Klasszikus

Sacrum és humánum

2004.03.31. 00:00
Ajánlom
Nem tudom, a kedves Olvasó hogy van vele, de én főzés közben majdnem mindig a Kossuthot hallgatom. E házirendet csak akkor szegem meg, ha a vasárnap délelőtt tíz óra talál a konyhában – ekkor kezdődik ugyanis az aktuális mise- vagy istentisztelet-közvetítés. Hogy a tízes hírek után automatikusan csavarom odébb a gombot, az nem valami megátalkodott antiklerikális magatartás következménye, csak valahogy illetlennek tűnik, hogy rántáskeverés közben legyek tanúja egy olyan eseménynek, amelynek során a liturgia résztvevői a természetfelettivel keresnek kapcsolatot.

Kicsit hasonlónak érzem a szituációt minden olyan lemez esetében, amely nem egyszerűen csak egyházi témájú műveket tartalmaz, hanem szorosan a liturgiához kötődőeket: mise- vagy zsolozsmaszövegek feldolgozásait is. Így a Taverner Consort & Choir Tallis-felvételét hallgatva is már csak külső szemlélői lehetünk azoknak a szertartásoknak, amelyeknek a fél évezreddel ezelőtt élt hívők és Tallis zenéje még valóban szerves részei voltak. Zene- és liturgiatörténeti múzeum, reneszánsz terem, tessék befáradni.

Dobszay László a gregorián zene lemezfelvételei kapcsán jegyezte meg: „A ’szent’ zene – azzal, hogy hívők és nemhívők közös élményévé lesz – a sacrumnak a humánummal közös lelki rétegeit érintheti meg, s e humánum nem ellentétes a sacrummal, csak kevesebb annál.” A Taverner Consort lemeze kapcsán talán a címadó, negyven szólamra komponált Spem in alium esetében érzékelhetjük legjobban ezt a „kevesebbséget”. Az angol mester gyülekezetet és kórust egyaránt túlléptetett a zeneszerzői bravúr esztétikai élvezetének szintjén: rendelkezése szerint a híveknek az előadókból formált kör közepén kellett elhelyezkedniük, hogy azok a testet-lelket körülölelő hangburokban válhassanak eggyé Judit könyvének könyörgő szavaival – a mai hallgató legfeljebb jó minőségű hangfalaira számíthat nappalijának csendes magányában.

A zsidó özvegyasszony imáját protestáns bibliában hiába keressük: Judit könyvét a Tallis életében bontakozó, Rómával szakító felekezetek nem vették fel a szent könyvek kánonjába. A szerző egész életét végigkísérte Anglia kaotikus egyházpolitikája: a VIII. Henriket követő VI. Edward protestáns reformjait a katolikus Tudor Mária törölte el, Máriáéit pedig az újhitű I. Erzsébet. A mindenkori Chapel Royal szolgálatában álló Tallis így folytonos alkalmazkodásra kényszerült: hol angol service-eket és anthemeket, hol latin motettákat, himnuszokat és responzóriumokat várt tőle az egyedül üdvözítő igazság aktuális letéteményese. Andrew Parrott együtteseinek lenyűgöző előadásában ezúttal az utóbbiakból hallhatunk bő kétórányit.

Az első lemezen főleg responzóriumok kaptak helyet (csak az ismertebbeket említve: Videte miraculum, Audivi vocem, Candidi facti sunt, Loquebantur variis linguis). Feldolgozásukban Tallis – jó száz éves gyakorlatnak megfelelően – a szöveg tagolódásához igazodva váltogatja a gregorián szakaszokat a többszólamúakkal. Magyar kórusok felvételeihez szokott hallgatónak kicsit szokatlan lehet a gregorián dallamok lassú, egyenlő hosszúságú hangokat soroló előadása, s az angol kiejtési szabályok szerint „meglágyított” latin szöveg is, de ezek nem mellékízként, inkább kellemes fűszerként hatnak. S ha már itt tartunk: az egész felvétel legnagyobb érdeme, hogy az előadók – anélkül, hogy színtelenné tennék – megmaradnak a darabok tökéletességet megcélzó felmutatásának igényénél: pl. nem igyekeznek minden alkalommal fülünkbe rágni a Tallis névjegyének is beillő szűkített/bővített oktávokat vagy túljátszani egy-egy expresszívebb gesztust. Akinek füle van a hallásra stb.

A második korong antifóna-, himnusz- és szekvencia-szövegek (t.k. Te lucis ante terminum, Salvator mundi I, II, O sacrum, convivium, O nata lux), valamint Jeremiás siralmainak feldolgozásait is tartalmazza. Csodálatra méltó Parrott muzikális tudatossága, amelynek köszönhetően az egyes darabok íve az első imitációtól a záróakkordig úgy húzódik végig, mint egy feszített víztükör. A sort nyitó monumentális antifóna-feldolgozás, a Gaude gloriosa Dei Mater szóló-együtteseket és teljes kórust váltogató szerkezete – a Spem in aliumhoz hasonlóan – időnként felszínre dob egy-egy, az ideálisnál heterogénabb hangzású területet, s ugyanez alkalmanként a Siralmak öt férfihangjára is jellemző. Ennek ellenére a mély regiszterből újra és újra felhangzó intések: „Jeruzsálem, Jeruzsálem, térj meg az Úrhoz!” a lemez legmegindítóbb pillanatai közé tartoznak.

Végül szeretném felhívni a figyelmet egy finom szerkesztési ötletre, mely a felvétel egész szellemiségének jelképe lehetne. A lemezt elindító – akár szentélybe, akár múzeumba lépő – hallgatót mindkét korong első track-je húsz másodpercnyi csenddel fogadja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

„Tudsz még hallgatni?” – Beszámoló a színházi alkotók tüntetéséről

A szabad színházért, a kultúra függetlenségéért szerveztek tüntetést december 9-én estére a Madách térre, és noha a bírált törvényjavaslat időközben módosult, sokan úgy érezték, ott a helyük a megmozduláson.
Színház

„A mi generációnk nem kapható a gyűlölködésre” – A 30 év alatti színművészek levele az Országgyűléshez

A december 9-én a szabad színházakért és a kultúra függetlenségéért meghirdetett tüntetésen Sodró Eliza, a Radnóti Színház művésze olvasta fel 111 harminc év alatti színművész levelét az Országgyűléshez.
Színház

Vidnyánszky az igazságtalanságok megszüntetését várja a törvénytervezettől

A Magyar Teátrumi Társaság elnöke az M1-nek nyilatkozott az új színháztörvénnyel kapcsolatban.
Plusz

Használt a tiltakozás? Végül nem bántaná az NKA-t az új törvényjavaslat

Nem szerepel a Nemzeti Kulturális Alap átalakítása a Nemzeti Kulturális Tanácsról szóló törvényjavaslatban, de a színházaknak közös fenntartási megállapodást kell kötniük a kormánnyal.
Színház

Újszínház: Nincs tudomásunk szexuális zaklatási ügyről

Közleményt adott ki az Újszínház, amelyben azt írják, nem történt hivatalos bejelentés zaklatási ügyben.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Pozsonyi kórusversenyt nyert a Magnificat Leánykar

Kortárs és szakrális kategóriában is első helyezést ért el a Magnificat Leánykar egy pozsonyi kórusversenyen.
Klasszikus interjú

Liszt mindig forrófejű lázadó maradt – interjú Borbély Lászlóval

Liszt idős korában is forradalmár maradt, csak másért küzdött. Ez derül ki Borbély László új albumából, amelyen a mester kései műveit hallhatjuk. De a zongoraművésznek egy második lemeze is megjelent a napokban, ezen a Goldberg-variációkat találjuk.
Klasszikus gyász

Elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész

Életének 82. évében elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész - közölte hétfőn a Zeneakadémia.
Klasszikus ajánló

Áthallások – az Egri & Pertis Zongoraduó új koncertsorozata a BMC-ben

Milyen maszkban pantomimozott volna Debussy? Mi köze volt Faurénak a bergamaszkokhoz? Sétált-e Händel London komédiás negyedében, és mit talált Sztravinszkij Petruska szobájában?
Klasszikus galéria

Láttál már hangszobrot?

Élmény marad – különleges hangszobor-kiállítással készül az ünnepekre a Müpa és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. Világsztárok által aláírt hangszobrokból és egy közel öt méter magas, függesztett elemből álló grandiózus installáció várja a látogatókat az ünnepi készülődés jegyében a Müpa Zászlóterében december 5-től.