Klasszikus

Schiff András is fellép május végén Kismartonban

2024.05.15. 15:25
Ajánlom
A bécsi klasszika és Joseph Haydn kompozícióinak bölcsője, az Esterházy-kastély 2024-ben, az Esterházy alapítványok megalapírásának 30., jubileumi évében az évfordulóhoz méltó programokkal és kitárt kapukkal várja a klasszikus zene szerelmeseit. Így lesz ez májusban és júniusban is.

Az alábbi cikk szponzorált tartalom, nem a Fidelio szerkesztőségének tagjai írták.

Pünkösd után, május 22-én szerdán két fiatal zongoratehetség, Martina Consonni és Itai Navon lép fel a kismartoni Esterházy-kastélyban, a kastély rezidens zenekara, az Európai Kamarazenekar (Chamber Orchestra of Europe) szólistái, a hegedűművész Lorenza Borrani, a csellóművész Richard Lester, valamint a brácsaművész Nimrod Guez társaságában.

Előadásuk a Building Bridges nevet viselő koncertsorozat keretében valósulhat meg, amelyet 2014-ben hozott létre Sir Schiff András, aki szerint a fiataloknak koncertlehetőségekre és nem versenyekre van szüksége. Schiff a program keretében minden évben a saját maga által kiválasztott fiatal zongoratehetségeknek adja meg azt a lehetőséget, hogy Európa különböző városaiban, illetve az USA-ban felléphessenek, tapasztalatot szerezhessenek, tanulhassanak és felnőjenek a koncertezéssel járó feladatokhoz.

Haydn és Brahms művei mellett Dohnányi C-dúr szerenádját játszva kóstolgatják a sziporkázó magyar dallamokat is.

„Micsoda egy alak!" – lelkendezett egyszer Johannes Brahms Joseph Haydnról: „Milyen nyomorúságosak vagyunk mi hozzá képest!" Amikor Schiff András vezényli is és szólistaként is kíséri az Európai Kamarazenekart, akkor sokkal többre számíthatunk egy izgalmas koncertélménynél, így például mélyebb zenei összefüggések keresésére, jelen esetben, május 26-án, vasárnap este.

A kismartoni Esterházy-kastély

A kismartoni Esterházy-kastély (Fotó/Forrás: Andreas Tischler)

Brahms nem akart mindenáron modern és progresszív lenni, hanem igyekezett helytállni a nagymúltú mesterek sorában. Az, nem számít, hogy már rég kiderült, hogy Brahms Variációk egy Haydn témára című művének témáját nem is Haydn írta: ennél sokkal fontosabb az, hogy Brahms a maga idejében meghökkentő tökéletességgel folytatja a Haydn-i hagyományokat.  Emellett morfondírozhatunk a szólófutamok, a szólisták és a zenekar szerepén is: Haydn Sinfonia concertante-jában a hegedű, az oboa, a cselló és a fagott vidám, operai versengésbe kezdenek. A d-moll zongoraverseny keletkezésének háttere fájdalmas és nagyszerű történet is egyben.

A darabot Schiff András szándékosan korhű hangszeren tolmácsolja.

Az Európai Kamarazenekar Sir Simon Rattle irányítása alatt A szépség szeretetére keresztelt programmal látogat el június 22-én újra Kismartonba, ahol Mahler, Dvořák, Bartók és Schubert zeneműveit játsszák. Rattle először vezényel a kismartoni Haydn Teremben.

cla24_WEB-Header_3000x1800px_Bild_240502_m4-150801.jpg

Sir Simon Rattle (Fotó/Forrás: Esterházy Magánalapítvány)

Gustav Mahler feleségének, Almának szánta ajándékba a Rückert-dalok utolsó darabját, A szépség szeretetét. A kottalapokat szándékosan a kedvese által oly kedvelt és gyakran játszott Wagner Siegfried-zongorakivonatának lapjai közé rejtette el, azt akarta, hogy Alma ott találja azokat. Az intimitás, a bizalom és természetesen a zenei hozzáértés magától értetődő, mikor egy másik házaspár, jelen esetben nem kisebb nagyságok, mint Magdalena Kožená és Sir Simon Rattle interpretálják az említett dalokat.

Az egyszerű népdalok és táncok nélkül elképzelhetetlenek lettek volna a koncerttermek nagyszerű zeneművei. 

Az est folyamán Rattle és Kožená az Európai Kamarazenekar kíséretében zenei felfedezésre invitálják hallgatóságukat, és ki tudja, talán még egy-két eddig ismeretlen összefüggést is feltárnak.

SchlossEsterhazy_HaydnsaalcJosefSiffert-104754.jpeg

A Haydn Terem a kismartoni Esterházy-kastélyban (Fotó/Forrás: Josef Siffert / HERBSTGOLD)

Böhmország volt a bölcsője mind Mahlernek, mind pedig Antonín Dvořáknak, ez utóbbi Scherzo capriccioso op. 66 darabja csendül fel a program folytatásában. A zeneszerző varázslatos művében összes zeneszerzői tudását bevetve mutatja be a sziporkázó ritmusokat és szárnyaló dallamokat. Bartók Bélában is egy egész más zeneszerzőt tisztelhetnénk, ha nem tanulmányozta és gyűjtötte volna népe és környezete népzenéjét. Az est záródarabja az az új zenei fejezetet nyitó, dallamos és drámai, egyben gyengéd és monumentális C-dúr „Nagy” szimfónia, amelyet jóval szerzője, Schubert halála után találtak csak meg.

A május 26-i és június 22-i koncerteket a Medici TV is közvetíti.

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Sir Schiff András (fotó/forrás: Esterházy Magánalapítvány)

A kulturális mecenatúra több, mint puszta értékmegőrzés – interjú Dr. Ottrubay Istvánnal

Kapcsolódó

A kulturális mecenatúra több, mint puszta értékmegőrzés – interjú Dr. Ottrubay Istvánnal

Az Esterházy Magánalapítványok elnökével a cégcsoport megalakulásának három évtizedes jubileuma kapcsán ültünk le beszélgetni a kezdeti időszakról, a gazdasági és kulturális szemlélet összehangolhatóságáról, a közönség zenei neveléséről, a haydni örökségről.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

„Ha sztrájkolunk, ha lejjebb kapcsolunk, nem lesz magyar operaéneklés” – interjú Ókovács Szilveszterrel

Új évadról, sztrájkról, szereposztásokról és az Eiffel Műhelyházról is kérdeztük Ókovács Szilveszter főigazgatót, aki azt is elárulta, mit gondol az elmúlt időszak néhány olyan kínos ügyéről, amit felkapott a sajtó.
Klasszikus

Elhunyt Fekete Győr István

A Magyar Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett zeneszerző, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskola zeneszerzés tanára 88 éves volt.
Színház

Nemzetközi fesztiválok a Karinthy Színházban

Június 4-én és 5-én a Nemzetközi Történetmesélő Fesztiválon, június 8-án pedig az I. Karinthy New Wave Festivalon találkozhat a közönség nemzetközileg elismert művészekkel.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

Elhunyt Fekete Győr István

A Magyar Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett zeneszerző, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskola zeneszerzés tanára 88 éves volt.
Klasszikus ajánló

Martha Argerich, Mischa Maisky és Fazil Say is fellép a 10. Cziffra Fesztiválon

A 2025-ben 10. jubileumát ünneplő Cziffra Fesztivál különösen gazdag programkínálattal várja az érdeklődőket. A mintegy 40 eseményt számláló ünnepi hangversenysorozat ősszel, Cziffra György születésnapjához kapcsolódóan indul Oslóban, Budapesten és Londonban.
Klasszikus hír

Idén is tíz fiatal kapott Junior Prima Díjat a klasszikus, a könnyűzene és a jazz területéről

A május 15-én a Magyar Zene Házában tartott ünnepélyes díjátadón tíz harminc év alatti kiemelkedő művészt díjaztak, akik az elismerés mellett hárommillió forint támogatásban is részesülnek.
Klasszikus hír

Rangos elismerést kapott egy francia magazintól a Budapesti Fesztiválzenekar Eroica-lemeze

„Igazi mérföldkőhöz értünk a mű lemezfelvételeinek történetében” – fogalmazott a Diapason magazin kritikusa indoklásában. A BFZ lemezéről korábban a nemzetközi kritikai visszhang is elismerően szólt.
Klasszikus ajánló

Schiff András is fellép május végén Kismartonban

A bécsi klasszika és Joseph Haydn kompozícióinak bölcsője, az Esterházy-kastély 2024-ben, az Esterházy alapítványok megalapírásának 30., jubileumi évében az évfordulóhoz méltó programokkal és kitárt kapukkal várja a klasszikus zene szerelmeseit. Így lesz ez májusban és júniusban is.