Klasszikus

Royal Philharmonic Orchestra

2012.02.27. 17:22
Ajánlom
A világhírű zenekar élén Charles Dutoit, szólistaként pedig Baráti Kristóf lép a Müpa színpadára március 26-án.

Napjaink egyik legkeresettebb karmestere Charles Dutoit. Világszerte a francia, az orosz és a 20. századi zene legkiválóbb tolmácsolói között tartják számon. A tanulmányait Svájcban végző és karrierjét svájci zenekarok élén kezdő dirigens pályájának döntő fordulatát - 1977-ben - egy kanadai kinevezésnek köszönhette. A Montreali Szimfonikus Zenekar Dutoit zeneigazgatása mellett a világ egyik legjobb zenekarává vált. A közös munka korai időszakában legendás Haydn-ciklusok születtek, s Dutoit a kezdetektől nagy hangsúlyt fektetett a modern kanadai zene népszerűsítésére. A 90-es években a Francia Nemzeti Zenekar és a Tokiói NHK Szimfonikusok élén tevékenykedett, montreali munkáját 2002-ig látta el. Gazdag pályája során számtalan lemezfelvételt készített, negyvennél is több hanglemezdíjat nyert.

Baráti Kristóf - Ida Haendel szerint "nemcsak generációjának, de több generációnak is legtehetségesebb hegedűművésze. Igazi szólista!" - több, az utóbbi években szerzett díjjal is büszkélkedhet: 2006-ban elnyerte az Elba Festival "Legjobb előadó" díját, 2009-ben megkapta a fiatal művészgeneráció számára Magyarországon elérhető egyik legjelentősebb elismerést, a Junior Prima díjat, valamint 2010 októberében megnyerte a moszkvai VI. Nemzetközi Paganini Hegedűversenyt, mely a világ egyik legrangosabb hegedűversenyének számít. Baráti Kristóf - a chicagói Stradivari Society jóvoltából - egy "Lady Harmsworth" nevet viselő, 1703-ban készített Stradivari mesterhangszeren játszik.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Röhrig Géza karanténban - Élőben New Yorkból

Nyáry Krisztián online sorozata nem ismer országhatárokat. Ezúttal a New Yorkban élő költőt kérdezi arról, mit olvas a kényszerű otthonlét alatt.
Színház

Így mennek tovább a budapesti színházak - itt a megállapodás és néhány vélemény

Hosszú hetek egyeztetései után ma megállapodott a kormány és a Fővárosi Önkormányzat a színházak működtetéséről.
Jazz/World

Fonogram-életműdíjat kapott Kovács Kati – Hallgasd meg a nyertes felvételeket!

Hobo, Rácz Gergő és Orsovai Reni, a Mörk, a Sárik Péter Trió, Lajkó Félix & Volosi, Krizso, a Bagossy Brothers Company is Fonogram-díjat kapott a szombaton az interneten tartott online eseményen. Életműdíjjal Kovács Katit, szakmai életműdíjjal Gőz Lászlót ismerték el.
Vizuál

A világ leghíresebb angyalai csak mellékszereplők Raffaello Sixtusi Madonnáján

A két kis kerub nagy karriert futott be, ahhoz képest, hogy épp csak ráfértek az 1512-ben festett műre. Alakjukhoz több anekdota is fűződik, festőjük ma 500 éve hunyt el.
Könyv

Gergely Ágnes: „Egyszer csak újra eszméletéhez tér a világ”

A napokban jelentették be: a Tiszatáj folyóirat 2019-es díját Gergely Ágnesnek ítélték oda. A 87 éves Kossuth-díjas költőt, írót, műfordítót Karácsony Ágnes hívta föl telefonon.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus Hangszertár

Gyakran ismételt kérdések a hárfáról – Razvaljajeva Anasztázia válaszol

Új sorozatunkban, amelynek címe: Hangszertár, zenekari művészeket és szólistákat kértünk arra, mutassák be szakmájuk legfontosabb eszközét. Razvaljajeva Anasztázia a klasszikus zenei színtér egyik legizgalmasabb hangszerese. Egyértelmű volt, hogy ha hárfáról van szó, hozzá kell fordulnunk.
Klasszikus hír

A Zeneakadémia tanárai péntek esténként a remény dallamát játsszák erkélykoncerten

A párizsi és a lyoni Conservatoire közös felhívása nyomán először április 3-án, majd minden pénteken este 7-kor Marc-Antoine Charpentier Te Deumának jól ismert prelúdiuma szólal meg. A Zeneakadémia örömmel fogadta a felkérést: minden héten más oktatója játssza a dallamot erkélykoncerten.
Klasszikus interjú

Ha ennek vége, első dolgom találkozni a zenekarommal

Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar alapító karmestere azt mondja, hozott a járványhelyzet jót is a rossz mellett. De vannak dolgok, amelyek ne maradjanak így. Például, hogy nem találkozhat a zenekarával.
Klasszikus gyász

Elhunyt Peskó Zoltán világhírű magyar karmester

83 évesen, hosszas betegség után március 31-én elhunyt Peskó Zoltán - tájékoztatta lapunkat a művész családja.
Klasszikus koronavírus

Autókból zenélnek a MÁV Szimfonikusok

Zenészek vezetik a naponta útnak muzsikáló indított autókat.