Klasszikus

Royal Philharmonic Orchestra

2012.02.27. 17:22
Ajánlom
A világhírű zenekar élén Charles Dutoit, szólistaként pedig Baráti Kristóf lép a Müpa színpadára március 26-án.

Napjaink egyik legkeresettebb karmestere Charles Dutoit. Világszerte a francia, az orosz és a 20. századi zene legkiválóbb tolmácsolói között tartják számon. A tanulmányait Svájcban végző és karrierjét svájci zenekarok élén kezdő dirigens pályájának döntő fordulatát - 1977-ben - egy kanadai kinevezésnek köszönhette. A Montreali Szimfonikus Zenekar Dutoit zeneigazgatása mellett a világ egyik legjobb zenekarává vált. A közös munka korai időszakában legendás Haydn-ciklusok születtek, s Dutoit a kezdetektől nagy hangsúlyt fektetett a modern kanadai zene népszerűsítésére. A 90-es években a Francia Nemzeti Zenekar és a Tokiói NHK Szimfonikusok élén tevékenykedett, montreali munkáját 2002-ig látta el. Gazdag pályája során számtalan lemezfelvételt készített, negyvennél is több hanglemezdíjat nyert.

Baráti Kristóf - Ida Haendel szerint "nemcsak generációjának, de több generációnak is legtehetségesebb hegedűművésze. Igazi szólista!" - több, az utóbbi években szerzett díjjal is büszkélkedhet: 2006-ban elnyerte az Elba Festival "Legjobb előadó" díját, 2009-ben megkapta a fiatal művészgeneráció számára Magyarországon elérhető egyik legjelentősebb elismerést, a Junior Prima díjat, valamint 2010 októberében megnyerte a moszkvai VI. Nemzetközi Paganini Hegedűversenyt, mely a világ egyik legrangosabb hegedűversenyének számít. Baráti Kristóf - a chicagói Stradivari Society jóvoltából - egy "Lady Harmsworth" nevet viselő, 1703-ban készített Stradivari mesterhangszeren játszik.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Pakold meg magad könyvekkel a Líra raktárában pár száz forintért!

Mi már tudjuk az igazi könyvmolyok szombati programját. Raktárvásár lesz a Lírában.
Könyv

Családi találkozót rendeznek Petőfi rokonai Kiskunfélegyházán

Igen, jól olvasta a címet! Míg egyesek a költő sírjának felkutatásával vannak elfoglalva, mások az élőkre koncentrálnak és családi találkozót hirdettek, amelyen eddig állítólag 66 utód jelezte a részvételét.
Tánc

Száz éve született Margot Fonteyn, aki Nurejevvel karöltve forradalmasította a balettet

1919. május 18-án született Margot Fonteyn, a brit Royal Ballet prímabalerinája, akit egy Nurejevvel közös előadása után 89-szer tapsolt vissza a közönség, és aki börtönben is ült.
Klasszikus

Öt éves lett a Virtuózok, így ünnepelnek

Jubileumi ünnepi hangversenyen lépnek fel a Virtuózok klasszikus zenei tehetségkutató műsor elmúlt öt évének legtehetségesebb résztvevői december 30-án a Müpában.
Vizuál

Elhunyt I. M. Pei, a Louvre üvegpiramisának tervezője

A kínai-amerikai építész 102 éves volt. Ő tervezte a Louvre üvegpiramisát és a washingtoni National Gallery of Art épületét is.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Hat orosz zeneszerzőt mutat be Szabó Marcell fesztiválja

Budapesten és Debrecenben rendezik meg október 7. és 13. között az Orosz Zenei Fesztivált, amelyen minden koncert egy-egy zeneszerzőt állít a középpontba.
Klasszikus virtuózok

Öt éves lett a Virtuózok, így ünnepelnek

Jubileumi ünnepi hangversenyen lépnek fel a Virtuózok klasszikus zenei tehetségkutató műsor elmúlt öt évének legtehetségesebb résztvevői december 30-án a Müpában.
Klasszikus interjú

Mikołaj Górecki: „Nem vagyok zeneszerző, csak egy fickó, aki komponál”

Egy ismert komponista gyermekének lenni nem mindig kiváltság, különösen ha a gyermek a szülői pályát kívánja követni. Mikołaj Górecki egyik művét a Liszt Ferenc Kamarazenekar előadásában hallhatja majd a közönség május 25-én. Ennek kapcsán tettünk fel néhány kérdést az Amerikában élő lengyel komponistának.
Klasszikus kritika

Ilyen volt: Baráti Kristóffal zenélt a Kodály Filharmonikusok a reptéren

A négy őselem, a tűz, a víz, a föld és a levegő szolgált mottóként a debreceni Kodály Filharmonikusok nagyszerű koncertjének műsorában. Kritika.
Klasszikus ajánló

Fassang László templomépítésért koncertezik

A Liszt Ferenc-díjas művész jótékonysági orgonaestjét május 19-én tartják a Deák téri evangélikus templomban. A befolyt összeggel a budakeszi evangélikus templom építését támogatják.