Klasszikus

Rudolf, a piros orrú rénszarvas

2005.12.05. 00:00
Ajánlom
„Rudolph, the Red-Nosed Reindeer” – ez az eredeti címe Johnny Marks 1949-ben szerzett, mára klasszikussá vált karácsonyi örökbecsűjének. Szeretem. És szeretem Johann Sebastian Bach Karácsonyi oratóriumát is. De nem szeretem, ha jegyet vásárolok Bach művére, ám helyette Johnny Marks és hasonlók alkotásait adják. És azt sem szeretem, ha jegyet veszek Johnny Marks és hasonlók műveire, helyette azonban Bach alkotását kapom.

Tessék feltételezni rólam, hogy pontosan tudom, mikor mire adom ki a pénzemet! Lehet, hogy én olyan vagyok, aki karácsony első napján a Karácsonyi oratóriumot akarja meghallgatni, a második napon viszont a „Rudolfot”. Tessék szíves lenni komolyan venni engem, ugyanis én vagyok a Néző, másként fogalmazva: a Vevő!

Igen, a Vevő. Mielőtt megveszem a jegyet, eldöntöm, mit akarok meghallgatni. Ha A Szépség és a Szörnyeteg című Disney-musicalt, akkor azt. Ha a Trisztán és Izoldát, akkor azt. És botrányt csapnék, ha az Operettszínházban a Disney-musical helyett Wagnert adnának. Ugyanakkora patália lenne abban az esetben is, ha az Operában a Trisztán helyett kapnám a Disney-t. Viszont nincs botrány, patália sincs, ha az ingyenjegyesek tollából azt olvasom, hogy pfuj, szörnyűség, A Szépség és a Szörnyeteg egy Disney-musical, brrrrrrrrrr! Ilyenkor röhögés van. Ugyanis senki sem mondta, hogy nem az. Sőt, csak azt mondta, hogy az.

Fantasztikus energiával, elképesztően lehetetlen körülmények között színpadra állítottuk Rachel Portman: A kis herceg című meseoperáját. Óriási volt a siker, ugyanakkor többen kikérték maguknak, hogy miért nem a Varázsfuvola ment. Hangsúlyozom: nem a Varázsfuvola helyett került színre, de nem is a Varázsfuvolát hirdettük meg. A fanyalgók – honi szokásainkhoz híven – vagy nem látták az előadást, vagy ingyenjegyesek voltak. Egyetlen jegyet vásárló Néző, egyetlen Vevő sem élt panasszal. Sőt! Azt szeretné tudni, mikor lesz megint, mert ismét szeretne rá belépőt venni. És azok is keresik, akik annak idején nem tudtak jegyet szerezni.

Hogy is van ez? Miért tetszenek minket hülyének nézni? Pontosan tudtuk, hogy egy Portman-művet viszünk színre és nem Mozartot. És a Néző is tudta, mert – mint Vevő – erre vette meg a jegyet. Soha, sehol, senki nem mondta, hogy Portman jobb, mint Mozart. Miért ne lehetne egymás mellett ez is, az is? Higgyék el, egyetlen szerző sem egy másik mű ellen hozza létre saját alkotását! Így, karácsony közeledtével ne csak egymással legyünk toleránsak, hanem a szerzőkkel és műveikkel is – legfeljebb nem veszünk rájuk jegyet… De azért ne vessük máglyára azt, amit nem szeretünk, hátha más szereti.

Bach Karácsonyi oratóriumát időtől függetlenül szeretem, de azért nem dobnám a tűzbe Johnny Marks dalát, mert karácsonykor szomorú lennék: nagyon hiányozna Rudolf, a piros orrú rénszarvas…

Böhm György rendező

(A Fidelio Magazin 2005. decemberi számának Prelűdje)

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Klasszikus

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Színház

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Vizuál

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus virtuózok

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.
Klasszikus klassz a parton

Íme, a Klassz a pARTon! fesztivál teljes programja

Ötvenkét ingyenes koncerttel várja látogatóit a Balaton, a Duna és az Adriai-tenger partján Érdi Tamás fesztiválja július 8. és szeptember 22. között. Mutatjuk, hol hallgasson klasszikus zenét, ha nyaral.
Klasszikus hír

Magyar taggal bővült az Európai Zenei Tanács elnöksége

Az európai zenei ernyőszervezet vezetésének Zsoldos Dávid személyében 13 év után újra magyar tagja van.