Klasszikus

Saariaho az Arcus Temporum idei vendége

2012.08.14. 11:43
Ajánlom
Augusztus 24. és 26. között rendezik meg Pannonhalmán a kortárs zenei fesztivált, ahol a finn születésű zeneszerző műveit állítják párhuzamba Igor Stravinsky darabjaival.

A kilencedik alkalommal megrendezett Időívek alcímű rendezvényről Varga Mátyás fesztiváligazgató, bencés szerzetes a hétfői, budapesti sajtótájékoztatón ezt nyilatkozta: "visszagondolva az elmúlt nyolc évre, nem titkolhatom a büszkeségemet, olyan fesztivált hoztunk létre, amely fokozott érzékenységgel közelít a kortárs művészethez". A zenei rész minden évben kiemelt szerepet kapott, és mindig olyan kortárs zeneszerzőt igyekeztek meghívni, aki még nem járt Magyarországon vagy itthon kevéssé volt ismert. Veres Bálint zenei tanácsadó rávilágított, hogy az első rendezvényre Sofia Gubajdulinát, a tatár-orosz zeneszerzőt - ahogy fogalmazott "a kortárszene nagyasszonyát" - sikerült meghívni és ez tette arra pályára a fesztivált, melyet a mai napig követnek. Gubajdulina sorsával rokon a Finnországban született, idén hatvan éves alkotó Kaija Saariahóé is, akit már évek óta hívtak Pannonhalmára, de csak idén sikerült összeegyeztetni az időpontokat.

Saariaho párhuzamosan végezte a képző- és zeneművészeti tanulmányait, kötődése a vizualitással a mai napig szoros (férje is médiaművészként dolgozik). A nyolcvanas években figyeltek fel művészetére, amikor első díjat kapott az Ars Electronica fesztiválon. Ma már ünnepelt operaszerző, három operáját Franciaországban és az Egyesült Államokban is rendszeresen játsszák. Az Arcus Temporum azonban a kamarazenére összpontosít, így kisegyüttes által játszható darabokat ismerhet meg tőle a közönség. Rozmán Lajos a zenei rész művészeti vezetője rámutatott, hogy a pozsonyi Konvergencija Fesztivállal tovább folytatódik az együttműködés, Szlovákiából a Quasars együttes érkezik. A francia Ensemble Energeia a +1 koncerten Carlo Gesualdo Tenebraejét adja elő, amelyet az Arcus Temporum kedvéért tanultak meg. Ezzel harmóniában a zárókoncerten Stravinsky feldolgozásában Gesualdo három szent éneke hallható.

Hogy változatlanul a kamaraművek kerülnek középpontba, abban az is szerepet játszik, hogy mivel a pannonhalmi bazilika felújítás utáni újraszentelése csak augusztus 27-én lesz, így a nagyobb koncerteket - miként tavaly - a gimnázium tornatermében rendezik. Természetesen idén is installációt állítanak ki a teremben, mely feledteti az eredeti funkciót. Ezt idén a MoME hallgatói készítik.

Néhány éve a +1 elnevezésű koncertet is bevezették, amelyen akár egy tizenéves ifjú tehetségnek, akár egy kevésbé ismert régizenésznek adnak teret, de a zene mellett más művészeti ágak is helyet kaptak az évek során a fesztiválon. Így kapcsolódott be a programba a képzőművészet, a film, a színház és ezen belül a mozgásművészet. Hudi László, a színházi események szerkesztője kiemelte: a Parkinprogress tíznapos rezidenciaprogramjára a magyar résztvevőkön kívül öt országból - Franciaország, Belgium, Németország, Csehország, Nagy-Britannia - fiatal alkotók érkeznek. A táncosok, zenészek, videoművészek két estén mutatják be munkájukat, amelyek a színhelyre, a pannonhalmi arborétumra és egymás műveire, műfajaira reflektálnak. A filmes programokra a Trieszti Fesztivál küld német rövidfilmekből válogatást, Határok nélkül - otthontalanul címmel.

Kaija Saariaho: Fall - hárfára és elektronikára

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

A díva, akit a grúz szegénységből a világ tetejére segített az énekhangja

Tbilisziben született, Milánóban él, szerte a világon ünneplik. 2020-ban Japán és Kína mellett a Keresztény farsang sztárvendégeként Magyarországon is fellép „az operavilág Angelina Jolie”-jaként emlegetett szoprán, Nino Machaidze, aki magazinunknak karrierje lépcsőfokairól, múltjáról, jelenéről és jövőjéről is mesélt.
Klasszikus

Egy életet kell végigélni ahhoz, hogy valaki így tudjon zongorázni

Kurtág Márta emlékére szólt a zene szerdán a BMC-ben, a 94 éves Kurtág György játékát pedig videofelvételen hallottuk. Feleségének tett ígérete volt, hogy ezt a Mozart-szonátát adja elő.
Könyv

Minden olvasója úgy érzi, róla szól – az Utas és holdvilág kultusza

Több mint 80 évvel megjelenése után az Utas és holdvilág népszerűbb, mint valaha. Nagy sikerű rádiójáték és színpadi előadás született belőle, nemsokára pedig film is készül. Utánajártunk a kultregény titkának.
Vizuál

A Netflix hozza Sophia Loren új filmjét

A Netflix vásárolta meg az Előttem az élet című világhírű regényből, Sophia Loren főszereplésével készülő új produkció forgalmazási jogait.
Vizuál

Tiltakoznak a dolgozók a múzeumok költöztetése ellen

Elfogadhatatlannak tartják, hogy államtitok lett egy közgyűjtemény költözésének részleteiből, a műtárgyakhoz pedig évekig még a szakértők sem férhetnek hozzá. "Költöző közgyűjtemények, veszélyeztetett értékek, bizonytalanságban tartott munkatársak..." címmel adtak hangot véleményüknek.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Takács-Nagy Gábor és Kovács János kapta meg a Cziffra Fesztivál életműdíját

Vasárnap este, a Cziffra Fesztivál gálakoncertjén átadták a rendezvény díjait. Fiatal tehetségek és
Klasszikus ajánló

Újabb ősbemutatóval vár a Régizene Fesztivál a Müpában

Február 28. és március 8. között várja közönségét a Régizene Fesztivál, amelyen A Felvilágosodás Korának Zenekara, Rohmann Ditta, a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar egyaránt fellép.
Klasszikus hír

A Pető Intézetben tartja 350. ifjúsági előadását a Filharmóniai Társaság

A Budapesti Filharmóniai Társaság kilencvenezer fiatalhoz viszi el a zene és a kultúra üzenetét a Lázár Ervin Programban.
Klasszikus beszámoló

Egy életet kell végigélni ahhoz, hogy valaki így tudjon zongorázni

Kurtág Márta emlékére szólt a zene szerdán a BMC-ben, a 94 éves Kurtág György játékát pedig videofelvételen hallottuk. Feleségének tett ígérete volt, hogy ezt a Mozart-szonátát adja elő.
Klasszikus gyász

Elhunyt Sulyok Tamás karmester

Életének 90. évében elhunyt Sulyok Tamás magyar karmester, tanár. A Győri Filharmonikus Zenekar egykori igazgatóját otthonában érte utol a halál február 4-én – tudatta a szomorú hírt a társulat vezetőségével a karmester lánya, Sulyok Márta.