Klasszikus

Sándor Frigyesre emlékezik az 50 éves Liszt Ferenc Kamarazenekar

2013.03.18. 14:50
Ajánlom
A zenepedagógus, karmester és művészeti vezető, valamint felesége, Dénes Vera gordonkaművész, pedagógus közös lakhelyén, a Kresz Géza utca 17. szám alatt avat emléktáblát március 19-én délelőtt a zenekar és az együttest 2012 óta támogató XIII. Kerületi Önkormányzat.

A végzős zeneakadémiai hallgatókból álló Liszt Ferenc Kamarazenekar 1963. március 18-án adta a nagyközönségnek szánt első koncertjét a Zeneakadémián. Bár az alapítás óta eltelt fél évszázad alatt a tagok cserélődtek, a zenekar szellemiségében, darabválasztásaiban, műhelymunkájában a mai napig érezhető az első művészeti vezető, Sándor Frigyes hatása. Az együttes játék- és előadásmódját alapjaiban meghatározó művész a budapesti Zeneakadémián Mambriny Gyula és Waldbauer Imre tanítványa volt, hegedűművészi karrierjéről azonban karbántalmai miatt le kellett mondania. A zenei önkifejezés lehetőségét ezután a karmesteri tevékenységben találta meg, pedagógusként pedig számos növendéke számára jelentett életreszóló inspirációt művészi felfogása - köztük a Liszt Ferenc Kamarazenekar tagjainak is.

A lelkes akadémistákból hamar a nemzetközi zenei élet elismert szereplőjévé váló, és immár ötvenedik születésnapját ünneplő kamarazenekar történetéről, Sándor Frigyessel való kapcsolatáról és nagyívű karrierjéről március 18-án, hétfőn nyílik kiállítás az együttes "rezidenciáján", az Óbudai Társaskör kisszalonjában. Az április 17-ig nyitva tartó tárlat a zenekar plakátjait, különleges koncertfelvételeit, aranylemezeit, díjait mutatja be, valamint a turnékat és a világhírű szólistákkal való együttműködés emlékezetes pillanatait megörökítő életképeket is láthatnak majd az érdeklődők.

A jelenkorra kíváncsiak emellett több alkalommal is hallhatják az együttest a tavaszi szezonban. Április 2-án a Budapesti Tavaszi Fesztivál programsorozatának részeként többek között Ennio Morricone és Nino Rota műveit tűzik műsorra Massimo Mercelli olasz fuvolaművész közreműködésével, május 6-án Pergolesi  Az úrhatnám szolgáló című kisoperáját hallhatja előadásukban a közönség a Santa Cecilia Operastúdió növendékeinek részvételével, június 10-én pedig a világhírű Enrico Dindo olasz gordonkaművész vendégszereplésével adnak koncertet a Magyar-Olasz Kulturális Évad 2013 keretében. A legendás Emmanuel Pahud közreműködésével május 13-án lépnek fel Művészetek Palotájában az "Évad zenekaraként".   

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Jazz/World

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Társaskör Művészeti Munkáját Támogató Egyesület

A pártoló tagsággal nemcsak a kedvezményeket veheti igénybe, de tagdíjával hozzájárulhat a hosszabb távú tervezéshez, a minőségi előadások létrejöttéhez.