Klasszikus

Sanghaj Budapesten – szimfonikus est a Müpában

2010.11.15. 11:54
Ajánlom
Magyarországon még kevesen tudják, hogy milyen „erőt” képviselnek a legjobb kínai szimfonikus zenekarok a világ komolyzenei piacán.

A legjobbak között is az egyik legjobb az elsők között alakult Sanghaji Filharmonikus Zenekar, amely a múlt század húszas éveitől építi repertoárját. A több mint tízezredik hangversenyt maga mögött tudó együttest világszerte elismerés övezi, beleértve például a Carnegie Hall és a Berlini Filharmónia meglehetősen szigorú közönségét is.

Muhai Tang egyike a legszélesebb repertoárral rendelkező karmestereknek, aki Bachtól napjaink zenéjéig minden stílusban otthonosan mozog. Ő a Zürichi Kamarazenekar művészeti vezetője, valamint első dirigense, és mindkét minőségében nagyon sokat tett azért, hogy a kamarazenekari hangversenyek felvegyék a népszerűségi versenyt a szimfonikus koncertekkel.

Mélodie Zhao, a Svájcban élő kínai sztárzongorista 1994-ben született és két és fél éves kora óta zongorázik. 12 éves kora óta vesz részt a legrangosabb nemzetközi fesztiválokon. 2008-ban, amikor alig múlt 13 éves, elkészítette Chopin 24 etűdjét rögzítő hangfelvételét, amellyel kivívta a sorozatot a világ legfiatalabbjaként lemezre játszó muzsikus címet.

www.mupa.hu

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.
Klasszikus ajánló

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Társaskör kertje, ahol július 4. és augusztus 5. között tizenhét estén át klasszikus és könnyűzenei koncertek, zenés színház, opera és színházi előadás közül válogathatnak az érdeklődők.
Klasszikus magazin

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.
Klasszikus magazin

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.