Klasszikus

Saariaho az Arcus Temporum idei vendége

2012.08.14. 11:43
Ajánlom
Augusztus 24. és 26. között rendezik meg Pannonhalmán a kortárs zenei fesztivált, ahol a finn születésű zeneszerző műveit állítják párhuzamba Igor Stravinsky darabjaival.

A kilencedik alkalommal megrendezett Időívek alcímű rendezvényről Varga Mátyás fesztiváligazgató, bencés szerzetes a hétfői, budapesti sajtótájékoztatón ezt nyilatkozta: "visszagondolva az elmúlt nyolc évre, nem titkolhatom a büszkeségemet, olyan fesztivált hoztunk létre, amely fokozott érzékenységgel közelít a kortárs művészethez". A zenei rész minden évben kiemelt szerepet kapott, és mindig olyan kortárs zeneszerzőt igyekeztek meghívni, aki még nem járt Magyarországon vagy itthon kevéssé volt ismert. Veres Bálint zenei tanácsadó rávilágított, hogy az első rendezvényre Sofia Gubajdulinát, a tatár-orosz zeneszerzőt - ahogy fogalmazott "a kortárszene nagyasszonyát" - sikerült meghívni és ez tette arra pályára a fesztivált, melyet a mai napig követnek. Gubajdulina sorsával rokon a Finnországban született, idén hatvan éves alkotó Kaija Saariahóé is, akit már évek óta hívtak Pannonhalmára, de csak idén sikerült összeegyeztetni az időpontokat.

Saariaho párhuzamosan végezte a képző- és zeneművészeti tanulmányait, kötődése a vizualitással a mai napig szoros (férje is médiaművészként dolgozik). A nyolcvanas években figyeltek fel művészetére, amikor első díjat kapott az Ars Electronica fesztiválon. Ma már ünnepelt operaszerző, három operáját Franciaországban és az Egyesült Államokban is rendszeresen játsszák. Az Arcus Temporum azonban a kamarazenére összpontosít, így kisegyüttes által játszható darabokat ismerhet meg tőle a közönség. Rozmán Lajos a zenei rész művészeti vezetője rámutatott, hogy a pozsonyi Konvergencija Fesztivállal tovább folytatódik az együttműködés, Szlovákiából a Quasars együttes érkezik. A francia Ensemble Energeia a +1 koncerten Carlo Gesualdo Tenebraejét adja elő, amelyet az Arcus Temporum kedvéért tanultak meg. Ezzel harmóniában a zárókoncerten Stravinsky feldolgozásában Gesualdo három szent éneke hallható.

Hogy változatlanul a kamaraművek kerülnek középpontba, abban az is szerepet játszik, hogy mivel a pannonhalmi bazilika felújítás utáni újraszentelése csak augusztus 27-én lesz, így a nagyobb koncerteket - miként tavaly - a gimnázium tornatermében rendezik. Természetesen idén is installációt állítanak ki a teremben, mely feledteti az eredeti funkciót. Ezt idén a MoME hallgatói készítik.

Néhány éve a +1 elnevezésű koncertet is bevezették, amelyen akár egy tizenéves ifjú tehetségnek, akár egy kevésbé ismert régizenésznek adnak teret, de a zene mellett más művészeti ágak is helyet kaptak az évek során a fesztiválon. Így kapcsolódott be a programba a képzőművészet, a film, a színház és ezen belül a mozgásművészet. Hudi László, a színházi események szerkesztője kiemelte: a Parkinprogress tíznapos rezidenciaprogramjára a magyar résztvevőkön kívül öt országból - Franciaország, Belgium, Németország, Csehország, Nagy-Britannia - fiatal alkotók érkeznek. A táncosok, zenészek, videoművészek két estén mutatják be munkájukat, amelyek a színhelyre, a pannonhalmi arborétumra és egymás műveire, műfajaira reflektálnak. A filmes programokra a Trieszti Fesztivál küld német rövidfilmekből válogatást, Határok nélkül - otthontalanul címmel.

Kaija Saariaho: Fall - hárfára és elektronikára

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

A néző bosszantása és kényeztetése – jegyzetek az idei POSZT-ról

Ha valaki valóban egy fesztiválra kíváncsi, arról szeretne összbenyomást kapni, leküzdhetetlen akadályokba ütközik. Csak látszólag egyszerű megoldás, hogy módszeresen végignézi valamennyi előadást.
Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Tánc

40 évesen Júliát táncolni? Nem lehetetlen!

Kenneth MacMillan Rómeó és Júlia-koreográfiájának címszerepében debütál New Yorkban a 40 éves ragyogó szépség, Stella Abrera.
Zenés színház

Bartók Plusz Operafesztivál: Rohanok koncertről koncertre

Milyen jó is azoknak, akik nem szeretik a klasszikus zenét! Jaj nem, persze nem úgy értem, szóval milyen könnyű is azoknak... Hm, nem, nem könnyű, sőt... Akkor meg milyen jó azoknak, akik két-három helyen is tudnak lenni egyszerre! Olyan meg nincs...
Vizuál

Hollywood elfeledett férfi ikonja

James Dean és Marlon Brando mellett a legnagyobb sztárok közé tartozott - míg rájuk azonban ma is emlékszünk, Montgomery Cliftnek csak zseniális filmjei maradtak fent.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus virtuózok

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.
Klasszikus klassz a parton

Íme, a Klassz a pARTon! fesztivál teljes programja

Ötvenkét ingyenes koncerttel várja látogatóit a Balaton, a Duna és az Adriai-tenger partján Érdi Tamás fesztiválja július 8. és szeptember 22. között. Mutatjuk, hol hallgasson klasszikus zenét, ha nyaral.
Klasszikus hír

Magyar taggal bővült az Európai Zenei Tanács elnöksége

Az európai zenei ernyőszervezet vezetésének Zsoldos Dávid személyében 13 év után újra magyar tagja van.
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Hogyan válhat szemléletformálóvá egy kulturális esemény?

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 16-i adásában vendégünk lesz Fekete Péter, Göttinger Pál, Hamar Zsolt és Pataki András.