Klasszikus

Schleswig-Holstein Zenei Fesztivál

2007.02.23. 00:00
Ajánlom
Németország és Európa egyik legjelentősebb nemzetközi művészeti eseménye, a Schleswig-Holstein Zenei Fesztivál idén magyar kulturális különlegességekkel csábítja a zenerajongókat az észak-német tartományba. Az egyedülálló esemény az Ungarischer Akzent, a Németországban zajló magyar kulturális évad rendezvénysorozatának kiemelkedő programja.

Minderről ma tartanak nemzetközi sajtótájékoztatót Kielben, ahol Erdődy Orsolya, az Ungarischer Akzent Programiroda vezetője beszél a magyar évadról, illetve a zenei fesztiválhoz kapcsolódó programokról. Ilyen szerteágazó és intenzív magyar zenei jelenlétre az elmúlt tíz évben nem került sor Németországban.

A magas színvonalú és nagyszabású zenei fesztivál – amely július 14-én kezdődik – csaknem 42 helyszínen több mint 140 koncert és zenei ünnepség zajlik 7 héten át. Többek között Hamburgban, Flensburgban, Kielben és Lübeckben. Magyarország, mint zenei nagyhatalom kap rangos bemutatkozási lehetőséget, s képviselteti magát számos zenei műfajjal. Így fellép majd a Danubia Szimfonikus Zenekar, Schiff András, a Budapest Klezmer Band, a Szent Efrém férfikar, Bogányi Gergely, az Amadinda Percussion Group, a Keller Quartett, a Liszt Ferenc Kamarazenekar, Perényi Miklós, Kelemen Barnabás, a Sebő Együttes, a Besh o droM, a Romano Drom és Yonderboi.

Dr. Hiller István oktatási és kulturális miniszter nemrég „A Magyar Kultúra Követe” címet adományozott hat neves személynek. Közülük három művész aktívan is részt vesz a nyári zenei fesztiválon: Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar karmestereként, Kocsis Zoltán zongoristaként és dirigensként áll a német közönség elé, míg Sebestyén Márta előadóművész a magyar népdalkincset hozza közel a koncertlátogatókhoz.

A Schleswig-Holstein Zenei Fesztivál zenei fesztivál 1986-os indulása óta évről évre a világ zeneművészetének gazdag kínálatát nyújtja kiváló művészek segítségével. Minden évben egy ország zenei bemutatkozása áll a középpontban, így hazánk Hollandiától vette át a stafétát, és 2008-ra Oroszországnak adja át. A 7 héten át tartó és több mint 100 ezer látogatót vonzó kiemelkedő zenei rendezvények mellé sorakoznak fel olyan kísérőprogramok, amelyek méltán emelik a fesztivált nemzetközi rangra. Így a Leonard Bernstein által alapított hangversenyakadémia Schloss Salzau-n, a 2002-ben életre hívott kórusakadémia és a Lübecki Zenei Főiskola mesterkurzusai teszik teljessé a fesztivált.

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium minden művészeti és kulturális ágra kiterjedő rendezvénysorozatot szervez Németországban, amely 2006. március 9-én kezdődött, és 2007-ben a berlini Collegium Hungaricum új épületének őszi megnyitásáig tart és az Ungarischer Akzent nevet viseli. A két ország államfőjének védnöksége alatt zajló rendezvénysorozat immár a hagyománnyá vált európai kulturális évadok sikeres gyakorlatába illeszkedik.

Az eddigi Akzent-koncepció folyamatossága mellett 2007-ben a „Magyarország – öt pozíció” mottó fogja össze az eseményeket – még erőteljesebb regionális és időbeni koncentrációt adva az évadnak. Az öt pozíció öt igazi hangsúlyt, öt tematikát, öt tartományt takar, melyek közül az egyik lesz az északi tartományban megrendezendő és magas színvonalú magyar megjelenéssel párosuló zenei fesztivál.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Rendeltek egy pepperonit, a pizzafutár egy Beethoven-szonátát is eljátszott ráadásként

Íme egy sztori arról, hogy az is arany lehet, ami nem fénylik. A tizennyolc éves Bryce Dudal pizzát kézbesített Detroitban, amikor észrevette, hogy a házban egy zongora áll. Nem tudott ellenállni.
Vizuál

24 óra alatt eltűnt a legújabb utcai Banksy-mű

Az egyik legismertebb kortárs művész minden munkájának feltűnése eseményszámba megy. Ilyen hamar viszont ritkán tűnnek el alkotásai.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.
Jazz/World

„Sokszor szitokszó a klasszikusok számára az, ha valaki jazz-zenész”

Sárik Péter jazz-zongoristával a Ritmus és hang blogon jelent meg tartalmas interjú Sümegi Noémi tollából, amelyben egyebek mellett a jazz „policájról”, zörgős cukorkákról, valamint a klasszikus és jazz-zenészek viszonyáról is szó esett a szeptember 21-ei Bartók-lemezbemutató kapcsán, ami a Zeneakadémián lesz.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Társaskör Művészeti Munkáját Támogató Egyesület

A pártoló tagsággal nemcsak a kedvezményeket veheti igénybe, de tagdíjával hozzájárulhat a hosszabb távú tervezéshez, a minőségi előadások létrejöttéhez.
Klasszikus hír

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.