Klasszikus

Royal Philharmonic Orchestra

2012.02.27. 17:22
Ajánlom
A világhírű zenekar élén Charles Dutoit, szólistaként pedig Baráti Kristóf lép a Müpa színpadára március 26-án.

Napjaink egyik legkeresettebb karmestere Charles Dutoit. Világszerte a francia, az orosz és a 20. századi zene legkiválóbb tolmácsolói között tartják számon. A tanulmányait Svájcban végző és karrierjét svájci zenekarok élén kezdő dirigens pályájának döntő fordulatát - 1977-ben - egy kanadai kinevezésnek köszönhette. A Montreali Szimfonikus Zenekar Dutoit zeneigazgatása mellett a világ egyik legjobb zenekarává vált. A közös munka korai időszakában legendás Haydn-ciklusok születtek, s Dutoit a kezdetektől nagy hangsúlyt fektetett a modern kanadai zene népszerűsítésére. A 90-es években a Francia Nemzeti Zenekar és a Tokiói NHK Szimfonikusok élén tevékenykedett, montreali munkáját 2002-ig látta el. Gazdag pályája során számtalan lemezfelvételt készített, negyvennél is több hanglemezdíjat nyert.

Baráti Kristóf - Ida Haendel szerint "nemcsak generációjának, de több generációnak is legtehetségesebb hegedűművésze. Igazi szólista!" - több, az utóbbi években szerzett díjjal is büszkélkedhet: 2006-ban elnyerte az Elba Festival "Legjobb előadó" díját, 2009-ben megkapta a fiatal művészgeneráció számára Magyarországon elérhető egyik legjelentősebb elismerést, a Junior Prima díjat, valamint 2010 októberében megnyerte a moszkvai VI. Nemzetközi Paganini Hegedűversenyt, mely a világ egyik legrangosabb hegedűversenyének számít. Baráti Kristóf - a chicagói Stradivari Society jóvoltából - egy "Lady Harmsworth" nevet viselő, 1703-ban készített Stradivari mesterhangszeren játszik.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.
Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.
Klasszikus ajánló

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát június 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.