Klasszikus

Sáry László-művet is játszik a világhírű svéd orgonista

2014.12.12. 09:37
Ajánlom
A Müpa karácsonyi koncertjeinek sora, ahogy az az elmúlt évek alatt szinte hagyománnyá vált, az ünnepvárás jegyében kezdődik. Ezúttal Hans-Ola Ericsson svéd orgonista érkezik Európa egyik leggazdagabb orgonakultúrával rendelkező vidékéről, hogy megnyissa az ünnepi eseménysorozatot december 18-án. A koncerten a Szent Efrém Férfikar is közreműködik, és a nemsokára hetvenötödik születésnapját ünneplő Sáry László darabja is fel fog csendülni.

Az 1954-ben született Ericsson neves 20. századi, illetve kortárs zeneszerzők – Luigi Nono, Klaus Huber, Brian Ferneyhough – tanítványa volt, valamint együtt dolgozott olyan nagyságokkal, mint John Cage, Ligeti György és Olivier Messiaen – utóbbi szerző összes orgonaművét lemezre is vette. 2000-től a Svéd Királyi Zeneakadémia tagja, 2011-től a világ egyik legjobb egyeteme, a kanadai McGill Egyetem professzora. A barokk kor szakértője, ő vezette a legjelentősebb svéd barokk orgona felújítását.

Számos kuriózumot is tartalmazó műsora a gregoriántól a specialitásának számító kortárs zenéig terjed, a színes programban a karácsony misztériumához kapcsolódó művekből válogat. Egyedi alkalom, hogy ilyen széles időskálából származó művek szólalnak meg Európa leghatalmasabb koncerttermi orgonáján, ráadásul egy magyar kortárs, az újév napján hetvenötödik születésnapját ünneplő Sáry László darabja is felcsendül a Szent Efrém Férfikar közreműködésével.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Amerikáig is eljutott a nagy port kavart Billy Elliot-ügy híre

Az egyik legnépszerűbb hollywoodi portál „gaygate”-ről, azaz meleg-botrányról ír az elmaradt előadásokkal kapcsolatban.
Tánc

Mesternő, nagybetűvel

Lőrinc Katalin egy személyben aktív táncos, pedagógus és teoretikus. Június 25-én a Müpában mutatkoznak be tanítványai, akik már az ő új oktatási metódusa szerint végeztek a Táncművészeti Egyetemen. Emellett nemrég megjelent, A test mint szöveg című könyvéről is beszélgettünk.
Vizuál

Instagramon dokumentálta apja halálát egy fotós

Apja élete utolsó tanítását akarta átadni fiának, akinek teljesen hiányzott addigi életéből - fia pedig így, fotókon keresztül próbálta feldolgozni a tragédiát. A sorozat végül mindkettőjük számára sokkal többet adott.
Zenés színház

Gördülő titkárság az Operában

Az Ybl-palota korszerűsítése új kihívások elé állította az Opera művészeti osztályait, a nehézségekből azonban igyekeznek előnyt kovácsolni: az Andrássy úti játszóhely kiesését az új évadban is nagyszabású turnék egész sorával tervezik ellensúlyozni.
Klasszikus

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Megtelik zenével a Vajdahunyadvára!

Július 2. és augusztus 2. között szimfonikus koncerteket, valamint a Budapest Bár, a 100 Tagú Cigányzenekar és a Sabbathsong Klezmer Band előadásait élvezhetjük a 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztiválon.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Nyár keretében az Óbudai Társaskör kertje.
Klasszikus fesztivál

A zene mellett a tánc és a képzőművészet is megjelenik a Zempléni Fesztiválon

A 10 napos rendezvény 37 helyszínen 60 programmal várja látogatókat augusztus 10. és 19. között.
Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!
Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.