Klasszikus

Rudolf, a piros orrú rénszarvas

2005.12.05. 00:00
Ajánlom
„Rudolph, the Red-Nosed Reindeer” – ez az eredeti címe Johnny Marks 1949-ben szerzett, mára klasszikussá vált karácsonyi örökbecsűjének. Szeretem. És szeretem Johann Sebastian Bach Karácsonyi oratóriumát is. De nem szeretem, ha jegyet vásárolok Bach művére, ám helyette Johnny Marks és hasonlók alkotásait adják. És azt sem szeretem, ha jegyet veszek Johnny Marks és hasonlók műveire, helyette azonban Bach alkotását kapom.

Tessék feltételezni rólam, hogy pontosan tudom, mikor mire adom ki a pénzemet! Lehet, hogy én olyan vagyok, aki karácsony első napján a Karácsonyi oratóriumot akarja meghallgatni, a második napon viszont a „Rudolfot”. Tessék szíves lenni komolyan venni engem, ugyanis én vagyok a Néző, másként fogalmazva: a Vevő!

Igen, a Vevő. Mielőtt megveszem a jegyet, eldöntöm, mit akarok meghallgatni. Ha A Szépség és a Szörnyeteg című Disney-musicalt, akkor azt. Ha a Trisztán és Izoldát, akkor azt. És botrányt csapnék, ha az Operettszínházban a Disney-musical helyett Wagnert adnának. Ugyanakkora patália lenne abban az esetben is, ha az Operában a Trisztán helyett kapnám a Disney-t. Viszont nincs botrány, patália sincs, ha az ingyenjegyesek tollából azt olvasom, hogy pfuj, szörnyűség, A Szépség és a Szörnyeteg egy Disney-musical, brrrrrrrrrr! Ilyenkor röhögés van. Ugyanis senki sem mondta, hogy nem az. Sőt, csak azt mondta, hogy az.

Fantasztikus energiával, elképesztően lehetetlen körülmények között színpadra állítottuk Rachel Portman: A kis herceg című meseoperáját. Óriási volt a siker, ugyanakkor többen kikérték maguknak, hogy miért nem a Varázsfuvola ment. Hangsúlyozom: nem a Varázsfuvola helyett került színre, de nem is a Varázsfuvolát hirdettük meg. A fanyalgók – honi szokásainkhoz híven – vagy nem látták az előadást, vagy ingyenjegyesek voltak. Egyetlen jegyet vásárló Néző, egyetlen Vevő sem élt panasszal. Sőt! Azt szeretné tudni, mikor lesz megint, mert ismét szeretne rá belépőt venni. És azok is keresik, akik annak idején nem tudtak jegyet szerezni.

Hogy is van ez? Miért tetszenek minket hülyének nézni? Pontosan tudtuk, hogy egy Portman-művet viszünk színre és nem Mozartot. És a Néző is tudta, mert – mint Vevő – erre vette meg a jegyet. Soha, sehol, senki nem mondta, hogy Portman jobb, mint Mozart. Miért ne lehetne egymás mellett ez is, az is? Higgyék el, egyetlen szerző sem egy másik mű ellen hozza létre saját alkotását! Így, karácsony közeledtével ne csak egymással legyünk toleránsak, hanem a szerzőkkel és műveikkel is – legfeljebb nem veszünk rájuk jegyet… De azért ne vessük máglyára azt, amit nem szeretünk, hátha más szereti.

Bach Karácsonyi oratóriumát időtől függetlenül szeretem, de azért nem dobnám a tűzbe Johnny Marks dalát, mert karácsonykor szomorú lennék: nagyon hiányozna Rudolf, a piros orrú rénszarvas…

Böhm György rendező

(A Fidelio Magazin 2005. decemberi számának Prelűdje)

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Szergej Polunyin elvesztette a józan eszét?

Először a mellkasára tetováltatta egy politikus arcképét, majd homofób és kirekesztő üzeneteket posztolt Instagram oldalán. A táncvilág komoly aggodalmát fejezte ki a táncos mentális állapota miatt.
Vizuál

Pont a Mona Lisánál nem működik a Mona Lisa-hatás

Leonardo da Vinci híres portréjához számos rejtély kapcsolódik a hölgy személyétől a mosoly okáig. Az egyik legutóbbi kutatás annak járt utána, tényleg követi-e a tekintetével a titokzatos asszony a nézőit.
Tánc

25 éve halt meg Róna Viktor, aki még Nurejevvel is jó barátságot ápolt

Adottságai egyáltalán nem predesztinálták a balettművész-pályára, szorgalmának köszönhetően mégis világhírnévre tett szert az 1994. január 15-én elhunyt Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművész, aki Rudolf Nurejev pályájának is meghatározó alakja volt.
Klasszikus

Nem gyöngyszem, gyémánt – 25 éve hunyt el Cziffra György

Huszonöt éve, 1994. január 15-én hunyt el meg Franciaországban Cziffra György zongoraművész, akit gyakran emlegetnek Liszt Ferenc méltó, sőt egyetlen igazi örököseként.
Klasszikus

Gilbert Varga debütáló koncertje

Vezető karmesterként első alkalommal dirigálja a Pannon Filharmonikusokat a Maestro január végén a Müpában.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus videó

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus ajánló

Adj hangot a térnek és a télnek!

Második alkalommal rendezik meg február 9-én a nagy népszerűségnek örvendő nyárindító fesztivál téli változatát, a Kórusok Téli Éjszakáját.  Tekintettel az időjárásra, a szabadtéri helyszínek helyett ezúttal a barátságos hangulatú MagNet Közösségi Ház ad otthont az eseménynek.
Klasszikus üvegplafon

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?
Klasszikus hír

Egy részeg férfi vonóshangszereket hajított ki egy mozgó vonatból

A Büchenből Hamburgba tartó vonaton mintegy 14 ezer eurós kárt okozott a randalírozó német férfi.