Klasszikus

Sándor Frigyesre emlékezik az 50 éves Liszt Ferenc Kamarazenekar

2013.03.18. 14:50
Ajánlom
A zenepedagógus, karmester és művészeti vezető, valamint felesége, Dénes Vera gordonkaművész, pedagógus közös lakhelyén, a Kresz Géza utca 17. szám alatt avat emléktáblát március 19-én délelőtt a zenekar és az együttest 2012 óta támogató XIII. Kerületi Önkormányzat.

A végzős zeneakadémiai hallgatókból álló Liszt Ferenc Kamarazenekar 1963. március 18-án adta a nagyközönségnek szánt első koncertjét a Zeneakadémián. Bár az alapítás óta eltelt fél évszázad alatt a tagok cserélődtek, a zenekar szellemiségében, darabválasztásaiban, műhelymunkájában a mai napig érezhető az első művészeti vezető, Sándor Frigyes hatása. Az együttes játék- és előadásmódját alapjaiban meghatározó művész a budapesti Zeneakadémián Mambriny Gyula és Waldbauer Imre tanítványa volt, hegedűművészi karrierjéről azonban karbántalmai miatt le kellett mondania. A zenei önkifejezés lehetőségét ezután a karmesteri tevékenységben találta meg, pedagógusként pedig számos növendéke számára jelentett életreszóló inspirációt művészi felfogása - köztük a Liszt Ferenc Kamarazenekar tagjainak is.

A lelkes akadémistákból hamar a nemzetközi zenei élet elismert szereplőjévé váló, és immár ötvenedik születésnapját ünneplő kamarazenekar történetéről, Sándor Frigyessel való kapcsolatáról és nagyívű karrierjéről március 18-án, hétfőn nyílik kiállítás az együttes "rezidenciáján", az Óbudai Társaskör kisszalonjában. Az április 17-ig nyitva tartó tárlat a zenekar plakátjait, különleges koncertfelvételeit, aranylemezeit, díjait mutatja be, valamint a turnékat és a világhírű szólistákkal való együttműködés emlékezetes pillanatait megörökítő életképeket is láthatnak majd az érdeklődők.

A jelenkorra kíváncsiak emellett több alkalommal is hallhatják az együttest a tavaszi szezonban. Április 2-án a Budapesti Tavaszi Fesztivál programsorozatának részeként többek között Ennio Morricone és Nino Rota műveit tűzik műsorra Massimo Mercelli olasz fuvolaművész közreműködésével, május 6-án Pergolesi  Az úrhatnám szolgáló című kisoperáját hallhatja előadásukban a közönség a Santa Cecilia Operastúdió növendékeinek részvételével, június 10-én pedig a világhírű Enrico Dindo olasz gordonkaművész vendégszereplésével adnak koncertet a Magyar-Olasz Kulturális Évad 2013 keretében. A legendás Emmanuel Pahud közreműködésével május 13-án lépnek fel Művészetek Palotájában az "Évad zenekaraként".   

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

„Istennek egy törvénye van: a szeretet”

A Hegedűs a háztetőn 1964-ben, a New York-i Broadwayn kezdte világraszóló karrierjét, 1966-ban mutatták be európai színpadon (Anatevka címen), 1971-ben film is készült belőle. Magyarországon 1973-ban, Vámos László emlékezetes rendezésével, Bessenyei Ferenc legendás főszereplésével debütált. Legújabb változatát július 31-én a Margitszigeti Szabadtéri Színházban, Bozsik Yvette rendezésében láthatja a közönség.
Tánc

Elhunyt Axt Lászlóné Ibolya artistaművész

71. életévében elhunyt Axt Lászlóné Ibolya világhírű artistaművész, akit a Fővárosi Nagycirkusz társulata fájó szívvel búcsúztat.
Plusz

A felújított Rumbach utcai zsinagóga a Zsidó Kulturális Fesztivál új helyszíne

„Éljük át újra!” - mottóval öt helyszínen, több mint húsz programot kínál a Zsidó Kulturális Fesztivál augusztus 22. és 30. között Budapesten. A fesztivál új helyszíne a felújított Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga lesz.
Vizuál

Pazar Vaszary-válogatás a Kieselbach Galéria nyári tárlatán

Vaszary Jánostól nyolc kiváló olajfestmény és több jelentős grafika is látható a Kieselbach Galéria A legnagyobbak - Főművek és fontos képek Munkácsytól Kondorig címmel nyílt reprezentatív nyári tárlatán.
Könyv

„Digitális boomot várok” – beszélgetés Rózsa Dáviddal, az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatójával

Az OSZK új főigazgatója tavaly márciusban lépett hivatalba, azóta felgyorsultak a digitalizációs folyamatok a nemzeti könyvtárban. Erről, és az augusztus elején nyíló, Babits Mihály és Török Sophie több mint 6600 dokumentumból álló levelezését feldolgozó adatbázisról is kérdeztük Rózsa Dávidot. 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

A szaxofon ismeretlen hangja – interjú Szepesi Bencével

A Budapest Saxophone Quartet alapítója úgy véli, van a szaxofonnak egy klasszikus hangja, amelyet alig ismerünk, de szépséggel kecsegtet. Beszélgetésünkben annak eredetéről és komolyzenei szerepéről mesélt, aztán kiderült, hogy még a szaxofonnál is jobban szereti másik hangszerét.
Klasszikus hír

Olasz, spanyol turnén járt a Fesztiválzenekar

Olaszországban és Spanyolországban játszott óriási sikerrel a Budapesti Fesztiválzenekar július végén. A turné utolsó állomásán, az újabb lezárások előtti utolsó pillanatban, Kodály zenéje szólt az Adán Martín Auditórium fantasztikus épületében.
Klasszikus klassz a parton

Klasszikus zene szólt „a magyar Salzburgban” - Beszámoló Tatáról

Egy hete ért véget Tatán a Klassz a pARTon fesztivál, a Cimbora Alapítvány rendezvényét támogatta és második alkalommal fogadta be a város. A szervezőket nemcsak a kisváros festői Öreg-tavának szépsége vonzotta Tatára, hanem a város múltja is, hiszen itt is, mint minden Esterházy-birtokon a zenének is fontos szerepe volt. A tatai Esterházyak is igen sokat tettek a helyi zenei élet fellendüléséért, a kastély történeti múltja és a kortárs zenei élet így mára összeért.
Klasszikus ajánló

Zenei utazás Mozarttól Josef Sukig

Álmodozó nyári éjjel címmel július 29-én szabadtéri koncertet az Anima Musicae Kamarazenekar, az Óbudai Társaskör kertjében. A műsorban elhangzanak Mendelssohn, Mozart, Hugo Wolf és Josef Suk művei is, valamint vendégművészként fellép Horgas Eszter és Polónyi Ágnes.
Klasszikus arcus temporum

Középpontban Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága Pannonhalmán

Augusztus 27-29. között rendezik meg az Arcus Temporum Pannonhalmi Kortárs Művészeti Fesztivált, amelynek zenei gerincét idén Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága adja. A programot Klukon Edit és Ránki Dezső művészházaspár állított össze.