Klasszikus

Rozsos István 60 éves

2004.06.28. 00:00
Ajánlom
Rozsos István tenoristát június 23-án Szinetár Miklós intendáns-főigazgató köszöntötte 60. születésnapja alkalmából. A művész július 6-án született Budapesten. 1969-ben művészi és tanári diplomát szerzett, s ettől az évtől kezdve a Magyar Állami Operaház tagja.

Rozsos István zenei tanulmányait 1963-1969 között a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán, Révhegyi Ferencné irányításával végezte. Főiskolásként 1967-től már rendszeresen fellépett az Operaházban. (R. Strauss Ariadne Naxos szigetén c. operájában debütált Scaramuccióként.)

1983-tól 86-ig a németországi Stadtische Bühne Osnabrück tagja volt, 1985-86-ban pedig a Deutsche Oper am Rhein Düsseldorf szerződtette Haydn: La fedeltá premiata című operájához. Mint opera- és oratóriuménekes számos országban vendégszerepelt. Fellépett többek között Ausztriában, Németországban, Svájcban, Angliában, Olaszországban, Monacóban, Japánban, Izlandon, Oroszországban, Lengyelországban, Csehországban, Belgiumban, Hollandiában, Finnországban és Görögországban. Számos televízió-, rádió- és lemezfelvétel készült közreműködésével. 1990-ben művészi munkájáért Liszt-díjat, később Barók–Pásztory-díjat, 1997-ben pedig Székely Mihály-emlékplakettet kapott.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Klasszikus

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát július 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.
Zenés színház

Lőrinczy György: Ezen az úton mennék tovább

Az Operettszínház főigazgatója büszke arra, hogy sokszínű intézményt vezethet és újfajta közönséget vonz a színházuk. A kultura.hu-nak adott interjúban azt is bejelentette, újra pályázik a vezetői pozícióra.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!
Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.
Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.