Klasszikus

Saját fiatal művészeire fókuszál a Zeneakadémia őszi szezonja

2023.05.15. 17:10
Ajánlom
Neves fiatal előadók, az intézmény növendékei és művésztanárai állnak a Zeneakadémia 2023-as őszi koncertévadának középpontjában, amelyre megkezdődött a jegyértékesítés, és továbbra is elérhetők a sorozatfüggetlen kedvezmények.

Új programokkal jelentkezik a Zeneakadémia Koncertközpont 2023 őszére, ám a közönség által korábban megszokotthoz képest máshová kerültek a hangsúlyok. „Nagyobb mértékben támaszkodunk a Zeneakadémia fiatal tehetségeire, műhelyeire és művésztanáraira, vagyis arra a kreatív erőre, amely az intézmény meglévő adottsága.

Mindig is célunk volt helyzetbe hozni a karrierjük elején álló fiatalokat, ez most még inkább előtérbe kerül

– hangsúlyozza Csonka András programigazgató, hozzátéve, hogy a jelentősen megemelkedett energia- és szolgáltatási költségek, az inflációs válság miatt a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem idén is kevesebb forrást tud koncertek rendezésére fordítani. A Zeneakadémia Koncertközpont vezetője reményét fejezte ki, hogy a következő évben már lesz lehetőség több külföldi sztár meghívására és a megváltozott körülményekre is reflektáló, megújuló koncertkínálat összeállítására.

Már jól ismert és új tematikus sorozatok egyaránt várják a közönséget, és továbbra is elérhető az ezektől független kedvezményrendszer. Két különböző koncertre szóló jegyek egyidejű vásárlása esetén 10 százalék, három különböző eseményre 15 százalék, négy vagy több különböző hangversenyre 20 százalék engedmény jár a vásárlás végösszegéből. A Zeneakadémia Extra szolgáltatásra regisztráltak ezeken felül további 5 százalék kedvezményben részesülnek.

TrioEnergico-171152.jpg

Trio Energico (Fotó/Forrás: Török Anna / Zeneakadémia)

Három sorozat fogja össze az előadóművészi karrierjük elején álló zenészek műsorát: a legfiatalabb, még zeneakadémiai tanulmányaikat folytató hallgatók kapnak lehetőséget A tehetség kötelez koncertjein. Fellép majd Sztathatosz Sebestyén, Szokolay Ádám és Dolfin Balázs, valamint a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatóiból 2021-ben alakult Era Nova Kamarazenekar Kemény Péter vezényletével, továbbá Fóris Zsófia, Forgó Boglárka és Lescsinszky Áron (az idei Weiner Verseny győztes formációja), illetve Fafúvós kamarazene címmel az egyetem növendékeiből alakult Ötöshangzat és a Crosswind Quintet. A már végzett, de még mindig fiatal zenészek fóruma az Y Generáció sorozat, amelyben a Trio EnergicoIlosfai Csenge, Mády-Szabó Eszter és Vida Mónika Ruth –, a már több díjjal is elismert Duo DomoHartmann Domonkos és Csabay Domonkos –, valamint Langer Ágnes (a 2017-es Bartók Világverseny harmadik helyezettje), Karasszon Eszter és Szalai Éva triója ad koncertet.

A Versenygyőztesek sorozatban pedig az elmúlt időszak hazai és külföldi versenyeinek díjazottjai lépnek fel,

így a 4. Marton Éva Nemzetközi Énekverseny különdíjasa, Germán Enrique Alcántara argentin bariton, a Wieniawski Nemzetközi Hegedűverseny győztese, Maeda Hina, illetve a tavalyi Marton-verseny különdíjasa, a cseh Jolana Slavikova.

Önálló sorozatot kapott a Korossy Kvartett és napjaink egyik ígéretes tehetsége, Magyar Valentin zongoraművész Négy plusz egy címmel. A Zeneakadémia Solti termi zongoraestjei, A fekete-fehér színei is részben a fiatal előadókról szólnak, de Balogh Ádám, Ránki Fülöp és Villányi Dániel mellett két zenészlegenda is helyet kapott a sorozatban: a Latin Grammy-díjas Sonia Rubinsky, illetve Prunyi Ilona, aki az egyetem oktatója is.

KorossyQuartet-173950.jpg

Korossy Quartet (Fotó/Forrás: Felvégi Andrea)

A zenekar mesterei című összeállításban a növendékekből álló és Nemzeti Ifjúsági Zenekar címmel kitüntetett Zeneakadémia Szimfonikus Zenekara négy koncerten, neves karmesterek és szólisták közreműködésével lép fel, köztük lesz Takács-Nagy Gábor és Giovanni Guzzo, Baráti Kristóf és Farkas Gábor, Keller András és Berecz Mihály.

A zenekar tagjaiból összeállított fúvós formáció Jeroen Bearwerts belga és Boldoczki Gábor magyar trombitaművész közreműködésével ad koncertet.

A fiatalok mellett mestertanáraink is fellépnek, a Kamarazene karnyújtásnyira sorozatban mások mellett Csáki András gitárművész, Varga Oszkár hegedűművész és Razvaljaeva Anasztázia hárfaművész, valamint Kokas Dóra csellóművész szerepel.

Az évadban ismét sorozattal várja a koncertlátogatókat a Nemes László Norbert vezette Új Liszt Ferenc Kamarakórus, a Zeneakadémia rezidens kórusa, Otthon a Zeneakadémián címmel. Az Itt és most kortárs zenei szériában az Amadinda Percussion Project következő koncertje, a Trió PassacagliaRajk Judit, Kéringer László és Zétényi Tamás – estje, valamint a nyolcvan éve született és 2019-ben elhunyt Jeney Zoltán emléke előtt tisztelgő hangverseny kapott helyet. Az Orgona a központban sorozat részeként David Titterington, illetve Pétery Dóra és az A:N:S Chorus lép fel. A Jazz itt! sorozatban a László Attila hetvenedik születésnapja alkalmából rendezett koncerten az ünnepelt különböző formációiban neves dzsesszmuzsikusok, többek között Oláh Tzumo Árpád, Szőke Nikoletta, Oláh Kálmán, Fekete-Kovács Kornél társaságában ad szerzői estet, míg december 28-án ismét a Jazzation várja a közönséget.

ModernArtOrchestra_FeketeKovacsKornel_fotos_StepanVirag-131601.jpg

Fekete Kovács Kornél (Fotó/Forrás: Stépán Virág / Modern Art Orchestra)

A Zeneakadémia számos európai művészeti egyetemmel ápol szoros szakmai kapcsolatot, és minden évben rendez olyan koncerteket, amelyek keretében hallgatóink együtt játszhatnak más intézmények növendékeivel. Október végén Kelemen Barnabás hegedűművész,

a Zeneakadémia docense vezényletével hat rangos európai társintézményből érkező diákok játsszák zeneakadémistákkal együtt Bartók, Mozart és Csajkovszkij egy-egy művét.

Az Erasmus-programban 3-3 hallgató érkezik Bécs, Párizs, Helsinki, Hága, Barcelona, Oslo egyetemeiről, és vesznek részt intenzív workshopon a budapesti egyetem növendékeivel.

Újra jelentkezik a Liszt-kukacok Akadémiája, amelynek témája most a tánc lesz, Mona Dániel a legfiatalabb közönséget vezeti végig különböző korok klasszikus tánczenéin.

Különleges esemény a Zeneakadémia szervezésében szeptember 2. és 10. között zajló, idén hegedűművészeknek meghirdetett Bartók Világverseny, amelynek újabb hatéves ciklusa kezdődik. A döntőben és a gálakoncerten a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara működik közre Kovács János vezényletével.

A sorozatokról bővebb információ a koncert.zeneakademia.hu portálon érhető el.

Fejléckép: A Zeneakadémia Szimfonikus Zenekara Eötvös Péterrel, a Zeneakadémia Nagytermében (fotó/forrás: Posztós János / Zeneakadémia)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Udvaros Dorottya jövőre a Katonában vendégszerepel

Június 14-én megtartotta évadzáró társulati ülését a budapesti Katona József Színház. Máté Gábor elmondta: a Katona negyvenegyedik évadában a fiatal művészekre és nézőkre különösen odafigyeltek.
Színház

Együttműködésekre van szükség – felsorakozott az Átrium új vezetése

A következő évadtól új lakók költöznek az Átriumba az eddigi üzemeltető Kultúrbrigád helyébe. A független színházi formációk június 11-én, a Jurányi évadzáró eseményén ismertették röviden elképzeléseiket.
Klasszikus

Svájci fesztivál magyar fellépőkkel

A június 28. és 30. között a Genfi-tó partján rendezett Léman Bouquet Fesztivál változatos zenei programokat kínál, idilli környezetben a közönségnek. A koncerteken számos magyar művész is fellép.
Klasszikus

„Az előadónak nem elég csak a kottát látnia” – interjú Szabady Ildikó fuvolaművésszel

Már kiskorában is folyton a hangszer foglalkoztatta, azóta pedig elmélyült a kapcsolata a fuvolával. Az MVM által támogatott Junior Prima Díjjal kitüntetett Szabady Ildikó számos sikeres versenyszereplés után szólistaként és zenekari muzsikusként is rendszeresen színpadra áll.
Klasszikus

A Magyar Hegedű Ünnepe a Pesti Vigadóban

Június 22-én és 23-án gazdag programkínálattal, egyebek közt kortárs vonóshangszer-kiállítással, könyvbemutatóval és hangversenyekkel is várják az érdeklődőket a Magyar Hegedű Ünnepén. Az eseményen ünneplik a hetvenéves Szecsődi Ferencet is.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Molnár Anna neves izraeli kortárs zenei együttessel lép fel

Az Israel Contemporary Players június 22-án ad koncertet Tel-Avivban, az elsősorban szintén kortárs zenei produkcióiról ismert mezzoszoprán Steve Reich Tehillim című művében működik közre.
Klasszikus hír

Svájci fesztivál magyar fellépőkkel

A június 28. és 30. között a Genfi-tó partján rendezett Léman Bouquet Fesztivál változatos zenei programokat kínál, idilli környezetben a közönségnek. A koncerteken számos magyar művész is fellép.
Klasszikus interjú

„Az előadónak nem elég csak a kottát látnia” – interjú Szabady Ildikó fuvolaművésszel

Már kiskorában is folyton a hangszer foglalkoztatta, azóta pedig elmélyült a kapcsolata a fuvolával. Az MVM által támogatott Junior Prima Díjjal kitüntetett Szabady Ildikó számos sikeres versenyszereplés után szólistaként és zenekari muzsikusként is rendszeresen színpadra áll.
Klasszikus ajánló

A Magyar Hegedű Ünnepe a Pesti Vigadóban

Június 22-én és 23-án gazdag programkínálattal, egyebek közt kortárs vonóshangszer-kiállítással, könyvbemutatóval és hangversenyekkel is várják az érdeklődőket a Magyar Hegedű Ünnepén. Az eseményen ünneplik a hetvenéves Szecsődi Ferencet is.
Klasszikus ajánló

Holokauszt-emlékkoncertet ad a Metrum Ensemble

A kamaraegyüttes a holokauszt nyolcvanadik évfordulója alkalmából szervezett emlékév keretében lép fel a Rumbach zsinagógában. A műsoron szereplő művek közül több is az első alkalommal hangzik el Magyarországon.