellenére sem hiszem el, hogy nem személyes lenne az üzenet. Csak Sztravinszkij nem szerette mutogatni magát, nem érezte azt, hogy érzelmi világa közérdeklődésre tarthatna igényt. Ráadásul az előadás hangzó része nem is ilyen volt, a Collegium Vocale kifejezetten érzelmesen, nem is testületként, hanem személyenként, a tagok összességeként énekelt. És akkor nem értem, miért kell az előadásba egy ellenirányú formai-technikai megoldás. Elbizonytalanít, és nem világos, hogy ez most véletlen-e vagy üzenet. És ha üzenet, mit jelent.

Közben meg tudom, hogy kákán a csomó, és ha megkérdeznek, milyen volt a koncert, mindenkinek azt mondom: jó. Nagyon jó.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Klasszikus

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Jazz/World

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.
Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.
Klasszikus ajánló

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát június 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.