Klasszikus

Salonen után Dudamel

2007.04.11. 00:00
Ajánlom
Esa-Pekka Salonen bejelentette, a 2008/9-es évad végén otthagyja a zenei igazgatói posztot a Los Angeles-i Filharmonikusoknál. Utódja a mindössze 26 éves venezuelai karmester Gustavo Dudamel lesz.

Amikor Salonen 34 évesen átvette a Los Angeles-i Filharmonikusokat, sokan kockázatosnak vélték a viszonylag ismeretlen muzsikus alkalmazását, ám tévedtek: idén tizenhetedik szezonját tölti náluk. A finn zeneszerző-karmester jövőre a Londoni Philharmonia Zenekart fogja igazgatni, azonban több időt szeretne a komponálásnak szentelni, ezért mondott le az amerikaiak irányításáról.

Gustavo Dudamel 28 éves lesz, amikor a Los Angeles-i Filharmonikusok zenei igazgatójává kinevezik. A fiatal karmester Barquisimetóban született, négy évesen kezdett hegedülni, tizenöt évesen pedig vezényelni, egy évvel később már az Amadeus Kamarazenekar zenei igazgatója volt. 1999-ben a Simón Bólivar Venezuelai Nemzeti Ifjúsági Zenekar igazgatója lett, 2004-ben pedig megnyerte a bambergi Gustav Mahler Karmesterversenyt. Azóta a legkiválóbb zenekarokkal dolgozott, többek közt a Londoni Philharmonia Zenekarral, az Izraeli Filharmonikusokkal, a drezdai Staatskapelle együttesével, a Liverpooli Királyi Filharmonikusokkal, de vezényelt a Milánói Scalában is. 2006 novembere óta a Göteborgi Szimfonikusok első karmestere, 2009 szeptemberében pedig a Los Angeles-iek zenei igazgatója lesz.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.
Klasszikus interjú

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény.