Klasszikus

Schiff először vezényli Kocsis zenekarát

2007.04.06. 00:00
Ajánlom
Bach Máté-passióját - a megszokottnál egy órával korábbi kezdéssel - vezényli Schiff András. A koncerten jeles külföldi sztárok énekelnek, s a Nemzeti Filharmonikusok mellett fellép a Magyar Rádió Gyermekkórusa és a Nemzeti Énekkar is.

A Kossuth-díjas Schiff Andrást a kritikusok szokták a zongora poétájának nevezni, s tény, hogy e hangszer művésze elsősorban. Ugyanakkor a világ legnevesebb zenekaraival és karmestereivel dolgozott együtt, s napjainkban már nem csupán szólistaként, de karmesterként is a legelismertebbek közé tartozik. Tény viszont, hogy Kocsis Zoltán zenekarát, a Nemzeti Filharmonikusokat még nem vezényelte. De a művet magát nem először dirigálja. A Máté-passiót 2000-ben, a Bach-évben is vezényelte már. S a közelmúlt karmesteri állomásaihoz tartozik Bach h-moll miséje, amit a Philharmonia élén vezényelt Londonban 2004 tavaszán, egy évre rá Haydn Teremtését dirigálta ugyancsak otthon (lévén feleségével immár Londonban és Firenzében él).

A Művészetek Palotájában mindenesetre az évad egyik kiemelkedő eseményének ígérkezik ez a Máté-passió. A szólisták: Robert Holl, Oliver Widmer Ruth Ziesak, Monica Groop, Lothar Odinius és Carsten Süss, és a Nemzeti Énekkar tagjai közül többen is énekelnek kisebb szólókat.

(2007. április 6. 18:30 Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem (Budapest) - a Nemzeti Filharmonikus Zenekar koncertje; Bach: Máté-passió; km.: Lothar Odinius, Ruth Ziesak, Monica Groop, Carsten Süss, Oliver Widmer (ének), Nemzeti Énekkar (karig.: Antal Mátyás), Magyar Rádió Gyermekkórusa (karig.: Thész Gabriella), vez.: Schiff András - Klemperer-bérlet/5)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.
Klasszikus interjú

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény.