Klasszikus

Savaria Régi Zene Műhely 2005

2005.04.21. 00:00
Ajánlom
Örvendetes az egyre növekvő igény a régi korok muzsikájának stílusos, korhű megszólaltatására a fiatal muzsikusok között éppúgy, mint a tanárokban. Erre teremt alkalmat ismét a Szombathely központjában – Európa egyik legszebb copf stílusú terén – megrendezendő Régi Zene Műhely az Egyházmegyei Kollégium épületében 2005. augusztus 14-21. között.

Szombathely városában mintegy negyedszázada ébredt fel az érdeklődés a régi korok zenéjének korhű megszólaltatása iránt. A Capella Savaria, a Szombathelyi Régizene Együttes és a Capella Cantorum számtalan nagysikerű koncerten hozta el közönségének a reneszánsz, a barokk majd a klasszikus kor muzsikáját. Emellett folyamatosan szerveződtek a város által mindig is támogatott régi zenei kurzusok. Az elmúlt évtizedben a Szombathely Régi Zene Hét (1993) és a Szombathelyi Régi Zene Nyári Akadémia (1996-98) örvendett nagy látogatottságnak.

Ebben az évben a hangsúly a műhelymunkán lesz. Hangszeres órák, kamarazenei foglalkozások és előadások adnak módot a repertoár mind alaposabb áttekintésére, a korabeli előadói gyakorlat szerves részét képező hangszertörténeti, zeneesztétikai és retorikai ismereteik bővítésére, illetve ezek gyakorlati kivitelezésére (díszítés, continuo-játék, intonáció, kamarazenélés stb.).

A professzorok: Spányi Miklós (csembaló,orgona, continuo), Krommer Lúcia (viola da gamba, barokk cselló, continuo), Kalló Zsolt (barokk hegedű), Prehoffer Gábor (furulya), Kónya István (reneszánsz-és barokk lant, arciliuto, theorba, klasszikus gitár, continuo).

Az egyéni- és kamarazene órákat elméleti előadások, reneszánsz és magyar népi táncház, valamint a hangszeresek játékmódját segítő torna egészítik ki (előadás és gyakorlati foglalkozások). A tanórák és koncertek helyszíne a Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnázium. (Szombathely, Széchenyi u. 2.). Jelentkezési határidő: 2005. július 1.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Könyv

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény. A hagyományos szombat esti zenés gyertyaúsztatás mellett számtalan, a Duna köré szerveződő játék, táncház, koncert - többek között a Muzsikás, Vujicsics Együttes, Zuboly, Guca Partyzans, Dalabai, Herczku Ágnes és Nikola Parov Quartet - várja a Szentendrére látogatókat.
Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.