Klasszikus

Salzburgi mandulaillat

2006.02.04. 00:00
Ajánlom
Fagyott hártya markolja a Getreidegasse 9. kapujának kovácsoltvas kilincsét.

Markolta valaha a középkorban ezt a kilincset az otthonába térő nemes Otto Keuzl kereskedő, Fröshlmoser patikárius, majd később, huszonhat éven át egy bizonyos Leopold Mozart hegedűmester, udvari komponista is, akinek ebben a házban 1756. január 27-én este nyolc órakor megszületett hetedik gyermeke, Joannes Chrysostomus Wolfgangus Theophilus. A későbbi Wolfgang Amadeus Mozart.

A házban múzeummá merevedett az idő, csend üli a dermedt szobákat. A fajanszkancsó alján megállt a reggeli mosdáshoz készített víz, hófehér, keményített dunyhával vetve az ágy, lábánál szorosan illesztett apró fémbilikom. Nem mozdulhatnak egymás mellől Salzburg egykori rivális érsekei sem, olaj képmásuk átellenben a falon. Schrattenbach nyugodt szívvel méláz, pénzből és szabadságból is adott ő eleget kegyeltjének, a kis Mozartnak, gondolja, bár a bizonyosság kedvéért egy hétre maga mellé záratta, komponáljon zenét a szeme láttára, ha tud.

Szomszédja, a karikás szemű Hieronymus Colorado érsek még éjjelente is kínosan feszeng. Miután naphosszat mást sem hall, mint ahogy a művészfamília életében kalauzoló idős hölgy újra és újra felrója bűneit. Hogyan fukarkodott segítségével az egyházi méltóság, hogyan kurtította a mise hosszát és ezzel a komponista lehetőségeit éppen a felére. És hogy magán kívül semmit, tán még a zenét sem szerette.

A korabeli vászon Mozartja már rég megbocsátott, és csak azt bánja, nem mozdul a házi zongora tojáshéjszín billentyűje, és hogy üveg alatt a kedvenc, gyerekkori hegedű. Gondosan felragasztott első hajtincseit kacagja, és az sem zavarja már, hogy vitrinben őrzött, selyemvirágokkal hímzett tárcája, mint annyiszor azelőtt, újra teljesen üres.

Mozart pipiskedve pillant a képről ki az ablakon, mire a kandeláber fénye egy pillanatra meginog.

A hajnal nekiszalad hirtelen a szűk utcának, megpöcköl cirádás cégért, kocogtat kirakatablakot, a tetőkről havat ránt magával. Felszökik végül a templomtoronyba, lódítson egyet az óra kövér aranymutatóin.

A Getreidegasse varázsütésre megtelik. Sorra pattannak fel az öreg spaletták, ingatag női cipősarkak szaporáznak, megkergült metronómokat idézve. Versengve pördülnek fel a kirakati rolók, mögülük reggelt kiáltanak egymásnak a boltosok. Büszkén mutat a pék pirosra sütött hangjegyeire. Nem felejtették ők a születésnapot.

Kivágódik a szemközti kávézó ajtaja, ezüsttálcáján kötényes fiú egyensúlyoz siettében gőzölgő feketés porcelánt. A lovak orrlyukaiból pára gomolyog, türelmetlenül topognak, indulnának tovább.

De hányszor ácsorgott már indulásra kész hintó a kilences számú ház előtt! Hogy egész családjával együtt vihesse Mozartot, az apró géniuszt Európa-szerte, királyi udvarokba és más előkelőségek elé megmutatkozni.

A veszteglő hintó mögül most utcazenész kerül elő. Ma kizárólag Mozart tiszteletére játszik. A szonáta dallama szanaszét szalad. Beköszön az újságárushoz, tiszteletét teszi a dómnál, ahol Leopold feleségül kérte Anne Marie-t, később Mozartot keresztelték; bekukkant a kút mélyére, ahonnan a vizet hordták a cselédek, de megtorpan és visszafordul a dallam az egykori érseki rezidencia előtt. Jut így belőle a Pamina cukrászda vendégeinek fülébe is.

Hogy Mozart állítólag mandulával szerette a kávét, jegyzi meg fontoskodva egy régi vágású úr a mellette ülőnek, és hogy azt Staiger úr üzletében fogyasztotta szívesen, de nem feledkeznének meg fiatalkoruk primadonnájáról sem, aki a Figaró házasságában tűnt fel annak idején.

Hogy állítólag Mozart szerette a jó bort, és legalább kétezer kottajegyet rajzolt a papírra mindennap, pletykálnak a szomszédos asztalnál halkan az öreg barátnők. És azt is suttogják távolabb, soha nem volt boldog, mert akit szeretett, Aloysia Weber operaénekes, nem lehetett az övé. Csak húga, Constanza.

A cukrászda békebeli gramofonjára kacér Mozart-menüett kerül. A ház ereszére nőtt jégcsapokat lassan kikezdik a késő délutáni napsugarak.

Pontban este nyolckor megkondul az összes salzburgi harang.

Mandulaillat csurog a levegőben.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Zenés színház

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.
Vizuál

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.
Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.